Szakmai állásfoglalás a 6-35 hónap közötti gyermekek influenza elleni oltásával kapcsolatban

2017. november 22.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása a 6-35 hónapos, egészséges gyermekek szezonális influenza elleni immunizálásához a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ – oltóanyaggal.

A szakmai ajánlás tartalma (részlet az állásfoglalásból)

A védőoltások, ezen belül az ajánlott védőoltások alkalmazásával kapcsolatos döntés minden esetben az oltóorvos felelőssége, amelyet a szakma szabályai, a hatályos jogszabályok és az orvosi hivatás hippokratészi elvei alapján, minden esetben egyedi mérlegelést követően, a szülő/gondviselő beleegyezésével kell meghoznia.

Az állásfoglalásban részletezett szakmai megfontolások alapján a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciója és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete Tudományos-szakmai Munkacsoportja egyértelműen támogatja a Vaxigrip Tetra alkalmazását 6-35 hónapos életkorban is, a 3 év felettiekével azonos indikációban. A javasolt dózis 0,5 ml, amely első alkalommal oltottaknak 4 héttel később ismétlendő.

A teljes szakmai ajánlás elérhető itt:

Budapest 2017. november 16.

Mészner Zsófia dr. med habil, Kulcsár Andrea dr,
a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság vezetőségi tagjai