Kötelesek vagyunk-e kimenni a gyerekhez?

A házi gyermekorvosnak kizárólag intézeten kí­vüli születés esetén kötelező (4-7 napon belül) az újszülött otthoni ellátása.


A HGYE jogsegélyszolgálatának válasza:

A 4/2000. (II. 25.) EüM-rendelet szerint a háziorvos, házi gyermekorvos a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosí­tási Alapkezelő) által finanszí­rozott egészségügyi tevékenység keretében feladatait a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.

A házi gyermekorvosnak kizárólag intézeten kí­vüli születés esetén kötelező (4-7 napon belül) az újszülött otthoni ellátása.


Magyar Nemzet:

„Erdélyi István, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének ügyvezetője, jogi szakértője elmondta, a rendelet szerint a házi gyermekorvos a gyermeket vagy a rendelőben, vagy a saját környezetében, azaz otthonában láthatja el. Az otthoni ellátásra indokolt esetben kerülhet sor. Azt a háziorvosnak kell eldöntenie, mit tekint indokolt esetnek. (Sürgős esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség, az Országos Mentőszolgálathoz kell fordulni.) Ha a gyermek nincs annyira rosszul, hogy ne lehetne elvinni a rendelőbe, de a szülő - például mert influenzás időszakban nem akarja az egyébként is beteg gyereket felülfertőződésnek kitenni - arra kéri az orvost, hogy otthonában lássa el a beteget, akkor az orvos maga dönthet arról, hogy a kényelmi szolgáltatásért felszámol-e dí­jat vagy sem, és ha igen, mennyit. A kapott pénzről számlát vagy nyugtát kell adnia.”

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció