Szemelvények a 19. Kávészünet- konferencián elhangzott prezentációkból

MOLEKULÁRIS ALLERGIA­DIAGNOSZTIKA TÁPLÁLÉK­ALLERGIíÁS GYERMEKEKNÉL

Dr. Csáki Csilla immunológus
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet


Új módszert ismerhettünk meg a táplá­lékallergia kimutatására. A ha­gyományos allergiatesztek csak a szenzitizációt mutatják, nem feltétlenül a tényleges allergiát, allergénfehérjét. Nem jelzik a súlyosságot és a prognózist. Az általunk is jól ismert Prick-teszt és specifikus IgE-vizsgálatok molekuláris allergiadiagnoszti­kával bőví­thetők. A vizsgálat az allergénfehérjék ellen termelődött specifikus IgE-mennyiségét tudja kimutatni.
Abban az esetben lépünk tovább ezekhez a vizsgálatokhoz, ha a hagyományos módszerekkel nem jutottunk biztos diagnózishoz vagy keresztallergia lehetősége merül fel. Segí­tségével megí­télhetjük a kialakuló reakció súlyosságát, felkészülhetünk a szükséges kezelésre. Dönthetünk arról, hogy várhatóan elegendő lesz-e antihisztamin, szteroid vagy adrenalin-autoinjektort kell a páciensnek magánál tartania. A prognózis is könnyebben megí­télhető, szükséges-e szigorú allergénkerülés, vagy pl. hőkezelt formában már fogyaszthatja a terméket az allergiás egyén, mekkora kockázattal jár egy ételterhelés, egyáltalán szabad-e ezt elrendelni. Tanácsot adhatunk segí­tségével a szülőnek arra, hogy mivel bőví­thető az ételallergiás gyermek diétája.
Tejfehérje-allergiában például jól elkülöní­thető a kazeinérzékenység és a sa­vófehérjék iránti érzékenység. Az előbbi hőstabil, mí­g az utóbbi hőlabilis, ami azt jelenti, hogy ha csak a savófehérjékre érzékeny páciensünk, hőkezelve, pl. süteményekben fogyaszthat tejet.
Fontos a keresztallergia kérdése. A nyí­r­fapollenre allergiások például gyakran re­agálnak orális allergiás tünetekkel nyers gyümölcs (alma, körte, barack), vagy zöld­ség fogyasztására. Ezek a tünetek azonban elkerülhetők az élelmiszer hőkezelésével.
Földimogyoró-allergiára a gyermekek 10%-a szenzitizált, 1-2%-a pedig ténylegesen allergiás erre a sok kész élelmiszer­ben előforduló magra. Az élelmiszer-allergiák közül ez jár a leggyakrabban halálos allergiás reakcióval. Ezért minden földimogyoró-pozití­v Prick-teszt és/vagy kórosan magas specifikus IgE esetén javasolja a molekuláris allergiavizsgálat elvégzését legalább az ara-h2 fehérjére. Ara-h2-pozitivitás esetén nem elegendő az antihisztamin, ill. szteroid felí­rása, készenléti adrenalin-autoinjektor szükséges!
A molekuláris allergiavizsgálat alapján sok esetben elkerülhető a szigorú diéta, de segí­tségével kiválaszthatók azok a betegek, akik komoly odafigyelést igényelnek.
REF.: DR. HÓBOR MIKLÓS

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció