Előszó - Veres Gábor

Kedves Kollégák!

Ez év áprilisától neveztek ki a Debreceni Gyermekklinika igazgatójának. Pályázatomban kiemelt helyen szerepelt a házi gyermekorvosokkal történő szoros együttműködés, megyei és országos szinten is. Egyik célkitűzésem, hogy egy olyan széleskörű graduális- és posztgraduális képzési formát alakítsunk ki, ahol klinikai-, kórházi orvosok és házi gyermekorvosok közösen tartanak előadásokat, megbeszéléseket.


A graduális oktatást illetően számomra természetes, hogy már az ötödéves medikusoknak szóló tantermi előadásokban is elhangozzanak a mindennapok házi gyermekorvosi gyakorlatának 80-90%-ában szereplő kórképek, panaszok, esetek. Nem minden medikus lesz gyermekorvos, ezért gondolom, hogy általános gyermekgyógyászatot kell oktatnunk, természetesen a stratégiai fontosságú klinikai témakörökkel – pl. neonatológiával, sürgősségi orvoslással, transzplantációval – kiegészítve. Számítok ebben a HGYE prominenseinek segítségére, de szeretném a „helyi erőket” is bevonni.
A posztgraduális képzést is hasonló elvek alapján képzelem el, úgy ahogy ez idén január végén Kecskeméten már meg is valósult, legalábbis a gyermek-gasztroenterológiát illetően.
Szerencsés vagyok, hiszen alapellátásban dolgozó kiváló gyermekorvosok is segítik napi szinten a munkámat. A Gyermekgyógyászat folyóirat főszerkesztőjeként eddig is szoros kapcsolatban álltam a HGYE vezetőivel, a Hírvivő szerkesztőivel. Amikor sok-sok évvel ez előtt először hívtak előadóként a Kávészünetre, még nem volt számomra világos, hogy milyen szünetre hívnak. Később értettem meg, hogy milyen ötletes volt a névadás, hiszen tényleg a konferencia szünete az, ahol meg lehet beszélni a hallottakat, ahol meg lehet ölelni barátainkat, kezet lehet fogni régen látott társainkkal.

Mit is kívánhatnék Nektek a jövőt illetően?

Hogy úgy éljetek, hogy lehet, hogy csak egy szereplés van, de az a szereplés legyen ütős… Ahogy ezt M. Tóth Géza zseniális, 5 perces, Oscar-díjra jelölt rövidfilmje, a Maestró üzeni. Ha még nem láttátok, akkor nézzétek meg a You Tube-on, még ma este.

Azt kívánom én is Nektek, amit M. Tóth Géza kívánt nekem debreceni kinevezésemet követően: erőt, derűt és kreativitást!

Tisztelettel és szeretettel:

Veres Gábor

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció