Rendelési idő

Nyár van, elvileg uborkaszezon, nálunk mégis kitört a balhé. Egyesületünk elnökének egy orvosi portálon megjelent nyár eleji nyilatkozata vágta ki a biztosítékot, amely szerint „hosszabb rendelési időért lobbiznak a házi gyermekorvosok”. Egyes kollégák állítólag már ott tartanak, hogy „na, ezért lépek ki a HGYE-ből!”, mások meg ott, hogy: „na, ezért nem lépek be a HGYE-be!”


Pedig nem történt más, mint hogy egy sajtóbeszélgetésen – ami a házhoz hívás, kényelmi szolgáltatás, „szabad-e pénzt kérnünk?” kérdéskörével indult, és szakterületünk meghatározó gondjaival folytatódott – elhangzott egy mondat, amiből a média egy munkatársa kiemelte a hosszabb rendelési időt, megtűzte egy szóval („lobbiznak” a gyermekorvosok) és széthintette. Abból az üzenetből, hogy egy esetleges, önként vállalt többletkompetenciának eszköz- és időigénye van, aminek további feltétele a pluszfinanszírozás meg a hosszabb, akár hatórás rendelési idő, csak az utolsó négy szó, a hatórás rendelési idő „ment át”.
Így keveredtünk kabátlopási ügybe…
Most magyarázkodhatunk, hogy „a HGYE nem lobbizik a hosszabb rendelésért”, hogy „az önkéntes többletmunkát ne keverjük össze az általános, országos alapellátási feladatokkal”, meg hogy „a folyamatos rendelési idő jogi szabályozását megfelelőnek tartjuk, de az nem egyenlő a nyolcórás szolgáltatási idővel” – a vonat már elment.
Tanulság? Meg kell szívlelnünk a régi dakota közmondást: „amit félre lehet érteni, azt félre is értik.” Hiába van a korábbinál sokkal látványosabb és hangosabb médiamegjelenésünk, médiaszakértőnk, vigyáznunk kell, mert a kommunikáció síkos terület! El lehet rajta csúszni, oda kell figyelnünk nagyon arra, hogy milyen szövegkörnyezetbe ágyazottan, kinek, mit mondunk.
Az pedig már egy további csavar lenne a történeten, ha belemennénk abba, hogy nem a mai, hanem egy igazán korszerű, radikálisan megújított gyermek-alapellátási rendszerben, elég lesz-e majd a mai rendelési idő.
De erről inkább máskor.

Kádár Ferenc

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció