Rendelési idő

Nyár van, elvileg uborkaszezon, nálunk mégis kitört a balhé. Egyesületünk elnökének egy orvosi portálon megjelent nyár eleji nyilatkozata vágta ki a biztosítékot, amely szerint „hosszabb rendelési időért lobbiznak a házi gyermekorvosok”. Egyes kollégák állítólag már ott tartanak, hogy „na, ezért lépek ki a HGYE-ből!”, mások meg ott, hogy: „na, ezért nem lépek be a HGYE-be!”


Pedig nem történt más, mint hogy egy sajtóbeszélgetésen – ami a házhoz hívás, kényelmi szolgáltatás, „szabad-e pénzt kérnünk?” kérdéskörével indult, és szakterületünk meghatározó gondjaival folytatódott – elhangzott egy mondat, amiből a média egy munkatársa kiemelte a hosszabb rendelési időt, megtűzte egy szóval („lobbiznak” a gyermekorvosok) és széthintette. Abból az üzenetből, hogy egy esetleges, önként vállalt többletkompetenciának eszköz- és időigénye van, aminek további feltétele a pluszfinanszírozás meg a hosszabb, akár hatórás rendelési idő, csak az utolsó négy szó, a hatórás rendelési idő „ment át”.
Így keveredtünk kabátlopási ügybe…
Most magyarázkodhatunk, hogy „a HGYE nem lobbizik a hosszabb rendelésért”, hogy „az önkéntes többletmunkát ne keverjük össze az általános, országos alapellátási feladatokkal”, meg hogy „a folyamatos rendelési idő jogi szabályozását megfelelőnek tartjuk, de az nem egyenlő a nyolcórás szolgáltatási idővel” – a vonat már elment.
Tanulság? Meg kell szívlelnünk a régi dakota közmondást: „amit félre lehet érteni, azt félre is értik.” Hiába van a korábbinál sokkal látványosabb és hangosabb médiamegjelenésünk, médiaszakértőnk, vigyáznunk kell, mert a kommunikáció síkos terület! El lehet rajta csúszni, oda kell figyelnünk nagyon arra, hogy milyen szövegkörnyezetbe ágyazottan, kinek, mit mondunk.
Az pedig már egy további csavar lenne a történeten, ha belemennénk abba, hogy nem a mai, hanem egy igazán korszerű, radikálisan megújított gyermek-alapellátási rendszerben, elég lesz-e majd a mai rendelési idő.
De erről inkább máskor.

Kádár Ferenc

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Vakcina Akadémia 2019.
2019. június 7.

Danubius Hotel Helia Budapest
1113 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network