Újdonságok a Medscape-ből

A gyermekkori gastro­oesophagealis (GERD) reflux kezelése
(Guideline for Management of Pediatric Gastrooesophageal Reflux)
2018 júniusában jelent meg a JAMA-ban az amerikai és európai gyermek gasztroenterológusok társasága által kidolgozott irányelv a gyermekkori GERD kezelésére. Bevezetőben leszögezik, hogy bár a gyermekkori reflux elég gyakori, de igazi reflux betegségről, amikor a szokásos tünetek mellett súlyosabbak, a gastrointestinalis rendszerhez nem kötöttek (rekedtség, köhögés, asthma) is megjelennek, ritka


A 2009-es irányelv megjelenése óta újabb jelentős kutatások ezen a területen nem történtek, de a szerzők mégis szükségesnek tartják az új irányelv megjelenését, mert a gyermekkori GERD esetén nagyon gyakori a túlkezelés. Az új irányelv főbb útmutatásai a következők. Oesophago-duodenoszkópia biopsziá­val akkor indokolt, ha valamilyen alapbetegségre utaló gyanú van, amely a tüneteket kiváltotta. Biomarkerek kimutatása, a nyál pepszintartalmának meghatározása, valamint szcintigráfia nem javasolt. Manometriára szintén csak valamilyen alapbetegség gyanúja esetén van szükség. A pH-impedancia-vizsgálat előnyben részesítendő a hosszas pH-monitorozással szemben. A kezelésben a fizikális beavatkozásoknak nincs helye. A kezelésre 4–8 hetes savcsökkentés protonpumpa-inhibitorokkal javasolt,
de amennyiben erre nincs javulás, specialisták bevonása és a fenti vizsgálatok indokoltak. Csecsemők esetén a farmakológiai beavatkozás előtt érdemes megpróbálni a hypoallergén étrendet, illetve az anyatejes táplálás esetén az allergének kiiktatását az anya étrendjéből. Ha nincsenek tipikus reflux-tünetek, csak köhögés, nehézlégzés, asthma, a savcsökkentő kezelés nem indokolt, ilyen esetben a tünetek okát kell megkeresni. Az irányelv szerzői remélik, hogy ezzel a megközelítéssel sikerül csökkenteni a felesleges vizsgálatok és túlkezelések számát és kevésbé agresszív beavatkozás felé terelik az orvosokat. A kezdeti kezelés eredménytelensége esetén viszont a specialisták korai bevonása nagyon fontos.

Az FDA fogzási fájdalom benzokain-származékokkal való kezelésének azonnali felhagyására szólít fel
(Stop Using OTC Benzocaine Teething Products, FDA Says)

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy többek között a fogzási fájdalom csökkentésére alkalmazott, recept nélkül kapható benzokain-készítmények methaemoglobinaemiát és esetenként a csecsemők halálát okozhatják, ezért használatuk szigorúan ellenjavallt. A tünetek már a készítmény alkalmazása után néhány perccel, máskor csak két óra múlva jelennek meg, és már első használat után is előfordulhatnak. Az első tünetek sápadt, szürke arcszín, ajkak, körömágy, nehézlégzés, szapora pulzus, fejfájás. A szívproblémákkal küzdők, asthmások, bronchitisesek kü­lö­nösen kitettek a methaemoglobi­naemiának. Az FDA a csecsemők fogzási fájdalmára alkalmazott lokális készítmények azonnali kivonását kezdeményezi, de lépéseket tesz annak érdekében is, hogy az egyéb, lokális íny- és szájüregi fájdalmak esetén adott készítmények is lekerüljenek a gyógyszertárak polcairól.

Az akut középfülgyulladás epidemiológiája a konjugált pneumococcus-vakcina időszakában
(Epidemiology of Acute Otitis Media in the Postpneumococcal Conjugate Vaccine Era)

Az 1980-as években bostoni szerzők tollából jelent meg egy közlemény az akut otitis media (AOM) epidemiológiájáról. Abban az időben a dobhártya mögötti folyadékgyülem esetén középfülgyulladásról beszéltek, és amoxicillinnel kezelték. Amennyiben a kezelés befejezése után még mindig folyadékot találtak, újabb, más antibiotikummal való kúra következett. A Pediatrics 2017. szeptem­beri számában jelent meg amerikai szerzőktől egy elemzés az AOM jelenlegi helyzetéről. Az Amerikai Gyermekgyógyászai Akadémia ada­tai szerint évente több mint 5 millió esetben diagnosztizálnak AOM-t, több mint 10 millió esetben írnak fel rá antibiotikumot és 30 millió esetben fordulnak emiatt orvoshoz. Ez a leggyakrabban antibiotikummal kezelt be­tegség, és többek között emiatt is gyakoribb az antibiotikum-rezisztencia. A cikk szerzői 615, fél–3 éves gyermeket követtek a 2006 és 2016 közötti periódusban. Minden gyermek teljes körű 7 vagy 13 valens pneumococcus-vakcinációban részesült. Az AOM diagnózisát szigorú kritériumok alapján állították fel, minden esetben tympanocentesist és mikrobiológiai tenyésztést végeztek. A vizsgált populációban 1 éves korukig a csecsemők 23%-ánál, 3 éves korukig a gyermekek 60%-ánál észleltek legalább egyszer AOM-t, és 23%-uknál ezen idő alatt több mint három középfülgyulladást diagnosztizáltak. A 80-as évek adataihoz képest ez jelentős csökkenés, akkor a csecsemők több mint 80%-ánál diagnosztizáltak 1 éves kor előtt
AOM-t. A szerzők ehhez megjegyzik, hogy a jelen vizsgálatban sokkal szigorúbb kritériumokat használtak a diagnózis felállításához, ami a különbség egyik magyarázata lehet. AOM-ra hajlamosnak azokat a gyerekeket tekintették, akiknél egy év alatt négy AOM-s
epizód alakult ki. Viszonylag alacsony volt a negatív tenyésztések száma, mintegy 25%, a baktériumok közül pedig a Str. pneumoniae, a H. influenzae és a M. catarrhalis fordult többnyire elő. A gyermekeket általában 5 napos amoxicilin/clavulánsav-kezelésben részesítették, mert igen magas volt a béta-laktamázt produkáló törzsek aránya. Bár a régi adatokkal összehasonlítva jelentősen csökkent a Str. pneumoniae okozta AOM, de a vakcinákban nem jelen lévő törzsek okozta megbetegedések száma nőtt. Minden baktériumtípusra igaz, hogy magas volt az antibiotikumokra rezisztens minták száma. Az AOM-ra hajlamosító tényezők között kiemelik a családi anamnézisben előforduló AOM-t és a bölcsődei ellátást. A 80-as évekhez képest jelentősen csökkent az AOM-k száma (részben a megváltozott diagnosztikus kritériumok miatt is), és ebben nagy jelentősége van a pneumococcus-vakcinációnak.

Növekvő szakorvoshiány az Egyesült Államokban

Bár a háziorvosok hiánya továbbra is égető, egyre több kórház, orvoscsoport és szervezet keres egyéb szakorvosokat is az USA-ban. Egy orvosok munkavállalásával foglalkozó ügynökség szerint ennek oka a lakosság fokozatos öregedése, az egyre több idős ember, egyre több szervi problémával küzd. Az orvosi szakmák közül a legnagyobb igény belgyógyászokra és érdekes módon gyermekorvosokra van. A háziorvosok iránti igény azonban – bár még mindig jelentős – csökkenőben van, aminek oka az ügynökség szerint részben az, hogy egyre nagyobb szerep jut a „nurse pracitioner”-nek és az orvos­asszisztenseknek. Az ilyen képzettségű szakemberek iránti igény egyre nő, nemcsak a háziorvosi praxisokban hanem a sürgősségi osztályokon és „retail clinic”-ekben is, ez utóbbiak olyan, rendszerint plázákban, szupermarketekben lévő ren­delők, amelyek a mindennapi, enyhe pa­naszokkal hozzájuk fordulókat kezelik. Ugyancsak nagy a hiány pszichiáterekben, az ezek iránti kereslet az elmúlt években mintegy 70%-kal nőtt. Ennek oka mások mellett a növekvő kábítószer-probléma, a lövöldözések és öngyilkosságok számának növekedése. Ami a fizetéseket illeti, a legmagasabb kezdő fizetést az invazív kardiológiával foglalkozó specialisták kapják, csaknem 600 000 dollárt évente, ez követi az ortopédek, a gasztroenterológusok és a bőrgyógyászok jövedelme. A háziorvosok jövedelme évi 240 000 dollár körül van, ez az utóbbi évek legmagasabb összege. Az orvosok teljesítményük alapján ezen felül is részesülnek extra kompenzációban, de ez csak az esetek 8%-ában függ a minőségi mutatóktól, többségében az elvégzett munka mennyisége alapján fizetik.

(ref.: Kardos Gabriella)Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Vakcina Akadémia 2019.
2019. június 7.

Danubius Hotel Helia Budapest
1113 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network