Az év praxisa

Évek óta 10–10, határon túli, és határon belüli alapellátó praxist díjaznak „Az év praxisa a Kárpát-medencében” elismeréssel.

Elfogadva a Házi Gyermekorvosok Egyesületének és Újszilvás polgármesterének javaslatát, idén dr. Altsach Rita gyermekorvosi praxisa is a díjazottak közé került. A kitüntetést a szeptember 3-i ünnepség keretében, a Vigadó épületében nyújtja át dr. Kásler Miklós miniszter.


A HGYE ajánlása

„Az év praxisa a Kárpát-medencében” elismerésre javasoljuk a Pest- és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán lévő Újszilvás és Tápiógyörgye dr. Altsach Rita által vezetett gyermekorvosi praxisát.

Amikor vezetőségünk a doktornő ajánlása mellett döntött, a következő szempontokat vette figyelembe.
A fiatal doktornő szakmai elismertsége lehetőséget adott volna arra, hogy szakorvosi vizsgáját követően egy nagy hírű fővárosi intézményben folytassa tevékenységét. Ő ennek ellenére a primer gyermekellátás, a területi gyermekgyógyászat, az önálló munkavégzés nehéz körülményeit választotta egy olyan kistelepülésen, ahol korábban soha nem dolgozott gyermekorvos. Az Újszilváson élő gyermekek száma nem tette lehetővé egy önálló praxis létrehozását, ezért az ottani önkormányzat a szomszédos Tápiógyörgyével közösen hozott létre egy teljesen új házi gyermekorvosi praxist.
Idegen környezetben kellett „kitaposni” egy házi gyermekorvosi praxis felépítésének nehéz útját. Praxisa a nulláról indulva lett mára az ország egyik példaértékű praxisa. Gyermeklétszáma egy év alatt emelkedett 500-ra, ma pedig már 800 felett jár. Ellátási területéről ma már minden újszülöttet a doktornőhöz visznek, de akár 30 kilométernyi távolságból is egyre többen szeretnék gyermekük ellátásához őt választani.

Előremutató az az együttműködés, amely a doktornő és Újszilvás önkormányzata között kialakult, példamutató, ahogy asszisztense és a tűzoltóságnál dolgozó, de szakápolói vizsgát is tett férje a praxis körüli teendőket végzi, megható az a gondoskodás, ahogy praxisban a szorosan vett orvosi feladatokon túl is „istápolják” a gyermekeket.
Ma, amikor a gyermeklakosság jelentős hányada nem jut lakóhelye közelében a szakmailag oly kívánatos gyermekorvosi alapellátáshoz, amikor egy megüresedett gyermekorvosi praxist szinte lehetetlen betölteni, amikor a területen dolgozó gyermekorvosok átlagéletkora 60 év körül jár, Altsach Rita elszánása, folyamatos törekvése a megújulásra, irányt mutathat a szakterületünk iránt érdeklődő kollégák számára.

Elismerése nem csupán a kolléganő további munkájára hatna ösztönzőleg, de felhívná a fiatal gyermekgyógyászok figyelmét is arra, hogy hivatás gyakorlásának bár nehéz, de gyönyörű, kihívásokkal teli terepe a kistelepülésen végzett házi gyermekorvosi tevékenység.

Dr. Póta György


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Vakcina Akadémia 2019.
2019. június 7.

Danubius Hotel Helia Budapest
1113 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network