COVID-19

Szülői tájékoztató: Az öt évnél idősebb gyermekek COVID védőoltásáról
COVID-19 2021.11.30.

A szülői tájékoztató célja, hogy a házi gyermekorvos kollégák számára rendelkezésre álljon egy könnyen kezelhető összefoglaló, amely az 5-18 év közötti gyermekek szülei számára tartalmaz infomrációkat a védőoltás szerepéről a koronavírus megelőzésében az 5 évesnél idősebb gyermekek körében, valamint az oltás előnyeiről és esetleges mellékhatásairól. 

  • Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a gyermekek számára?
  • Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a környezet számára?
  • Előnyei és esetleges mellékhatásai


HGYE ajánlásával készült szakmai anyagok a COVID-elleni oltási akcióhét keretében
COVID-19 2021.11.22.

A COVID-elleni oltási akcióhét - amely 2021.11.22-28. tart -, keretében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlásával készültek a csatolmányban található szakmai anyagok:
- Oltassam vagy ne oltassam gyermekekm - Szülői tájékoztató
- Felhívás a 12-18 év közötti gyermekek COVID-19 elleni beoltásáról

Kérjük a kollégákat, aki teheti, aktívan vegyen részt, és támogassa gondozottaink minél szélesebb körű átoltottságának elérését. 


NNK által kiadott COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos aktualizált eljárásrend és mellékletei
COVID-19 2021.11.05.

Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos aktualizált eljárásrendet és annak mellékleteit (8 db)


Kérdések és válaszok a COVID-19 védőoltásról - válaszolt Prof. Dr. Mészner Zsófia
COVID-19 2021.11.05.

Kedves Kollégák!


Szeptember közepén lehetőség volt a COVID-19 védőoltással kapcsolatosan kérdéseket feltenni Prof. Dr. Mészner Zsófia PhD részére. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) Módszertani igazgatója válaszolt a kérdésekre, amelyek a részletek gombra kattintva olvashatók.

A fenti témában továbbra is várjuk a kérdéseket ITT.


SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika poszt-COVID betegeket ellátó ambulanciája
COVID-19 2021.10.07.

A COVID-19 fertőzésen átesett gyerekek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek a felgyógyulást követően elhúzódóan fennmaradnak. Gyermekeknél jellemzően légúti, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, emésztőrendszeri, pszichiátriai problémák alakulhatnak ki, melyek akadályozzák a gyermekek megszokott életvitelét.

Poszt-COVID Ambulanciánkra várjuk az: 

https://semmelweis.hu/gyermekklinika2/2021/05/27/post-covid-ellatas-indul-a-ii-sz-gyermekgyogyaszati-klinikan/
Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket a bölcsődébe, óvodába, iskolába?
COVID-19 2021.09.20.

A betegség diagnózisát mindig orvos állítja fel! A diagnosz0zálás és tanácsadás elsődleges ellátási formája a telemedicina. Ezt követően meg kell határozni, hogy mennyi ideig maradjon ki a beteg gyermek a közösségből.
Az alábbi táblázat a különböző, a bizonyítoGan COVID-19 vírustól független, gyakoribb betegségek esetén útmutatót nyújt, hogy mikor nem fertőz már a beteg gyermek. A COVID-19 járvány idején a táblázatban a visszaengedéshez szükséges feltételek orvosi döntése alapján módosulhatnak!


Támpontok a negyedik hullámhoz a gyermek alapellátásban
COVID-19 2021.09.20.

A legnagyobb kérdés az alapellátó gyermekorvosok/vegyes praxisú háziorvosok napi gyakorlatában, hogy mely enyhe tünetek esetén kell COVID-19 fertőzésre gondolni, ezért alábbi anyagunkban ezt a kérdést tárgyaljuk elsőként:


Mi várható az iskolák nyitásával?
COVID-19 2021.09.01.

A fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a közösségbe járó gyermekek életkoruktól függetlenül ugyanolyan arányban kapják el a COVID-19-et, mint a felnőtt lakosság. Az ő esetükben a fertőzés lefolyása az esetek többségében enyhébb, de sajnos vannak és lesznek súlyos esetek is.


COVID-19 védőoltásról mindenkinek
COVID-19 2021.09.01.

Kedves Szülők! Ez a tájékoztató most nem a gyermekekről fog szólni, hanem Önökről és idősebb családtagjaikról, valamint arról a lehetőségről, amellyel talán lassan-lassan visszatérhet életünk a normál kerékvágásba.
A koronavírus-járvány megfékezésére számos védőoltás fejlesztése indult el az egész világon, hatalmas tudományos összefogással. A hagyományos vakcina fejlesztési eljárások mellett korábban még nagy tömegben nem alkalmazott technológiákat is bevetettek, mint a messenger RNS technológia vagy a vírusvektorok alkalmazása.Betegfogadási házirend-minta
COVID-19 2021.08.16.

A COVID-19 járványhelyzet javulásával minden egészségügyi ellátó esetében megszűntek a korlátozó intézkedések, így a rendelőben is, de a koronavírussal kapcsolatos járványügyi eljárásrend továbbra is érvényben van.

Az elmúlt egy évben sikeresen alkalmaztuk együtt a személyes találkozást nem igénylő betegségek ellátását, igénybe véve a telefon, internet adta lehetőségeket, ezzel sok rendelői megjelenést el tudtunk kerülni az önök segítségével és munkájával.

A teljes házirend a csatolmányban található.


Javaslat a háziorvosi/házi gyermekorvosi ellátásrend kialakítására a Nemzeti Népegészségügyi Központ által 2021.06.18-án, 36982-1/2021/EÜIG iktatószámon kiadott rendelkezése értelmében
COVID-19 2021.08.16.

A 36982/1/2021/EÜIG iktatószámon kiadott levél értelmében a betegellátás során az alábbi rendelkezések, eljárásrendek, jogszabályok tekintendők irányadónak:
  • Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban
  • 4/2000.(II.25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről
  • 33/2020. (IX. 16.) EMMI rendeletaz egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet és az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozható járóbeteg-szakellátási tevékenységek meghatározásáról, az igénybevétel során alkalmazandó elszámolhatósági feltételekről és szabályokról, valamint a teljesítmények elszámolásáról szóló 9/2012. (II. 28.) NEFMI rendelet módosításáról
  • 343/2021. (VI. 16.) Korm. rendelet a járványügyi készültség bevezetéséről szóló 283/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet


Segédanyag a 12-18 éves korosztály COVID-19 oltásának lebonyolításához
COVID-19 2021.07.06.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága készített egy segédanyagot a 12-18 éves korosztály COVID-19 oltásának lebonyolításához, amely a részletekre kattintás után a linken olvasható. Ehhez kapcsolódóan, ugyancsak innen tölthető le az anafilaxia tünetei és kezelése segédanyag is.


Tájékoztató a Comirnaty (Pfizer-BioNTech) COVID-19 elleni védőoltásról - előkészítés, beadás, tárolás
COVID-19 2021.06.17.

A Comirnaty (Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina) aktív immunizálásra javallott a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19-betegség megelőzésére a 12 éves és annál idősebb személyek körében. 
A hivatalos magyar nyelvű tájékoztatók, gyakorlati videók, információk ezen a linken olvashatók: 

A vakcina előkészítése és beadásása ezen linken olvasható:
A videó egyenlőre angol nyelvű, de szemléltetésnek megfelelő, ha előtte átolvassa magyarul.

A tárolásra vonatkozó információk az alkalmazási előírás 6.3 pontjában nagyon tisztán lettek összefoglalva:

https://www.comirnatyeducation-hu.com/
Milyen módon és hol történik a 12-15 évesek oltása?
COVID-19 2021.06.17.

Tisztelt Kollégák!

2021. június 11-én ülésezett az Országos Oltási Munkacsoport. Mint ismeretes mostantól a 12-15 éves gyerekeket is regisztrálhatja a szülő a https://www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A néhány napon belül érvényesített regisztráció után a szülő időpontot tud majd foglalni a Pfizer vakcinára az https://www.eeszt.gov.hu honlapon az általa kiválasztott oltópontra. 

Kérésünknek megfelelően a házi gyermekorvosnál/háziorvosnál is lesz lehetőség a gyermekek Pfizer oltására az érvényes regisztrációt követően, az oltóanyag kiszerelésének megfelelő számú gyermek jelentkezése esetén, a szülővel előre egyeztett időpontban. Fontos, hogy a védőoltásra a szülő az írásbeli hozzájárulási nyilatkozatát magával vigye. Az oltóanyagok igénylését a megyei védelmi bizottságok koordinálják. 

www.vakcinainfo.gov.hu
Közlemény: A HGYE támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását
COVID-19 2021.06.16.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.Szülőknek - Kérdezz-felelek a gyermekek Covid-oltásáról
COVID-19 2021.06.12.

Az elmúlt időszakban számos közlemény foglalkozott a gyermekek járványban betöltött szerepével. Az oltási program Magyarországon mostanra egy olyan szakaszba érkezett, amikor lehetővé vált a gyermekek védőoltása is. A 16-18 évesek oltása előzetes regisztráció és időpontfoglalás után a Comirnaty (Pfizer) vakcinával történik, amelynek gyógyszerhatósági engedélye már a korai engedélyeztetési eljárás során is magába foglalta ezen korosztály.

2021. május 28-án az Európai Gyógyszerhatóság elfogadta az oltás vészhelyzeti alkalmazását a 12-15 éves korosztályban, és az Európai Bizottság jóváhagyását követően néhány országban már elindult vagy a napokban elindul ezen korosztály oltása.  

http://www.hgye.hu/index.php?id=3&cid=455
Poszt-COVID ambulancia az SE. II. sz. Gyermekklinikáján
COVID-19 2021.06.06.

Kedves Kollégák!

Az Semmelweis egyetem II. sz. Gyermekklinika Poszt-COVID ambulanciája megkezdte rendelését. Azokat a gyermekeket várják itt, akiknek elhúzódó panaszai maradtak COVID fertőzés után. Rendelésre online módon foglalható időpont itt: https://bit.ly/longcovidtuzolto
Rendelési időpont: keddi napokon délelőtt 09:00-13:00 óra között

Részletek a csatolmányban találhatók.


Visszanézhető a MIS-C webinár
COVID-19 2021.04.15.

Az április 13-ai nagysikerű MIS-C Webinár videója ezen a linken nézhető 

https://ementinplus.hu/course/view/mis-c-webinarium#eloadasok
HGYE - Dr. Kovács Ákos: Gyermekek koronavírus elleni oltásáról
COVID-19 2021.04.07.

A felnőtt lakosság egyre nagyobb arányú átoltottságának elérésével párhuzamosan a figyelem a gyermekek és
a serdülők koronavírus elleni oltása felé fordul.

Szükséges-e most oltani a gyermekeket?


Kaphat-e szoptató anya COVID-19 ellen oltást?
COVID-19 2021.04.06.

Az új koronavírus okozta világjárvány harmadik hullámának idején Magyarországon is ijesztő ütemben növekszik az új megbetegedések száma, ezért is kiemelkedően fontos, hogy a védőoltást minél többen, a lehető legrövidebb idő alatt megkaphassák. Sajnos a betegség az új vírus-variánsok révén a fiatalabb korosztályt sem kíméli, és egyre több gyermekét szoptató édesanya teszi fel joggal a kérdést, hogy miként tudná a legjobban védeni magát és gyermekét is a fertőzéstől. A guide to getting the right COVID-19 test at the right time
COVID-19 2021.03.25.

A csatolva angol nyelvű útmutató a COVID-19 teszt megfelelő időben és módon történe elvégzéséről ad hasznos információkat, míg a táblázat segít eligazodni a tesztek értelmezésében.


Favipiravir-kezelés és szoptatás
COVID-19 2021.03.22.

Jelenleg nem rendelkezünk információkkal a favipiravir-kezelés biztonságosságáról a szoptatás alatt, és arról sem, hogy a gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. Mivel a favipiravir egy kisméretű molekula és kb. 60%-a fehérjéhez kötve kering a vérben, ezért feltételezhető, hogy kiválasztódik az anyatejbe és kis mennyiségben az újszülött/csecsemő bélrendszeréből fel is szívódik. 
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az erre vonatkozó biztonságossági vizsgálatok hiányában favipiravir-kezelés mellett a szoptatás nem ajánlható.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös szakmai anyaga a fenti témában alább, illetve csatolva olvasható.


Közlemény: Közös állásfoglalás a gyermekek COVID-19 szűrésével kapcsolatban
COVID-19 2021.03.05.

A magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalása a gyermekek COVID-19 szűrésével kapcsolatban

A koronavírus járvány harmadik hullámban jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk.  

A sajtóban sokféle, szakmailag nem mindig megalapozott állásponttal találkozhatunk ezzel kapcsolatosan, ezért a gyermekgyógyász szakmai szervezetek vezetőiként közös kötelességünknek érezzük, hogy hiteles információt nyújtsunk a gyermeket nevelő családok és az egész laikus közvélemény részére.


OSEI: Covid19 fertőzést követő inaktív időszak táplálkozási ajánlásai élsportolók számára
COVID-19 2021.02.03.

Alább olvasható az OSEI Sporttáplálkozási Munkacsoportjának ajánlása a Covid19 fertőzésen átesett – gyógyulás utolsó fázisában lévő - élsportolók táplálkozásának optimalizálása, az inaktivitással együtt járó izomveszteség lassítása, testtömeg növekedés elkerülése, immunrendszer  támogatása érdekében.


Vakcinakörkép - Dr. Onozó Beáta, házi gyermekorvos összefoglalója
COVID-19 2021.01.18.

Egy évvel az új típusú koronavírus megjelenése után a világ készen áll a járvány legyőzésére, elindultak a védőoltások hazánkban is és számos vakcina áll közvetlenül engedélyeztetés előtt. Szinte kapkodjuk a fejünket, hogy melyik cég, melyik típusú vakcinája éppen hol tart és mit várhatunk tőle. Ez a hihetetlen gyorsaság sokakban a szkepticizmust erősíti, hiszen korábban azt láttuk, hogy egy-egy védőoltás kifejlesztése hosszú éveket vett igénybe.


Oseltamivir (Tamiflu) kezelés influenza és SARS-CoV2 vírusok együttes előfordulása idején az alapellátásban - Dr. Karászi Éva PhD, alapellátó gyermekorvos összeállítása
COVID-19 2021.01.18.

A 2020/2021 influenza szezonban a COVID-19 pandemia miatt érvényben lévő óvintézkedések mellett feltételezhetően az influenzajárvány nem lesz olyan mértékű, mint a korábbi években. A déli féltekén már lezajlott járvány adatai is azt mutatják, hogy a megszokottnál jóval kevesebb fertőzött volt.A 2020/2021 influenza szezonban a COVID-19 pandemia miatt érvényben lévő óvintézkedések  mellett feltételezhetően az influenzajárvány nem lesz olyan mértékű, mint a korábbi években. A  déli féltekén már lezajlott járvány adatai is azt mutatják, hogy a megszokottnál jóval kevesebb fertőzött volt.Tájékoztató a COVID-19 vakcina szoptatás alatti alkalmazhatóságáról
COVID-19 2021.01.18.

Jelenleg a Covid-19 betegség ellen a Comirnaty vakcina (Pfizer-BioNTech) engedélyezett Magyarországon, mely mRNS alapú (nincs aktív vírus vagy annak komponense az oltóanyagban). Az mRNS alapú Covid-19 vakcinák szoptató nők számára történő beadása körül ellentmondásos  információk keringenek, és több oltóponton is elutasítják a szoptató anyák beoltását. Ennek oka, hogy a vakcinafejlesztés során a klinikai vizsgálatokba szoptató nőket nem vontak be. Ez teljesen szokványos, hiszen várandós és szoptató nők nem kerülnek be az első vizsgálati csoportba semmilyen új gyógyszer, oltás vagy terápia bevezetésekor.

Az Anyatejút Tudásközpont, a Szoptatásért Magyar Egyesület és a Magyar Szoptatási Tanácsadók Közössége tájékoztatója  a mellékletben olvasható. 


Kérdések és válaszok a COVID-19 elleni védőoltásról
COVID-19 2021.01.11.

Számos kérdés merül fel a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatban. Hatásos, hogyan működik, van mellékhatása? A jelenleg Magyarországon egyedüliként elérhető vakcina gyártója készített egy videót, amely sok kérdésre választ ad. 

https://m.youtube.com/watch?v=xSyVhGXNa8Yandfeature=youtu.be
A covid-oltást igénylő alapellátó gyermekorvosok felmérése és a gyakorlat egységesitése jelenleg is folyamatban van
COVID-19 2021.01.05.

Kedves Kollégák!

A koronavírus-védőoltás felvételével kapcsolatban számos, országszerte regionálisan is különböző  információ, illetve gyakorlat ismert. Ezúton szeretnénk tájékoztatni Benneteket, hogy a covid-oltást igénylő alapellátó gyermekorvosok felmérése és a gyakorlat egységesitése jelenleg is folyamatban van, az oltást igénylők várhatóan jövő héten, de legkésőbb az azt követő héten megkapják az első vakcinát. Amint újabb információ áll rendelkezésünkre, természetesen azonnal tájékoztatunk Benneteket.

Kórházi oltópontok elérhetősége (egészségügyi dolgozók számára):

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara
Új eljárásrend és terápiás kézikönyv a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban
COVID-19 2021.01.04.

Megjelent 

- a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok), valamint 
- a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve

Mindkét anyag letölthető innen


Gyakorlati kérdések a COVID-19 elleni vakcinációval kapcsolatban
COVID-19 2020.12.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szakmai támogatásával Dr. Onozó Beáta es Dr. Kulcsár Andrea elkészítték a "Gyakorlati kérdések a COVID-19 elleni vakcinációval kapcsolatban" című szakmai anyagot. Jelen összefoglalóban a Pfizer-BioNTech messenger RNS (mRNS) alapú BNT162b2 vakcinával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat kerültek összegzésre a National Health Service, (NHS, Green Book, UK), a Center of Disease and Prevention (CDC, ACIP, USA) és a Robert Koch Intézet (RKI, STIKO, Németország) tájékoztatói alapján.


Állásfoglalás - COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérése
COVID-19 2020.12.14.

Csatoltan olvasható az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat az elmúlt hetek tapasztalatai és a bővülő nemzetközi szakmai ismeretek alapján elkészítette aktuális állásfoglalását a COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében.

Az állásfoglalás a "részletek" gombra kattintva olvasható.


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
A villám - Bókay Akadémia VIII.
2021. december 2.

2021. december 2-án kerül megrendezésre a Bókay Akadémia a Semmelweis Egyetem I. sz. Bókay Gyermekklinikájának továbbképzése.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció