Telemedicina

QxMED - Mobiltelefonra is letölthető applikáció
Telemedicina 2021.10.11.

Mobiltelefonra is letölthető applikáció, amivel a legfrissebb cikkeket meg tudjuk keresni. Ha a subspecializációnkat beírjuk, akkor folyamatosan figyeli a guidelinokat a mi specialitásunkban és emlékeztetőket küld, ha új irányelv jelenik meg. 

References:
http://jmla.pitt.edu/ojs/jmla/article/view/1051/1210
https://www.sciencemag.org/news/2021/01/new-mandate-highlights-costs-benefits-making-all-scientific-articles-free-read
http:// openknowledge.community/dashboards/coki-open-access-dashboard/


Hozzáférés ingyenesen az orvosi kutatáshoz a Read by QxMD telefonos alkalmazás segítségével
Telemedicina 2021.09.07.

(forrás :medium.com)

Mindannyian számtalanszor átéltük már ezt. Végre megtaláljuk a keresett újságot, de az egy fizetős fal mögött van. Vagy nem emlékszik, hogy a számtalan bejelentkezési adat közül melyikre van szüksége, vagy egyszerűen nincs hozzáférése. Érthető tehát, hogy a tudás átültetésének egyik legfontosabb akadálya az irodalomhoz való hozzáférés az Orvosi Könyvtári Szövetség szerint.
A jó hír, hogy a tudományos publikálásban forradalom zajlik, egy nemzetközi nyílt hozzáférésű mozgalom formájában. A végső cél az, hogy minden szakirodalom szabadon hozzáférhetővé váljon.² Ez jelentős előrelépést jelent. 2017-től a szakirodalom több mint 50%-a nyílt hozzáférésűként jelent meg. A biológia élen jár ebben.³


Mikrohullámú érzékelő az antibiotikum-érzékenység gyors vizsgálatához
Telemedicina 2021.08.22.

A University of British Columbia Okanagan campus kutatói olyan olcsó és hordozható mikrohullámú érzékelőt fejlesztettek ki, amely gyorsan érzékeli a baktériumok növekedésének változásait az antibiotikum-érzékenység felmérése érdekében. Az eszköz egy osztott gyűrűs mikrohullámú rezonátor segítségével nagyon érzékenyen képes mérni a baktériumok növekedését különböző antibiotikum-koncentrációk jelenlétében, mielőtt a növekedésben bármilyen látható változás bekövetkezne. A technológia csökkenti az ilyen vizsgálatokkal járó időt és költségeket, és utat nyithat a személyre szabott antibiotikum-terápia számára az alacsony erőforrásokkal rendelkező vagy távoli régiókban.

https:// www.youtube.com/watch?v=aNZu_mGwYa4
Felkészületlenül érkezünk az orvoshoz – új magyar applikáció segíti a betegeket
Telemedicina 2021.08.09.

A magyarok 92 százaléka nem, vagy csak nagyon röviden készül fel az orvossal történő találkozásra, közel ötödük pedig soha nem jár szűrővizsgálatokra.

https://aipm.hu/hu/hirek/olvas/felkeszuletlenul-erkezunk-az-orvoshoz-uj-magyar-applikacio-segiti-a-betegeket
Magyar okoskarperec segíthet a túlterhelt kórházi osztályokon
Telemedicina 2021.08.09.

A huszonéves magyar mérnökök egy ötletversenyből indultak el termékükkel, egy diagnosztikai karpereccel, ami egészségügyi intézményekben automatikusan monitorozza a betegek paramétereit. Már a piloton is túlvannak, év végére jöhet a piaci bevezetés is. A második körös forrásbevonásról tárgyalnak, külföldi intézmények is érdeklődnek az okosórára hasonlító termék iránt.

A Forbes-ban megjelent teljes cikk az alábbi linken olvasható.

https://forbes.hu/napi-cimlap/innovacio-entremo-karperec-diagnosztika/
Telemedicinával kapcsolatos jogszabályok
Telemedicina 2021.07.02.

A csatolmányban található a telemedicinával kapcsolatos jogszabályok gyűjteménye.


Távkonzultáció - segédletek betegdokumentációhoz
Telemedicina 2021.06.23.

A praxisszoftverben vagy más ellátói dokumentációs rendszerben a személyes vizithez hasonló módon szükséges vezetni a dokumentációt, ehhez található a csatolmányban két segédlet (Mintaszövegek a betegdokumentációhoz és telefonos cheklist). 


Váróban kirakható tájékoztató: Hogyan használhatom a technológiát az egészségemért?
Telemedicina 2021.06.23.

A technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy betegként az egészségügyi adataimhoz hozzájussak az internet segítségével és az orvosommal is kapcsolatba tudjak lépni biztonságosan.
A csatolmányban található tájékoztató ebben segít.


Váróban kirakható tájékoztató: 9 fontos szabály, hogy hatékony legyen a távkonzultáció
Telemedicina 2021.06.23.

A szakmailag eredményes és hatékony távkonzultációhoz szükséges néhány előkészületet megtenni, ezért a csatolmányban megtalálhatók azok a legfontosabb teendők, amelyek betartásával, alkalmazásával szabályosan és eredményesen tudunk orvosi segítséget kapni telefonon keresztül.


Hasznos mobilalkalmazások orvosoknak
Telemedicina 2021.06.23.

Az alkalmazásba regisztrálni kell először, majd a regisztrációt követően arra alkalmas az applikáció, hogyha egy eszméletlen vagy rosszullévő beteghez kap riasztást az OMSZ, akkor az OMSZ aktiválja a hívórendszert és a beteghez elérhető közelségben lévő telefonokra riasztást ad: segítséget kértek a közelben. A felhívásra lehet reagálni: elfogadom vagy nem fogadom el a felhívást. Amennyiben elfogadom, akkor mutatja a térképet, hogy honnan kérték a riasztást és egy térkép megjelenítésével megmutatja az odavezető útvonalat is.


Tippek szülőknek a sikeres videó-távkonzultációhoz
Telemedicina 2021.03.28.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatásával készült a "Tippek a szülőknek a sikeres videó-távkonzultációhoz" szakmai anyag. 
A NEM SÜRGŐS ELLÁTÁS IGÉNYLŐ ESETEKBEN a technológiai fejlődésnek köszönhetően a távolságok áthidalhatóvá váltak és a fizikai távolságtartás mellett is megvalósulhat a hatékony orvos-beteg találkozás és betegellátás. A távkonzultáció megvalósulhat csak telefonhívás során is, de nagyon sok platform lehetővé teszi a videó hívást is ami valós idejű virtuális találkozásra ad lehetőséget. A családok otthonuk kényelméből és biztonságából juthatnak gyermekük egészségét illetően megnyugató válaszokhoz. Azért, hogy ebben a újonnan előállt helyzetben alapellátó orvosukkal vagy a gyermek krónikus betegsége esetén a gondozó orvosukkal zökkenőmentes legyen az első virtuális vizit, összeállítottunk pár tanácsot, amely a segítségükre lehet:


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
A villám - Bókay Akadémia VIII.
2021. december 2.

2021. december 2-án kerül megrendezésre a Bókay Akadémia a Semmelweis Egyetem I. sz. Bókay Gyermekklinikájának továbbképzése.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció