Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésről

Hí­rek 2018.05.16.
Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésrőlÁprilis 7-én a Danubius Helia szállóban 53 házi gyermekorvos részvételével egynapos gyermek-endokrinológiai továbbképzést és workshop-ot tartott Kovács Ákos szervezésében és vezetésével a HGYE. A Kávészünet konferenciákat jól kiegészítve, a Gyermek-Alapellátási Akadémia keretében, évekre előre tervezett tematika szerint kerülnek megrendezésre e rendezvények.
A gyermekorvosok, egyáltalán az orvosok képzése, továbbképzése, a helyes orvosi gyakorlat oktatása nem könnyű feladat. Azt mindig is tudtuk, hogy a hagyományos oktatási formák, vagyis az, hogy kiáll egy szakterület neves képviselője és az előadói pulpitus mögül elmondja, hogy hogyan kell korszerűen és jól gyógyítani, önmagában nem elég. A nagy szemléletváltást eredményező, nagy ívű tudományos változások megismerésére ezek a frontális előadások is alkalmasak, de a mindennapok gyakorlatához szükséges tudás megszerzéséhez egyéb oktatási formákra is szükség van. Az utóbbi évtizedekben ezért a gyermekorvosi továbbképző konferenciákon is újabb és újabb, néha meghökkentő oktatási, továbbképzési módszerek bukkantak fel. Mindegyik oktatási forma arra törekedett, hogy az előadott elmélet minél életszerűbb legyen, és az ismeretek átadása a hallgatóság minél interaktívabb részvételével történjen. A „száraz” elméletet a hallgatóság az esetmegbeszéléseken, mint „munkadarabokon” keresztül hatékonyabban képes rögzíteni, és hazatérve a praxisgyakorlatába beépíteni. Ahogyan már a 18. században a céhlegények oktatásában sem elégedhettek meg azzal, hogy az inas csak ül és figyel, így ezen a workshop-on sem csak hallgattunk és jegyzeteltünk. A modern oktatás kívánalmainak ez a hétvégi workshop kiválóan megfelelt. Jól megválasztott tematika alapján remek előadók foglalták össze mindazt, amit ma a gyermek-endokrinológiából egy házi gyermekorvosnak tudnia kell. A növekedés és a serdülés zavarairól Török Dóra (II. sz. Gyermekklinika), a pajzsmirigy betegségekről és az egyéb endokrin kórképekről Henczi Ágnes (házi gyermekorvos és endokrinológus), a diabéteszről, valamint az obezitásról Gál Veronika (Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr)l tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást. Különös értéke volt e továbbképzésnek, hogy jól megválasztott és megírt esetek megoldásán mérhettük le azt, hogy milyen tudással érkeztünk az összejövetelre, és a végén azt is, hogy milyen tudással távoztunk. Jó hangulatú, hasznos továbbképző szimpóziumnak lehettünk részesei. A képzést a Nestlé Nutrition Institute és az Integrated Pharma Solution Kft támogatta. Kálmán Mihály Az eseményen készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg! https://www.flickr.com/photos/hazigyermekorvosok/sets/72157689930374800/
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció