Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésről

Hí­rek 2018.05.16.
Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésről

Április 7-én a Danubius Helia szállóban 53 házi gyermekorvos részvételével egynapos gyermek-endokrinológiai továbbképzést és workshop-ot tartott Kovács Ákos szervezésében és vezetésével a HGYE. A Kávészünet konferenciákat jól kiegészítve, a Gyermek-Alapellátási Akadémia keretében, évekre előre tervezett tematika szerint kerülnek megrendezésre e rendezvények.


A gyermekorvosok, egyáltalán az orvosok képzése, továbbképzése, a helyes orvosi gyakorlat oktatása nem könnyű feladat. Azt mindig is tudtuk, hogy a hagyományos oktatási formák, vagyis az, hogy kiáll egy szakterület neves képviselője és az előadói pulpitus mögül elmondja, hogy hogyan kell korszerűen és jól gyógyítani, önmagában nem elég. A nagy szemléletváltást eredményező, nagy ívű tudományos változások megismerésére ezek a frontális előadások is alkalmasak, de a mindennapok gyakorlatához szükséges tudás megszerzéséhez egyéb oktatási formákra is szükség van.
Az utóbbi évtizedekben ezért a gyermekorvosi továbbképző konferenciákon is újabb és újabb, néha meghökkentő oktatási, továbbképzési módszerek bukkantak fel. Mindegyik oktatási forma arra törekedett, hogy az előadott elmélet minél életszerűbb legyen, és az ismeretek átadása a hallgatóság minél interaktívabb részvételével történjen. A „száraz” elméletet a hallgatóság az esetmegbeszéléseken, mint „munkadarabokon” keresztül hatékonyabban képes rögzíteni, és hazatérve a praxisgyakorlatába beépíteni. Ahogyan már a 18. században a céhlegények oktatásában sem elégedhettek meg azzal, hogy az inas csak ül és figyel, így ezen a workshop-on sem csak hallgattunk és jegyzeteltünk.
A modern oktatás kívánalmainak ez a hétvégi workshop kiválóan megfelelt. Jól megválasztott tematika alapján remek előadók foglalták össze mindazt, amit ma a gyermek-endokrinológiából egy házi gyermekorvosnak tudnia kell. A növekedés és a serdülés zavarairól Török Dóra (II. sz. Gyermekklinika), a pajzsmirigy betegségekről és az egyéb endokrin kórképekről Henczi Ágnes (házi gyermekorvos és endokrinológus), a diabéteszről, valamint az obezitásról Gál Veronika (Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr)l tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást. Különös értéke volt e továbbképzésnek, hogy jól megválasztott és megírt esetek megoldásán mérhettük le azt, hogy milyen tudással érkeztünk az összejövetelre, és a végén azt is, hogy milyen tudással távoztunk.
Jó hangulatú, hasznos továbbképző szimpóziumnak lehettünk részesei.
A képzést a Nestlé Nutrition Institute és az Integrated Pharma Solution Kft támogatta.

Kálmán Mihály

Az eseményen készült fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg!
https://www.flickr.com/photos/hazigyermekorvosok/sets/72157689930374800/

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Vakcina Akadémia - Debrecen
2019. szeptember 6.

Aquaticum Debrecen Termál and Wellness Hotel****
4032 Debrecen, Nagyerdei park 1Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
2019. november 9.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
MVHR Egyesülés, Miskolc Baross Gábor utca 17.XXV. Őszi konferencia - 2019.
2019. november 22-23.

HGYE - XXV. Őszi Konferencia

Danubius Hotel Hélia
1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network