Szakmai állásfoglalás a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.

Hí­rek 2018.06.12.
Szakmai állásfoglalás a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.A Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának és Tanácsának állásfoglalása a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.
1. A fogszuvasodás nem fluorid hiánybetegség. 2. Hat éves kor alatt a fluorid tabletta cariesprevenciós hatékonysága nem bizonyított, kizárólag a szakma szabályai szerint magas caries rizikójúnak tekinthető gyermekeknek célszerű adni. A caries rizikó megítélése fogorvos kompetenciája. 3. Az adagolása ebben az esetben, ha az ivóvíz fluoridtartalma kevesebb, mint 0,5 ppm, évi 200 napon át a háromtól hat éveseknél napi egy, a hat-tizenhat éveseknél napi kettő 0,23/0,25 mg fluoridot tartalmazó tabletta. 4. Az adagolás meghatározásakor az egyéb fluoridforrásokat is figyelembe kell venni, a fokozott fluorózis rizikó kb. nyolc éves korig áll fenn. 5. Akut túladagolás esetén súlyos toxikus tünetek alakulhatnak ki. 6. Nem célszerű továbbra is vény nélkül forgalmazni, legyen vényköteles.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció