XXIV. Őszi Konferencia - 2018. november 23-24.

Hí­rek 2018.09.06.
XXIV. Őszi Konferencia - 2018. november 23-24.

Ebben az évben november 23-24-én rendezi meg a HGYE a XXIV Őszi Konferenciáját a Hotel Benczúrban, amelyre hamarosan jelentkezni is lehet honlapunkon keresztül, addig is egy kis ízelítő, kedvcsináló.

Miért éppen Backstage?
A backstage, a színpad, a színfalak mögötti, a közönségtől elzárt világ. A zenészek, színészek és a stáb otthona. Számunkra az Őszi Konferencia egy ilyen backstage, amikor a rendelőinken túl, egy más környezetben együtt formálhatjuk elképzeléseinket hivatásunk legfontosabb kérdéseiről, cserél-hetünk tapasztalatot más kollégák jó gyakorlatairól, hogy aztán a megszerzett háttér-többlettel dol-gozhassunk tovább a ránk bízott gyermekek egészségéért a saját színpadunkon, a rendelőinkben.

Ezért idén két területet állítunk a konferencia fókuszába.

Szakmapolitikai témáinknak jelentős aktualitást adnak az egészségügyi irányítás idén megfogalmazott célkitűzései és a gyermekek egészségére irányuló figyelem.

Szakmai munkánk kapcsán pedig nagyobb figyelmet kívánunk szentelni az egészséges tanácsadás témájának, mélyebb, sokoldalúbb megvilágítással hozzájárulni e sokrétű tevékenységünk megújulásához. Ehhez a konferencia a kompetens előadókkal, az interaktivitás atmoszférájával, a jó gyakorlatok kicserélésének kiemelkedő fórumaként is remek terepet nyújt.


Nagy várakozás

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az ősz folyamán elkészíti és a kormány elé terjeszti az „Egészséges gyermek – gazdag élet” gyermekprogram rövid és középtávú cselekvési tervét, mely leírja a gyermekellátás jövőbeli irányait.
A programban kiemelt szerepet szánnak a gyerek-alapellátásnak. Az egyesület vezetője tárgyalt az Államtitkárral a szakma fejlesztéséhez szükséges lépésekről, és folyamatosan egyeztetünk a cselek-vési terv megalkotása során is.
A jövőbeli gyermekellátás nélkülözhetetlen része lesz a praxisközösségekben együtt dolgozó, meg-növekedett kompetenciával többlet tevékenységet végző házi gyermekorvos. A munka végzéséhez a megfelelő többlet finanszírozás mellett szükség lesz a megfelelő infrastruktúrára, az orvos munkáját segítő szakirányú végzettséggel rendelkező asszisztensekre, és a jövő házi gyermekorvosait megfelelően képezni tudó házi gyermekorvos tutorokra, akkreditált oktató praxisokra. A konferencián szeretnénk bemutatni a kollégáknak a már elfogadott elképzeléseket.


Az egészséges tanácsadás

A rendszeres egészséges tanácsadás a mindennapi betegellátás mellett a gyermekorvosi alapellátás alapvetően fontos feladatkörét képezi. A megszületéstől (sőt, jobb esetben már a várandósság alatt) megkezdődő tanácsadások során kerül sor az életkor szerint kötelező szűrővizsgálatok elvégzésére, valamint ilyenkor történik a kötelező és a választható védőoltások beadása is. A gyermek egészséges fejlődésével, táplálásával, nevelésével kapcsolatos tanácsadásra szintén ezek a találkozások kínálnak alkalmat.
.Magyar nyelven hozzáférhető szakmai útmutató, vagy ilyen témájú posztgraduális képzés hiányában az alapellátó gyermekorvosok saját elképzeléseik, egyéni tapasztalataik, szakmai kompetenciájuk alapján egyénileg alakítják ki ezeknek a tanácsadásoknak a konkrét menetét, formáját és tartalmát. A praxisukat frissen vásárolt kollégák semmilyen előzetes információt, felkészítést nem kapnak, de az idősebb generáció tagjai is jórészt csak magukra számíthatnak a folyamatosan frissülő tudásanyag és az elengedhetetlenül szükséges gyakorlati szakértelem elsajátítása terén.
Jelen programunk elsődleges célja, hogy megismerjük egymás gyakorlatát, tapasztalatot cseréljünk és hazavihessünk jó példákat, amelyek segíthetnek abban, hogy ezt a fontos feladatunkat minél magasabb szinten láthassuk el. Nem az elvárható szakmai minimumot szeretnék meghatározni – főként nem egy hivatalos irányelv követelményeinek eleget téve – sokkal inkább a jól működő gyakorlatok példáján keresztül a lehetőségeket, az esetleges fejlődési irányokat szeretnénk megmutatni, megvitatni. Megerősíteni azt, aki ezt a munkát egyébként is elkötelezetten végzi, és kedvet csinálni hozzá annak, aki esetleg felesleges kötelezettségnek, unalmas „favágásnak” tekinti.
A konferenciát megelőzően egy munkacsoport előkészít egy rövid gondolatébresztő munkaanyagot az egészséges tanácsadás legfontosabb történéseivel, szakmai teendőivel kapcsolatban. Ezt a rendezvényre regisztráltak számára előzetesen online elérhetővé tesszük. A workshopokon kisebb csoportokban beszéljük meg az egyes részkérdéseket. Felkértünk néhány, a vakcinológia, a koragyermekkori fejlődés, a korszerű csecsemőtáplálás, a szoptatási tanácsadás, a mentálhigiéné kérdéseiben járatos elismert szakembert, hogy vegyenek részt ebben a beszélgetésben, segítve a témafelelősöket a részkérdések kibontásában. A szimpózium a workshopokon felmerült kérdések összefoglalásával zárul.
A rendezvényen elhangzottak alapját képezhetik egy későbbi írásos állásfoglalásnak, amely - anélkül, hogy egy hivatalos irányelv követelményeinek eleget tenne, - mégis hasznos segítsége lehet nemcsak a praxisukat kezdő fiatal kollégáknak, de a szakmájukat már régebben gyakorló, munkájuk színvonalát szinten tartani, fejleszteni kívánó kollégáknak is.
Néhány cím a szimpózium tervezett témáiból:
Az egészséges tanácsadás, mint különleges lehetőség a gyermek-alapellátásban: több szintű prevenciós tevékenység és kapcsolatépítés.
Az orvos és a család közötti szoros bizalmi kapcsolat és légkör erősítése. Szülő-gyermek-orvos kommunikációs háromszög. Egy hatékony együttműködési és kommunikációs stílus kialakításának lehetőségei. A gyermek gondozásával, ellátásával, fejlődésével kapcsolatban felmerülő szülői problémák megbeszélése, balesetek megelőzése, életkor szerinti életviteli tanácsadás. A szülővé válás, a szülői kompetencia kialakulásának, megerősödésének támogatása.
Normatív és nem-normatív krízisek a gyermek fejlődésében és a család életében. Újszülöttkor: az egymásra hangolódás nehézségei. Csecsemőkor: evés, alvás, sírás problémái. Kisdedkor: evés, alvás problémái, dacosság, dührohamok, önkiszolgálás, szobatisztaság. Óvodáskor: közösségi viselkedés problémái, együttműködés idegenekkel, a figyelem és az indulatok kontrolljának zavarai. Kisiskolás kor: kortárs-közösségbe történő beilleszkedés problémái, figyelemösszpontosítás, feladattartás nehézségei, iskolai problémák. Kamaszkor: lázadó, vagy deviáns magatartás, önsorsrontó viselkedések, függőség kérdése, a kamaszkori hangulatingadozás és a patológiás hangulatzavar elkülönítése.
Az egészséges fejlődés ellenőrzése, a biológiai és szociális fejlődés menetének megítélése. A pszichoszomatikus fejlődésmenet mérföldkövei. Az atípusos fejlődés megítélése, teendők. Az autizmus korai felismerése. Szülői kérdőívek, útmutatók használata. Fejlesztések, terápiák, módszerek, babatorna, babaúszás, babamasszázs.
A csecsemő és a kisgyermek egészséges táplálásának, növekedésének nyomon követése. A szoptatás támogatása. A tápszerek megfelelő megválasztása. Hozzátáplálás, ételallergiák. Vas, D vitamin profilaxis, modern, divatos diéták, vega, paleo, étrend. Jellemző korspecifikus baleseti mechanizmusok.
A rendszeres orvosi szűrővizsgálatok elvégzése, szükség esetén szakvizsgálatok megszervezése, karmester szerep. Immunizáció, kötelező és ajánlott védőoltások beadása, ezzel kapcsolatos kommunikáció. A helyes oltási technika és javasolt oltási időpontok, oltás alatti fájdalomcsillapítás. Oltást követő nem kívánatos események. Védőoltások kommunikációja: oltásellenes, alternatív, „nehéz” családok problémája.

Reméljük felkeltettük az érdeklődésüket és szeptember közepén, újabb értesítést követően, megnyitjuk az egyesületünk honlapján a regisztrációs lehetőséget.

Találkozzunk novemberben, új helyszínen, minden kedves érdeklődő kollégát szeretettel várunk.

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban
2018. október 12.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban

Radisson Blu Béke Hotel 1067 Budapest, Teréz krt. 43XXIV. Őszi Konferencia - Backstage - A színfalak mögött
2018. november 23-24.

XXIV. Őszi Konferencia - Backstage - A színfalak mögött
Hotel Benczúr

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program