Gyermek- és ifjúságpszichiátriai témájú térítésmentes továbbképzés - A jelentkezési határidők meghosszabbítva!

Egyéb rendezvények 2019.01.02.

2018-ban összesen 17 csoportban kb. 175 résztvevő végezte el az ÁEEK által meghirdetett „Gyermekpszichiátriai kérdések és lelki egészségkockázatok – mit tehetünk háziorvosként?” című továbbképzést.
2019. I. félévében még 5 csoport szervezésére van lehetősége az ÁEEK-nak. A térítésmentes képzési program félnapos és 10 kreditpontot ér.

A leggyakoribb gyermekpszichiátriai kórképek mellett a képzés során bemutatott Képességek és Nehézségek Kérdőív (SDQ) egy hazánkban validált és ingyenesen elérhető, szűrésre bizonyítottan alkalmas kérdőív, amely segíthet a gyermek- és serdülőkori mentális problémák korai észlelésében és azonosításában.


Részletes magyarországi felmérés a gyermekpszichiátriai kórképek előfordulásáról jelenleg nem létezik, de hasonló országokban készült felmérések (pl. Merikangas és mtsai, 2009) szerint a kórképek prevalenciája serdülőkorban a következő:
• a szorongásos zavarok a fiatalok 31,9%-ánál fordul elő (átlagos kezdet: 6 év, az ilyen zavarok a lányoknál gyakoribbak),
• a viselkedés zavarai 19,1%-ban jelentkeznek (átlagos kezdet: 11 év, ezek a fiúknál gyakoribbak),
• hangulatzavarok 14,3%-nál alakulnak ki (átlagos kezdet: 13 év, ezek újra lányoknál gyakoribbak),
• szerhasználati zavar pedig 11,4%-ot érint (átlagos kezdet: 15 év, a nemi eloszlás nem egyértelmű a vizsgálatok alapján).
A mentális zavarok szűrése és minél korábbi azonosítása, majd az érintett gyermekek kezelésbe irányítása kiemelt jelentőségű a későbbi életszakaszokban bekövetkező mentális problémák kockázatának csökkentése szempontjából, tehát a hatásos gyermek- és serdülőkori intervenció a későbbi, felnőttkori mentális rendellenességek megelőzésére alkalmas.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosítószámú kiemelt projektje által szervezett félnapos továbbképzés célja a leggyakoribb gyermekpszichiátriai kórképek (pl. viselkedészavar, ADHD, hangulat és szorongásos zavarok, stb.), illetve az addiktológiai zavarok bemutatása az alapellátásban dolgozó házi gyermekorvosok számára.
A képzés keretében megismerhető Képességek és Nehézségek Kérdőív (SDQ) egy olyan fontos, a mentális problémák tüneteit szűrő, Magyarországon validált és ingyenesen elérhető kérdőív, amely segíthet a fokozott lelki egészségkockázatok korai észlelésében és azonosításában, továbbá a házi gyermekorvosi konzultációk alkalmával jól használható eszköz a közvetlen megfigyelés és célzott kérdések alkalmazása mellett.
A továbbképzés egyik blokkja segít áttekinteni az együttműködési és továbbküldési lehetőségeket, illetve eszközöket (pl. motivációs interjú). Hasznos információkat ad az alapellátás, szakellátás, szociális ellátórendszer és köznevelés területén résztvevő partner szakemberekről és a tőlük kapható szakmai támogatásról.

Az egyes képzéseken résztvevők létszáma maximum 10 fő. A résztvevők számára térítésmentes ebédet és büfé-ellátást biztosítunk. További információ és jelentkezés a kepzes.gyermeklelkiegeszseg@aeek.hu címen lehetséges.

A részletes tájékoztató anyag és jelentkezési lap innen tölthető le:

IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
1PDF fájl 2
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Debrecen
2019. március 23.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban továbbképző szeminárium és workshop

ÁSZ Rendezvényház DEBRECEN

Kávészünet-21
2019. május 10-12.

Hotel Azúr, SiófokKávéházi Szalon
2019. május 9.

Kávéházi szalon Pre-congress workshop
Siófok, Hotel Azúr

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program