Vaxigrip Tetra helyettesítése - a HGYE állásfoglalása

Hí­rek 2019.01.20.

Tisztelt Kollégák!
A Sanofitól kapott értesítés alapján a Vaxigrip Tetra influenza elleni oltóanyag legközelebb már csak a következő oltási szezonban lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs, és az idei szezonban már nem is lesz az országban 3 év alatti gyermekek influenza elleni védelmére alkalmas oltóanyag gyógyszertári forgalomban.


A Vaxigrip Tetra alkalmazási előírása szerint a 9 évesnél fiatalabb, előzőleg még nem beoltott gyermekeknek az első oltásukat követően legalább 4 hét elteltével egy második 0,5 ml-es dózist kellene beadni. A kialakult készlethiány következtében előfordulhat, hogy erre már nem lesz lehetőség.

Mivel az eddigi epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy idén a megbetegedések zömét az influenza A vírus okozza, a Vaxigrip Tetrával első alkalommal oltott 3 év felettiek Fluart vakcinával újraolthatók.

A 6 - 35 hónapos korosztály számára Vaxigrip Tetra oltóanyag egyedi importtal külföldről beszerezhető. Az ehhez szükséges OGYEI engedély beszerzésében és az oltóanyag behozatalában a Mikszáth Gyógyszertár (Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4) készséggel áll rendelkezésre.

A rizikócsoportba tartozó gyermekek oltásához szükséges mennyiségű oltóanyagot (így értelemszerűen a második oltáshoz szükséges adagot is) a hatályos rendelet értelmében természetesen a Kormányhivatalok Népegészségügyi Osztályainak kell biztosítaniuk, az őszi igényfelmérésnek megfelelően.

Azok a 9 év alatti gyermekek, akik idén egy oltást már megkaptak, immunológiai szempontból oltottnak tekinthetők, tehát a következő szezonban is elég, ha csak egy oltást kapnak. Ez természetesen nem kérdőjelezi meg idén a második oltás szükségességét az elérhető optimális védelem biztosítása érdekében.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, miszerint „oltatni már nem érdemes”, a releváns nemzetközi ajánlások egyértelműen azt hangsúlyozzák, hogy az oltást a cirkuláló influenza vírusok jelenlétéig, tehát a szezon végéig érdemes felajánlani (1,2,3)
Különösen fontos pl. a most megszületett, hazaadott újszülöttek, fiatal csecsemők családjának, környezetének oltása a fészekimmunitás kialakítása végett.

1. Seasonal influenza in children: Prevention with vaccines. UpToDate, Dec. 2018.
2. Key Facts About Seasonal Flu Vaccine. Center of Disease Control and Prevention, Sept. 2018.
3. Update From the Advisory Committee on Immunization Practices. J Pediatric Infect Dis Soc. 2016 Jun;5(2):101-4.

Dr. Kovács Ákos
HGYE tudományos-szakmai munkacsoport

Prof. Dr. Mészner Zsófia
Szt. László Kórház Védőoltási Szakambulancia

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
2019. november 9.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
MVHR Egyesülés, Miskolc Baross Gábor utca 17.XXV. Őszi konferencia
2019. november 22-23.

HGYE - XXV. Őszi Konferencia

Danubius Hotel Hélia
1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network