Vaxigrip Tetra helyettesítése - a HGYE állásfoglalása

Hí­rek 2019.01.20.
Tisztelt Kollégák! A Sanofitól kapott értesítés alapján a Vaxigrip Tetra influenza elleni oltóanyag legközelebb már csak a következő oltási szezonban lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs, és az idei szezonban már nem is lesz az országban 3 év alatti gyermekek influenza elleni védelmére alkalmas oltóanyag gyógyszertári forgalomban.
A Vaxigrip Tetra alkalmazási előírása szerint a 9 évesnél fiatalabb, előzőleg még nem beoltott gyermekeknek az első oltásukat követően legalább 4 hét elteltével egy második 0,5 ml-es dózist kellene beadni. A kialakult készlethiány következtében előfordulhat, hogy erre már nem lesz lehetőség. Mivel az eddigi epidemiológiai adatok azt mutatják, hogy idén a megbetegedések zömét az influenza A vírus okozza, a Vaxigrip Tetrával első alkalommal oltott 3 év felettiek Fluart vakcinával újraolthatók. A 6 - 35 hónapos korosztály számára Vaxigrip Tetra oltóanyag egyedi importtal külföldről beszerezhető. Az ehhez szükséges OGYEI engedély beszerzésében és az oltóanyag behozatalában a Mikszáth Gyógyszertár (Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4) készséggel áll rendelkezésre. A rizikócsoportba tartozó gyermekek oltásához szükséges mennyiségű oltóanyagot (így értelemszerűen a második oltáshoz szükséges adagot is) a hatályos rendelet értelmében természetesen a Kormányhivatalok Népegészségügyi Osztályainak kell biztosítaniuk, az őszi igényfelmérésnek megfelelően. Azok a 9 év alatti gyermekek, akik idén egy oltást már megkaptak, immunológiai szempontból oltottnak tekinthetők, tehát a következő szezonban is elég, ha csak egy oltást kapnak. Ez természetesen nem kérdőjelezi meg idén a második oltás szükségességét az elérhető optimális védelem biztosítása érdekében. A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben, miszerint „oltatni már nem érdemes”, a releváns nemzetközi ajánlások egyértelműen azt hangsúlyozzák, hogy az oltást a cirkuláló influenza vírusok jelenlétéig, tehát a szezon végéig érdemes felajánlani (1,2,3) Különösen fontos pl. a most megszületett, hazaadott újszülöttek, fiatal csecsemők családjának, környezetének oltása a fészekimmunitás kialakítása végett. 1. Seasonal influenza in children: Prevention with vaccines. UpToDate, Dec. 2018. 2. Key Facts About Seasonal Flu Vaccine. Center of Disease Control and Prevention, Sept. 2018. 3. Update From the Advisory Committee on Immunization Practices. J Pediatric Infect Dis Soc. 2016 Jun;5(2):101-4. Dr. Kovács Ákos HGYE tudományos-szakmai munkacsoport Prof. Dr. Mészner Zsófia Szt. László Kórház Védőoltási Szakambulancia
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció