A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Hí­rek 2019.10.01.
A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Szponzorált tartalom - Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) olyan integrációs platform, melynek központi szolgáltatásai gyorsabbá és átláthatóbbá teszik az egészségügyi folyamatokat. A rendszer hatékony és azonnali adatcserét tesz lehetővé, melynek fontosabb céljai a betegadatok és dokumentációk cseréjének megvalósítása, illetve a különböző egészségügyi ellátók közti erőforrások (CT, MR, labor és egyéb diagnosztikák) használata.


A 21. századi korszerű betegellátás szempontjából elengedhetetlen,hogy a betegadatok egy helyről elérhetők legyenek függetlenül attól,hogy az egészségügyi szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben veszi igénybe a páciens. Az EESZT szolgáltatásaival az orvosok számára több információ áll rendelkezésre a betegről, látják a más kezelőorvosok által felírt gyógykezeléseket, a felírt és azon belül a ki nem váltott gyógyszereket, a beutalókat, illetve a leleteket. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok is sokkal pontosabb képet kapnak betegükről,ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a gyorsabb gyógyulást.

Első a betegek adatainak biztonsága
Az egészségügyi dolgozók az adatvédelmi szempontok érvényesülése mellett (jogszabályi előírások és a beteg által megadott önrendelkezési szabályok) férhetnek hozzá a térben tárolt adatokhoz. Az egészségügyi ágazat szereplői az EESZT-t egyedi azonosítójuk segítségével érhetik el, végzettségüknek, az intézményi szerepkörükhöz rendelt jogosultságaiknak megfelelő tartalommal. Mindenki csak a saját azonosítójával léphet be a rendszerbe. Mivel az EESZT-ben lévő egészségügyi adatok védettek, csak a beteg háziorvosa és kezelőorvosa férhet hozzá, a gyógyszerészek pedig a számukra fontos receptadatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészségügyi (pl. pszichiátriai, addiktológiai stb.) adatok kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatók.

A háziorvos – a többi ellátó dokumentumaihoz való hozzáférésnek köszönhetően – magasabb szolgáltatási szintet tud nyújtani saját pácienseinek, hiszen látja a betegéletutat. Nincs elveszett zárójelentés, beutaló; a kezelőorvos látja a beteg gyógyszerezését, hogy kiváltotta-e a készítményeket, illetve hogy a szakorvosok milyen egyéb gyógyszereket, kezeléseket írtak fel.

Hogyan működik?
Az EESZT gyorsabban és a korábbinál szélesebb körű adatmennyiséget szolgáltat, mindezt úgy, hogy az orvosnak semmilyen adminisztrációs pluszfeladatot nem jelent azontúl, hogy – eSzemélyi igazolvány segítségével, néhány kattintással – belép a térbe. Az orvos, ugyanúgy, ahogy eddig, a háziorvosi rendszeren belül kezdi el a beteg ellátását, ezen belül jelennek meg az EESZT-funkciók, azaz nem kell kilépnie saját rendszeréből. Itt láthatja, hogy más egészségügyi intézményekben milyen dokumentumok keletkeztek a betegről, látja a beteg e-profilját, hogy kiváltotta-e gyógyszereit, van-e beutalója stb. Ha ezek közül bármire szüksége van az ellátás során, akkor egy-egy kattintással vagy a háziorvosi rendszer kialakításától függően akár automatikusan is lekérdezheti a szükséges adatot.

Jelenleg a törvényi szabályozásnak megfelelően a különböző ellátási események (fekvő- és járóbeteg-szakellátás, házi- és fogorvosi ellátás, CT- és MR-vizsgálat) megkezdéséről és befejezéséről az ellátó intézménynek jelentést kell küldenie az EESZT-nek. Az események rögzítése megadja egy-egy beteg életútját az egészségügyi ellátórendszerben a törvény által megfogalmazott történések esetében. Az EESZT-ben az eKórtörténet (EHR) teszi lehetővé az egyes ellátási események kapcsán keletkező egészségügyi dokumentumok központi tárolását és visszakeresését. Az ekórtörténeti dokumentumok hierarchikus rendszerben tárolódnak, és abban kereshetők. A páciens azonosítására szolgál a taj szám mint egyedi azonosító. Az eKórtörténet saját, országosan egyedi belső azonosítót rendel minden pácienshez. Az eset azonosítására szolgál az esetszám, a dokumentum azonosítására pedig a dokumentumazonosító, amelyet a beküldő rendszer ad át az eKórtörténet modulnak – a beküldő rendszerben egyedi –, valamint az eKórtörténet saját, országosan egyedi, belső azonosítót rendel minden esethez, így segítve az orvosok munkáját.

Jövőbeni fejlesztések
Az EESZT jövőbeni fejlesztésének keretében a betegellátáskor a kórházi informatikai rendszerekben keletkező elektronikus dokumentumok – például laboreredmények, vizsgálati lapok, zárójelentések – szabványosítása, azaz uniós ajánlások és szabványok alapján való formai és tartalmi egységesítése is megtörténik. Ez egyrészt a kórházi információs rendszerek (HIS) elektronikusan kibocsátott dokumentumainak standardizálását jelenti, másrészt fokozatosan újabb dokumentumtípusok bevezetését is a felmerülő új igényeknek megfelelően. A fejlesztés révén lehetővé válik az adatok gépi feldolgozása és hatékony kereshetősége. Mindez áttörést hozhat a betegellátásban, hiszen a rendszerezett és feldolgozott egészségügyi adatok az orvosok döntését jóval magasabb szinten tudják támogatni. További megvalósítandó cél a kórházakban az utóbbi években keletkezett releváns zárójelentések és leletek visszamenőleges betöltése a térbe, a várandós- és gyermek-egészségügyi kiskönyv, valamint egyedi védőoltásnapló és sugárterhelési nyilvántartás illesztése az EESZT rendszeréhez. Ezenkívül megtörténik a gyermek-egészségügyi adatok hozzáférhetőségének biztosítása az EESZT-n keresztül, elérhetővé és követhetővé válnak a gyermek- és felnőttkorban kapott védőoltások adatai.

Az EESZT minden szempontból megfelel a modern technika vívmányainak és az orvosi ellátás alapelveinek. Egy egységes, a beteg minden egészségügyi szempontból fontos adatát tartalmazó rendszer felgyorsíthatja az ellátást, a gyógyulási folyamatot, egyszerűsítheti a gyógyszerek felírását és az utókezeléseket, kiiktathatja a hiányos kórtörténeteket.

EESZT Információs Portál
https://e-egeszsegugy.gov.hu

Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
2019. november 9.

Gyermek-gasztroenterológia az alapellátásban - Miskolc
MVHR Egyesülés, Miskolc Baross Gábor utca 17.XXV. Őszi konferencia
2019. november 22-23.

HGYE - XXV. Őszi Konferencia

Danubius Hotel Hélia
1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network