EESZT tájékoztató a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól

Hí­rek 2020.08.04.
Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, amely így már meghaladja a felírt receptek 90 százalékát. A járványügyi veszélyhelyzetben is bizonyított az elektronikus egészségügyi rendszer, a több hónapon át tartó nagyobb terheléssel is megfelelően működött.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) biztosította elektronikus kommunikáció lehetővé tette a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, melyekért nem kellett külön bemenni a rendelőbe.
2020. július 1-jén léptek hatályba az eRecepttel kapcsolatos 44/2004 ESzCsM. miniszteri rendelet rendelkezései. Ezeket azonban az új, 2020. évi LVIII. törvény 84. § rendelkezései – a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről – részben felülírják.
 
A kialakult jogi helyzetben az eRecept alkalmazásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:
A 44/2004 ESzCsM-rendelet alábbi rendelkezései 2020. július 1-jét követően is érvényesek: 
  • A felírási igazolást (FIG) továbbra is papír alapon lehet kiadni.
  • Nem kötelező, de nem is tilos a FIG-et a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) formavényére kiállítani, így akár egy fehér színű, A4-es papírra is ki lehet nyomtatni.
  • Csak akkor kell az orvosnak FIG-et kiállítania, ha a beteg azt külön kéri.
  • 14 év alatti személynek történő gyógyszerrendelés esetén mindig kötelező az orvosnak FIG-et papíralapon kiállítani.
  • Az orvosnak nem kell a kinyomtatott FIG-et aláírnia és lebélyegeznie, kivéve, ha a TAJ-szám helyett egy személyazonosító okmány számát használja a vény rendelésénél.
  • Érdemes ugyanakkor aláírni és bélyegezni, hiszen ha az EESZT elérhetetlen, akkor csak a szignóval és bélyegzővel ellátott FIG-re adható ki gyógyszer.
  • Bár a FIG-en csak egy terméket lehet feltüntetni, de például egy közös fejléccel (beteg, intézmény, és orvos adataival), egy A4-es papírlapon több termék felírási igazolását is el lehet helyezni a fent említett rendelet mellékletében szereplő kötelező adattartalommal.
  • A gyógyszertári kiadásnál a papíralapú FIG-et minden esetben vissza kell adni a betegnek/kiváltónak és jelölni kell rajta a termék kiadását, akkor is, ha a FIG NEAK-vényen van.
  • A más személy részére történő, egyszerűsített TAJ-alapú receptkiváltás megmarad, nem vonatkozik rá a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napos moratórium.
 
A patikákban a következő időszakban többféle felírási igazolással lehet találkozni. A július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Ezeket idővel felválthatják azok a felírási igazolások, amelyeket nem a NEAK formavényére állítottak ki, vagyis például sima fehér, A4-es papírra nyomtattak.
 
Az egyszerűsített receptkiváltás megmarad, erre nem vonatkozik a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napos moratórium, vagyis TAJ-szám megadásával, továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket a patikában. A moratórium a telemedicina szolgáltatásokra vonatkozik, így például az orvosok nem írhatnak fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek 2020. szeptember 17-e után.
 
A jelenlegi szabályok alapján a patika a gyógyszer kiadását követően már nem tarthatja meg a kinyomtatott felírási igazolást. Ezt a gyógyszerkiadás (expediálás) tényének rögzítését követően vissza kell adni a betegnek, vagy a kiváltó személynek. Javasolt a jelölést olyan formában megtenni, hogy a felírási igazoláson egyértelműen látható legyen az, hogy a beteg már kiváltotta a gyógyszert. A rendelet ugyan nem részletezi, hogy pontosan mit kell a felírási igazoláson jelezni, célszerű a „KIADVA” feliratot, a kiadás dátumával együtt feltüntetni.
 
A tájékoztatást a 2020. évi LVIII. törvény és a 2020. július 1-én automatikusan érvénybe lépett rendeleti változások alapján állítottuk össze. Amennyiben újabb vonatkozó jogszabályi változások je
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció