EESZT: a jövő útja a betegellátásban

Szponzorált tartalom 2020.10.01.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nem ismeretlen a magyar orvosok számára, hiszen 2017 novemberétől a közfinanszírozott ellátásban dolgozók napi szinten használják, ahogy 2020 júniusától már a magánegészségügyi szolgáltatók is. A magyar egészségügy jövője már nem képzelhető el a szolgáltatók közötti egyidejű kommunikációt és azonnali információcserét biztosító, folyamatosan bővülő, felhőalapú rendszer nélkül.

Az EESZT szolgáltatásai olyan előnyöket jelentenek a betegellátásban, amelyek mind az ellátott, mind az ellátó számára kényelmesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az ellátás menetét. A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyről legyenek elérhetőek minden kezelőorvos számára, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott vagy magánellátást vesz igénybe a beteg.

A magánegészségügyi szolgáltatók csatlakozását követően az EESZT-nek adatot továbbító egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nőtt. Ezzel teljessé vált az EESZT-ben elérhető egészségügyi adatok köre, amely jelentősen növeli a betegellátás biztonságát. Mostantól nem fordulhat elő, hogy a kezelőorvos ne tudjon arról, hogy a betegét milyen korábbi betegségekkel kezelték, írtak-e fel neki gyógyszert, és a beteg kiváltotta-e azokat? Minden orvos úgy tudja a legmegfelelőbb terápiát kiválasztani betegének, hogy minimálisra csökkentheti az adathiányból származó bizonytalanságot.

Az eReceptek kiváltása leegyszerűsödött, elegendő a beteg TAJ-számának megadása és a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolása. A betegek megszokták és megszerették a „felhőben” tárolt elektronikus recepteket. Sokaknak nyújt segítséget, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközök, mint a vércukor-tesztcsíkok és a kötszerek szintén rendelhetők eRecepten, amiket a gyógyszertárakban a megszokott formában tudnak kiváltani. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, ami így már meghaladja a gyógyszertárban kiváltott receptek 90%-át. Az eRecept adatait továbbra is lehetőség van papíralapon átadni a beteg számára, amennyiben ő ezt a hagyományos módot szeretné kérni. Az orvosoknak minden esetben felírási igazolást kell adniuk a 14 éven aluliaknak az elektronikus vényen történő gyógyszerrendeléskor. Ezt azonban nem kell NEAK formanyomtatványon megtenni, és nem kell sem aláírnia, sem lepecsételnie az orvosnak, kiváltás után pedig vissza kell adni a beteg számára a kiadás megtörténtének jelölésével.

Az EESZT folyamatos fejlesztéssel igyekszik segíteni az egészségügyi ellátók munkáját. Bevezetésre került az EESZT mobilToken, ami kényelmes, mégis biztonságos belépési lehetőséget nyújt az EESZT-be. A funkció mind Andorid környezetben - a PlayÁruházból letölthető EESZT mobilToken applikációval -, mind iOS platformon használható, az Apple Store-ban elérhető EESZT mobiltoken applikációval. A telepítést követően, az EESZT Ágazati portáljára e-Személyivel történő belépés után, regisztrálni kell a mobileszközre telepített alkalmazást. Ezzel a felhasználó hozzárendeli mobiltelefonját az EESZT-fiókjához. Így a digitális egészségügy fejlődését egy olyan rugalmasan használható EESZT-megoldás is támogatja, mely a szigorú adatbiztonsági előírások betartása mellett teszi lehetővé az intézményi felhasználók még hatékonyabb és egyszerűbb munkavégzését.

Az idei évet meghatározó COVID-19 járványveszély is rámutatott: az EESZT kulcsfontosságú az egészségügyi rendszer átalakításában. Segítségével hatékonyan lehet csökkenteni a beteg-orvos személyes találkozások számát, az általa biztosított elektronikus kommunikáció lehetővé teszi a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, és e mellett az ágazatvezetés is olyan adatokhoz juthat általa, melyek segítségével lehetővé válik az egészségügyi folyamatok és súlypontok tiszta kiértékelése. Az EESZT bizonyította, hogy ez a jövő útja a magyar betegellátásban, hiszen mind az orvosoknak, mind a betegeknek egyre bővülő, hasznos, kényelmes és biztonságos szolgáltatásokat kínál. (x)
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció