EESZT: a jövő útja a betegellátásban

Szponzorált tartalom 2020.10.01.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nem ismeretlen a magyar orvosok számára, hiszen 2017 novemberétől a közfinanszírozott ellátásban dolgozók napi szinten használják, ahogy 2020 júniusától már a magánegészségügyi szolgáltatók is. A magyar egészségügy jövője már nem képzelhető el a szolgáltatók közötti egyidejű kommunikációt és azonnali információcserét biztosító, folyamatosan bővülő, felhőalapú rendszer nélkül.

Az EESZT szolgáltatásai olyan előnyöket jelentenek a betegellátásban, amelyek mind az ellátott, mind az ellátó számára kényelmesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az ellátás menetét. A korszerű egészségügyi ellátás szempontjából elengedhetetlen, hogy a betegadatok egy helyről legyenek elérhetőek minden kezelőorvos számára, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott vagy magánellátást vesz igénybe a beteg.

A magánegészségügyi szolgáltatók csatlakozását követően az EESZT-nek adatot továbbító egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nőtt. Ezzel teljessé vált az EESZT-ben elérhető egészségügyi adatok köre, amely jelentősen növeli a betegellátás biztonságát. Mostantól nem fordulhat elő, hogy a kezelőorvos ne tudjon arról, hogy a betegét milyen korábbi betegségekkel kezelték, írtak-e fel neki gyógyszert, és a beteg kiváltotta-e azokat? Minden orvos úgy tudja a legmegfelelőbb terápiát kiválasztani betegének, hogy minimálisra csökkentheti az adathiányból származó bizonytalanságot.

Az eReceptek kiváltása leegyszerűsödött, elegendő a beteg TAJ-számának megadása és a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolása. A betegek megszokták és megszerették a „felhőben” tárolt elektronikus recepteket. Sokaknak nyújt segítséget, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközök, mint a vércukor-tesztcsíkok és a kötszerek szintén rendelhetők eRecepten, amiket a gyógyszertárakban a megszokott formában tudnak kiváltani. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, ami így már meghaladja a gyógyszertárban kiváltott receptek 90%-át. Az eRecept adatait továbbra is lehetőség van papíralapon átadni a beteg számára, amennyiben ő ezt a hagyományos módot szeretné kérni. Az orvosoknak minden esetben felírási igazolást kell adniuk a 14 éven aluliaknak az elektronikus vényen történő gyógyszerrendeléskor. Ezt azonban nem kell NEAK formanyomtatványon megtenni, és nem kell sem aláírnia, sem lepecsételnie az orvosnak, kiváltás után pedig vissza kell adni a beteg számára a kiadás megtörténtének jelölésével.

Az EESZT folyamatos fejlesztéssel igyekszik segíteni az egészségügyi ellátók munkáját. Bevezetésre került az EESZT mobilToken, ami kényelmes, mégis biztonságos belépési lehetőséget nyújt az EESZT-be. A funkció mind Andorid környezetben - a PlayÁruházból letölthető EESZT mobilToken applikációval -, mind iOS platformon használható, az Apple Store-ban elérhető EESZT mobiltoken applikációval. A telepítést követően, az EESZT Ágazati portáljára e-Személyivel történő belépés után, regisztrálni kell a mobileszközre telepített alkalmazást. Ezzel a felhasználó hozzárendeli mobiltelefonját az EESZT-fiókjához. Így a digitális egészségügy fejlődését egy olyan rugalmasan használható EESZT-megoldás is támogatja, mely a szigorú adatbiztonsági előírások betartása mellett teszi lehetővé az intézményi felhasználók még hatékonyabb és egyszerűbb munkavégzését.

Az idei évet meghatározó COVID-19 járványveszély is rámutatott: az EESZT kulcsfontosságú az egészségügyi rendszer átalakításában. Segítségével hatékonyan lehet csökkenteni a beteg-orvos személyes találkozások számát, az általa biztosított elektronikus kommunikáció lehetővé teszi a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, és e mellett az ágazatvezetés is olyan adatokhoz juthat általa, melyek segítségével lehetővé válik az egészségügyi folyamatok és súlypontok tiszta kiértékelése. Az EESZT bizonyította, hogy ez a jövő útja a magyar betegellátásban, hiszen mind az orvosoknak, mind a betegeknek egyre bővülő, hasznos, kényelmes és biztonságos szolgáltatásokat kínál. (x)
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció