Gyermek COVID-19 eset követése - Protokoll alapellátók részére

Hí­rek 2020.11.18.
Függetlenül az életkoruktól, a gyermekeket is eltérő súlyossággal érinti az új koronavírus fertőzés okozta megbetegedés, a COVID-19. A nemzetközi survaillance adatok szerint a 18 év alatti gyermekek közel 57%-ban tünetmentesen vagy csak enyhe tünetekkel zajlik a betegség, de 2-4% hospitalizációra szorul. Fennálló alapbetegség miatt kockázati csoportba tartozó gyermekeknek közel 8-10-szer gyakrabban fordul súlyosabbra az állapotuk, ezért ők extra figyelmet kívánnak. 

A járványügyi korlátozások kapcsán valamint a biztonsági megfontolások miatt, március óta jelentősen lecsökkent a személyes orvos-beteg találkozások száma és a távkonzultáció vált elsődlegessé a felső légúti vagy gastrointestinális infectió tüneteit mutató gyermekek ellátásában. Ez új kihívások elé állította az alapellátó orvosokat abban, hogy pácienseik állapotának alakulását megnyugtatóan követni és regisztrálni tudják. A protokoll és mellékletei elsődlegesen azzal a céllal készültek, hogy a távkonzultációk során támogatást nyújtsanak a COVID-19 gyanús vagy igazoltan pozitív SARS-CoV-2 fertőzött gyermekek állapotának értékelésében, követésében, és a kórházi ellátás szükségességének megítélésében. 

A protokoll a cikk mellékleteként olvasható.
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció