Kevesebb papírmunka a rendelőkben

Szponzorált tartalom 2020.11.30.
Kevesebb papírmunka a rendelőkben
Egyszerűbbé és gyorsabbá válik a gyógyszerfelírás és -kiváltás folyamata a jövőben az Emberi Erőforrások Minisztériumának legutóbbi rendelete szerint. Az új szabályozás lehetőséget kínál a beutalók és gyógyszerfelírási igazolások elektronikus továbbítására és azt is lehetővé teszi, hogy a felírási igazolást e-mailben küldje el a háziorvos, páciensének.


Egyszerűbbé válik a gyógyszerfelírás a 2020. október 30-án megjelent EMMI-rendeletnek köszönhetően, amellyel módosultak az elektronikus receptek felírási és kiváltási szabályai. Eszerint az orvosok nemcsak papíron, hanem már elektronikus formában is kiállíthatnak felírási igazolást. A szabályozás a jövőben csak a felírási igazolás adattartalmát írja elő, annak kiállítási módját a beteg kérésére az orvos választhatja ki.
Továbbra is kötelező 14 év alatti gyermek esetében a felírási igazolás kiállítása, de ez is megtehető elektronikus úton, a felírási igazolást akár emailben is el lehet küldeni. Újdonság ugyanakkor, hogy egy felírási igazolásra több tétel, több vény is kerülhet. A jogalkotó türelmi időt adott az átállásra, ezért 2021. január 31-éig alkalmazható az eddig használt felírási igazolás is.
Ha az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) nem érhető el, a gyógyszer a felírási igazolás alapján, a személyazonosság igazolása után is kiadható, vagyis a felírási igazolás kiállításakor az orvosnak már nem kell lepecsételnie és aláírnia azt. A felírási igazolást függetlenül attól, hogy elektronikus, vagy nyomtatott formában állították ki, a gyógyszerkiadást követően vissza kell adni a kiváltónak, kivéve, ha NEAK-formanyomtatványra állították ki, azt meg kell őriznie a gyógyszertárban. 
Az új szabályokkal csökkennek az orvosok és a gyógyszerészek adminisztratív terhei, a lakosság számára pedig egyszerűbbé és gyorsabbá válik gyógyszerfelírás és -kiváltás folyamata. A telemedicina szolgáltatás lehetővé teszi a telefonos gyógyszerrendelést, míg az egyszerűsített gyógyszerkiváltás során elegendő a TAJ-számot megadni és a kiváltó személyazonosító igazolványát bemutatni.
A rendelet egy másik, fontos változást is hoz magával. E szerint 2021. január 1-től a beutalók elektronikus formában is felírhatóak az EESZT-n keresztül. A szolgáltatást végző fogadó egészségügyi intézmény az EESZT-ben rögzített eBeutaló adatai alapján fogadja a beteget, majd szintén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben rögzíti az eBeutaló felhasználását és az ellátást is. Beutalót csak abban az esetben nyomtat az orvos, ha a páciens ezt kéri, vagy esetleges elérhetetlenné válik az elektronikus rendszer. Az ellátással kapcsolatos adatokat az esetleges üzemzavar esetén négy napon belül rögzíteni kell az EESZT-be.
A magyar egészségügyi rendszerben az ellátások jelentős részét jelenleg orvosi beutalással lehet igénybe venni. A 2019 őszi törvénymódosítás ezért törvényi szinten is értelmezhetővé tette az EESZT eBeutaló és időpontfoglalási szolgáltatást magánszolgáltatók vonatkozásában is, és megteremtette az alkalmazás feltételeit, elektronikus szolgáltatásrendelés néven. Jelen rendeletmódosítás lényegében az ehhez kapcsolódó végrehajtási szabályokat tartalmazza.
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a hazai digitális egészségügy a jövőben újabb szolgáltatással bővül. A gyorsabb informatikai fejlesztések érdekében az EESZT-t üzemeltető Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) hatósági jogkört kapott. Ez a jogosítvány hatékonyabb ellenőrzést és szabályozottabb ügyintézést tesz lehetővé például az orvosi és gyógyszertári szoftverfejlesztő cégekkel kapcsolatos akkreditációs eljárásokban.

Betegségregiszterek a felhőben
Az EESZT megteremtette az egészségügyi ellátórendszer egységes azonosítási és jogosultságkezelési rendszerét, amely alkalmas az egészségügyi intézmények adatszolgáltatási igényeinek egységes kiszolgálására is. A rendelet értelmében a regisztereket az egészségügyi szolgáltatók az EESZT betegségregiszter moduljában vezetik. A fejlesztés valamint az ezzel járó innováció népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségű, amelynek segítségével könnyebbé válik a jelentős betegségteherrel járó betegségcsoportok nyilvántartásás a megelőzés, a betegútkövetés, az ágazatpolitikai célkitűzések és programok megvalósítását elősegítő adatelemzés. Jelenleg 18 betegségregisztert tartanak számon.

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció