Beszámoló az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének (ECPCP) 2021. február 13-i online üléséről

Hí­rek 2021.02.18.
Az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének idei online összejövetelén a 23 tagszervezet képviseletében 37 alapellátó gyermekorvos találkozott. A HGYE-t az egyesület alelnökei képviselték. A szombat délelőtti 4 órás megbeszélésen az szervezeti aktualitások egyeztetése mellett az egyes munkacsoportok munkáját értékeltük, majd a tagországok COVID helyzettel kapcsolatos beszámolóit hallgattuk meg. (A szövetség konkrét munkája lényegében a három munkacsoportban - curriculum, research, prevention - folyik, az évente két alkalommal sorra kerülő találkozók között ezek folyamatosan dolgoznak és tagjaik tartják a kapcsolatot egymással.) 

A beszámolót Dr. Kovács Ákos és Dr. Losonczi László a HGYE szakmai és általános alelnöke készítette a teljesség igénye nélkül néhány figyelemre méltó részletet kiemelve.

Megújul a kapcsolatfelvétel az EAP-vel és az EPA/UNEPSA-val (Simon Barak, Tel-Aviv, Izrael).
- Kollaborációs felkérés: Prof. Michaud, University Hospital of Lausanne, EuTEACH (European training in effective adolescent care and health) koordinátor, adoleszcens edukáció témában (Lausanne, Svájc)
- WHO – Pocket Book of Pediatric Primary Care – többen lektoráltunk benne fejezeteket, jelenleg parkolópályán (ref.: Gottfried Huss, Rheinfelden, Németország)
- Új primary care study terv 50 országban: Altorjai Péter - Stefano del Torso (Padova, Olaszország). ECPCP referens: Manuel Katz (Tel-Aviv, Izrael)

1. Maria Aparicio (Madrid, Spanyolország) – beszámoló a decemberben a The Journal of Pediatrics-ben megjelent systematic review-ról. (az anyagról ld. Altorjai Péter és Török Violetta részletes referátumát a legutóbbi Hírvivőben). Az alapellátó gyermekorvosok minőségi teljesítménye minden vizsgált paraméterben felülmúlja a családorvosokét.

Munkacsoportok vezetőinek beszámolói:

2. Curriculum Working Group beszámoló – Carmen Villaizan (Toledo, Spanyolország): 
EPA (Entrustable Professional Activities) project: a két éves aktív munka egy 170 oldalas munkafüzet elkészültével zárult. Továbbiakban a tagországokban az anyag validálása történik. A munkafüzet egy helyi igények szerint alakítható, lefordítható, felhasználható munkaanyag az alapellátó gyermekorvosi curriculumokhoz. A módszertani anyag fejlesztése során több fejezet kidolgozásában is aktívan részt vettünk. Az angol nyelvű munkafüzetet pdf formában a vezetőség is megkapta. A munkacsoport magyar tagja Kovács Ákos.

3. Research Working Group beszámoló: Jakob Urkin, Tel-Aviv, Izrael 

A munkacsoportban jelenleg az alábbi 5 témában zajlik kérdőíves vizsgálat: ADHD, asztma, elhízás, balesetmegelőzés, otitis media. Ez utóbbi publikálás alatt áll (Concha Sanchez P. Madrid, Spanyolország).
Az elhízással kapcsolatos nemzeti guideline-ok összehasonlításával foglalkozó felmérés ötletgazdája és referense Losonczi László.

4. Prevention Working Group – Christine Magendie (Huningue, Franciaország): 
Preventive interventions – tervezett új felmérés és állásfoglalás: a COVID másodlagos pszichés, szociális hatása a gyermekekre, gyermekjogi vonatkozások. Az iskolabezárások egész életre kiható következményei. 
A munkacsoport aktív magyar tagja: Bogdányi Katalin

5. A tagországok beszámolóiból, részletek említése nélkül: 
- Izrael: az oltások 16 éves kortól bárkinek szabadon és térítésmentesen felvehetők a nagyobb városok főterein, bevásárlóközpontokban, stadionokban felállított oltópontokon. Az illegálisan az ország területén tartózkodó, biztosítással nem rendelkező személyeket is beoltják, (az oltott „migráns” nem fertőz). Oltóanyag bőségesen rendelkezésre áll.
- Az Izraeli Gyermekgyógyászati Társaság javaslata elfogadásra került és így hamarosan elindul a krónikus beteg (diabéteszes, obez, immunhiányos, szív- tüdő- vesebeteg, autoimmun, vagy malignus betegséggel kezelt, 12 évnél idősebb gyermekek oltása a Comirnaty (Pfizer/BioNTech) vakcinával. Az AstraZeneca vakcinával már 6 éves kortól tervezik gyermekek oltásának megkezdését.
- Portugália: bár lassan csökkennek az esetszámok, a helyzet még mindig borzalmas. A harmadik hullám február elején tetőzött, napi 300 feletti halottal és 10-15 ezer (!) új beteggel. Az ország teljesen le van zárva, a repülőterek, határok nem elérhetők. Az iskolák, éttermek, boltok zárva vannak a legszükségesebb élelmiszereket árusítók kivételével. A gyülekezés, és az egyik megyéből a másikba utazás, családi látogatás is tilos. A portugál gyermekorvosok teljes munkaidőban felnőtt COVID osztályokra vannak vezényelve, csak a legszükségesebb akut gyermekellátás folyik. Az oltásokat egy éves korig adják csak be, az idősebbek oltásai és a szűrővizsgálatok szünetelnek. Hatalmas szociális krízis kezd kialakulni, a szegényebb sorsú gyerekek különösen érintettek.
- A magyar beszámolót Bogdányi Katalin készítette elő, de mivel ő nem tudott jelen lenni a megbeszélésen, azt Losonczi László mondta el. A prezentáció érintette a telemedicina térhódítását, a személyes vizitek számának csökkenését, ennek következtében a minőségi prevenciós, edukációs és betegellátó munka lehetőségének jelentős javulását, amelyet megtartani szeretnénk, az oltási rendszer fenntartását, összevont oltási alkalmak tervezését, az általános iskolák, óvodák nyitva tartását, a hőmérőzés bevezetését, valamint a szociális problémák előtérbe kerülését, ill. az ezekkel kapcsolatos hazai tapasztalatokat.  

6. Végül egy-két további érdekes szempont:
Érdekes volt megfigyelni, hogy kivétel nélkül minden tagország (hazánkat kivéve) pontos és naprakész számokkal rendelkezik a gyermekkori COVID fertőzések, kórházi esetek számával kapcsolatban. 

Ezek a számok Gottfried Huss szerint (WHO tanácsadó, Németország) várhatóan emelkedni fognak, ahol a jövőben pandémia lassan endémiává alakul, a COVID elsősorban a gyermekek betegsége lesz. 

Fontos lenne, hogy Magyarországon is elinduljon az életkor szerinti COVID regiszter, és követhetők legyenek az esetszámok. Ez a gyermekgyógyászati módszertani intézet feladata lenne.

A pandémia érdekes változást okoz a gyermekpopulációt érintő más kórképek tekintetében is. Elsősorban a másodlagos hatásokkal magyarázható morbiditások, (a depresszió, ADHD, tanulási problémák, elhízás, szociális- és magatartászavarok) száma várhatóan jelentősen emelkedni fog, a szegénységben élő gyermekek fejlődési rizikóinak fokozódása várható. 
Ugyanakkor már most megfigyelhetően csökken a hirtelen csecsemőhalál (a korábbinak mintegy 15%-a!) a koraszülés gyakorisága, és összességében a gyermekhalandóság. Eltűnt a szezonális influenza, és az RSV járvány szezonalitása is megváltozott. 

Komoly probléma, hogy a gyermekre vonatkozó vizsgálatok (pl. a vakcinák tekintetében) szinte teljesen hiányoznak. Több országban a dél-afrikai és az angliai variáns terjedése jelenti jelenleg a komoly problémát. 

A következő találkozót a járványhelyzet függvényében tervezzük, március végéig döntünk a végleges időpontról. Az őszre tervezett helyszín Helsinki, de az október 7-9 között Zágrábban megrendezésre kerülő Europediatrics konferenciához csatlakozó satellite meeting is szóba jön.
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció