A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sebészeti és traumatológiai járóbeteg ellátás rendjének újításai: időpontok, speciális rendelések

Hí­rek 2021.03.16.
A mindannyiunk által átélt járványügyi járó- és fekvőbeteg ellátás átszervezése kapcsán intézetünkben is számos intézkedés történt. Ezek közül kiemelendő, hogy a járóbeteg ellátás időpont kötelessé vált. Természetesen az akut ellátás a Sürgősségi Osztály triage-on keresztül továbbra is időpont nélkül igénybe vehető volt és lesz.

A minisztériumi rendelet alapján bevezetett intézkedések többségét a járványügyi vészhelyzet után is szeretnénk majd fenntartani, mivel igen jó tapasztalatokat szereztünk velük. Lássuk, miről is van szó!



Akut ellátás
Az akut, sürgős gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás igényű gyermekeket továbbra is előzetes időpont foglalás nélkül, a Sürgősségi Osztályon keresztül látjuk el. Akut járóbeteg ellátás minden munkanapon 8-14:00, illetve hétfőn, szerdán, szombaton (felvételes ügyelet) 0-24. A sürgősségi pultnál megtörténik a beteg triage-olása (I-V. kategória), mely alapján soroljuk az ellátás idejét. Fontos, hogy a sebészeti-traumatológiai betegek a fertőző betegektől elkülönítve kerülnek ellátásra!

Elektív ellátás
Alapvetően minden nem sürgős ellátás igényű beteget időpontos rendelésen igyekszünk ellátni. Ennek előnye, hogy mind az ellátó, mind a beteg családja számára tervezhető. Az időpont osztásnál telemedicina keretében már tanácsadást is rögtön biztosítunk, illetve amennyiben speciális ellátás igényű a gyermek, az adott szakterület ellátásáért felelős kollégához adunk időpontot.

Időpont foglalás és telemedicina rendelés a 06-1-459-9100/1317 melléken érhető el, munkanapokon 10-14:00 között.
Járóbeteg ellátásra érkező betegeknél jelenleg kötelező a COVID-19 pandémia miatti „pre-triage”, azaz a hatályos eljárásrend szerint „COVID csekklista” kitöltése, ez alapján a gyanús vagy igazoltan fertőzött betegek kiszűrése, azonnali elkülönítése. A pre-triage igen meggyorsítható, ha a csekklistát otthon a www.heimpalkorhaz.hu oldalról letöltik, majd kinyomtatják és kitöltve magukkal hozzák a szülők. Fontos, hogy a kitöltés minél frissebb legyen, akár aznap reggeli állapotot tükrözzön!

gyermeksebészeti rendelés: minden munkanapon elérhető. Az általános kérdésekkel foglalkozik: lágyéksérv, vízsérv, here leszállási zavarok, hasfali sérvek, fitymaszűkület, sejtes letapadás, nyaki ciszták/fistulák, anyajegyek, bőrelváltozások, sinus pilonidalis.

traumatológiai rendelés: minden munkanapon elérhető. Általában traumatológiában jártas gyermeksebész rendel, a speciális, ritkább traumatológiai esetekkel gyermek-traumatológus foglalkozik (keddenként). Fontos, hogy ezen rendelésünkre a „nem akut” baleseti esetekkel várjuk a gyermekeket. Például más kórházban, vidéken vagy külföldön indított kezelés folytatása a környéken lakó gyermekeknél, másodvélemény kérése, gondozás, hosszú távú követés. 
Az akut ellátás igényű, frissen sérült betegeket a Sürgősségi Osztályon keresztül, időpont nélkül várjuk.

kézsebészeti rendelés: két kézsebész kolléga segíti a munkánkat, rendelésünk keddenként van.
angiológiai rendelés: szerdánként érhető el.
plasztikai rendelés: két plasztikai sebész kolléga erősíti munkacsoportunkat, heti két alkalommal érhető el rendelésük.

Komplex ellátást igénylő anyajegyek, hegek, emlő deformitások korrekciója mellett rekonstrukciós ellátást is tudunk biztosítani. Égés sebészettel intézetünk nem foglalkozik.
mellkas deformitások rendelése (pectus excavatum és carinatum): két kolléga is foglalkozik a mellkas deformitások minimál invazív műtéti kezelésével, hetente több alkalommal is várjuk ilyen deformitással bíró gyermekeket a speciális rendelésünkön.

Az osztály szakorvosai a csatolt pdf-ben találhatók.
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció