Favipiravir-kezelés és szoptatás

COVID-19 2021.03.22.
Jelenleg nem rendelkezünk információkkal a favipiravir-kezelés biztonságosságáról a szoptatás alatt, és arról sem, hogy a gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. Mivel a favipiravir egy kisméretű molekula és kb. 60%-a fehérjéhez kötve kering a vérben, ezért feltételezhető, hogy kiválasztódik az anyatejbe és kis mennyiségben az újszülött/csecsemő bélrendszeréből fel is szívódik. 
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az erre vonatkozó biztonságossági vizsgálatok hiányában favipiravir-kezelés mellett a szoptatás nem ajánlható.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös szakmai anyaga a fenti témában alább, illetve csatolva olvasható.

A favipiravir (Avigan) egy nukleozid analóg antivirális gyógyszer, mely az RNS polimeráz gátlásával leállítja a vírus RNS szintézisét, így számos RNS vírus szaporodását gátolja (pl. influenza, ebola, és koronavírusok). Japánban évek óta alkalmazzák influenza járványban, Kínában 2020-tól hagyták jóvá influenza kezelésére. SARS-CoV-2 fertőzésben az eddigi klinikai eredmények biztatóak. A gyógyszer főként a betegség korai, virális stádiumában hatékony, a vírus gyorsabb eliminációját eredményezi.
Ezzel együtt a kezelt betegekben gyorsabb klinikai javulás tapasztalható, így szerepe lehet a későbbi súlyosabb állapot és a szövődmények kialakulásának megelőzésében (1-3). További klinikai vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak több fejlett nyugati országban is (PRESECO Study) (4).

A favipiravir mellékhatásai közül a gasztrointesztinális tünetek mellett a teratogén hatás emelhető ki. Állatkísérletekben a magzatban fejlődési rendellenességet figyeltek meg. Emiatt nőknek csak a terhesség kizárása után adható. A gyógyszer Magyarországon is elérhető, és bár ez az alkalmazása offlabel, a Magyar Koronavírus Kézikönyv alapján a szer a koronavírus járvány kezdete óta része a kórházban ápolt COVID-19 betegek terápiás protokolljának. (5) 2021. márciustól az alapellátásban
kezelt COVID-19 betegek részére vényre is felírható, amennyiben a beteg rizikófaktorral rendelkezik vagy a betegség súlyossága ezt indokolja. Előnye a per os adagolás és az influenza elleni bizonyított hatékonysága. A gyógyszer hazai gyártása is megkezdődött (Richter Gedeon Nyrt és Egis Gyógyszergyár Zrt).

Jelenleg nem rendelkezünk információkkal a favipiravir-kezelés biztonságosságáról a szoptatás alatt, és arról sem, hogy a gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. Mivel a favipiravir egy kisméretű molekula és kb. 60%-a fehérjéhez kötve kering a vérben, ezért feltételezhető, hogy kiválasztódik az anyatejbe és kis mennyiségben az újszülött/csecsemő bélrendszeréből fel is szívódik. A klinikai vizsgálatokban a favipiravir általában egy jól tolerált gyógyszer, de mellékhatásként a transzaminázok és a szérum húgysav szintjének emelkedését, valamint gasztrointesztinális tüneteket okoz (hányás, hasmenés). Egy 2020 októberben megjelent összefoglaló közlemény javaslata szerint szoptató anya favipiravir-kezelése esetén a csecsemőnél ezeket a paramétereket mindenképpen monitorozni kell (6).
Ezzel szemben a japán alkalmazási előirat és az UpToDate adatbázisa (7,8) egyértelműen a szoptatás felfüggesztését javasolja a kezelés alatt, mivel szoptató anyákon nem végeztek tanulmányokat, és nem történtek ezzel kapcsolatos vizsgálatok 18 év alatti gyermeknél sem. Fiatal állatokon azonban a kezelés során izomkárosodásra jellemző elváltozásokat figyeltek meg. Terhesség alatt a teratogén hatás miatt a gyógyszer használata egyértelműen kontraindikált. Így a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az erre vonatkozó biztonságossági vizsgálatok hiányában favipiravir-kezelés mellett a szoptatás nem ajánlható.

Az EMMI ajánlása szerint az alapellátásban a favipiravir-kezelés javallata a rizikófaktorral társuló enyhe COVID-19 betegség és a COVID-19 pulmonális fázisa hypoxia nélkül (I és IIa stádium) (9). A kezelés a betegség korai szakaszában, lehetőleg a 2-3. napon elkezdve a leghatékonyabb. Az ambulánsan kezelt szoptató édesanyák COVID-19 fertőzésének kezeléséről a háziorvos dönt, figyelembe véve a betegség súlyosságát és a fennálló rizikófaktorokat.

Mivel a favipiravir-kezelés megkezdése egyidejűleg a szoptatás átmeneti felfüggesztését jelenti, a döntést az édesanyával egyetértésben kell meghozni. Természetesen az anya egészségét és gyógyulását szem előtt tartva mérlegelni kell az anyatej kedvező aspecifikus és specifikus immunológiai hatását is. Amennyiben a csecsemő is fertőzött, és az édesanya otthon kezelhető,
tekintetbe kell venni a gyermek kedvezőbb gyógyulási esélyeit is az anyatejes táplálás mellett. 

Ezért a favipiravir-kezelés időtartama alatt (általában 5 nap) javasoljuk a tejtermelés fenntartása céljából a mell rendszeres kiürítését és folyamatos fejését. Az a cél, hogy az édesanya a kezelés befejezését követően minél hamarabb visszatérjen a szoptatáshoz. Optimális esetben a döntést a családdal egyetértésben hozza meg az édesanya háziorvosa és a csecsemő gyermekorvosa.

1. Chen C, Huang J, Cheng Z, et al. Favipiravir versus Arbidol for COVID-19: a randomized clinical trial. medRxiv. Preprint posted March 27, 2020. doi:10.1101/2020.03.17.20037432
2. Cai Q, Yang M, Liu D, et al. Experimental Treatment with Favipiravir for COVID-19: An Open-Label Control Study. Engineering (Beijing) 2020 Mar 18. doi: 10.1016/j.eng.2020.03.007
3. James Ives M. Preliminary report of favipiravir observational study in Japan. News-Medical.net, 23 July 2020.
4. The Prevent Severe COVID-19 (PRESECO) Study (PRESECO) https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04600895
5. A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve (EMMI 2020.12.18).
6. Anderson PO. Antivirals for COVID-19 and Breastfeeding, Breastfeeding Medicine Vol. 15, No. 10, Published Online:7 Oct 2020 https://doi.org/10.1089/bfm.2020.0268
7. https://www.uptodate.com/contents/favipiravir-united-states-not-commercially-available-refer-to- prescribing-and-access-restrictions-drug-information
8. https://www.cdc.gov.tw/File/Get/ht8jUiB_MI-aKnlwstwzvw
9. Gyógyszeres terápiás javaslat COVID-19-ben EMMI. 2021.02.22.

Készítette: Dr. Karászi Éva, Dr. Onozó Beáta, Dr. Török Judit, Dr. Kovács Ákos
Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága
Házi Gyermekorvosok Egyesülete

2021 március
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció