Kaphat-e szoptató anya COVID-19 ellen oltást?

COVID-19 2021.04.06.
Az új koronavírus okozta világjárvány harmadik hullámának idején Magyarországon is ijesztő ütemben növekszik az új megbetegedések száma, ezért is kiemelkedően fontos, hogy a védőoltást minél többen, a lehető legrövidebb idő alatt megkaphassák. Sajnos a betegség az új vírus-variánsok révén a fiatalabb korosztályt sem kíméli, és egyre több gyermekét szoptató édesanya teszi fel joggal a kérdést, hogy miként tudná a legjobban védeni magát és gyermekét is a fertőzéstől. 



Amikor a védőoltás beadása mellett döntünk, a gyermekre kifejtett hatását is figyelembe vesszük. Mivel szabály szerint új gyógyszer- és oltóanyag fejlesztése során a tesztelési fázisban a várandósok és szoptató nők kizárásra kerülnek, ezért eddig az oltóanyag-gyártó cégek nem vizsgálták az oltóanyagok biztonságosságát náluk. Nagy a nemzetközi nyomás a cégeken, hogy a vizsgálatokat kiterjesszék a szoptató édesanyákra is, de amíg ezek a vizsgálatok tartanak, addig a nemzetközi tapasztalatokra és a szakmai szervezetek nyilatkozataira hagyatkozhatunk.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága szakmai anyagát itt olvashatja:
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció