HGYE - Dr. Kovács Ákos: Gyermekek koronavírus elleni oltásáról

COVID-19 2021.04.07.
A felnőtt lakosság egyre nagyobb arányú átoltottságának elérésével párhuzamosan a figyelem a gyermekek és
a serdülők koronavírus elleni oltása felé fordul.

Szükséges-e most oltani a gyermekeket?


Jelenleg nem tudjuk egyértelműen igazolni, hogy a rendelkezésre álló SARS-CoV-2 vakcinák bármelyike önmagában képes-e meggátolni a vírus továbbadását másoknak, és ilyen módon megállítani a fertőzés terjedését, vagy csak a súlyos COVID-19 betegség kivédésre alkalmasak, amely viszont gyermekeknél jóval ritkábban fordul elő, mint a felnőtteknél. Bár az újabb brit és dél-afrikai variánsok elterjedése e tekintetben árnyalja a képet, de elmondható, hogy gyermekkorban eddig általában enyhe, aspecifikus légúti tünetekkel, vagy nemritkán akár tünetmentesen zajlott le a fertőzés és kevésbé volt valószínű, hogy kórházi kezelést igénylő megbetegedés alakuljon ki. Az oltottak körében tapasztalható hamis biztonságérzet okozta felelőtlen
magatartás azonban félő, hogy a gyermekek, gyermekközösségek esetében is hozzájárulhat a járvány további terjedéséhez. Ezek alapján joggal felmerülhet a kérdés, hogy a pandémia jelen fázisában egyáltalán szükség vane a gyermekek COVID-19 elleni oltására. A szakemberek véleménye a kérdésben korántsem egyértelmű és egybehangzó.
A témával kapcsolatos egyes tanulmányok, szakfolyóiratokban megjelenő vélemények, szakértői panelek állásfoglalása szerint a SARS-CoV-2 fertőzéssel járó súlyos betegség és a halálozás alacsony aránya gyermekek és serdülők között, valamint a transzmisszió megakadályozásának bizonytalansága együttesen azt sugallja, hogy a korai vakcinálás során, amíg nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben vakcina vagy oltási kapacitás a tömeges oltások szervezéséhez, nem célszerű a gyermeket előnyben részesíteni. 
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció