Hasznos mobilalkalmazások orvosoknak

Telemedicina 2021.06.23.
Az alkalmazásba regisztrálni kell először, majd a regisztrációt követően arra alkalmas az applikáció, hogyha egy eszméletlen vagy rosszullévő beteghez kap riasztást az OMSZ, akkor az OMSZ aktiválja a hívórendszert és a beteghez elérhető közelségben lévő telefonokra riasztást ad: segítséget kértek a közelben. A felhívásra lehet reagálni: elfogadom vagy nem fogadom el a felhívást. Amennyiben elfogadom, akkor mutatja a térképet, hogy honnan kérték a riasztást és egy térkép megjelenítésével megmutatja az odavezető útvonalat is.

PocakTudor
Gyermek gasztroenterológiai útmutatók az alapellátás számára: Gyakorlatias útmutatók, útmutatók, Algoritmusok, Hasznos tanácsok. Az alkalmazás a leggyakoribb gyermek gasztroenterológiai problémák gyakorlatias összefoglalóit tartalmazza a legújabb irányelvek alapján.

MDCalc
Az orvosi munkához használt különböző kalkulátorok vannak összegyűjtve ebben az applikációban. A gyakran használtakat meg lehet csillagozni. A különböző szakspecialitásokhoz csoportosíttatni lehet az alkalmazással, hogy könnyen kereshető legyen. Név alapján is lehet keresni.

CTCAE
A studykban részt vevőknek hasznos alkalmazás. Az adverse eventek megnevezése és a fokozatainak a korrekt leírása egy helyen. Alap (nem fizetős) funkciója is jól használható, de a könnyen kereshető upgrade-elt verzió költségtérítéses.

Medscape
Rövid oktatóvideók tekinthetők meg betegségspecifikusan az irányelvek bemutatását és leírását követően.

MEDINNOSCAN
Elsősorban bőrgyógyászati megbetegedések távoli leletezésére alkalmas applikáció. Az egyik opció a diabéteszes láb sebeit is leletezi A SOTE Bőrklinikája, a Tormay Károly Egészségügyi Központ valamint a Szent János Kórház Budai Gyermekbőrgyógyászati klinikája kapcsolódott be a rendszerbe. Az irányítószám alapján megmutatja, hogy területileg az illetékes kórházhoz tartozik e a beteg. Ha igen, akkor lehet tovább folytatni a vizsgálatot. A bőrelváltozást le kell fényképezni, a beteg és a betegség, valamint egyéb tüneteket kell beírni az applikációba, majd a rendelő által megadott időponton belül a beteg írásban kap választ.

Read by QxMD
Regisztrációt igényel, ingyenes irodalomkereső applikáció. Gyakorlatilag előfizetés nélkül az összes szakirodalmi cikkhez hozzá lehet jutni. Ezeket le lehet tölteni és e-mailünkre átküldeni nyomtatható, akár pdf változatban is. A szakirodalmat áttekintve folyamatosan riasztást ad, hogy a specialitásunkban jelent e meg valahol új irányelv vagy review cikk. A QxMD egy applikáció család. Van egy Calculate applikáció, amelyikben a konverziós táblázatok, score-ok, indexek össze vannak gyűjtve. Rendszerezve vannak. A szubspecialitásokra klikkelve könnyen kereshetőek. Egy másik app a családból: ECG Guide- az EKG elváltozások leírása, parameterei, értékelései vannak összegyűjtve rendszerezett, jól kereshető formában.

FORDÍTÓ OLDALAK
CrowTranslate- le kell tölteni a számítógépre a softwaret, ingyenes DeepL- bármilyen európai nyelvről bármilyen európai nyelvre fordít, A Google Translate 109 nyelve helyett a DeepL fordító csak 24 nyelven tud, de szerencsére ezek egyike a magyar. Azért szerencsére, mert tapasztalataink alapján a Google megoldásánál sokkal jobb eredményeket dob ki. Más minternetes fordítókhoz hasonlóan a DeepL is mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra épít. Egészen pontosan konvolúciós neurális hálózatra. A mesterséges intelligencia munkahelye egy igen nagy teljesítményű (5,1 petaflop) szuperszámítógép Izlandon
Minden hiba ellenére a gépi fordítás sokat fejlődött. Az angolról vagy németről készített fordítások majdnem alkalmasak nyersfordításnak, amely a DeepL esetében kis ellenőrzés után használhatóvá tehető. A hibák ugyanakkor azt is egyértelműen jelzik, hogy az utómunka nem végezhető el olyan fordító vagy szerkesztő nélkül, aki érti az eredeti szöveget. A DeepL-hez windowsos és macOS-re való alkalmazás is tartozik. Ezek telepítése után alapbeállításként elég csak kijelölni a gépen bármely szöveget, majd megnyomni a másolásra régóta bevett Ctrl-C billentyűkombinációt gyors egymásutánban kétszer, és már fordítódik is az adott szöveg.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció