Biztosítson lehetőséget a praxisába tartozó gyermekeknek a védőoltásra

COVID-19 2021.12.06.
Hirtelen, de nem váratlanul ért bennünket a hír, hogy decemberben fel kell készülnünk az 5-11 éves korosztály COVID-19 elleni oltására. 

Minden kollégát arra biztatunk, hogy biztosítson lehetőséget a praxisába tartozó pácienseknek a védőoltásra! 
Javasoljuk, hogy minden orvos-páciens találkozást ragadjunk meg a védőoltással kapcsolatos tájékoztatásra és a rendelői “regisztrációra”. A betegrendelés, az influenzaoltás is egy-egy olyan kapcsolódási pont, ahol említhetjük a szülőknek a rendelői oltás lehetőségét. Emellett másfél éve beépült a fegyvertárunkba a telemedicina, ennek minden platformján tudjuk a családokat értesíteni. 

Sok információnk még nincs arról, hogy hogyan képzeli el az Országos Védőoltási Munkacsoport az oltások lebonyolítását, azonban azt már biztosan tudjuk, hogy részben oltópontokon, részben pedig a gyermekorvosi és háziorvosi rendelőkben (vegyes körzet) is lesz lehetőség a vakcinációra. 
A vakcina első szállítmányának allokációja miatt viszonylag gyorsan kellett reagálni és december 7-ig le kell adni egy előzetesen vállalt oltási számot a gyermekpraxisoknak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy később nem lehet vakcinát igényelni, azonban lehetőséget biztosít arra, hogy azokat a pácienseket beoltsuk, akik már hetek-hónapok óta elkötelezetten várják a gyermekvakcinát. 

A rendelői oltás előnyei: 
 • A gyermek számára jól ismert, biztonságos, barátságos közegben történik a védőoltás. 
 • Gyermekekhez értő szakszemélyzet, azaz mi végezzük az oltást.
 • Nem kötelező a központi regisztráció. 
 • Az obszerváció nem egy felnőttekkel zsúfolt váróteremben történik, hanem a rendelői környezetben. Ez járványügyi szempontból is nagyobb biztonságot jelent.  
 • Nem kell utazni a szülőnek a gyermekkel - hiszen várhatóan nem minden oltóponton lesz lehetőség a gyermekek oltására. 
 • A praxisközösségeken belül a praxisok egymással együttműködve is ki tudnak tölteni üresedő helyeket.
 • Az oltópontokat is tehermentesítjük: az oltópontokon elsősorban kórházi személyzet, szakrendelők személyzete látja el a munkát, azonban rájuk a fekvő COVID betegellátásban is szükség van. 

A rendelői oltás hátrányai: 
 • Nagyobb adminisztrációs teher.
 • Nehezebb szervezés: 10 gyermeket kell összeszervezni - azonban érdemes egy várólistát felállítani arra a helyzetre, ha valaki betegség miatt nem tud eljönni. 
 • Némi rugalmasságot kíván tőlünk a feladat, hiszen a második oltás esetén is előfordulhat, hogy a gyermek nem tud megjelenni. Azonban indokolt esetben nem probléma, ha egy héttel később kapja meg az oltást a gyermek. 

Oltóponti oltás előnyei: 
 • Jobb vakcina allokáció.
 • Rugalmasabb időpontválasztás: ez azonban oltópont függő!! 

Oltóponti oltás hátrányai: 
 • Nem biztos, hogy gyermekgyógyász képzettségű orvos, gyermekellátásban jártas asszisztens lesz jelen az oltásnál. 
 • Nagyobb fertőzésveszély. 
 • Utazással  járó kényelmetlenségek. 
 • Regisztráció és időpontfoglalás csak az EESZT-n keresztül lehetséges, a regisztráció nélküli hét azt is megmutatta, hogy ez nem mindenki számára könnyen megvalósítható.  

A gyermekorvosi rendelőben beadott oltásokkal nő a gondozottak biztonsága, és erősödik szüleik bizalma irántunk: megtapasztalják, hogy még ilyen rendkívüli helyzetben is számíthatnak ránk. 
A munkánk bennünket is minősít. Az elmúlt hónapokban számos kritika érte az alapellátást mind a szakellátók, mind pedig a páciensek részéről. Az immunizáció valódi alapellátói feladat, ezért szakmai presztízsünket emeli, hogy ebben a feladatban mennyire és milyen rugalmassággal tudunk helytállni. 

Nem utolsósorban pedig a járvány jelenlegi szakaszában a gyermekek érintettsége rendkívül megnövekedett, ezért mindannyiunk érdeke az, hogy egyszerre párhuzamosan minél több helyen és minél gyorsabban megvalósuljon a gyermekek immunizációja. 

Kedves Kollégák! 
Mindannyian elcsigázottak és frusztráltak vagyunk a nehézségekkel teli elmúlt két év miatt. Sok problémát, kérdést magunknak kellett megoldanunk, a gyorsan változó helyzet valamennyiünk türelmét és empátiáját kikezdte. Azonban az, hogy a gyermek korosztály oltása is lehetővé vált, egy kis fényt jelent az alagút végén, hiszen ha tudjuk az iskolai közösségekben növelni az átoltottságot, azzal amellett, hogy megvédjük a gyerekeket a COVID fertőzéstől, nagy terhet veszünk le a családok, praxisaink és az iskolák válláról is. 

Csatolva található egy segédanyag az 5-11 éves korosztály COVID-19 oltásának lebonyolításához. 

A második adventi gyertya fénye a reményt jelképezi. Kívánjuk, hogy ennek szellemében készüljünk fel a gyermekek oltási programjára! 
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció