Biztosítson lehetőséget a praxisába tartozó gyermekeknek a védőoltásra

COVID-19 2021.12.06.
Hirtelen, de nem váratlanul ért bennünket a hír, hogy decemberben fel kell készülnünk az 5-11 éves korosztály COVID-19 elleni oltására. 

Minden kollégát arra biztatunk, hogy biztosítson lehetőséget a praxisába tartozó pácienseknek a védőoltásra! 
Javasoljuk, hogy minden orvos-páciens találkozást ragadjunk meg a védőoltással kapcsolatos tájékoztatásra és a rendelői “regisztrációra”. A betegrendelés, az influenzaoltás is egy-egy olyan kapcsolódási pont, ahol említhetjük a szülőknek a rendelői oltás lehetőségét. Emellett másfél éve beépült a fegyvertárunkba a telemedicina, ennek minden platformján tudjuk a családokat értesíteni. 

Sok információnk még nincs arról, hogy hogyan képzeli el az Országos Védőoltási Munkacsoport az oltások lebonyolítását, azonban azt már biztosan tudjuk, hogy részben oltópontokon, részben pedig a gyermekorvosi és háziorvosi rendelőkben (vegyes körzet) is lesz lehetőség a vakcinációra. 
A vakcina első szállítmányának allokációja miatt viszonylag gyorsan kellett reagálni és december 7-ig le kell adni egy előzetesen vállalt oltási számot a gyermekpraxisoknak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy később nem lehet vakcinát igényelni, azonban lehetőséget biztosít arra, hogy azokat a pácienseket beoltsuk, akik már hetek-hónapok óta elkötelezetten várják a gyermekvakcinát. 

A rendelői oltás előnyei: 
  • A gyermek számára jól ismert, biztonságos, barátságos közegben történik a védőoltás. 
  • Gyermekekhez értő szakszemélyzet, azaz mi végezzük az oltást.
  • Nem kötelező a központi regisztráció. 
  • Az obszerváció nem egy felnőttekkel zsúfolt váróteremben történik, hanem a rendelői környezetben. Ez járványügyi szempontból is nagyobb biztonságot jelent.  
  • Nem kell utazni a szülőnek a gyermekkel - hiszen várhatóan nem minden oltóponton lesz lehetőség a gyermekek oltására. 
  • A praxisközösségeken belül a praxisok egymással együttműködve is ki tudnak tölteni üresedő helyeket.
  • Az oltópontokat is tehermentesítjük: az oltópontokon elsősorban kórházi személyzet, szakrendelők személyzete látja el a munkát, azonban rájuk a fekvő COVID betegellátásban is szükség van. 

A rendelői oltás hátrányai: 
  • Nagyobb adminisztrációs teher.
  • Nehezebb szervezés: 10 gyermeket kell összeszervezni - azonban érdemes egy várólistát felállítani arra a helyzetre, ha valaki betegség miatt nem tud eljönni. 
  • Némi rugalmasságot kíván tőlünk a feladat, hiszen a második oltás esetén is előfordulhat, hogy a gyermek nem tud megjelenni. Azonban indokolt esetben nem probléma, ha egy héttel később kapja meg az oltást a gyermek. 

Oltóponti oltás előnyei: 
  • Jobb vakcina allokáció.
  • Rugalmasabb időpontválasztás: ez azonban oltópont függő!! 

Oltóponti oltás hátrányai: 
  • Nem biztos, hogy gyermekgyógyász képzettségű orvos, gyermekellátásban jártas asszisztens lesz jelen az oltásnál. 
  • Nagyobb fertőzésveszély. 
  • Utazással  járó kényelmetlenségek. 
  • Regisztráció és időpontfoglalás csak az EESZT-n keresztül lehetséges, a regisztráció nélküli hét azt is megmutatta, hogy ez nem mindenki számára könnyen megvalósítható.  

A gyermekorvosi rendelőben beadott oltásokkal nő a gondozottak biztonsága, és erősödik szüleik bizalma irántunk: megtapasztalják, hogy még ilyen rendkívüli helyzetben is számíthatnak ránk. 
A munkánk bennünket is minősít. Az elmúlt hónapokban számos kritika érte az alapellátást mind a szakellátók, mind pedig a páciensek részéről. Az immunizáció valódi alapellátói feladat, ezért szakmai presztízsünket emeli, hogy ebben a feladatban mennyire és milyen rugalmassággal tudunk helytállni. 

Nem utolsósorban pedig a járvány jelenlegi szakaszában a gyermekek érintettsége rendkívül megnövekedett, ezért mindannyiunk érdeke az, hogy egyszerre párhuzamosan minél több helyen és minél gyorsabban megvalósuljon a gyermekek immunizációja. 

Kedves Kollégák! 
Mindannyian elcsigázottak és frusztráltak vagyunk a nehézségekkel teli elmúlt két év miatt. Sok problémát, kérdést magunknak kellett megoldanunk, a gyorsan változó helyzet valamennyiünk türelmét és empátiáját kikezdte. Azonban az, hogy a gyermek korosztály oltása is lehetővé vált, egy kis fényt jelent az alagút végén, hiszen ha tudjuk az iskolai közösségekben növelni az átoltottságot, azzal amellett, hogy megvédjük a gyerekeket a COVID fertőzéstől, nagy terhet veszünk le a családok, praxisaink és az iskolák válláról is. 

Csatolva található egy segédanyag az 5-11 éves korosztály COVID-19 oltásának lebonyolításához. 

A második adventi gyertya fénye a reményt jelképezi. Kívánjuk, hogy ennek szellemében készüljünk fel a gyermekek oltási programjára! 
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció