Kérdések és válaszok: EESZT témában

Praxisközösség 2021.12.17.
A 2021. novemberi 20-i XXVI. HGYE online Őszi konferencia előadásai alatt több kérdés is érkezett a kollégák részéről EESZT-vel kapcsolatosan, amelyek továbbításra kerültek Szabó Bálint informatikai főigazgató-helyettes felé (OKFŐ) és válaszai alább olvashatók.

Mikor tudja mindegyik szakellátó fogadni az EESZT-be írt beutalókat? Úgy tudom, hogy elvileg már 2021 január 1-től kötelező lenne.
A beutalók írása jogszabály alapján valóban 2021. január 1-től kötelező, viszont az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján már 2017. november 1-től kötelező volt az, hogy az intézmények fogadni tudják az eBeutalóval érkező betegeket. Ismereteink szerint jelenleg minden érintett fejlesztő elvégezte az eBeutalóhoz kapcsolódó fejlesztéseket.

Nyilvántartásunk alapján az alábbiak szerint:
   Alapellátás (eBeutaló írás): 30 fejlesztő 40 rendszere,
   Járóbeteg szakellátás (eBeutaló írás és felhasználás): 33 fejlesztő 46 rendszere,
   Fekvőbeteg ellátás (eBeutaló írás és felhasználás): 15 fejlesztő 21 rendszere,
   Diagnosztikai egységek (eBeutaló felhasználás): 22 fejlesztő 26 rendszere,
   Mentési szolgáltatók (eBeutaló írás és felhasználás): 3 fejlesztő 3 rendszere.

Arról viszont nincs információnk, hogy a fejlesztők hány egészségügyi szolgáltatónál aktiválták (telepítették) ezeket a fejlesztéseket. Amennyiben tudomásuk van arról, hogy valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudja használni az eBeutalóval kapcsolatos lehetőségeket, kérjuk tudassák velünk, mert akkor tudjuk ezt számon kérni.

Párhuzamosan rögzítjük az EESZT-ben és az OSZIR-ban a COVID fertőzőbeteg be-, és kijelentést. Miként válhat egyfrontúvá (egyszerűbbé) a be/kijelentés?
Az EESZT-be történő fertőzőbeteg be- és kijelentéseket az NNK által definiált, az OSZIR által is használt interfészen keresztül valósítottuk meg. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy amelyik HIS szállító megvalósította az OSZIR adatszolgáltatást, az kis ráfordítással képes az EESZT adatszolgáltatásra is. Véleményünk szerint azt kell elérni, hogy minden érintett HIS szállító valósítsa meg az OSZIR jelentés beépítését a saját rendszerébe, mert akkor az igény automatikusan megvalósul. Jelenleg ezen dolgozunk.

Ezzel párhuzamosan dolgozunk azon, hogy a fertőzőbeteg be- és kijelentést ne legyen szükséges két rendszer felé küldeni lehetőség szerint még informatikai eszközökkel sem.

Az OMSZ által elvégzett, dokumentált SARS-CoV2 Rapid antigén tesztek eredményei miként rögzülnek az EESZT-ben, s miért nem válik az "EESZT-ből letölthető" leletté számunkra?
Az OMSZ által végzett Rapid Antigén Tesztek eredményeit jelenleg az OMSZ rendszere még nem rögzíti strukturált lelet formájában, de ezen tesztek eredményei is megtalálhatók az eseménykatalógus bejegyzésekben a COVIDRAPIDTESZT eseménytípussal. A Beküldő egészségügyi szolgáltató: 024928 és a szervezeti egység azonosító: 001180968.

Az állampolgárok  EESZT Lakossági Portálra történő bejelentkezést követően a COVID19 teszteredmények közül a szerológiai valamint antigén gyorsteszteket az ellátások/eseménykatalógus oldalon kérdezheti le, a megfelelő szűrési intervallum beállításával.

A teszt eredménye az „Ápolást indokló fődiagnózis” sorban található, és az alábbiak szerint értelmezhető:
- „U0710 - COVID-19 kimutatott vírussal”: pozitív eredmény
- „B3420 - Coronavirus fertőzés k.m.n.”: pozitív eredmény
- „U9990 - Sine morbo”: negatív eredmény
- „Üres érték (diagnózis nincs megadva)”: eredmény nem kiértékelhető (érvénytelen).

Az EESZT csatlakozás technikai feltételeinek biztositása(program,számitógép) kinek a feladata nem főállású, (hgyo.) iskolaorvosi tevékenység esetén?
Az EESZT csatlakozásra- és adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi kötelezettség a működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatót terheli, ezért a technikai feltételek biztosítása is az engedéllyel rendelkező feladata.

Ha annyira fontos az adatvédelem minden téren, akkor miért lehet az, hogy az e-jelentést kezelő asszisztenseink nézegessék a finanszírozási listáinkat? Ez nem sérti az adatvédelmet?
Amennyiben a kérdés a miniHIS-re vonatkozott, akkor az asszisztens jelenleg sem a finanszírozási jelentés létrehozását, sem a lekérdezését nem tudja megtenni a saját belépési lehetőségeit használva.

Ha a kérdés más fejlesztő háziorvosi rendszerére vonatkozik, akkor nincs erről információnk. Más fejlesztő finanszírozási funkcióit nem vizsgáljuk az akkreditáció során, nem tartozik az EESZT hatáskörébe.

Egyébként az EESZT nem kezel finanszírozási adatokat, ezért azok az EESZT-n keresztül nem nézegethetők.

A praxisközösség különböző szoftverei között jelenleg nem megoldott a kommunikáció. Hogyan hidalható át ez a probléma?
Jelenleg csak az EESZT-n keresztüli adatátadás támogatott az EESZT-ben alkalmazott korlátozások mellett (pl. DÖR, kezelőorvosi hozzáférés). Az adott ellátott adatai az EESZT-ből lekérdezhető bármelyik EESZT engedélyezett medikai rendszerből (egészségügyi dokumentumok, ellátási események, eProfil, eRecept - természetesen a DÖR beállításokat figyelembe véve).

A praxisközösségek adatkommunikációja jelenleg az EESZT-n keresztül az egymás felé menő kérések tekintetében eBeutalón keresztül, míg a szakvélemények tekintetében leleten, ambulánslapon keresztül történhet.
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció