Az Omicron által okozott fertőzésszám exponenciális emelkedése, és a külföldi tapasztalatok arra mutatnak, hogy minden korábbinál fontosabbak a járvány terjedésének lassítását célzó intézkedések

COVID-19 2022.01.13.
1. Védettségi igazolvány 
A jelenleg hatályban lévő eljárásrend  (2021. október 28.) 3.3 pontja alapján “mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik. “ 
A védettségi igazolványok sok esetben már egyetlen oltás beadását követően megküldésre kerülnek. 
Ez az alábbiak miatt aggályos: 

egyrészt a vakcinációval megszerezhető védettség a második oltást követően két hét múlva épül fel, azaz az első oltást követően leghamarabb 5 hét múlva. 
Nem ritka az a magatartás, hogy kizárólag a védettségi igazolvány miatt történik meg az első oltás felvétele és, így a második oltásra már nem jelentkeznek a páciensek. 
Az oktatási intézményekben védettségi igazolványhoz kötik a járványügyi megfigyelés elrendelését, így a fogékony, akár lappangási időben lévő gyermekek egy oltással ugyanúgy járnak közösségbe, mint kétszer oltott társaik. Ez orvosszakmailag sem megfelelő, hogy olyan mentesül karantén alól, aki csak részlegesen védett. 

2. Karantén-határozat
Emellett a karantén határozatokat számos megyében (vagy járásonként eltérően) nem küldik el a kollégáknak, kontaktkutatás nem történik, vagy előfordul olyan is, hogy a COVID fertőzött családtagjai ugyanúgy eljárnak munkába, iskolába, mert a kiküldött határozat - ha egyáltalán kiküldésre kerül -  nem tartalmazza valamennyi, egy háztartásban élő családtagot. 
Emellett a kontaktkutatás fertőzött tanuló esetén kizárólag az osztálytársakra szorítkozik, a különórák, edzések vonatkozásában nem történik meg, és ilyen módon a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése sem lesz elrendelve. 

A járványügyi zárlat és megfigyelés betartása és betartatása rendkívül laza. Azáltal, hogy megszűnt a rendőrségi ellenőrzés, a szoros kontakt-gyermekek, vagy éppen az enyhetünetes gyermekek a tünetek megszűnését követően, de még a karantén lejárta előtt szabadon mozognak, kizárólag iskolába nem járnak.  

Szeretnénk kérni a védettségi igazolványok kiküldésével vagy érvényességével kapcsolatban olyan korlátozás bevezetését 18 év alatti életkorban is, amely követi az immunizációval megszerezhető védettség legkorábbi időpontját és a továbbiakban ehhez igazítani az oktatási intézményekben elrendelt járványügyi megfigyelés indokoltságát. 

A határozatokkal kapcsolatban pedig javasoljuk, hogy lehetőleg valós időben történjenek meg, a beteg és családtagjainak háziorvosa minél hamarabb értesüljön a karanténok elrendeléséről, illetve a kontaktkutatás terjedjen ki a tünetek megjelenését megelőző 48 órára, ahogy az szakmailag is indokolt.

Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció