Megjelent az új eljárásrend

COVID-19 2022.01.17.
Megjelent az új eljárásrendA Magyar Közlönyben 2022. január 14-én (pénteken) megjelent a legújabb SARS-CoV-2 eljárásrend, melyet hírlevelünkben csatoltan küldünk. Mivel külön értesítést azóta sem kaptunk róla, nyilván nem mindenkinek volt alkalma részletesen átnézni hétvégén, ezért a legfontosabb pontokat kiemeljük:
Az igazolt (Ag teszt vagy PCR) eseteket a már ismert módon az OSZIR-ba rögzítjük: igazolt: U0710, gyanús U0720. (Vélhetőleg a korábbi utasítás, amely szerint otthon készített Ag gyorsteszt eredménye nem fogadható el és rögzíthető hivatalosan, továbbra is érvényben van – a jelenlegi eljárásrend erről nem nyilatkozik.)

Gyanús, enyhe tünetekkel bíró beteg otthoni elkülönítése az egészségügyi szolgáltató (alapellátás, járóbeteg szakellátás) utasítására kerül sor. (Fontos, hogy ez esetben nem csak javasoljuk, az utasításunkat be kell tartani). Ha a betegséget ezután laboratóriumi vizsgálat is igazolja – aminek elvégzése a gyanús esetnél kötelező! –, akkor megerősített eset lesz. Ilyenkor a további járványügyi teendőkről a népegészségügyi határozattal történő hatósági intézkedés dönt (amely határozatnak az elkészülte és a beteghez való eljuttatása kötelező!)

Otthonában ápolt beteg izolációja megszüntethető a 
- tünetek kezdete után 7 nappal, ha már legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek. Ha igazolt Covid fertőzésről van szó, a kötelező, és a szülő/beteg birtokában levő járványügyi határozat igazolja a távollétet. Ha esetleg a járványügyi határozat nem áll rendelkezésre, akkor a köznevelési intézmény által elektronikusan ellenőrizhető teszteredményből, a fentebbi szabályokból és a szülő nyilatkozatából következően tekinthető igazoltnak a tanulói távollét. Ha nincs igazolt COVID fertőzés, akkor, minden más betegséghez hasonlóan, mi állítunk ki igazolást, és ugyanez történik akkor is, ha az igazolt Covid fertőzött beteg állapota a kötelező karanténidőn túl további kezelést, orvosi ellátást, ellenőrzést indokol.

Igazolt fertőzött az elkülönítés 5. napján negatív Ag teszttelha már a 4. napon láztalan és nincsenek légúti tünetei. Ez a lehetőség többekben aggodalmat váltott ki, mert az eljárásrend nem tartalmazza, hogy ki végzi az Ag tesztet. A HGYE értelmezése szerint az Ag teszt elvégzése NEM a mi feladatunk, mert ez kényelmi és nem diagnosztikus vizsgálat, valamint az eljárásrend sem utal arra, hogy e alapellátási feladat lenne. Az is vélelmezhető, hogy nem (általunk kérhető) TB támogatott vizsgálatról van szó, hiszen a korábbi, 408/2020. Kormányrendelet szerinti, a Magyarországra külföldről történő hazatéréskor szükséges karantén feloldásának kezdeményezése is csak önköltséges vizsgálattal lehetséges a 44212-1/2020/HOTII iktatószámú utasítás alapján. Az eljárásrend következetesen úgy fogalmaz, hogy az "érintett elvégezteti a tesztet", nem úgy,hogy a házi(gyermek)orvosa elvégzi a tesztet. 
 
Tünetmentes fertőzött izoláció feloldható:
           - Pozitív Ag/PCR mintavételtől számított 7. napon, illetve a tünetes fertőzötthöz hasonlóan
           - Az 5. napon negatív Ag teszttel-.

Tünetmentes kontakt járványügyi megfigyelésének illetve karanténjának elrendelése is népegészségügyi határozattal történik. Ez a beteggel való utolsó talákozástól (közös háztartásban a szabályszerű elkülönítés biztosításától) számított 7 napig tart alapesetben, de a betegek karanténjához hasonlóan ez is feloldható az 5. napon végzett negatív Ag teszttel. Tünetmentes kontakt távollétét az intézménytől vagy a népegészségügyi határozat, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, a szülő ilyen irányú nyilatkozata igazolja.
Mentesül a járványügyi megfigyelés alól, aki a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védettségi igazolvánnyal rendelkezik. (Jelenleg még ez van érvényben, a sajtóhírekben február 15-től jelzett, ezzel kapcsolatos változásról jelenleg még nincs jogszabály.)

A tanuló az első oltás felvételétől oltottnak számít, és mint ilyen (=védettségi igazolvánnyal rendelkező), mentesül a járványügyi megfigyelés/elkülönítés alól.

Legtöbb aggodalmat a Köznevelési, szakképzési intézmény esetén követendő eljárás váltott ki. Álláspontunk szerint, az iskolában elrendelt karantén szabályok betartása és betartatása, ahogyan eddig, ezután sem a gyermek alapellátó orvosának a feladata, ahogyan erre az időszakra eső, az iskolában elrendelt távolmaradás igazolása sem. Ilyenkor az iskola/Oktatási Hivatal a népegészségüggyel egyeztetve rendeli el a zárlatot, tehát a gyermek távolmaradását értelemszerűen igazoltnak kell tekintenie. Ugyanakkor fontosnak tartanánk a szülők és rajtuk keresztül a házi gyermekorvos tájékoztatását a pontos helyzetről, hiszen adott esetben a szülő a házi gyermekorvostól fog tanácsot kérni bizonyos kérdésekben, amit – információk híján – nem biztos, hogy meg fogunk tudni adni.

Az eljárásrend egyes pontjainak értelmezéséről, a gyermekgyógyászati szempontok figyelembevételéről egyeztetést kezdeményezünk Müller Cecília tisztifőorvos asszonnyal. Ennek során ismételten jelezzük felé azt is, hogy az ország számos területén probléma, hogy az igazolt fertőzöttek és kontaktok népegészségügyi határozatai nem, vagy csak óriási késéssel készülnek el és jutnak el az érintettekhez. Így a járási Népegészségügyi Osztályok járványügyi tájékoztató, korlátozó és a távollétet igazoló adminisztratív munkája is mind a házi gyermekorvosokra hárul az ország egy jelentős részén, vagy nagyon nagy és jogtalan terhet róva ezzel az ellátórendszer működésére, vagy folyamatos konfliktusra kényszerítve az alapellátókat a szülőkkel és a köznevelési intézményekkel.
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
1PDF fájl 2
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció