Szülői tájékoztató anyagok az RSV fertőzésről

Hí­rek 2022.12.20.
Egyre több az idei szezonban is az RSV fertőzés. A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága (BKGYT) és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) együttműködésében készült egy szülői tájékoztató anyag, amelyet ajánlunk figyelmetekbe.

A tájékoztató anyag mellett figyelmetekbe ajánljuk Tordas Dániel kollégánk nehézlégzés tüneteket bemutató szemléletes videóját, amely szintén hasznos tájékoztató anyag a szülők számára.

A bronchiolitisz nevű betegség esetén a tüdőben a kicsi hörgőcskék gyulladása alakul ki, amely a hörgőcskék falának duzzanatát, fokozott váladékképződését okozza. Ez a folyamat aztán blokkolja a levegő áramlását ezekben a kicsike hörgőben, amely légzési nehezítettséghez is vezethet. Mivel a csecsemők hörgőcskéi eleve szűkebbek, könnyebben alakul ki olyan szűkület, ami nehezíti a légzést.

A betegség messze legtöbb esetben vírusos eredetű, kórokozója leggyakrabban a RS-vírus (RSV - respiratory syncytial virus), de okozhatja influenza, parainfluenza és egyéb vírus is. A csecsemők és kisdedek RSV fertőzése kapcsán nagyon gyakran alakul ki sípolás, nehézlégzés, zihálás, míg a nagyobb gyerekek, serdülők esetében ez a vírusfertőzés csak enyhe felső légúti tüneteket okoz.   A betegség cseppfertőzéssel terjed (a beteg nyála és légúti váladéka, orrváladéka révén), általában családon belül, vagy zárt közösségben (bölcsődék, óvodák) terjed.

A teljes anyag csatolva olvasható.

A videó az alábbi linken tekinthető meg:

https://fb.watch/hwggEiza3A/
IdCímLetöltés
1RSV bronchiolitisz, amit minden szülőnek tudnia kell
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció