A Magyar Gyermekorvosok Társasága egy híján 100

Egyéb rendezvények 2023.08.14.
A Magyar Gyermekorvosok Társasága egy híján 100
Egy híján száz év... minden tudományos társaságot büszkeséggel tölt el, ha elmondhatja, hogy közel száz éve meghatározó egy közösség életének és nemcsak a gyógyításban betöltött szakmai szerepe miatt, hanem azon kulturális és szociális értékek okán is, amelyeket tagjai képviselnek és közvetítenek. 99 év alatt az MGYT végig követte az orvostudomány, a gyermekgyógyászat fejlődését és tevékenyen támogatta a gyógyítás színvonalának növekedését.


Az évek hosszú sora alatt az anyatársaság berkein belül számos szekció született, felvállalva egy-egy szubspecialitás szűkebb képviseletét, amelyek közül néhány idővel önálló társasággá fejlődött. A kötelék azonban megmaradt, mind a szekciók, mind az önálló társaságok a mai napig egy családként fognak össze fontos ügyekben, állnak ki egy emberként a gyermekgyógyászat meghatározó kérdéseiben.

Jövőre ünnepeljük a Magyar Gyermekorvosok Társasága fennállásának centenáriumát és szeretnénk, ha az idei kongresszusunkon minden „MGYT-gyermek” lehetőséget kapna, hogy beszámolhasson milyen módon növelte a gyermekgyógyászat szakmai potenciálját azóta, amióta részben vagy egészben, akár a társaság berkeink belül, akár kívül, a saját útjukat járják.

Várjuk a szekcióink beszámolóit, előadásait, a kardiológusoktól kezdve a diabetológusokon, az immunológusokon, az allergológusokon, a házi gyermekorvosokon keresztül a pulmonológusokig, és a már önálló szervezetek tájékoztatóit is, legyen szó gasztroenterológiáról, onkohaematológiáról, neurológiáról, sebészetről, intenzív terápiáról, pszichiátriáról, nephrológiáról, neonatológiáról vagy endokrinológiáról. Szót kap majd a fiatalok szekciója, emellett örömmel vesszük a Telemedicina munkacsoport beszámolóját is az elmúlt évek egyik jelentős ellátási paradigmaváltásáról, lehetőségéről.

Ha szeretnénk összefoglalni, hogy az elmúlt években milyen szemléletváltás jellemezte a gyermekgyógyászatot, akkor azt mondhatjuk, hogy az intézményközpontú ellátást felváltotta a páciensközpontú ellátás gyakorlata. A medicina azonban tovább fejlődik, a mai legmodernebb szemlélet szerint a gyógyításszervezés fókuszában már a család áll. Büszkék vagyunk arra, hogy ezen legkorszerűbb és nem utolsósorban leghumánusabb ellátási modell szárnybontogatása a gyermekgyógyászatban érhető leginkább tetten, sőt a neonatológiában, a diabetológiában, vagy például a gyermekonkológiában már egészen magas szintre jutott.

Az idei kongresszusunk központi gondolatául részben ezért is választottuk a „családközpontú gyermekgyógyászatot” és mert meg vagyunk győződve arról, hogy a XXI. században a család lesz az az erőtér, amely ha teret, helyet és figyelmet kap az egészségügyi ellátásban – visszatérve a több száz vagy ezer éves „gyakorlathoz” –, kiegészítve a modern tudomány által kivívott medicinális módszerek hatékonyságával, megteremti a gyermekeknek a legbiztonságosabb közeget a gyógyuláshoz.

Sok szeretettel várunk minden gyermekorvos kollégát, a szekcióink tagjait, a mára már önállóvá vált társaságok vezetőit és képviselőit, a szülő- és családszervezeteket, hogy összefogásunkat demonstrálva méltóképpen emlékezzünk elődeinkre, történetünkre, hagyományainkra, egyúttal tartalmas, pezsgő hangulatú beszélgetéseket folytassunk múltunkról, jelenünkről, jövőnkről és együtt készítsük elő a 100. évfordulót.

Biztos vagyok benne, hogy a festői Keszthely, a Balaton egykori fővárosa, amely magáénak tudhatja Európa első mezőgazdasági egyetemét, a Georgikont, a nemzeti kulturális ébredés egykori megtestesítőjét, a Helikont, és az ország egyik leglátogatottabb és legszebb műemlékét, a Festetics-kastélyt, méltó helyszíne lesz a 2023. évi konferenciánknak. Remélem azt is, hogy a város ikonikus épülete, a most felújított Helikon szálló és a közvetlen mellette, idén megnyílt Sirius Hotel, valamint a kísérőprogramok lehetőséget nyújtanak majd arra, hogy a messziről jött vendégeink megtapasztalják a zalai emberek vendégszeretetét.

Legyünk újra együtt, legyünk büszkék az elért eredményekre, legyünk úttörők a jövő családközpontú ellátásában , de legfőképpen legyünk valódi közösségként erő a gyermekbetegségek elleni küzdelemben, valamint a gyermekek védelmezői az elkövetkezendő évtizedekben is!

Dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke

http://gyermekorvostarsasag.hu/info.aspx?sp=40&web_id=
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet - Biztos pont a változó világban
2023. május 4-7.

2023. május 4-7. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció