Tiltakoznak a kényszernyugdíjazás ellen a házi gyermekorvosok

Hí­rek 2017.06.22.
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozik a közszférát érintő nyugdíj törvény ellen és kéri a hatályon kívül helyezését az egészségügyi szférában.
Egyesületünk az elmúlt években több alkalommal is felhívta a szakmai döntéshozók figyelmét arra, hogy az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok életkora vészesen kitolódott a nyugdíjas korosztály irányába, és amennyiben ez a trend nem fordul meg, néhány év múlva nem lesz elegendő számú megfelelően képzett gyermekorvos, aki ellássa beteg gyermekeinket. Mindez, ha nem is ilyen veszélyes mértékben, de igaz a kórházban dolgozó kollégákra is. A most hatályba lépő jogszabály ezt a folyamatot jelentősen felgyorsítja, és szinte egy csapásra krízis helyzetet teremt a betegellátásban. Úgy érezzük, hogy ezzel a rendelkezéssel az egészségügyi rendszer és azon belül a gyermekgyógyász társadalom – az alap-, a szak-, és a kórházi ellátás egyaránt – kritikus helyzetbe kerül. A szakemberhiány miatt már ma is súlyos gondokkal küzdő gyermekellátásban elfogadhatatlanul hosszú várólisták keletkeznének a szakellátásban, ha az idősebb és tapasztaltabb szakorvosokat nyugdíjazzák, vagy anyagi okok miatt ők döntenének a munka abbahagyása mellett. Ez a helyzet már ma is a kevesek számára elérhető magánrendelések felé tereli a betegeket. Azok a kollégák, akik több évtizeden keresztül, az európai országok közül csak az albán vagy bolgár bérekkel összevethető, arcpirítóan alacsony fizetésért dolgoztak, most pályájuk csúcsán kényszerülnek arra, hogy sorra felálljanak és elköszönjenek. Elviszik magukkal azt a hatalmas, az évek hosszú során megérett, tankönyvekből meg sem tanulható gyakorlati és elméleti tudást, amelyet a fiatalabb korosztály éppen tőlük kellene, hogy elsajátítson. Nemcsak az ő személyes életpályájuk törik meg így, hanem az a rendszer megy csődbe, fejeződik le, melynek ők voltak a tartópillérei. Szolidaritást vállalunk ezért a kórházakban, rendelőkben alkalmazott kollégáinkkal, orvosokkal, nővérekkel, asszisztensekkel, az egészségügy minden olyan dolgozójával, akik méltatlanul alacsony nyugdíjuk miatt rákényszerülnének a további munkavállalásra. A kialakult helyzetben kérjük a kormányrendelet hatályának felfüggesztését és az egyeztető tárgyalások megkezdését az érdekvédelmi szervezetekkel. Budapest, 2013. január 5. A HGYE elnöksége
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció