Itt a meningococcus B elleni védőoltás!

Hí­rek 2017.06.22.
A Védőoltási Tudományos Tanács júniusi megbeszélésén téma volt a Bexsero néven (Novartis) júliustól forgalomba került új, meningococcus B baktérium elleni oltóanyag bevezetése.
A Neisseria meningitidisnek a tok poliszaccharid antigénjei alapján 13 szerotípusa ismert, az invazív megbetegedésekért az A, B, C, Y, és a W135 szerotípusok felelősek. Az egyes szerotípusok földrajzi elterjedtsége különböző, Magyarországon eddig alapvetően a B és C okozott betegségeket. 2013-ban 57 esetből 28-at B típusú kórokozó okozott. Csecsemőknél 9 igazolt eset fordult elő, közülük 5 exitált. Az A,C,Y és W135 szerotípusok ellen már évek óta forgalomban van hatékony quadrivalens védőoltás, a monovalens, C szerotípus elleni, konjugált poliszaccharid vakcinák pedig két éves életkor alatt 70%-os TB támogatással rendelhetőek. A B szerotípus elleni hatékony oltóanyag kifejlesztése hosszú ideig gondot jelentett, mert a baktérium tok-poliszaccharid antigénje hasonló az emberi idegsejtek glikopeptidjeiek egy komponenséhez, aminek következtében a hagyományos eljárással készült vakcina nem volt kellően immunogén. A hatékony oltóanyag kifejlesztéséhez a baktérium specifikus subcapsularis proteinjeit használták fel, a speciális módon előállított rekombináns fehérjék közül kiválasztották azokat, amelyek leginkább immunogénnek bizonyultak. Az első így készült vakcina, a Bexsero, már több európai országban, így többek között az Egyesült Királyságban is forgalomban van. A magyarországi javallat a rizikócsoportok (bakteriológiai laborban, fertőző, vagy intenzív osztályon dolgozók) oltására terjed majd ki. Gyermekkorban a két év alattiak, ezen belül várhatóan a csecsemők tartoznak majd a rizikócsoportba, ugyanis a 2 éves kor alatt előforduló invazív meningococcaemiás esetek 86%-át(!) a B szerotípus okozza. Az incidencia-görbe csúcsa 6-8 hónapos korra esik, ezért az alapimmunizációt célszerű féléves korra befejezni. Az oltási sorozat 6 hónapos kor előtt kezdve: 3+1, 6-23 hónap között kezdve 2+1, két éves kor felett kezdve 1+1 oltásból áll. A dózisonként közel 27 000 forintba kerülő, TB támogatásban egyelőre nem részesülő vakcinát 2.5, 3.5, és 4.5 hónapos korban, két kötelező oltás között, más oltásokkal (MenC-vel, Prevenarral) nem(!) kombinálva célszerű beadni, ugyanis a szokottnál jóval gyakrabban várható lázas reakció, főként, ha a Bexserot egyéb oltásokkal egy időben adjuk be. A beadását követően paracetamol profilaxis javasolt. Míg egyéb oltásoknál a védettség a 95-97%-ot is elérheti, a Bexsero esetében az oltottaknak csupán 75-80%-a válik csak védetté. A B csoportú meningococcusnak a többi szerotípusoktól eltérően ugyanis mintegy 8000 ismert, immunológiailag különbözően viselkedő alcsoportja létezik. A Bexsero ezeknek csak mintegy 75-80 %-a ellen képes védettséget nyújtani. A tájékoztatásnál tehát érdemes lesz azt is elmondani, hogy 20-25 % esély ezután is maradhat arra, hogy az oltott csecsemő esetleg megbetegszik. Kovács Ákos
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet-22
2020. május 8-10

Kávészünet-22
Siófok, Hotel Azúr
ELHALASZTVA

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció