Itt a meningococcus B elleni védőoltás!

Hí­rek 2017.06.22.
A Védőoltási Tudományos Tanács júniusi megbeszélésén téma volt a Bexsero néven (Novartis) júliustól forgalomba került új, meningococcus B baktérium elleni oltóanyag bevezetése.
A Neisseria meningitidisnek a tok poliszaccharid antigénjei alapján 13 szerotípusa ismert, az invazív megbetegedésekért az A, B, C, Y, és a W135 szerotípusok felelősek. Az egyes szerotípusok földrajzi elterjedtsége különböző, Magyarországon eddig alapvetően a B és C okozott betegségeket. 2013-ban 57 esetből 28-at B típusú kórokozó okozott. Csecsemőknél 9 igazolt eset fordult elő, közülük 5 exitált. Az A,C,Y és W135 szerotípusok ellen már évek óta forgalomban van hatékony quadrivalens védőoltás, a monovalens, C szerotípus elleni, konjugált poliszaccharid vakcinák pedig két éves életkor alatt 70%-os TB támogatással rendelhetőek. A B szerotípus elleni hatékony oltóanyag kifejlesztése hosszú ideig gondot jelentett, mert a baktérium tok-poliszaccharid antigénje hasonló az emberi idegsejtek glikopeptidjeiek egy komponenséhez, aminek következtében a hagyományos eljárással készült vakcina nem volt kellően immunogén. A hatékony oltóanyag kifejlesztéséhez a baktérium specifikus subcapsularis proteinjeit használták fel, a speciális módon előállított rekombináns fehérjék közül kiválasztották azokat, amelyek leginkább immunogénnek bizonyultak. Az első így készült vakcina, a Bexsero, már több európai országban, így többek között az Egyesült Királyságban is forgalomban van. A magyarországi javallat a rizikócsoportok (bakteriológiai laborban, fertőző, vagy intenzív osztályon dolgozók) oltására terjed majd ki. Gyermekkorban a két év alattiak, ezen belül várhatóan a csecsemők tartoznak majd a rizikócsoportba, ugyanis a 2 éves kor alatt előforduló invazív meningococcaemiás esetek 86%-át(!) a B szerotípus okozza. Az incidencia-görbe csúcsa 6-8 hónapos korra esik, ezért az alapimmunizációt célszerű féléves korra befejezni. Az oltási sorozat 6 hónapos kor előtt kezdve: 3+1, 6-23 hónap között kezdve 2+1, két éves kor felett kezdve 1+1 oltásból áll. A dózisonként közel 27 000 forintba kerülő, TB támogatásban egyelőre nem részesülő vakcinát 2.5, 3.5, és 4.5 hónapos korban, két kötelező oltás között, más oltásokkal (MenC-vel, Prevenarral) nem(!) kombinálva célszerű beadni, ugyanis a szokottnál jóval gyakrabban várható lázas reakció, főként, ha a Bexserot egyéb oltásokkal egy időben adjuk be. A beadását követően paracetamol profilaxis javasolt. Míg egyéb oltásoknál a védettség a 95-97%-ot is elérheti, a Bexsero esetében az oltottaknak csupán 75-80%-a válik csak védetté. A B csoportú meningococcusnak a többi szerotípusoktól eltérően ugyanis mintegy 8000 ismert, immunológiailag különbözően viselkedő alcsoportja létezik. A Bexsero ezeknek csak mintegy 75-80 %-a ellen képes védettséget nyújtani. A tájékoztatásnál tehát érdemes lesz azt is elmondani, hogy 20-25 % esély ezután is maradhat arra, hogy az oltott csecsemő esetleg megbetegszik. Kovács Ákos
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció