2021. májusi extra

Szakdolgozói bértámogatás kifizetése

Azon praxisok, ahol az asszisztens személye nem került bejelentésre az NNK-hoz 2021. márciusa előtt, a mulasztás következtében nem kapták meg áprilisban a megemelt januári és februári asszisztensi bértámogatást.
Nagyon sok praxist, alapellátót és asszisztenst érintett a probléma. Méltányosságot kértünk tekintettel arra, hogy szabályos foglalkoztatás történt, és sokak figyelmét kerülte el ez a bejelentési kötelezettség, és a finanszírozó lehetőséget biztosít a pótlólagos bejelentésre, a foglalkoztatás valós kezdetétől azon szolgáltatóknak, akik ezt igénylik, és a foglalkoztatás illetve a járulékfizetés tényét visszamenőleg igazolják. 

A szabályosan foglalkoztatott asszisztensek bértámogatás-igénylése érdekében kérjük az érintett kollégákat, hogy mielőbb keressék meg a területileg illetékes NEAK irodát! 


Helyettesített praxisok finanszírozása

Több megkeresés érkezett Egyesületünkhöz amiatt, hogy az üres praxisokban helyettesítő kollégák és asszisztensek nem kapták meg a bérkiegészítést. A NEAK illetékeseivel egyeztetve, az alábbi két lehetőség közül választhat, aki helyettesként lát el praxist akár főállásban, akár saját praxisa mellett. Mindkét lehetőséggel többen élnek országszerte. 

1. Helyettesített praxisban az asszisztens megkapja a bértámogatást, ha az önkormányzat köt vele szerződést (alkalmazza). Ez esetben az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti bértáblának megfelelő bért kap.


Iskolaorvosi EESZT jelentési kötelezettség és finanszírozás

Sok, főként részállású iskolaorvos kolléga számára szinte megoldhatatlan feladatot jelent az ellátás EESZT-ben történő rögzítése, ami május 1-től kötelező. 
Hogyan teljesíthetnék ezt, amikor nincs számítógép, nincs wifi, és az adatrögzítés egy új szoftverben önmagában is rengeteg munka, mindez a méltatlanul 47 Ft/fő finanszírozásért? Ebben a kérdésben is megkerestük az OKFŐ és az NNK illetékes vezetőit.


Iskolaorvosi kérdőív - töltse ki!

Kedves Kollégák!

Az alapellátás biztosítása, beleértve az iskolaegészségügyi ellátást is, önkormányzati feladat. Az önkormányzat feladata biztosítani a feladat ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

Az iskolaorvosi munkával kapcsolatosan tárgyalásokat kezdtünk az illetékes intézmények vezetőivel, amihez fontos ismernünk a kollégák véleményét, ehhez készítettünk egy kérdőívet, 


Visszanézhetők a HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinár előadásai
Visszanézhetők a HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinár előadásai

Aki esetleg lemaradt a szombati (2021. május 15.) HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinárról, vagy szeretné még egyszer megnézni a kiváló szakemberek által tartott előadásokat, most IDE kattintva megteheti.



Szakrendelés: közreműködő vagy egészségügyi szolgálati jogviszony

Sok kolléga vesz részt házi gyermekorvosi praxisa mellet szekunder vagy tercier ellátásban, szakrendelés, ügyelet vagy készenlét biztosításával, de egyes intézmények kerülik a közreműködői szerződések kötését, így 2021. március 12-én állásfoglalás kéréssel fordultunk az OKFŐ illetékes szakemberéhez a "háziorvosok/házi gyermekorvosok láthatnak-e el kórházi/klinikai feladatot” kérdésben, amelyre az alábbi tájékoztatást kaptuk.


16-18 évesek oltásra regisztrálása és oltópontokon történő oltása

16-18 évesek regisztrációjával és oltásával kapcsolatban megkerestük az OKFŐ, az EMMI illetékes vezetőit, valamint az oltási munkacsoport vezetőjét, az alábbi tájékoztatásokat kaptuk.

A 16-18 évesek oltására 2021. április 30-án reggel 8 órától a 16. életév betöltése után lehet regisztrálni. Az a 18 év alatti, aki a fenti időpontot megelőzően regisztrált, de csak ezzel az intézkedéssel vált jogosulttá a regisztrációra, annak újból szükséges regisztrálnia, mivel a korábbi regisztrációját 2021. április 30-án, reggel 8 óra előtt érvényes adatkezelési tájékoztató szerint törölni kellett. 





Csecsemő- és gyermekgyógyász utánpótlás

Az utánpótlás biztosítását minden módon igyekszünk elérni: Számos javaslattal éltünk a korábbiakban is a szakmai vezetés és a szakmapolitika felé. 

Javaslataink érintik a graduális és a posztgraduális képzést, kezdeményeztük, hogy az alapellátási gyakorlatot valóban alapellátásban töltség a szakorvos jelöltek, illetve az alapellátási kvóta emelését, praxis mellett is elvégezhető és finanszírozott tudást adó képzések licenc/emelt szintű jártasság lehetőségét, az adminisztratív terhek csökkentését, szaktudásunknak megfelelő vizsgálati és beutalási lehetőségeket. 




Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció