Archív hí­rek


HGYE XXV. Őszi Konferencia - Őszi vetés - 2019. november 22-23.
Hí­rek 2019.09.14.

November 22-23. az Őszi Konferencia időpontja! Negyed évszázad telt el az első szakmapolitikai konferencia megrendezése óta, és rendületlenül hisszük ma is, hogy ha aktívan munkálkodunk, a hazai gyermeknépesség javára, mint az őszi vetést követően learathatjuk a termést, formálhatjuk a hazai gyermek-alapellátás fejlődését. Ugyanakkor nagy örömünkre szolgált, hogy a huszonöt év történelme során a számos meghívott előadó, és kiemelkedő előadások mellett a konferencia mindvégig a személyes találkozások otthonául is szolgált.


Felhívás! - hétvégi ügyeletes orvosokat vár a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Ambulanciája
Hí­rek 2019.09.09.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és Sürgősségi Osztályának vezetői várják azon gyermekorvos kollégák jelentkezését, akik külön díjazásért, szombat-vasárnap nappali ambuláns ügyeletet vállalnának az intézmény Alapellátási Ambulanciáján, akár kórházi labor és képalkotó használatával. Kérjük mielőbb jelentkezzen a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet igazgatóságán.


Dr. Kálmán Mihály Újpestért díjban részesült
Hí­rek 2019.09.02.

Dr. Kálmán Mihály házi gyermekorvos, a HGYE alapító tagja Újpestért díjban részesült. Gratulálunk!


Az iskolai igazolásokról - Korausz Etelka, Tordas Dániel
Hí­rek 2019.08.28.

Augusztus 25-én az ATV Heti Napló című műsorában is helyt kapott az iskolai igazolások ügye. A műsor első része, amelyben a témáról szó esik, a linkre kattintva tekinthető meg (18:45-nél kezdődik).


Vakcina Akadémia 2019 - szeptember 6. - Debrecen
Hí­rek 2019.08.31.

Az Európai Gyermekinfektológiai Társaság (ESPID) idei kongresszusán járt vezető hazai immunológus, infektológus, vakcinológus szakemberek beszámolói hangzanak el dr. Onozó Beáta, dr. Kulcsár Andrea, dr. Mészner Zsófia előadásában. Részletek és jelentkezés a Rendezvények/Továbbképzéseink menüpont alatt!


Hírvivő - 2019/1. szám
Hí­rek 2019.08.12.

Megjelent a Hírvivő legújabb száma, amelyben rengeteg érdekes szakmai cikket, interjú olvashat.


Az MGYT augusztus 5-ig várja a posztereket
Hí­rek 2019.07.20.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága idei évi, egri Nagygyűlésének kiemelt témája a családbarát gyermek-egészségügy, amely kapcsán várja a házi gyermekorvosok posztereit is. Beküldési határidő 2019. augusztus 5. Részletek a csatolt PDF-ben olvashatók.


A kötelező bárányhimlő elleni védőoltás időzítésével kapcsolatban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbi tájékoztatást fogalmazza meg
Hí­rek 2019.07.14.

Az általános és kötelező bárányhimlő elleni védőoltás bevezetése a Kormányzat részéről fontos és örvendetes, a szakma által régen várt és a HGYE által is javasolt döntés. Sajnálatos, hogy az oltások időzítésével kapcsolatban a gyermekek ellátásában érintett szakmai szervezetekkel előzetesen semmilyen egyeztetés nem történt.


Egyes járványügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról
Hí­rek 2019.07.14.

2019. július 3-án jelent meg a Magyar Közlöny 116. száma, amelynek 4261 oldalán olvasható "A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletben (továbbiakban: NM rendelet) szabályozott kötelezően életkorhoz kötött védőoltások listája kiegészül a bárányhimlővel, mely oltás első részlete a betöltött 13 hónapos, második részlete a betöltött 16 hónapos korban esedékes. A bárányhimlő elleni oltásokat a 2018. július 31-e után születettekre vonatkozóan kell alkalmazni.


EESZT Hírlevél
Hí­rek 2019.07.09.

Az EESZT Hírlevélben a következő témákról olvashat: - Mobilappok felé fordul a magyar egészségügy - Új funkció a medikai rendszerekben - Sikeresen lezajlottak az egyetemi gyakorlati EESZT oktatások - 2019-ben is folytatódnak az EESZT kommunikációs kampányai


ÁEEK pályázat - megyei és országos házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői feladatok ellátásra
Hí­rek 2019.07.09.

Az Állami Egészségügyi Ellátó központ a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet 14 §-ában kapott felhatalmazás alapján pályázatot hirdet megyei házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői országos házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői feladat, megbízási szerződéssel történő ellátására 3 év határozott időtartamra. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. augusztus 4. A pályázat feltételeiről a részletekre kattintva tájékozódhat!


Tájékoztató házi gyermekorvosoknak - Mi a teendő rágcsáló-irtó fogyasztása esetén
Hí­rek 2019.05.21.

Fővárosi Önkormányzat patkányirtási kampányba kezdett Budapesten. Ennek folytán tájékoztató anyagot adott ki arról, mi a teendő, ha gyermek vagy felnőtt rágcsáló-irtót fogyaszt akár kis-, akár nagy mennyiségben. A tájékoztató anyag elsősorban a fővárosban tevékenykedő házi gyermekorvosoknak, háziorvosoknak szól, de a HGYE vezetősége úgy gondolja, hogy az alábbi információk minden házi gyermekorvosnak hasznosak lehetnek.


Bizalmat a Szülőnek, értelmet az orvosi igazolásnak!
Hí­rek 2019.05.16.

Az orvosi igazolások elleni küzdelem új fejezetéhez érkezett. A jogalkotók eddig a házirend módosításában látták a lehetőséget, azonban a tapasztalatok az mutatják, hogy nagyon kevés az az iskola, amely önszántából hajlandó a változtatásra. A megoldás az egységes szabályozás, azaz a 20/2012 EMMI rendelet módosítása lenne, amelyhez azonban szükség van a nyilvánosság erejére is. Ezért egy petíciót indítottunk, amelyet a szülők/pedagógusok/egészségügyi dolgozók és bárki, aki érintett és egyetért a tartalmával, aláírhat. Ezzel a döntéshozók felé jelezhető, hogy mekkora társadalmi igény van az új jogszabályra. Adjon a rendelet is bizalmat és megerősítést a szülőnek abban, hogy a kiskorú gyermekért a szülő felelős!


Elment Oláh Éva Professzor Asszony
Hí­rek 2019.04.08.

Megrendülten hallgatunk a hír hallatán. Gyermekorvos volt, egyetemi tanár, klinikaigazgató, genetikus, hemato-onkológus, és ha lehet ilyet mondani, mindezek etalonja. Nemzetközi hírű szaktekintély, elismert tudós, és mindezek ellenére olyan ember, aki betegei, kollégái elismerését mindig a rá jellemző végtelen szerénységgel fogadta.


Márciusi EESZT Hírlevél
Hí­rek 2019.04.04.

Megjelent az EESZT márciusi hírlevele, amelyben többek között arról is olvashat, hogy a korábbi egészségügyi adatok is elérhetőek lesznek elektronikusan a kezelő orvosok számára, Gyakorlati EESZT oktatás indul egyetemi gyógyszerészkarokon is, 2019-ben is folytatódik az EESZT lakossági kommunikáció. A hírlevél a csatolt pdf-ben olvasható


Gördülő egészségügy - 10 éve segít családok ezreinek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja
Hí­rek 2019.04.04.

1700 helyszín, 7 millió elvégzett vizsgálat, 500 000 látogató, elkeserítő szűrési eredmények – ez az elmúlt kilenc év statisztikája. 2019-ben is tovább folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, azzal a céllal, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. A felnőtt lakosság mellett idén már évi 75 000 gyermek integrációja is megkezdődik, melynek legfőbb üzenete: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.


HGYE ajánlólevél - szülők által igazolható napok számának növeléséhez
Hí­rek 2019.02.20.

Tisztelt Kolléganő, Kolléga! Az elmúlt években többször is foglalkoztunk az iskolai, óvodai igazolások kérdésével, azaz, hogy emelkedjen a szülők által igazolható napok száma. Több levélben is leírtuk érveinket, javaslatainkat az államtitkárságnak, kérve közbenjárásukat a kérdés megoldására. Az oktatási államtitkárság válasza ismert, amelyben elzárkóznak a kérdés elől, mondván nincs ilyen törvényi szabályozás, a szülő által igazolható napok számát helyben az iskolai házirendben kell szabályozni. Az országban több helyen - Pomáz, Tiszaújváros - történt pozitív változás az ügyben. Ezek tapasztalatai késztettek arra, hogy megfogalmazzunk egy javaslatot a szülők, iskolák-, óvodák vezetői felé.


Vaxigrip Tetra helyettesítése - a HGYE állásfoglalása
Hí­rek 2019.01.20.

Tisztelt Kollégák! A Sanofitól kapott értesítés alapján a Vaxigrip Tetra influenza elleni oltóanyag legközelebb már csak a következő oltási szezonban lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs, és az idei szezonban már nem is lesz az országban 3 év alatti gyermekek influenza elleni védelmére alkalmas oltóanyag gyógyszertári forgalomban.


A HGYE véleménye a 2018. évi CXVIII törvénnyel módosított, és 2019.01.01-től hatályos 2015. évi CXXIII. törvényről (az egészségügyi alapellátásról)
Hí­rek 2019.01.03.

A HGYE a HAOSZ és Háziorvosi Tagozata 2019. január 3-án levél útján kifejtette véleményét az EMMI egészségügyért felelős államtitkárának, a Magyar Közlönyben 2018. december 20-án megjelent, a 2018. évi CXVIII. törvénnyel módosított és 2019. január 1-től hatályba lépett 2015. évi CXXIII. törvénnyel (az egészségügyi alapellátásról) kapcsolatban. Az álláspont szakmai megfogalmazója dr. Rósa Ágnes, a HGYE tagja, amely véleménnyel egyetért dr. Békássy Szabolcs a HAOSZ elnöke, valamint dr. Szabó János a Háziorvosi Tagozat elnöke is.


Újabb válasz igazolás ügyben
Hí­rek 2018.03.02.

Ezúttal a Klebelsberg Központ küldte meg válaszát iskolai igazolások ügyében, miszerint hajlandóak felhívni a fenntartói feladatokat ellátó tankerületi központokon keresztül a köznevelési intézmények figyelmét arra, hogy a tanulói hiányzások igazolásával kapcsolatos belső szabályzataikat vizsgálják felül, és a mostani gyakorlatnál, amennyiben ezt indokoltnak látják, a gyermekek, a szülők és a háziorvosok számára kedvezőbb, kevesebb teherrel járó szabályokat hozzanak.


Ha beindul az influenza, beindul az igazolás-gyártó üzem is a házi gyermekorvosoknál
Hí­rek 2018.12.28.

Nem telhet el úgy influenza-járvány, hogy a kisgyermekes szülők jelentős része ne jelenne meg legalább egyszer - gyermek nélkül - a házi gyermekorvosi rendelőben, hogy igazolást kérjen, amellyel azt bizonyítja, gyermeke egészséges és újra közösségbe mehet (bölcsődébe, óvodába, iskolába). A legtöbb ilyen esetben orvos nem is látja a gyermeket, csak telefonon konzultál a szülővel, azaz a szülő dönti el, hogy otthon tartja csemetéjét, majd azt is, hogy meggyógyult.


Dr. Altorjai Péter magyar házi gyermekorvost választották az EAP Végrehajtó Testületébe
Hí­rek 2018.12.18.

Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP), amely az UEMS gyermekgyógyászati tanácsadó testülete az európai gyermekek és fiatalok egészségének előmozdítása érdekében folytatja tevékenységét. A civil szervezet célja, hogy javítsa a képzés, a szolgálat és a kutatás színvonalát, és képviselje a gyermekorvosok szakmai érdekeit az EU-ban. Az EAP, amelyben Magyarország mind a Magyar Gyermekorvosok Társasága, mind pedig a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is képviselteti magát, decemberben választásokat tartott az elnöki, illetve az összevont elsődleges-másodlagos ellátási szakbizottság elsődleges ellátási tanácsának vezető székéért. Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia Alapellátási Tanácsának élére Dr. Altorjai Péter, házi gyermekorvost, a HGYE vezetőségi tagját választották meg, aki 2010 óta tevékenykedik az EAP-ben, 2012 óta a hazai gyermekgyógyászati alapellátás, 2014 óta pedig az MGYT-n keresztül a hazai gyermekgyógyászatot is képviseli. Ezúton is gratulálunk! Eredményes, sikeres munkát, jó egészséget, erőt, kitartást kívánunk!


Mit tegyek, ha gyermekem lázas?
Hí­rek 2018.12.10.

Bevezetés Jelen kiadvány szülők/gondviselők részére igyekszik összefoglalni a lényeges tudnivalókat gyermekkori lázas állapot otthoni ellátása esetén. Az útmutató a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült, adaptálva azt a hazai viszonyokra. A gyermekkori lázas állapotok gyakorisága és a lázas állapotok ellátásával kapcsolatban szülők részére összeállított, sajtóban, interneten stb. keringő, sokszor ellenőrizetlen forrásból származó anyagok, másrészt a láz kapcsán jelentkező szülői aggodalom, sokszor tehetetlenség egyaránt indokolttá tette, hogy egy hazai gyakorlati kiadvány segítsen az eligazodásban. A kiadvány gyógyszeres kezelésről szóló részben elvekről írunk, dózisokról nem esik szó, tekintettel arra, hogy új készítmények is megjelenhetnek. Lázcsillapítót manapság inkább csak közérzet-javitási célból adunk. Ennek biztosítására célszerű lehet otthon lázcsillapítót tartani. A lázcsillapító adagolását a készítményhez csatolt betegtájékoztató szerint kell végezni, kivéve, ha azt az orvos másképp nem rendeli.


HGYE a BabaMama Expon - megelőzés
Hí­rek 2018.11.27.

2018. november 16-18. között a Papp László Budapest Sportarénában, a BabaMama Expon, először vett részt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.


Gyermekpszichiátriai kérdések és lelki egészségkockázatok – mit tehetünk háziorvosként?
Hí­rek 2018.10.04.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) félnapos, 10 pontot érő, akkreditált továbbképzést szervez. A házi gyermekorvosok részvétele a továbbképzésen térítésmentes. A leggyakoribb gyermekpszichiátriai kórképek mellett a képzés során bemutatjuk a Képességek és Nehézségek Kérdőívet (SDQ), amely egy hazánkban validált és ingyenesen elérhető, szűrésre bizonyítottan alkalmas kérdőív. A szűrőeszköz segíthet a gyermek- és serdülőkori mentális problémák korai észlelésében és azonosításában. A továbbképzés eddig öt helyszínen zajlott le. A résztvevők visszajelzéseit arról, hogy mi nyerte el a tetszésüket a képzés során a csatolt anyagban olvashatják.


Csecsemőkor, kisgyermekkor: A közösségi média szerepe együtt, a gyermekek biztonságáért
Hí­rek 2018.07.04.

2018. június 29-én kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Kiskanál Kommandó Dr. Póta György HGYE elnök fővédnökségével. Az esemény apropóját az adta, hogy a szülők több mint fele a közösségi médiából, internetes oldalakról tájékozódik, ha gyermeke egészségével kapcsolatban aggálya támad - derül ki egy közelmúltban végzett hazai felmérésből. Így a gyermekgyógyászatban tevékenykedő szakemberek - gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok - összefogást sürgetnek a probléma megoldására. Céljuk, a tévhitektől mentes, hiteles információk áramlása a szülők felé akkor is, ha azok nem szakember tanácsát kérik ki először. A sajtótájékoztatón elhangzottakról készült összefoglaló a részletekre kattintva olvasható.


Szakmai állásfoglalás a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.
Hí­rek 2018.06.12.

A Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának és Tanácsának állásfoglalása a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.


Májusi sajtó-beszélgetés
Hí­rek 2018.06.06.

Május végén ismét leültünk beszélgetni az újságírókkal, hiszen a februári találkozó óta számos tervezett és nem várt esemény történt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete életében. Ezekről a fejleményekről, aktualitásokról május 25-én délelőtt egy asztalhoz ülve beszélgettek Dr. Póta György és az egészségügyi sajtó munkatársai.


Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésről
Hí­rek 2018.05.16.

Április 7-én a Danubius Helia szállóban 53 házi gyermekorvos részvételével egynapos gyermek-endokrinológiai továbbképzést és workshop-ot tartott Kovács Ákos szervezésében és vezetésével a HGYE. A Kávészünet konferenciákat jól kiegészítve, a Gyermek-Alapellátási Akadémia keretében, évekre előre tervezett tematika szerint kerülnek megrendezésre e rendezvények.


Gyermekorvoslás: Más, mint 20 évvel ezelőtt?
Hí­rek 2018.05.14.

2018. május 14-én dr. Póta György a HGYE elnöke az ATV Start című műsorának volt a vendége. A műsorban a házi gyermekorvosi korfa elöregedéséről, valamint az utánpótláshiányról kérdezték. A beszélgetést a részletekre kattintva nézheti meg.


Egészségügyi szakmai irányelv - A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról
Hí­rek 2018.05.02.

2017. november 13-án megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM-ának kiadásában az Egészségügyi szakmai irányelv – A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról.


Fórumozzon a HGYE weboldalán! Javasoljon hozzá témát forum@hgye.hu címen!
Hí­rek 2018.04.21.

Az egyesület honlapján lehetőség van fórumozásra is a HGYE tagoknak! "Beszélgessen" a kollégákat is érdeklő szakmai témákról, ossza meg véleményét, vagy épp olvassa el mit írnak kollégái a hozzászólásaikban.


Megtört a jég!
Hí­rek 2018.04.21.

Dr. Pető Gabriella házi gyermekorvos, egyesületünk tagja, arról tájékoztatott minket, hogy a tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola tantestülete – azonnali hatállyal, tehát már a II. félévtől érvénybe lépve – elfogadta azt a módosítást, amely szerint a szülők által eddig igazolható évi három nap helyett, félévenként 5 napot igazolhat a szülő. Reméljük, egyre több iskola követi a jó kezdeményezést.


A táplálkozás és a karcinogenezis összefüggései - Dr. Altorjay István Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gasztroenterológiai Tanszék
Hí­rek 2018.03.19.

Összefoglalás: A daganatos halálozás a világon mindenütt a legelsők között található, a tápcsatornai tumorok előfordulása pedig – az egyetlen intestinalis típusú gyomorrák kivételével – fokozatos növekedést mutat. A daganatoknak a fejlett világban 30%-a, a fejlődő világban 20%-a szorosan összefügg a táplálkozással. Az étrend és a daganatképződés kapcsolata bonyolult és sokrétű, számos tényező befolyásolja, így a földrajzi, szociális-gazdasági tényezők, vallási-ideológiai eltérések mellett a táplálék minőségi és mennyiségi mutatói, az elkészítés módjai, egyéb életmódi sajátságok – dohányzás stb. A szervezetbe bekerülő toxikus komponenseket, mutagéneket két fő csoportba oszthatjuk. Vannak genotoxikus ágensek – így az N-nitrozamin, policiklikus aromás hidrokarbon, aflatoxin B1 stb. – és nem genotoxikus ágensek – így az obesitassal öszefüggő hormonális tényezők, a szabadgyökképződés fokozódása, a DNS-metiláció elősegítése, a gyulladásos és immunmoduláló hatások stb. Ugyanakkor ismeretesek olyan élelmiszerek/tápanyagok is, amelyek védőhatásúak, így például a zöldségek és gyümölcsök, a rostok, a folsav, izoflavonok, fitoszterolok, flavonoidok, vitaminok. Az utóbbi években számos izgalmas tanulmány látott napvilágot, többek között a kávéfogyasztásról, a maté tea fogyasztásának hatásairól, és több jelentős munka tárgyalta a vegetáriánus életmód következményeit is. Forrás: A cikk Magyar Belorvosi Archivum LXX. évfolyam 6/2017 számban jelent meg


Gyász - Elhunyt Szatmári András professzor
Hí­rek 2018.03.12.

63 éves korában elhunyt Szatmári András professzor, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai főigazgató-helyettese.


Megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról
Hí­rek 2018.03.12.

Az Egészségügyi Közlöny 2018/3 számában (312.o.) megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról. Évek óta jeleztük, most végre a csecsemők is bekerültek a meningococcus ellen javasoltan oltandók közé.


Rólunk írták - februári médiafigyelő
Hí­rek 2018.03.08.

Az elmúlt hetekben több sajtóesemény is érintette a HGYE-t, számos médiamegjelenés követte ezeket, amelyekben Póta György nyilatkozott. A februári - nem teljes - link-gyűjtemény a mellékletben található.


A házi gyermekorvosok 30%-a 65 év feletti
Hí­rek 2018.03.06.

A HÍR TV "Egyenesen" című műsorban Kálmán Olga beszélgetett Póta Györggyel a HGYE elnökével.


A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert - Magyar Gyermekorvosok Társasága
Hí­rek 2018.02.26.

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem. A hazai kötelező védőoltási rend nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a vakcinák pedig jó minőségűek és biztonságosak. Ráadásul a felmérések alapján a magyarok többsége bízik is az oltóanyagok nyújtotta védelemben. A Magyar Gyermekorvosok Társasága szakembereinek meggyőződése, hogy a vakcinák nem terhelik, hanem működtetik az immunrendszert.


ISSOP - a menekült gyermekek és fiatalok jogairól, egészségéről és jólétéről
Hí­rek 2018.02.19.

A 2017. évi ISSOP (International Society of Social Pediatrics and Child Health) konferencia címe „Children on the move - rights, health and wellbeing”, amelynek fő témája a menekült gyermekek ellátása volt. A több mint 140 résztvevő 26 országból, 4 kontinensről érkezett, hogy egy személyes találkozón beszéljék át napjaink meghatározó problémáját, és ezen belül a gyermekgyógyászok helyzetét. Dr. Kovács Zsuzsanna beszámolója a mellékletben található.


Szakmai állásfoglalás a 6-35 hónap közötti gyermekek influenza elleni oltásával kapcsolatban
Hí­rek 2018.01.04.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása a 6-35 hónapos, egészséges gyermekek szezonális influenza elleni immunizálásához a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ - oltóanyaggal.


Igazolás - változást sürgetnek a gyermekorvosok
Hí­rek 2018.01.03.

Az igazolások miatti felesleges orvos – beteg - szülő találkozások tömegesen irritálják a kollégákat. Értelmes munkától veszik el az időt, rossz a szülőnek, gyereknek, rontja a munkahelyi közérzetünket, leértékeli az orvosi tevékenységet, “dokivá” silányít


Információk a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról
Hí­rek 2016.12.12.

A napokban elhunyt gimnazista tragédiája felhívja a figyelmet a menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere még mindig a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van az Európa több országában előforduló W135, valamint a már hazánkban is felbukkant Y szerocsoportok ellen is védettséget biztosító négykomponensű (A, C, Y, W135) oltóanyag is. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének általános tájékoztatója a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról.


A MGYT és a HGYE közös Szekciójának nyílt levele a gyógyszerfelírási rendelet változása kapcsán
Hí­rek 2016.09.16.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös Házi Gyermekorvosi Szekciója. Az alapellátó gyermekorvosok tudományos szakmai műhelye “Aki nem halad, az hátrál!” www.hgyoszekcio.hu Tisztelt Alapellátó Gyermekorvos és Családorvos Kollégák!


Hasznos, jól szervezett rendezvény volt -„Gyermek-allergológia az alapellátásban”
Hí­rek 2016.09.21.

„Hasznos, jól szervezett rendezvény volt.” Ez volt a résztvevők egyöntetű véleménye a HGYE Gyermek-alapellátási Akadémia Gyermek-allergológia az alapellátásban című továbbképzéséről. A szeptembepittypangr 17.-i budapesti tanfolyam az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP) Allergológiai Mesterkurzusa alapján került megszervezésre.


Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt
Hí­rek 2016.02.18.

Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt - Interjú dr. Kádár Ferenc gyermekorvossal. Üveg térelválasztók, színes falak, kiegészítők, recepció, gyereksarok, könyvek, tévé.


Küldöttközgyűlés, 2016. február 27.
Hí­rek 2016.02.27.

Meghívó Tisztelt Küldöttek és Tagok! A Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete évi rendes küldöttközgyűlését az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében, a vezetőség összehívja.


Sokszínű egészségtudatosság – Értsd, Csináld, Szeresd
Hí­rek 2015.04.15.

SOKSZÍNŰ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG. – ÉRTSD, CSINÁLD, SZERESD címmel az Eduvital Művek gondozásában, Prof. Falus András szerkesztésében – társszerkesztő: Melicher Dóra – megjelent könyvet ajánljuk kollégáink figyelmébe, melyről szerkesztői így nyilatkoznak:


Önkéntes Orvos-csoport
Hí­rek 2015.08.25.

Tájékoztató 2015. július végén, augusztus elején kezdtünk el gondolkodni azon, hogy civil szervezetként, tudunk-e segíteni, ha igen, miként a menekültek egészségügyi ellátásában.


Az OEP közleménye a menekültek ellátásáról
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a menekültek egészségügyi ellátására vonatkozó szabályokról (2015.07.21.) A Magyarországra érkező menekült, menedékes és oltalmazott státuszt igénylő személyek egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága a menekülti, menedékesi és oltalmazotti státuszának elismerésére (együttesen: elismerési eljárás) vonatkozó hatósági eljárás függvényében alakul.


BCG oltóanyag hiány
Hí­rek 2015.07.18.

Kedves Kolléga! Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól július 17-én kapott tájékoztatás szerint a BCG oltóanyag nemzetközi ellátási problémái miatt hazánkban sem biztosítható a folyamatos BCG oltásokhoz szükséges oltóanyag mennyiség.


Az év végéig marad a megváltozott oltási rend
Hí­rek 2017.06.22.

Az országos tisztifőorvos június 19.-i leveléből értesülhettünk, hogy a Pentaxim oltóanyag átmeneti hiánya miatt az éve első felében ideiglenesen megváltozott kötelező oltási rend érvényben marad az év végéig.


Szolidaritási nyilatkozat
Hí­rek 2015.05.25.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete hosszú évek óta küzd a gyermekek egységesen magas színvonalú ellátásáért. Két évtizede kitartóan képviseljük azt az álláspontot, hogy a gyermek-alapellátás korszerűsítését szolgáló fejlesztési koncepció kidolgozása és elfogadtatása nem tűr halasztást.


Szakmai összefogás a gyermekek egészségéért
Hí­rek 2017.06.22.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Védőnők Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a mai napon szakmai összefogást kezdeményeznek és aláírásukkal vállalják, hogy közösen lépnek fel a magyar társadalmat érintő legsúlyosabb civilizációs betegségek megelőzéséért, kiemelten foglalkozva a kisgyermekkorral.


Itt a meningococcus B elleni védőoltás!
Hí­rek 2017.06.22.

A Védőoltási Tudományos Tanács júniusi megbeszélésén téma volt a Bexsero néven (Novartis) júliustól forgalomba került új, meningococcus B baktérium elleni oltóanyag bevezetése.


Az alapvető emberi jogok biztosának jelentése
Hí­rek 2017.06.22.

Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-4169/2012. számú ügyben


Tiltakoznak a kényszernyugdíjazás ellen a házi gyermekorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozik a közszférát érintő nyugdíj törvény ellen és kéri a hatályon kívül helyezését az egészségügyi szférában.


MedicalOnline 2012. augusztus 29.: Plusz pénzt kapnak az alapellátást nyújtó háziorvosok, védőnők és fogorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

Értesüléseink szerint döntött a kormány, 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók kártyapénze. Információink szerint a mai kormányülésen jóváhagyták az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, miszerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt-és gyermek háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisok is


Meningococcus C elleni immunizáció
Hí­rek 2017.06.22.

A gyermekeknek és a gyermekorvosoknak egyaránt érdeke, hogy a szülők időben értesüljenek a megelőzés lehetőségéről.


Megállapodás “Sztrájkbizottság” létrehozására
Hí­rek 2012.04.17.

Megállapodás "Sztrájkbizottság" létrehozására


Ülésezett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetősége
Hí­rek 2012.04.04.

Már hagyomány, hogy évente egy alkalommal kétnapos kihelyezett tanácskozást tart egyesületünk vezetősége. Erre ezúttal március végén Pécsett került sor, ahol vendéglátónk Párti László kolléga, valamint Pécs Város Önkormányzata volt.


Sajtóvisszhang
Hí­rek 2017.06.22.

Sajtóvisszhang az egyesület nyilatkozatára, melyben tiltakozunk a tervezett béremelés alapellátókat érintő elmaradása miatt.


Kihagyták az alapellátást
Hí­rek 2012.03.01.

Állásfoglalás Amint az széles körben ismert, az egészségügy most tervezett béremelése az alapellátás dolgozóit nem érinti. Nem vitatjuk a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó orvosok, nővérek, műtősök és más alkalmazottak béremelésének aktualitását, nem a nekik szánt keret újraosztását kérjük.


Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?
Hí­rek 2017.06.22.

A 2012. február 7-én, a medicalonline oldalán megjelent "Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?" című cikkre (megtekinthető: itt) írt válaszok.


Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról és a gazdasági kamarai hozzájárulás megfizetéséről
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.


OALI Pályázat
Hí­rek 2017.06.22.

OALI Pályázati felhívás háziorvosi eszközbeszerzésre, praxisjog vásárlására, "Az Év praxisa a Kárpát-medencében".


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai és alapelvek – levél dr. Beneda Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság Államtitkárai Kabinet kabinetfőnőkének részére.


Praxisjog, praxisalap javaslat
Hí­rek 2017.06.22.

Javaslat az Államtitkárság részére.


A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetősége a 2012 – 2015 időszakra
Hí­rek 2017.06.22.

A 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetőség a 2012 - 2015 időszakra.


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet-22
2020. május 8-10

Kávészünet-22
Siófok, Hotel Azúr
ELHALASZTVA

Kiemelt partnereink
Házi Gyermekorvosi Szekció
Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek GyermekLét – A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tájékoztató elektronikus kiadványa.
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció