Archív hí­rek

KH gyógyvarázs műszertámogatási pályázat - akár 4 millió forint értékű műszerekre is pályázhatnak
Hí­rek 2024.04.11.

A pályázaton a társadalombiztosítási támogatással rendelkező, Magyarországon fekvő- és/vagy járóbeteg szakellátást végző szolgáltatók, gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermek- és csecsemő osztályai, PIC centrumok, gyermekügyeletek, gyermek háziorvosok, vegyes praxisú háziorvosok és mentőszolgálatok igényelhetnek gyermekgyógyászati és mentési eszközöket, segédeszközöket, berendezéseket, felszereléseket, valamint a gyermekek egészségmegőrzését, betegség-megelőzését és rehabilitációját elősegítő berendezéseket.

A pályázatra 2024. április 15. délig lehet jelentkezni az alábbi linken.



A HGYE javaslata az igazolás rendelettervezet módosítására
Hí­rek 2024.03.19.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja az iskolai és óvodai igazolások rendszerének digitalizációját. A jogszabálymódosítás szellemével és céljával is messzemenően egyetértünk. Az egyesület a nagyobb arányú szakmai és társadalmi elfogadottság és a zökkenőmentes átállás, és más, egészségügyi jogszabályokkal való kongruencia érdekében az alábbi módosító javaslatot tette: 


Az SMA-szűrés frissített szakmai tájékoztatója
Hí­rek 2024.03.18.

Csatoltan található az SMA-szűrés frissített szakmai tájékoztatója. 
Az aktualizált dokumentum elérhető az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Bethesda Gyermekkórház honlapján is.


SMA-szűréssel kapcsolatos információk
Hí­rek 2024.03.05.

Tisztelt Kollégák!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket arról, hogy a 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet 77/H § értelmében a veleszületett gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) szűrésének kutatási programját folytatni tudjuk, mivel biztosított annak országos finanszírozása.

Amennyiben a gyermek 2024. január 1 – február 29 között született, a szülők visszamenőleg kérhetik 2024. április 30-ig védőnőjüknél vagy házi gyermekorvosuknál/háziorvosuknál a gyermek megszületésekor a szűrőközpontba kötelező anyagcsereszűrésre beküldött vérmintából az SMA-szűrés elvégzését. Ehhez szükséges a szülőknek kitölteniük a beleegyező és adatvédelmi nyilatkozatot, melynek hiteles másolatát kérjük elküldeni a szűrőközpontba adatvédelem szempontjából biztonságos elektronikus úton 2024. április 30-ig, a tárgyban az SMA-szűrés feltüntetésével, a területi illetékességnek megfelelően az alábbi elektronikus címre:
anyagcsere.gyer1@med.semmelweis-univ.hu vagy anyagcsere.pedia@med.u-szeged.hu

További információk, dokumentumok:



A HGYE gondozásában megjelent algoritmusok
Hí­rek 2024.03.02.

A HGYE "Tényleg a lényeg" szakmai sorozatában már megjelent témák, algoritmusok: 


1. Az allergia
2. Tehéntejfehérje-allergia ellátás az alapellátásban



Meghívó - HOGYI - Érzelmek összjátéka - Tudományos ülés - 2024.02.13. (kedd), 14 óra
Hí­rek 2024.02.13.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet meghívja Önöket „ÉRZELMEK ÖSSZJÁTÉKA” című Tudományos ülésre, Referálóra, mely a HOGYI Pszicho-szakmák részlegein folyó tevékenységek bemutatása.

Az ülésen személyesen és online is részt lehet venni.

Időpontja 2024. február 13-én (kedd), 14 óra

Személyes és online részvétel: 



Szavazz a HGYE-SE
Hí­rek 2024.02.12.

Kedves Kolléga!

2024. február 12-én elindult a szavazás a Richter Anna Díj pályázataira, hogy eldőljön, melyik csapat kapja a közönségdíjat 2024-ben. A Richter Anna Díj Facebook oldalán, illetve weboldalán hétfőtől egyenként bemutatják a döntős pályázatokat, amelyen idén a Házi Gyermekorvosok Egyesülete a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Életmód ambulanciával közös "Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni" című programjával szintén részt vesz. 

A közönségdíj elnyeréséhez a TE szavazatodra is szükség van, így kérjük, hogy nézd meg a "Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni" kisfilmünket és szavazz ránk! Ha szavaztál, kérjük, hogy továbbítsd a linket családtagjaidnak, barátaidnak, ismerőseidnek, kollégáidnak, hogy ők is szavazhassak a HGYE programjára. 
 
Szavazni március 10-ig van lehetőség. A közönségdíj nyertese, a zsűridíjakkal együtt 2024. március 20-án derül majd ki minden csapat és a közönség számára. 


Köszönjük!

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete nevében:
Dr. Kántor Irén
alelnök


Várják a pályamunkákat - Dr. Petényi Géza Díj
Hí­rek 2024.02.07.

Kedves Kollégák!

Ismét itt a lehetőség a megmérettetésre, már lehet pályázni a Dr. Petényi Géza Díj elnyerésére!

Örömmel várjuk azokat a gyermekegészségügy bármely területével foglalkozó, szakfolyóiratban  2023. január 1. - 2023. december 31. között megjelent, illetve megjelenésre már elfogadott, díjazásban még nem részesült közleményeket, melyeknek a pályázó az első vagy egyetlen szerzője.

Kérjük, hogy pályamunkáikat, 2024. február 15-ig szíveskedjenek eljuttatni a kovacs.gabor1@semmelweis.hu e-mail címre.

Várjuk tehetséges, fiatal kollégáink jelentkezését.

Üdvözlettel:
Prof. Dr. Kovács Gábor
tanszékvezető, egyetemi tanár

Pályázati kiírás:


Gyermekjogi konferencia - Minden gyerekről, minden gyerekért
Hí­rek 2024.01.08.

November 16-án az Akvárium Klubban egész napos gyermekjogi konferenciát szerveztek a Gyermekek Világnapja alkalmából. A konferenciáról készült videók elérhetőek ezen az oldalon, az adott előadás vagy panelbeszélgetés képére kattintva!
Ezen a napon 17 gyerekeket és fiatalokat érintő fontos témát jártak körül 40 ismert szakember részvételével és együtt keresték a megoldásokat azokra a kihívásokra, amikkel napi szinten szembe kell nézni.


Megjelent a Hírvivő 2023/4. száma
Hí­rek 2024.01.08.

A Hírvivő decemberi száma olyan témákat jár körbe, mint a HGYE-t érintő témák, változások, gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai lehetőségek, baleset-megelőzési kompetenciánk, amblyopia okai és terápiás lehetőségei, allergia képzett iskola program, HGYE Őszi konferencia, SARS-CoV-2-fertőzés, Fizikai bántalmazást követő mentális betegség gyermekkorban, Balaton-átúszás, mit is szolgáltatunk a praxisban?, valamint interjú olvasható Dr. Gárdos Lászlóval, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának leköszönt elnökével.


Asszisztenseknek, védőnőknek kedvezményes regisztráció a HGYE novemberi Őszi konferenciájára
Hí­rek 2023.10.30.

Amennyiben HGYE-tagként asszisztenst/védőnőt is hoz magával az Őszi konferenciára, az ő regisztrációs díjukat elengedi a HGYE. Az asszisztens/védőnő regisztrációja során kérjük, hogy a megjegyzés rovatban adja meg az orvos nevét, akinek a kíséretében részt vesz az Őszi konferencián. 
Az egységes szemléletmód és munka kialakításának támogatására a szakdolgozók szállásdíját pályázat útján részben (50%-ban) támogatja a HGYE. Kérjük, hogy a hgye@hgye.hu e-mail címre küldje meg - az orvos nevével együtt - a szakdolgozó/védőnő nevét, akinek a szállásdíjához veszi igénybe a támogatást. 

Program és regisztráció:



Megjelent a Hírvivő 2023/3 száma
Hí­rek 2023.10.03.

A Hírvivő szeptemberi száma olyan témákat jár körbe, mint igazolások, influenzajárvány, telemedicina, hasi fájdalommal járó kórképek, harag, nem gyógyszeres terápiák, "néma gyilkos", gyermekkori radius torus törések kezelése orthesisben, beszámoló az ECPC kongresszusról, oltáskommunikáció, - szervezés, valamint interjú olvasható Dr. Krivácsy Péterrel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályának osztályvezető főorvosával.



Meghívó - 23.10.05., 17.30-tól HGYE Webinár: A gyermek fül-orr-gégészet és a gyermek-alapellátás együttműködésének lehetőségei és kihívásai
Hí­rek 2023.09.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2023. október 5-én (csütörtök), 17.30-tól “A gyermek fül-orr-gégészet és a gyermek-alapellátás együttműködésének lehetőségei és kihívásai” címmel webinárt szervez, a krónikus fül-orr-gégészeti betegségekről, az egyesület tagjai, valamint a téma iránt érdeklődő szakemberek részére.

A webinárium előadói a
SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika munkatársai:

PROGRAM:


Új vezetést választott az ország legnagyobb gyermekgyógyászati szakmai szervezete
Hí­rek 2023.09.20.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága ismét megtartotta tisztújító közgyűlését. A küldöttek meghallgatták és elfogadták a szervezet Vezetőségének és Felügyelő Bizottságának 4 éves beszámolóját. A küldött-közgyűlés új Elnököt, Főtitkárt és Elnökséget is választott.

A soron következő küldött-közgyűlés szavazott arról, hogy ki vezesse további 4 évig a Magyar Gyermekorvosok Társaságát 2024. január elsejétől. A voksok többségét Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa szerezte meg. Az új főtitkár személyéről is született döntés. Dr. Havasi Katalin házi gyermekorvost, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét választották meg. Tanácsadó elnökként dolgozik majd a Társaságnál Dr. Gárdos László jelenlegi elnök és Dr. Mogyorósy Gábor jelenlegi főtitkár.


HGYE Őszi konferencia - Viharban edződünk - 2023.11.10-11. - Budapest
Hí­rek 2023.09.11.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2023. november 10-11. között rendezi meg XXVIII. Őszi konferenciáját, Viharban edződünk címmel.

Helyszín: Park Inn By Radisson Budapest (1138 Budapest, Szekszárdi u. 16-18.)

FŐ TÉMÁK:
• szakmapolitikai aktualitások
• a jövő rendelőjében
• indikátorok
• védőnők
• praxismenedzsment

A regisztrációs felületet megnyitottuk: https://hgyeosz28.ementin.hu/


Dr. Havasi Katalin HGYE-elnök MAVE tiszteletbeli tagja címben részesült
Hí­rek 2023.09.10.

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) hagyományaihoz híven minden évben tagjai javaslata alapján tiszteletbeli tagokat fogad soraiba. tiszteletbeli tag címet olyan személy kaphat, aki munkássága során szakmai-, és társadalmi életben szerzett tapasztalatai alapján a védőnők önálló tevékenységét nagymértékben támogatta és szakmai fejlődésüket segítette, valamint kiemelkedő a munkássága a prevenció területén.

2022-ben a MAVE tiszteletbeli tagjainak sorába választották Dr. Havasi Katalint a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökét, aki az oklevelet nemrégiben vette át. 
Gratulálunk az elismeréshez.

Forrás és fotó: MAVE - Védőnők lapja


Összefoglaló egyes diagnosztizálható, terápiával már rendelkező ritka betegségekről
Hí­rek 2023.09.10.

Elkészült a ritka betegségek bővített kiadványe, így az eddigi 10 különböző ritka betegség leírása mellett, további 8 ritka kórral bővült, azonosítva a betegség fennállására gyanút adó tüneteket, valamint megjelölve a beteg további irányítását segítő, releváns vizsgálatokat végző központokat, amelyek hasznos információval szolgálhatnak a házi gyermekorvosok számára is.


Digitális Kelengye
Hí­rek 2023.08.17.

Kedves Kollégák!

Az egészségügy digitális transzformációja és az adatok egységesítése folyamatban lévő európai léptékű feladat, aminek Magyarország is a része. Emiatt a digitalizáció az egészségügy vonatkozásában is, mint érzékelitek, felgyorsul. Az EESZT-ben elérhetőek az egészségügyi adatok, dokumentációk valamint megjelent az Egészségablak  applikáció, ami lehetővé teszi, hogy akár a mobiltelefon segítségével is megjeleníthesse a beteg az egészségügyi ellátás adatait. Egyik következő lépés az előjegyzések elektronikus felszínre való irányítása. Tervezett, hogy a betegek önállóan is foglalhatnak szakrendelésre időpontot, vagy ott módosíthatják a megkért időpontot- akár a mobilapplikáción keresztül akár az EESZT weboldalon keresztül, amennyiben van a gyermeküknek EESZT elérése. 


NEAK tájékoztatása a háziorvosi szolgáltatókat megillető bértámogatásról
Hí­rek 2023.08.14.

Kedves Kollégák,

a bérkiegészítéssel kapcsolatban több kérdés is érkezett, amelynek megválaszolásában Dr. Kőrösi László NEAK ellátási főigazgató-helyettes helyettesítői jogkörben eljáró főosztályvezetőt kerestük meg és az alábbi tájékoztatást kaptuk.



HGYE ajánlások, igazolások
Hí­rek 2023.08.11.


Szakdolgozói bértámogatás
Hí­rek 2023.08.04.

Kedves Kollégák!

Jelen értelmezésünk szerint, a júliusi bérrel (augusztus elején esedékes kifizetés) ki kell utaljuk a megnövekedett bértámogatást (abban az esetben, ha nem volt magasabb a szakdolgozói bér, mint ahogy a jelenlegi elvárásban szerepel). A kormányrendelet melléklete tartalmazza a szakdolgozók július 1-től érvényes bértábláját, az alapellátásra az "E" oszlop vonatkozik.

Sok bizonytalanság is merült fel ebben a kérdésben, melyekkel kapcsolatosan levélben tettünk fel kérdéseket. Amint lesz pontos információnk, tájékoztatunk Benneteket. A rendeletet az alábbi linken éritek el, a bértáblát külön is csatoljuk hírlevelünkhöz.

A Kollegiális vezetők tárgyalásairól Békássy Szabolcs által írt részletes összefoglalót is csatoljuk.


Megjelent a Hírvivő 2023/2 száma
Hí­rek 2023.07.04.

A Hírvivő júniusi száma olyan témákat jár körbe, mint indikátorok, gyermekbántalmazás, gyermekek és serdülők egészsége, IMD, EKG, gyermekkori végbélelőesés, asszisztensi végkielégítés, A csoportú Streptococcus okozta infekciók, ECPCP, Kávészünet, HGYE küldöttgyűlés, munkajog és munkavédelem, valamint interjú olvasható a HGYE küldöttgyűlésen újonnan megválasztott vezetőségi tagokkal.


Házi gyermekorvos is végezhet saját praxisába tartozó pácienseinél sportorvosi vizsgálatot
Hí­rek 2023.06.10.

Házi gyermekorvos is végezhet saját praxisába tartozó pácienseinél sportorvosi vizsgálatot, ha szerződik az OSE-vel és megfelel a jogszabályi követelményeknek, amelyet az alábbi jogszabályi helyek tartalmaznak:


Tényleg a lényeg - AZ ALLERGIA
Hí­rek 2023.06.10.

Kedves Kollégák! 

A csatolva található kezelési séma, algoritmus, a napi munkánk során leggyakoribb tünetek és kórképek esetén diagnosztikai és terápiás támogatást nyújt. Összefoglalva a vezető tüneteket, osztályozva a súlyosságát, felsorolva a terápiás lehetőségeket. Mindezt a legfrissebb szakmai ajánlásokkal harmónizálva. 

Egy sorozat elindítását tervezzük, amelynek az allergia ellátási algoritmusa lenne az első eleme.
Nem tűztük ki célul a legújabb kutatások genetikai vagy mikrobiológiai hátterének elemzését, és legtöbbünk számára talán nincs is benne új információ, azonban talán egy lépés lehet a gyermekek alapellátásànak egységes szemlélete felé.

Honlapunkon megtalálható letölthető formátumban.

Forgassátok haszonnal!


eHVB rendszer segédletei
Hí­rek 2023.06.10.

Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszer


Fogyatékossággal élőknek fenntartott klinika szakorvosokat keres
Hí­rek 2023.05.10.

Magyarországon, hamarosan megnyitja kapuit a fogyatékossággal élőknek fenntartott klinika, Lengyeltótiban és egy másik kiegészítő egységünk Böhönyén, s szeretnénk Önnel együttműködni, hiszen a terápiás segítő egységünk 2023.június 1-én nyílik Böhönyén.

Ehhez a 2 klinikához keresünk olyan orvosokat, olyan kollégákat, akik -velünk együtt -  heti 1-2 nap vagy havi 1-2 nap ingyenes rendelési időt vállalnak valamelyik klinikánkon. Nagynevű szakorvosokat is szeretnék megnyerni a klinika részére, akik nemcsak nevükkel, de talán szakmai múltjukkal is erősítenék az intézmény hírnevét.


Ne maradjon le róla, regisztráljon most! Kávéházi szalon az élet egyik legfeszítőbb kérdéséről
Hí­rek 2023.04.19.

Három könyv - három történet: Szabad-e szenvednie a gyerekeknek? Gyermekszenvedés és szabadulás a hit dimenziójában. 

Az élet és a gyermek-gyógyítás legalapvetőbb kérdéseiről Velkey György János és vendégei, Visky András író, Gyenes Vilmos, Szabó Miklós gyermekorvosok, Csáky László tréner, édesapa, és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes osztják meg gondolataikat. 

A zenei élményt Bábel Klára, hárfaművész és Kovács Zalán, tubaművész, fesztiváligazgató biztosítja.

A Kávéházi Szalon 2023. május 4-én (csütörtök), 16 órától kezdődik, amelyre van még pár szabad hely. Ne maradjon le róla, regisztráljon most a cikk végén található linken.

Miért szenvednek a gyerekek? Van-e szabadulás? Beépül a gyerekkori trauma, lehet-e belőle feltámadás? 


2023-ban is támogasd adód 1%-ával egyesületünket
Hí­rek 2023.04.10.

Kedves Adományozó Tagtársunk!

Ezúton köszönjük adományodat, amelyet a HGYE részére ajánlottál fel a tavalyi évben, személyi jövedelemadódból, így az előző évben közel 800 000 forint gyűlt össze a magánszemélyek által felajánlott adó 1%-ból.



Pályázati kiírás - Dr. Petényi Géza-díj elnyerésére
Hí­rek 2023.04.03.

Pályázni lehet a gyermekegészségügy - bármely - területével foglalkozó, szakfolyóiratban 2022. január 1. - 2022. december 31. között megjelent, illetve már megjelenésre elfogadott, díjazásban/anyagi elismerésben még nem részesült közleményeket, melyeknek a pályázó az első vagy egyetlen szerzője.

A pályamunkák beadási határideje: 2023. április 28.

Pályázati anyagokat a kovacs.gabor1@med.semmelweis-univ.hu címre várják.

Részletes pályázati kiírás:


Megjelent a Hírvivő 2023/1 száma
Hí­rek 2023.04.03.

A Hírvivő márciusi száma olyan témákat jár körbe, mint indikátorok, szoptatás, immunhiány, laparoszkópia, acut scrotum, applikációk a gyermekek gondozásához, orális immunterápia helye az ételallergiák kezelésében, GDPR és telemedicina a gyermekorvosi alapellátásban, valamint interjú olvasható Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral.



Indikátorokra vonatkozó szabályzatok
Hí­rek 2023.03.21.

Indikátorokra vonatkozó 83/2022 BM rendelet:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2200083.BMandcelpara=ptk%20%20328andsearchUrl=/jogszabaly-kereso?evszam%3D%26sorszam%3D%26para%3Dptk%2520%2520328%26tipus%3Dnincs%26kif%3D%26searchfor%3Don%26pagenum%3D30andgoto=-1

Indikátorokra vonatkozó részletes NEAK szabályozás:
https://www.neak.gov.hu/pfile/file?path=/letoltheto/altfin_dok/altfin_virt_dok2/Alapellatas/hsz_indikator/Haziorvosi_indikator_utmutato_202301_2.pdfandinline=true



Streptococcus pyogenes által okozott fertőzéshullám az Egyesült Királyságban és Európában
Hí­rek 2023.03.09.

Szokatlanul magas A csoportú Streptococcus (GAS) fertőzés okozta esetszámokat jelentettek az Egyesült Királyságból 2022. őszi-téli időszakában. Kisebb mértékű esetszám emelkedést több európai ország (Íroszág, Franciaország, Hollandia, Spanyolország és Svédország) és az Egyesült Államok is jelzett. 
Magyarországi alapellátók is észlelik a S. pyogenes okozta fertőzések megszokottnál magasabb betegszámát (tonsillitis és skarlát). Az alábbiakban az Egyesült Királyság területén regisztrált adatokat foglaljuk össze, a 2022/37. héttől 2023/6. hétig: 


Kávészünet - Biztos pont a változó világban - 2023. május 4-7., Siófok
Hí­rek 2023.02.15.

Regisztrációs felület megnyitása: 2023. ferbuár 21. (kedd), 14.00 óra

HGYE Kávészünet - Biztos pont a változó világban
2023. május 4-7.

Hotel Azúr****
8600 Siófok, Erkel Ferenc u. 2/c

PTE ÁOK/ 2023.I./00048 számon 42 kreditpontra akkreditálva.

Tervezett PROGRAM

Regisztráció és további információk: https://kaveszunet24.ementin.hu/


A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság szakmai állásfoglalása az amoxicillin és ampicillin átmeneti országos ellátási hiánya kapcsán
Hí­rek 2023.02.06.

Az egész Európát, így hazánkat is érintő átmeneti gyógyszerellátási hiány következtében fontos, a profilaxisban és a terápiában is kiterjedten használt antibiotikumok (intravénás ampicillin, orális amoxicillin) válhatnak átmenetileg elérhetetlenné.



Videó a látássérült gyermekek segítésére
Hí­rek 2023.02.06.

Az alábbi linken tekinthető meg a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium bemutatkozó videója, amellyel a látássérült gyermekeknek nyújthatunk segítséget. 


Megjelent a Hírvivő 2022/4. száma
Hí­rek 2023.01.03.

A Hírvivő decemberi száma olyan témákat jár körbe, mint például az alapellátás fennmaradása, utánpótlás kérdése, beszámoló a HGYE Őszi és az EGYT konferenciájáról, az orvosi beutalók helyes alkalmazásáról.

Interjú olvasható Dr. Kovács Tamással, a a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumának vezetőjével, a HGYE 2022. évi tiszteletbeli tagja díj kitüntetettjével.



Elhunyt Dr. Marosi Csaba
Hí­rek 2022.10.09.

Megrendülve írom le. Ismét kevesebben, kevesebbek lettünk!

Nem csak számszerűleg, - hisz az pótolható talán, - de kevesebbek lettünk egy baráttal, ötletekben gazdag gyermekgyógyásszal, egy társsal, akire számítani lehet, aki kezet nyújt, okos tanácsokkal segít, tiszta egyenes látásmóddal szakmailag, emberileg melletted áll.


Összefoglaló egyes diagnosztizálható, terápiával már rendelkező ritka betegségekről
Hí­rek 2022.12.20.

Elkészült és csatolva olvasható az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete gondozásában a 2022. szeptemberben megrendezett Ritka Betegségek Akadémián bemutatott házi gyermekorvosoknak, háziorvosoknak és védőnőknek szóló összefoglaló kiadvány, "Összefoglaló egyes diagnosztizálható, terápiával már rendelkező ritkabetegségekről" címmel.


Szülői tájékoztató anyagok az RSV fertőzésről
Hí­rek 2022.12.20.

Egyre több az idei szezonban is az RSV fertőzés. A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága (BKGYT) és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) együttműködésében készült egy szülői tájékoztató anyag, amelyet ajánlunk figyelmetekbe.

A tájékoztató anyag mellett figyelmetekbe ajánljuk Tordas Dániel kollégánk nehézlégzés tüneteket bemutató szemléletes videóját, amely szintén hasznos tájékoztató anyag a szülők számára.


Moderna pályázat kutatói ösztöndíjra és kutatások támogatására
Hí­rek 2022.12.09.

A Moderna vállalat lehetőséget kínál kutatási ösztöndíjak támogatására számos tudományterületen (klinikai orvoslás, alapkutatás, epidemiológia, farmakológia és ápolástan), ezen belül pedig az mRNS-tudományra, a fertőző betegségekre (Covid-19, Influenza, RSV, CMV és EBV), immun-onkológiára, személyre szabott rákvakcinákra, ritka betegségekre, szív- és érrendszeri betegségekre és autoimmun betegségekre fókuszálva.


RSV Bronchiolitis - HOGYI módszertani ajánlása csecsemő- és gyermekgyógyászok számára
Hí­rek 2022.12.05.

Kedves Kollégák!


Az alábbi linkre kattintva olvasható a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani ajánlása az RSV fertőzéssel kapcsolatosan.


Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket közösségbe?
Hí­rek 2022.11.11.

A Robert-Koch Institut és Deutsche Akademie für Kinder-und Jugendmedizin e.V ajánlásai alapján a magyar javaslatot a Házi Gyermekorvosok Egyesülete készítette. 

Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez adunk segítséget az alábbiakban.
 


Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - Ajánlás az egészségügyi szakmai irányelv alapján
Hí­rek 2022.11.01.

A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság kiadványa - Az egészséges csecsemő (0-12 hó) táplálása - a bizottság honlapján megtalálható letölthető formátumban.


Pályázati kiírás házi gyermekorvosi praxisok részére - „Egy szív a gyermekekért” Alapítvány
Hí­rek 2022.10.23.

Az „Egy szív a gyermekekért" Alapítvány a hátrányos helyzetű területeken élő gyermekek magasabb színvonalú egészségügyi alapellátásának fejlesztése, valamint az orvosok szakmai munkájának elősegítése érdekében szabad pénzeszközeinek felhasználásával pályázatot hirdet.

A pályázat célja, hogy a házi gyermekorvosi és családorvosi praxisok, praxis közösségek, valamint területi ellátást biztosító ügyeletek új orvosi műszerekkel történő ellátásához járuljon hozzá. A megpályázott műszert az "Egy szív a gyermekekért" Alapítvány saját számlájára szerzi be és azt természetbeni juttatás formájában adományozza nyerteseknek.


Útmutató az orvosi beutalók helyes alkalmazásához
Hí­rek 2022.10.20.

Az orvosi beutaló az alapellátás és a járó- és fekvőbeteg-szakellátás, a járóbeteg-szakellátás és járóbeteg-szakellátás, illetve a járóbeteg-szakellátás és fekvőbeteg-szakellátás közötti kommunikációt szolgálja. A beutalók kötelező tartalmi elemeit és helyes alkalmazását rendeletek rögzítik. A mindennapos felhasználás során számos helytelen gyakorlat alakult ki, ezek korrekciójában és a helyes gyakorlatban kíván útmutatást adni e dokumentum, mely a hivatkozott jogszabályok alapján készült.


Két hétig szünetel a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancián a gyermek- és ifjúságaddiktológia járóbeteg szakellátás
Hí­rek 2022.10.20.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ értesítése alapján a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancián a gyermek- és ifjúságaddiktológia járóbeteg-szakellátás 2022. október 17-30. között szünetel, kijelölő határozat alapján a gárdonyi Egészségdokk Közhasznú Alapítvány látja el a feladatokat.

Az érintett települések listája a csatolmányban található.


Megjelent a Hírvivő 2022/3. száma
Hí­rek 2022.10.05.

A Hírvivő idei harmadik száma olyan témákat jár körbe, mint 
A házi gyermekorvosi ellátási modell, 2022 fő elemei − Felelősek vagyunk az új házi-gyermekorvos generációért, a gyermekekért, a szülők edukációjáért − Ismeretlen eredetű hepatitis − COVID-statisztika a körzetben − Elhunyt Marthe Gautier, a 21-es triszómia elfeledett felfedezője − Immunszuppresszív kezelések mellékhatásai − A gyermekkori heveny féregnyúlvány-gyulladásról − Nyaki ciszták és sipolyok − A házi gyermekorvosok szerepe a klinikai vizsgálatokban − A gyermek-alapellátás európai körképe − Gyermekjogi státusz − Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) 2022. szeptember 1-jei változásáról − Ki jogosult gyodra?

Interjú olvasható Dr. Rósa Ágnessel, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökével.


Sajtóközlemény - A gyermek-alapellátásnak nem csak múltja, jövője is van
Hí­rek 2022.09.15.

Dr. Szondi Zita Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese megerősítette a házi gyermekorvosokat abban, hogy az ellátási forma mind a Belügyminisztérium, mind az OKFŐ számára fontos, fennmaradása nem kérdés.


Program - Izgalmas beszélgetések, előadások aktuális témákról
Hí­rek 2022.08.10.

Kedves Kollégák!

Szeretettel és tisztelettel hívunk és várunk szeptember 8-10. között a Hotel Club Tihanyban, ahol a HGYE immár XXVII. Őszi szakmapolitikai és szakmai konferenciáját rendezi meg. Bízunk benne, hogy ismét emlékezetes perceket, találkozásokat és beszélgetéseket élhetünk át közösen a gyönyörű szép Tihanyban. Regisztráció

A rendezvényünkre elfogadta meghívásunkat 


COVID+ gyermekek betegútjai - leirat
Hí­rek 2022.08.10.

2022 nyarának magasabb COVID esetszámai indokolttá teszik ezen gyermekek betegútjainak pontos szervezését. Jelen leiratunkkal ezt a célt szeretnénk támogatni. A jelenleg terjedő variánsra különösen jellemző tünet a magas láz és etetési/itatási nehezítettség, valamint továbbra is a laryngitis-es tünetek, nagyobbaknál a rekedtség.


PROGRAM - XXVII. HGYE Őszi konferencia - Megújuló lendülettel
Hí­rek 2022.08.01.

Kedves Kolléga!

Szeretettel és tisztelettel hívunk és várunk a Hotel Club Tihanyban szeptember elején, ami reményeink szerint ismét emlékezetes percek, találkozások és beszélgetések színtere lehet. 

 A Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2022. szeptember 8-10. között rendezi meg Őszi szakmapolitikai konferenciáját, a gyönyörű szép Tihanyban. A hagyományoktól eltérően idén három napos PROGRAM-ot tervezünk, amelyen terveink szerint, nagyon izgalmas, sokrétű és aktuális szakmapolitikai és szakmai témák kerülnek napirendre. A gyermek alapellátás különleges helyzete, a társadalmi igény ellenére kritikus korfa ellentmondásossága okot ad mind a közös gondolkodásra, mind az  aktív cselekvésre. 

Hogyan működjön, és egyáltalán megvalósítható-e egy új praxismodell? Lehet-e a gyermek alapellátás a közgondolkodásban élő “nátha ellátó hely” helyett egy priméren magas szintű, definitív ellátást nyújtó szakellátási helyszín?

Erre a kérdésre keressük a választ a szakmapolitika kiemelkedő vezetőivel, valamint az alapellátás elismert szakembereivel. Az esemény kiemelt témái lesznek a praxisok hatáskör, kompetencia és eszköz fejlesztési lehetőségei, ügyelet, iskolaegészségügy, praxisközösségek, informatika, EESZT és a telemedicina. 

Emellett tudományos előadásokkal és társasági programokkal is készülünk, amelyekkel tovább szeretnénk színesíteni az eseményt és tovább növelni színvonalát. REGISZTRÁCIÓ

A személyes találkozás reményében kívánok addig is szép nyarat, jó pihenést, és hasznos munkát a szervezők nevében,

Havasi Katalin
elnök


Megjelent a Hírvivő 2022/2. száma
Hí­rek 2022.07.05.

A Hírvivő idei második száma olyan témákat jár körbe, mint 


Állásfoglalás az iskolai beiratkozáshoz és kollégiumi beköltözéshez elvárt háziorvosi igazolásokról
Hí­rek 2022.07.05.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint az iskolai beiratkozásnak nem feltétele  háziorvosi igazolás kiállítása, a gyermekintézményekbe való felvétel előtti orvosi vizsgálat kötelezettsége   minden esetben teljesül az életkori szűrővizsgálatok kapcsán, amely vizsgálatok eredménye a gyermekegészségügyi könyvben rögzítésre kerül. A gyermekről ötéves életkorában a külön jogszabály szerinti „fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére ” megnevezésű orvosi adatlap megalapozza az iskolaegészségügyi dokumentációt, a későbbi életkori vizsgálatok az iskola-egészségügy keretében megtörténnek és az anamnesztikus adatoknak az iskola-egészségügyi dokumentációban szerepelniük kell. 


Tájékoztató az EESZT-be történő iskola-egészségügyet érintő adatszolgáltatási kötelezettségről
Hí­rek 2022.05.19.

Az OKFŐ Népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese a csatolmányban olvasható tájékoztatót adta ki 2022. május 5-én az EESZT-be történő iskola-egészségügyet érintő adatszolgáltatási kötelezettségről.


Felhasználói kézikönyv: EESZT-ben történő adatrögzítés az Ukrajnából menekülők egészségügyi ellátásával kapcsolatban
Hí­rek 2022.05.17.

Az ESZFK – Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ által 2022. május 11-én kiadott kézikönyv a csatolmányban található, tölthető le. 
A dokumentum célja a Kormány 171/2022. (IV. 29.) Korm. rendelete az ukrajnai válsággal összefüggő egyes, az egészségügyi
ellátást érintő adatkezelési kérdésekről c. szabályozással összhangban a menekülők adatainak rögzítésére az EESZT rendszerben egyedi alkalmazás került kifejlesztésre.


Közlemény a Diákolimpián részt vevő sportolók orvosi alkalmassági igazolásáról
Hí­rek 2022.05.12.

Csatoltan olvasható a Magyar Diáksport Szövetség tájékoztatója, amelyben a Diákolimpián részt vevő iskolákat, intézményvezetőket az érintett pedagógusokat, a diáksportolókat és szüleiket informálja, hogy – a Versenyszabályzat szerint − az országos tanulmányi és tehetséggondozó versenyen a 2017/2018. tanévben a nevezésnek és a versenyeken való részvételnek nem feltétele, hogy a tanulók orvosi igazolással rendelkezzenek.


VOSZ Egészségügyi Tagozat - 2022
Hí­rek 2022.05.11.

Tisztelt VOSZ Egészségügyi Tagozati tagjaink!

Örömmel jelentem, hogy a  2022. április 21-én délelőtt megtartott VOSZ Elnökségi és Ellenőrző Bizottsági ülésen a VOSZ Elnöksége egyhangúan támogatta a 2022.03.07-én hozott 1/2022.(2022.03.07.) tagozati elnökségi határozatunk szerinti előterjesztésemet, ezzel megalakítva az Egészségügyi Tagozat hat új VOSZ szekcióját az alábbiak szerint:


Kávészünet Kávéházi Szalon - Gondolkodó, gond-oldó
Hí­rek 2022.04.09.

Szeretettel, és igazi kávéházi hangulattal, élőzenével, különleges, interaktív beszélgetésre várjuk kedves kollégáinkat a Kávészünet előestéjén, a Kávéházi Szalonon - 2022. május 5-én (csütörtök), 16:00-19:30 között. 


Az utóbbi hónapok minden korábbit felülmúló terhelése mellett ki ne érezte volna azt, hogy kezd ereje végéhez közeledni, vagy azt, hogy elég volt?  Az erőn felül végzett munka és a háromnapos tudományos, szakmai feltöltődés között ez a néhány óra Rólunk és Nekünk fog szólni! 
Az est "háziasszonya", aki saját értékeink, rejtett erőforrásaink, megküzdési stratégiáink titkait fedi fel Dr. Piczkó Katalin, EMCC akkreditált EIA Senior Practitioner coach és mentor

A kávé és süti mellé a hangulatos zenéről Almási Attila ás Kovács Erik gondoskodik.


Támogassa adója 1%-ával a HGYE tevékenységét
Hí­rek 2022.03.20.

2022-től lehetőség van már a Házi Gyermekorvosok Egyesülete tevékenyéségnek támogatására is a személyi jövedelemadónk 1%-nak felajánlásával.
Kérjük, 2022. május 20-ig rendelkezzen adója 1%-ával és ajánlja fel a HGYE számára, amelyből a magyar és az ukrajnai gyermekek egészségügyi ellátását támogatjuk.

Név: Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesülete
Adószám: 18079849-2-41

A felajánlás megtehető Ügyfélkapun keresztül:  https://eszja.nav.gov.hu/app/login/
Ügyfélkapu regisztráció: https://ugyfelkapu.gov.hu/


Háziorvosok esetében alkalmazott helyi iparűzési adó
Hí­rek 2022.03.14.

A Budapesti Területi Szervezet Elnökségének többszöri kezdeményezését követően, a MOK módosító indítványát - a háziorvosok esetében alkalmazott helyi iparűzési adóra vonatkozóan - a Pénzügyminisztérium elutasította ugyan, mégis pozitívan értékelhető, hogy a levél tanúsága szerint, az adóalapba nem minden számít bele, a bértámogatás nem képezi az iparűzési adó alapját! Ennek köszönhetően, várhatóan, a megállapított adóhatárt, a háziorvosi praxisok jelentős része, nem éri el.  

A minisztérium válasza az alábbi linken részletesen megismerhető.


Magyar-ukrán egészségügyi kisszótár
Hí­rek 2022.03.07.

Az ukrán menekültekkel való kommunikáció megkönnyítése érdekében összeállítottunk egy magyar-ukrán nyelvű egészégügyi kisszótárt, amely csatolva található.
Amennyiben olyan kérdés merül fel az ellátás során, amely nem szerepel a kisszótárban, javasoljuk az Interneten megtalálható számos fordító használatát. 


Oltások és fertőző betegségek Ukrajnában
Hí­rek 2022.03.07.

A csatolmányban található az Ukrajnában érvényben lévő oltási naptár, valamint azon fertőző betegségek listája, amelyek Ukrajnában előfordulnak. 


A praxisokban történő ellátásra vonatkozó szabályozás
Hí­rek 2022.03.07.

Az Ukrajnából érkező menekültek esetében fokozottan oda kell figyelni a Magyarországon nem általános betegségek előfordulására is (pl.: TBC, diftéria, kanyaró).

Az ellátásra vonatkozó jelenleg érvényes szabályozás a NEAK honlapján található, az alábbiak szerint kell ellátni az ukrán állampolgárokat:
„Tájékoztató a magyar egészségbiztosítás szolgáltatásainak nyújtására szerződött szolgáltatók számára az Európai Gazdasági Térség tagállamaiból, Svájcból valamint Magyarországgal egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezményt kötött államokból érkező személyek egészségügyi ellátásáról”
„Egészségügyi ellátás egyezmények alapján - Ukrán állampolgárok ellátása


A határ közelében nagy szükség van gyermekorvosi segítségre!
Hí­rek 2022.03.07.

Kedves Kollégák! 

Csatlakozva a Bethesda Gyermekkórház kezdeményezéséhez, és együttműködve a Nyíregyházi Kórház gyermekorvosaival, arra kérjük kollégáinkat, hogy aki teheti, jelentkezzen önkéntesnek, vegyen részt a menekült gyermekek ellátásában.

Jelenlegi helyzet: Vannak átlépési pontok (segítő pontok) és vannak befogadó/gyűjtő pontok. Záhonyban van átlépési pont és befogadó központ is. A Záhonyi praxisközösség megoldja a határon át érkezők orvosi vizsgálatát és a gyűjtőpont orvosi ellátást is. 

Tiszabecs, Lónya, Barabás, Beregsurány átlépési pontokra kell orvos. Gyermekorvosokra nagy van szükség, mert egy felnőttel akár 3-4 gyerek is érkezik. Mivel az átlépők nagyrésze gyermek, akik anyukával jönnek, ezért gyermekorvosokat/vegyes körzetben dolgozó orvosokat keresnek. 


Március 16-án, 14 órától lehet regisztrálni a HGYE Kávészünet konferenciájára és Őszi Konferenciájára
Hí­rek 2022.03.01.

Ahogy már korábban jeleztük 2022. május 5-8. között, Siófokon tartjuk Kávészünet konferenciánkat, és 2022. szeptember 8-10. között, Tihanyban a HGYE Őszi konferenciáját. 

A részletek - tudományos és társasági programok, árak, szállás, regisztráció, stb. - a Kávészünet konferencia és az Őszi konferencia weboldalain olvashatók, amelyek a mai naptól elérhetők.

A regisztrációs felületek 2022. március 16-án (szerda), 14 órakor nyitjuk meg.

Az alábbiakra kiemelten felhívjuk a figyelmet:


A Formulae Normales VIII. kiadásával járó változások – III. rész - A FoNo VIII. kenőcs és krém készítményeinek újdonságai
Hí­rek 2022.02.20.

Magisztrális gyógyszerként leggyakrabban kenőcs vagy krém gyógyszerformájú készítményeket rendel az orvos, és készít a gyógyszerész. A Szabványos Vényminta Gyűjtemény VIII. kiadásának szerkesztése során ezen gyógyszerfor-mák kapcsán is számos javaslat született. Közleménysorozatunk harmadik részében1 az új összetételeket, a tartósító-szerek alkalmazásának csökkentését célzó módosításokat, a vitaminozott krémek receptúráját és adagolását, illetve a bór tartalmú készítményeket érintő változásokat mutatjuk be részletesen.


Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - Formulae Normales VIII. - Kérdések és válaszok II.
Hí­rek 2022.02.06.

Az alábbiakban további FoNo változások kerülnek bemutatásra.

Hogyan változik a bórsav és a bórax magisztrális készítményekben történő alkalmazhatósága?
Mi indokolja ezeket a változásokat?
Melyek a konkrét FoNo változások?
A változás milyen rendelkezésben fog megjelenni és mikortól lesz alkalmazandó?
Lehet-e a továbbiakban gyermekek részére pelenka-dermatitis kezelésére bórsav/bórax tartalmú popsikenőcsöt rendelni?
Prednizolon tartalmú végbélkúp milyen indikációval és milyen hatáserősséggel került felvételre a FoNo VIII-ba?
Miért nem került be a FoNo VIII-ba prednizolon tartalmú, krupp indikációjú gyermek végbélkúp?
Hogyan változik az efedrin magisztrális készítményekben történő alkalmazhatósága?
Mi indokolja a fenti változást?


Szakorvos által indikált további szakvizsgálatok, műtét előtti vizsgálatok delegálása alapellátó gyermekorvos felé - segédlet
Hí­rek 2022.02.06.

Mindannyiunk által ismert jelenség, hogy a járóbeteg- illetve fekvőbeteg-szakellátó szakorvosa az általa indikált további szakvizsgálatokhoz a beutalók kiállítását, illetve műtét előtti vizsgálatok szervezését az alapellátó gyermekorvosnak delegálja.

Rósa Ágnes, Csongrád-Csanád megyei gyermek-alapellátási kollegiális szakmai vezető és Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezete egyik alapítója összeállítottak egy dokumentumot, amely ebben a helyzetben segítségül szolgálhat az alapellátó kollégák számára.

Az itt található dokumentum hamarosan a HGYE honlapján újonnan megjelenő "Segédletek" fül alatt a későbbiekben is letölthető lesz.


Szakdolgozói bértámogatás 2022-ben
Hí­rek 2022.01.31.

Az alapellátó orvosok és szakdolgozóik bértámogatásáról több jogszabály is rendelkezik. Az alapvető rendelkezéseket tartalmazó kormányrendeletet (1) a praxisközösségi kormányrendelet (2) jelentősen módosította 2021-ben, amely nem csak a 2021., hanem a 2022. és 2023. év bértámogatási összegeiről is rendelkezett.


Megjelent a Hírvivő 2021/4. száma
Hí­rek 2021.12.31.

A Hírvivő idei utolsó számában olyan témákat jár körbe, mint iskolaegészségügy, mRNS oltás, gyermekkori féregfertőzések, Kávészünet22, svájci alapellátás, SDQ, stb, illetve interjú olvasható Dr. Kovács Gáborral, a Semmelweis Egyetem II. sz.  Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójával, valamint Dr. Muzsay Gézával a HGYE vezetőségi tagjával.


A házi gyermekorvosok is megértést kérnek!
Hí­rek 2021.12.20.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete csatlakozik a MOK "A magyar háziorvos segítségért, megértésért kiált!" kiáltványához, amely alább olvasható.

"A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja kiáll minden olyan kollégánk mellett, akit nyilvánosan meghurcolnak a közösségi média felületein, vagy verbálisan, írásban, vagy fizikálisan bántalmaznak azért, mert a Covid-19 világjárvány minden előírt és javasolt intézkedését megteszi, hogy a pandémia minél kevesebb áldozatot szedjen.


MGYT: Egyszerre támadnak soha nem látott mennyiségben a vírusok a gyermekek körében
Hí­rek 2021.12.17.

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása számos vírus egyidejű megjelenését okozta. Ez állhat annak hátterében is, hogy míg gyermekünk az egyik betegségből felgyógyulva rögtön egy másik fertőzést is elkap.


HGYE ajánlásával készült szakmai anyagok a COVID-elleni oltási akcióhét keretében
Hí­rek 2021.11.22.

A COVID-elleni oltási akcióhét - amely 2021.11.22-28. tart -, keretében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlásával készültek a csatolmányban található szakmai anyagok:

- Oltassam vagy ne oltassam gyermekekm - Szülői tájékoztató
- Felhívás a 12-18 év közötti gyermekek COVID-19 elleni beoltásáról

Kérjük a kollégákat, aki teheti, aktívan vegyen részt, és támogassa gondozottaink minél szélesebb körű átoltottságának elérését. 


HGYE XXVI. Őszi konferencia - részletes program
Hí­rek 2021.11.12.

Alig pár nap múlva - november 20-án -, online kerül megrendezésre a HGYE XXVI. Őszi konferenciája, amelynek alcíme "Közösen a gyermekekért". Idén is a legforróbb szakmapolitikai és szakmai kérdéseket járjuk körbe - hangsúlyosan foglalkozunk az elszigetelten dolgozó praxisok, és a társszakmák közös szakmai lehetőségeivel.

Az online forma miatt pörgős, változatos programot terveztünk. Egy bő fél napba  sűrítjük be a legfontosabb, leginkább aktuális  témákat. Igyekeztünk a legfrissebb információkat összegyűjteni és egy csokorba fogva szeretnénk szombaton átnyújtani. 

Szeretettel várunk minden kollégát, és addig is várjuk kérdéseiteket!

Tervezett program

09:00-09:10 Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter köszöntője
09:10-09:15 Dr. Havasi Katalin PhD a HGYE elnökének megnyitója

A program a címre kattintva olvasható.                                      Az online konferenciára regisztráció ITT.


A Házi Gyermekorvosok Egyesülete új alapszabálya
Hí­rek 2021.11.09.

A Fővárosi Törvényszék 2021. szeptember 26-ával jóváhagyta a Házi Gyermekorvosok Egyesülete változásbejegyzési kérelmét, így a HGYE-nek a fenti időponttól új alapszabálya van, amely alább olvasható.


Lehet regisztrálni a
Hí­rek 2021.11.04.

Kedves Kollégák!

Idén, november 20-án (szombat), 9:00-14:00 óra között, online kerül megrendezésre a HGYE XXVI. Őszi konferenciája, amelynek alcíme "Közösen a gyermekekért", amely sugallja, hogy idén is nagyon fontos témáknak ad helyet - hangsúlyosan foglalkozunk az elszigetelten dolgozó praxisok, és a társszakmák közös szakmai lehetőségeivel.

A sikeres Kávészünet Konferencia ismét bizonyította, hogy a személyes jelenlét semmivel sem pótolható. Azonban a november végére kiszámíthatatlan járványhelyzet és az egymás iránt érzett felelősség miatt mégis az online konferencia mellett döntöttünk. 
Így a szokásosnál rövidebben, de a legfontosabb, leginkább aktuális szakmapolitikai témákban, a legfrissebb információkat foglaljuk össze. 

Regisztrálni és jelentkezni IDE kattintva van lehetőség!


Megjelent a Hírvivő 2021/3. száma
Hí­rek 2021.10.05.

A Hírvivő őszi számában ismét érdekes szakmai cikkek találhatók, valamint interjú olvasható Dr. Nagy Anikóval, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatójával.


Javaslat iskolai oltások időzítésére
Hí­rek 2021.09.20.

Az évkezdés a hatodik és hetedik osztályban a kampányoltások időszaka. Mivel idén a COVID-19 elleni védőoltási kampány is elkezdődött, ez befolyásolhatja az iskolai kampányoltások időzítését. A kötelező védőoltások és a választható HPV oltás időzítését hetedik osztályban a következőképpen javasoljuk a járványra tekintettel:


HGYE tájékoztatója az ügyeleti rendszer átalakulásáról 2.
Hí­rek 2021.09.20.

Az ügyeleti rendszer átalakításáról szóló sorozatunk ezen részében összefoglaljuk, hogy melyek azok a szempontok, amelyeknek ideális esetben érvényesülnie kellene a gyermek-alapellátási ügyelet szervezésekor.


KandH gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat 2021
Hí­rek 2021.09.07.

A KandH gyógyvarázs múszerbeszerzési pályázat szervezői 2021. szeptemberben ismét várják a pályázatokat.

2021-es pályázati évben összesen legfeljebb bruttó 20 millió forint értékben nyújt támogatást a KandH Csoport. Az elnyerhető összeg egyrészről tartalmazza a pályázható gyermekgyógyászati eszközöket, segédeszközöket, berendezéseket, pályázatonként maximum bruttó 4 millió forintig, illetve a hazai szinten még nem alkalmazott berendezések és eljárások beszerzési költségeit, pályázatonként legfeljebb bruttó 10 millió forint értékben.


Részletes PROGRAM - online is érdemes részt venni a Kávészüneten!
Hí­rek 2021.09.01.

A HGYE 22. Kávészünet konferenciájára a személyes részvételre szóló jegyek jelentős része elfogyott, de onilne is van lehetőség részt venni az eseményen. 

Regisztráció az online részvételre ITT            Rendezvénnyel kapcsolatos információk: ITT

Az aktuális korlátozások értelmében és azok fennállásáig a zárt térben tartott konferencián létszámtól függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy veheti igénybe.  Ugyanezek a szabályok érvényesek a szálloda szolgáltatásainak igénybevételére is. A védettségi igazolványt a bejelentkezéskor a szálloda munkatársai ellenőrizik, kérjük érkezéskor a személyazonosságot igazoló okmánnyal együtt legyenek kedvesek bemutatni!  A törvény értelmében PCR tesztet nem fogadunk el.

PROGRAM


HGYE tájékoztatója az ügyeleti rendszer átalakulásáról - I. rész
Hí­rek 2021.08.15.

Az elmúlt időszak számos változást hozott az alapellátásban dolgozók életébe. A reformok következő pontja az alapellátási ügyelet átszervezése, amely régóta megérett a strukturális és financiális átalakításra. Tekintettel arra, hogy az ügyeleti rendszer módosulása a házi gyermekorvosokat is nagyban érinti, a HGYE hírlevél sorozatban nyújt tájékoztatást a témával kapcsolatosban.


Rejtett hegek: milyen erőszak árt a gyermekek lelki egészségnek
Hí­rek 2021.08.09.

Évente világszerte több mint 1 milliárd gyermeket bántalmaznak - ez több, mint a Föld teljes gyermeklakosságának a fele. Erről a világjelenségről, annak formáiról - különös tekintettel a bántalmazás egyes földrajzi régiókban jellemző sajátságairól -, a felismerés és a megoldás, megelőzés lehetőségeiről is olvashatnak az ENSZ 2020-as kiadványában.


Megjelent a Hírvivő 2021/2. száma
Hí­rek 2021.07.07.

A Hírvivő nyári számában ismét érdekes szakmai cikkek találhatók, valamint interjú olvasható Dr. Velkey Györggyel a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójával.


eSzemélyi olvasó eszközök kliens szoftver frissítése
Hí­rek 2021.07.06.

Az IdomSoft Zrt. kérésére 2021.08.31.-ig szükséges minden eSzemélyi kliens szoftver verziófrissítése az 1.6-os vagy az aktuálisan elérhető magasabb verzióra. A határidő lejárta után nem lesz lehetséges az 1.5-ös verziók használata mellett az EESZT-be való bejelentkezés eSzemélyi igazolvánnyal. A frissítés a csatolt dokumentum szerint végezhető el.


Dr. Muzsay Géza, HGYE vezetőségi tag, Batthyány-Strattmann László-díjban részesült
Hí­rek 2021.07.02.

Dr. Muzsay Géza harminc éve praktizál házi gyermekorvosként, kedden pedig az a megtiszteltetés érte, hogy az emberi erőforrások minisztere maga nyújtotta át neki a Batthyány-Strattmann László-díjat. Gratulálunk!



Kitüntették Dr. Póta Györgyöt a HGYE leköszönő elnökét
Hí­rek 2021.06.28.

Bókay János-emlékéremben részesült dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos, a HGYE leköszönő elnöke a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként. Gratulálunk!


A teljes cikk itt olvasható.

A kép forrása: Gyermekorvosi Hírmondó


2 új irányelv jelent meg: Asztma és az újraélesztés
Hí­rek 2021.06.06.

A European Respiratory Society és a European Respiratory Council 2 új irányelvet jelentetett meg asztma (5-16 éves korosztály) és újraélesztés témákban.
Az irányelvek angol nyelven az alábbi linkekkre kattintva olvashatók.



Visszanézhetők a HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinár előadásai
Hí­rek 2021.05.20.

Aki esetleg lemaradt a szombati (2021. május 15.) HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinárról, vagy szeretné még egyszer megnézni a kíváló szakmeberek által tartott előadásokat, most IDE kattintva megteheti.






Regisztráció a 16-18 éves korúak koronavírus megelőző védőoltására
Hí­rek 2021.05.07.

Ezúton tájékoztatjuk a kollégákat, hogy a 16-18 éves korú fiatalok május 7. péntekig regisztrálhatnak koronavírus-megelőző védőoltásra, a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Fontos, hogy csak az érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak online időpontot foglalni az előreláthatólag a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely Pfizer-vakcinával fog történni a kórházi oltópontokon. 



HGYE online küldöttgyűlés - 2021. május 15. (szombat), 9:00 óra
Hí­rek 2021.05.07.

Tisztelt Tagtársak! Kedves Kollégák!

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk, és ezúton tájékoztatjuk, hogy a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi és Szakmai Egyesületének (székhely: 1133 Budapest, Ipoly u. 5/E) vezetősége az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében a szervezet évi rendes küldöttgyűlését összehívja. A 2020. évi LVIII. törvény értelmében lehetőség van a küldöttgyűlést hírközlő eszköz (ZOOM) használatával megtartani.

A küldöttgyűlésen a küldöttek és a szavazati joggal rendelkező tagok mellett, a rendes tagok, tiszteletbeli és pártoló tagok egyaránt részt vehetnek, de szavazati joggal nem rendelkeznek.

A küldöttgyűlés időpontja: 2021. május 15-én (szombat), 9 óra.

A küldöttgyűlés helye: elektronikus hírközlő eszköz használatával (ZOOM).
A részvétel regisztrációhoz kötött.


OGYÉI közétkeztetési munkacsoprot felhívása
Hí­rek 2021.05.05.

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya az élelmezésben dolgozó élelmezésvezetőknek, dietetikusoknak, szakácsoknak és további érdeklődő szakembereknek közétkeztetési szakmai munkacsoportok (bölcsődei, óvodai-iskolai, gyermekkórházi, felnőttkórházi, szociális étkeztetés) felállításának előkészületeit kezdte meg. A cél, szakmai segítséget nyújtani a közétkeztetésben dolgozó munkatársak számára a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet betartásához, a közétkeztetés elfogadottságának növeléséhez, az egészséges táplálkozási ismeretek bővítéséhez és a diétás étkeztetés megvalósításához. További céljuk szakmai ismeretterjesztő anyagok, kiadványok összeállítása és közzététele.


A szakdolgozói bértámogatásról
Hí­rek 2021.03.26.

Kedves Kollégák!

A következő napokban, előreláthatólag két részletben kapjuk meg − januárig visszamenőlegesen − a kiegészítő bértámogatást. Sok jelzés érkezett, hogyan kell majd kifizetni a megemelt összeget, amelyekről az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Ez a bértámogatás egy járulékokat is tartalmazó kiegészítő összeg, amelyet ugyanúgy, mint a „rezsitámogatást” a praxis kap meg. Célja, hogy a praxisban dolgozó orvos és asszisztense egyaránt részesülhessenek a törvényből kiszámított új emelt bérekben. 

Javasoljuk, hogy a foglakoztatott szakdolgozók a támogatások mértékével növelt bért kapják meg. Most három havi bérkiegészítést kapunk, amelyet visszamenőleg kell kifizetni januártól, egy összegben. A bérkiegészítés a szakdolgozói bértábla időarányos része, amely függ a rendeletben leírtak szerint attól, hogy hány órára van bejelentve, illetve a betegszámnak megfelelően hány asszisztens bérkiegészítésére jogosult a praxis. Az így keletkezett bérnek el kell érnie a 2021. január 1-én érvényes szakdolgozói bértábla szerinti illetmény összegét, de nagyobb összeg esetén sem lehet kevesebb, mint a 2020. decemberi bér.

Az asszisztensek bérkiegészítése nem függ attól, hogy a praxis orvosa vállalta-e a praxisközösséghez történő csatlakozást vagy sem.
A bérkiegészítés mértékét nem befolyásolja, hogy a praxis orvosa nyugdíjas, vagy melyik típusú vállalkozás milyen adózási formáját választotta.


A COVID hosszú távú hatásait kezelő ambulancia nyílt a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján
Hí­rek 2021.03.25.

Budapesten a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikán covid-ambulancia nyílt a post-covid-os gyermekek részére, amelyről az alábbi linken található bővebb információ:




POSZT-COVID SZINDRÓMÁS betegek gondozási protokolljára
Hí­rek 2021.03.25.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet közös gondozásában jelent meg a COVID-19 vírusfertőzésen átesett - és visszamaradó károsodásokat szenvedő – POSZT-COVID SZINDRÓMÁS betegek gondozási protokollja.

A protokoll a csatolt pdf-ben olvasható.


Megjelent a Hírvivő 2021/1. száma
Hí­rek 2021.03.23.

A Hírvivő tavaszi számában ismét érdekes szakmai cikkek találhatók, valamint interjú olvasható Dr. Kovács Ákossal a HGYE új szakmai alelnökével, Dr. Losonczi Lászlóval a HGYE új általános alelnökével, illetve bemutatkoznak a HGYE vezetőségi tagjai is.

A tartalomból: 
Szerepünk és helyünk a COVID elleni oltásban − Miért fogadtam el a jelölést a HGYE alelnöki pozíciójára? − Az alapellátó gyermekorvosok érdekképviseletében is szeretnék aktívan részt venni − A HGYE új vezetőségi tagjai − Rutin-köldökápolás a területi védőnők és az alapellátó gyermekorvosok gyakorlatában − Cöliákia Közép-Európában − A gyermekek elleni erőszak: felismerés, jogok, teendők − Sokszervi gyulladás gyermekekben COVID-19-fertőzés után − Végtagfájdalom differenciáldiagnosztikai kérdései az alapellátásban − Alacsony kockázatú fejsérülést elszenvedett gyermekek ellátása − Az európai gyermekgyógyászat jövője, a jövő Európájának gyermekgyógyászata − Gondolatok a távkonzultációról − 2020. évi C. törvény az egészségügyi szolgálati jogviszonyról


Közlemény: Ha tehetjük, oltsunk! A Házi Gyermekorvosok Egyesületének felhívása
Hí­rek 2021.03.17.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a koronavírus járvány elleni védekezésben kiemelten fontosnak tartja, hogy minél többen, minél hamarabb megkaphassák a COVID-19 elleni védőoltást.


A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sebészeti és traumatológiai járóbeteg ellátás rendjének újításai: időpontok, speciális rendelések
Hí­rek 2021.03.16.

A mindannyiunk által átélt járványügyi járó- és fekvőbeteg ellátás átszervezése kapcsán intézetünkben is számos intézkedés történt. Ezek közül kiemelendő, hogy a járóbeteg ellátás időpont kötelessé vált. Természetesen az akut ellátás a Sürgősségi Osztály triage-on keresztül továbbra is időpont nélkül igénybe vehető volt és lesz.

A minisztériumi rendelet alapján bevezetett intézkedések többségét a járványügyi vészhelyzet után is szeretnénk majd fenntartani, mivel igen jó tapasztalatokat szereztünk velük. Lássuk, miről is van szó!



Márciusban újra Semmelweis Egészségnapok - március 25.
Hí­rek 2021.03.11.

A Semmelweis Egészség Napok következő állomásán Gyermek a családban: születéstől a felnőtté válásig címmel várja az érdeklődőket.

A Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája március 25-én a Semmelweis Egészség Napok következő állomásán Gyermek a családban: születéstől a felnőtté válásig címmel várja az érdeklődőket.  Az online rendezvényen a legfontosabb gyerekbetegségek mellett szó lesz a kicsik egészséges táplálásáról, illetve újraélesztési és mozgásfejlesztési bemutatót is tartanak. Az eseményen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött - adta hírül az intézményi portál.



Felmérés a coeliakiás betegek egészségügyi ellátásáról
Hí­rek 2021.03.01.

A Heim Pál Coeliakia Centrum a házi gyermekorvosok együttműködését és 15 perc idejüket kéri az alábbi linken található kérdőív kitöltésére. A kérdőív sokaknak ismerős lehet, mert három évvel ezelőtt a Focus in CD program keretében már volt egy hasonló, amelyet akkor rengetegen kitöltöttek és Magyarország ezáltal nagyon jól szerepelt abban a felmérésben.

A mostani kérdőív egy újabb európai projekt része, célja a coeliakiával kapcsolatos ismeretek jelenlegi állásának megismerése.

A kérdőív anonim és március végéig van lehetőség a válaszokkal segíteni a felmérést.


Beszámoló az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének (ECPCP) 2021. február 13-i online üléséről
Hí­rek 2021.02.18.

Az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének idei online összejövetelén a 23 tagszervezet képviseletében 37 alapellátó gyermekorvos találkozott. A HGYE-t az egyesület alelnökei képviselték. A szombat délelőtti 4 órás megbeszélésen az szervezeti aktualitások egyeztetése mellett az egyes munkacsoportok munkáját értékeltük, majd a tagországok COVID helyzettel kapcsolatos beszámolóit hallgattuk meg. (A szövetség konkrét munkája lényegében a három munkacsoportban - curriculum, research, prevention - folyik, az évente két alkalommal sorra kerülő találkozók között ezek folyamatosan dolgoznak és tagjaik tartják a kapcsolatot egymással.) 

A beszámolót Dr. Kovács Ákos és Dr. Losonczi László a HGYE szakmai és általános alelnöke készítette a teljesség igénye nélkül néhány figyelemre méltó részletet kiemelve.


KÖZLEMÉNY: Történelmi pillanat a házi gyermekorvoslásban
Hí­rek 2021.02.15.

Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere február 11-re összehívott megbeszélésen a gyermekellátás, a gyermekegészségügy színvonalának emelésén és átalakításán volt a hangsúly. Miniszter úr támogatásáról biztosította a házi gyermekorvosok évtizedes szakmai törekvéseit, úgy mint:


HGYE tagság: 2021. évi tagdíj és szolgáltatások
Hí­rek 2021.01.05.

Kedves Kolléga, Kedves HGYE Tagtársunk!

Az eddigi tagdíjbefizetéseit ezúton is köszönjük! Engedje meg, hogy tájékoztassuk arról, hogy egyesületünk 2020. november 21-én megtartott online küldöttgyűlése 31/2020.11.21. KGY számú határozatával a szervezet éves tagdíját 15.000 (tizenötezer) forintban állapította meg, amely tagdíjat a 11713005-20419448 bankszámlaszámra történő átutalásakor kérjük, vegye figyelembe.  

Az előző évekhez hasonlóan, 2021-ben is rendszeresen fogunk jelentkezni online hírlevelekben, valamint a Hírvivőn keresztül nyomtatott formában is. Ezen felületeken friss szakmai és szakmapolitikai információkat fogunk eljuttatni önhöz, házi gyermekorvoshoz, amellyel szakmai munkáját szeretnénk segíteni, támogatni.  
További információkért kattintson a Részletekre!


Jogszabályi segítség beutalók kiállításával kapcsolatban
Hí­rek 2021.01.04.

1. Amennyiben a járóbeteg-szakellátó intézmény szakorvosa az ellátott számára a megjelenést követően további, más egészségügyi szolgáltató által elvégezhető egészségügyi eljárás elvégzését tartja szükségesnek, az egészségügyi eljárásra történő beutalást más egészségügyi szolgáltatótól nem kérheti.[1]


Megjelent a Hírvivő 2020/4. száma
Hí­rek 2021.01.04.

A Hírvivő téli számában ismét érdekes szakmai cikkek találhatók, valamint interjú olvasható Dr. Havasi Katalinnal a HGYE új elnökével és Póta Györggyel a HGYE leköszönt elnökével.  


Egy nehéz év karácsonyára
Hí­rek 2020.12.22.

Közeledik az év vége, a számadás, a visszatekintés ideje, így mi is visszatekintünk az elmúlt hónapokra. 

A magyar házi gyermekorvosi rendszer évtizedek óta − a világon egyedülálló módon − alanyi jogon és térítésmentesen biztosítja minden gyermeknek a magas színvonalú gyermekgyógyász szakorvosi szintű alapellátást az ország legnagyobb részén. 


Közlemény
Hí­rek 2020.12.16.

Budapest, 2020. december 16. - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az egészségügyben várható változásokat, így a jelentős finanszírozásbővülést hatékony eszköznek tartja az alapellátásban dolgozók munkájának elismerésére, az alapellátás vonzerejének javítására, valamint az egészségügyben sok évtizede jelenlévő, romboló hálapénz-gyakorlat kivezetésére egyaránt.   


Elnöki beszámoló 2020/12/7
Hí­rek 2020.12.07.

Kedves Kollégák!

A most kezdődő ciklusban a HGYE új vezetősége elnöki beszámolókban teszi elérhetővé a tagok számára az egyesület tagjait érintő  ügyeket, azokat a témákat, amelyek a házi gyermekorvos kollégák munkáját segítik és előremozdítják. Az elnöki beszámolók a honlapon is megtalálhatók!

A folyamatban lévő egészségügyi átalakítás során létkérdés, hogy szakterületünket megfelelően pozicionáljuk, képviseljük és megfelelő minőségű szakmai anyagokkal támogassuk a házi gyermekorvoslás jövőjének megtervezését.


Dr. Horváth Ildikó: összefogás a HGYE-vel a gyermekek magas szintű ellátásáért
Hí­rek 2020.12.07.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleménye szerint, eredményesen zárult a gyermekorvosi alapellátással kapcsolatos megbeszélés dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke között.


Elhunyt Dr. Kozma János - 2017-ben a Kárpát-medence házi gyermekorvosa volt
Hí­rek 2020.12.07.

„A mély gyász, amelyet egy szeretett lény halálakor érzünk, abból a megérzésből fakad, hogy minden egyénben rejlik valami leírhatatlan, valami, ami csak rá jellemző, és ezért teljességgel pótolhatatlan…”  

Kozma János 1962-ben, Kószó Pál tisztifőorvossal, az országban elsőként szervezték meg a gyermekgyógyászati alapellátást Hódmezővásárhelyen!


Elhunyt Dr. Kozma János
Hí­rek 2020.12.07.

Megilletődve és megrendülten fogtam tollat, hogy sokunk orvos-példaképének halálhíréről tájékoztassam a magyar gyermekorvos-társadalmat. 

88 éves korában eltávozott közülünk Hódmezővásárhely legkedveltebb és legszeretettebb házi gyermekorvosa: Dr. Kozma János Címzetes Főorvos. Ravatala mellett utolsó útján mondhattam el a következő néhány botladozó, búcsúzó mondatot arról, hogy mit is jelentett nekünk, gyermekorvos kollégáknak Főorvos Úr példás szakmai életútja.


Elhunyt Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Hí­rek 2020.12.06.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2020. december 3-án hosszú, súlyos betegség után, életének 71. évében elhunyt Dr. Szőnyi László gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika nyugalmazott docense.


Új vezetőséget választott a HGYE és megvitatták jelenüket, jövőjüket
Hí­rek 2020.11.21.

Budapest, 2020. november 21. - a mai napon a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) egésznapos online közgyűléssel egybekötött szakmapolitikai fórumot tartott a tagok és érdeklődők számára. A délelőtti órákban, virtuális térben, az egyesület megválasztotta új vezetőségét, a délutáni fórumon pedig az ellátórendszert, az alapellátást valamint a gyermekgyógyászatot érintő lehetséges változásokról, kérdésekről tartottak kerekasztal-beszélgetést.

A mai naptól regnáló, tizenegy tagú vezetőség tagjai: Dr. Havasi Katalin (elnök), Dr. Kovács Ákos és Dr. Losonczi László, (alelnökök) Dr. Altorjai Péter, Dr. Fábián Dóra, Dr. Győri Blanka, Dr. Kántor Irén, Dr. Muzsay Géza, Dr. Onozó Beáta, Dr. Pátri László, Dr. Sutka Melinda (vezetőségi tagok).


Gyermek COVID-19 eset követése - Protokoll alapellátók részére
Hí­rek 2020.11.18.

Függetlenül az életkoruktól, a gyermekeket is eltérő súlyossággal érinti az új koronavírus fertőzés okozta megbetegedés, a COVID-19. A nemzetközi survaillance adatok szerint a 18 év alatti gyermekek közel 57%-ban tünetmentesen vagy csak enyhe tünetekkel zajlik a betegség, de 2-4% hospitalizációra szorul. Fennálló alapbetegség miatt kockázati csoportba tartozó gyermekeknek közel 8-10-szer gyakrabban fordul súlyosabbra az állapotuk, ezért ők extra figyelmet kívánnak. 


Az EESZT Mobiltoken alkalmazása iOS platformra és Android környezetben
Hí­rek 2020.11.18.

Az EESZT legújabb fejlesztésével elérhetővé vált az EESZT Mobiltoken alkalmazása iOS platformra és Android környezetben is.  Az alkalmazás segítségével az ágazati szereplők mindössze egy felhasználónév és egy mobilkészüléken generálódó egyszer használatos jelszó megadásával jelentkezhetnek be az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT).

A mobilToken segítségével így távolról is be lehet lépni az EESZT-be, mivel a fejlesztésnek köszönhetően eSzemélyi igazolványra és a hozzátartozó kártyaolvasóra sincs szükség a bejelentkezéshez.

Az alábbi link az EESZT ágazati portáljára visz át, melyen bejelentkezés után további segítséget kapnak a felhasználók:


Meghívó a HGYE online Küldöttközgyűlésére és Őszi Online Szakmapolitikai Fórumára - november 21. (szombat), 9 óra
Hí­rek 2020.10.21.

Tisztelt Küldöttek, Megyei Összekötők, Egyesületi Tagok!

Tisztelettel és szeretettel hívjuk és várjuk a 2020. november 21-i (szombat) küldöttközgyűlésünkre, és az azt követő Őszi Online Szakmapolitikai Fórumunkra, amelynek programja a cikk címére kattintva olvasható.


Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket a bölcsődébe, óvodába, iskolába?
Hí­rek 2020.10.05.

A koronavírus járvány speciális helyzetet teremt az életünkben. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el. Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez adunk segítséget az alábbiakban.


Elhunyt Schuler Dezső professzor
Hí­rek 2020.10.01.

Életének 93. évében 2020. szeptember 9-én elhunyt Schuler Dezső professzor. Gyermekorvosok generációi tanulták Tőle a gyermekgyógyászatot.


Megjelent a Hírvivő 2020/3. száma
Hí­rek 2020.09.29.

A Hírvivő őszi számában ismét érdekes szakmai cikkek, valamint Dr. Muzsay Gézával, a nyáron kinevezett országos kollegiális szakmai vezetővel készült interejú olvasható. 


A HGYE gyakorlati tájékoztatója lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek jelentkezésekor szükséges teendőkről 2020. szeptember 6.
Hí­rek 2020.09.06.

Szeptember 1-én elkezdődött az iskola, és - mivel az eredeti köznevelési szabályok léptek életbe – elvileg újra kötelezővé vált az óvoda is. Ez, és az őszi, hűvösebb időjárás vélhetőleg automatikusan magával hozza a gyerekek körében a lázas, légúti hurutos betegségek gyakoriságának látványos megemelkedését. A jelenlegi helyzetben ezeknek a tüneteknek a megítélése azonban egész más lehet, mint korábban.


Sürgető az orvosi igazolások rendszerének megváltoztatása, megoldást a szülői nyilatkozat bevezetése jelenti
Hí­rek 2020.09.24.

2020. szeptember 17-vel véglegesítésre került az a COVID-19 fertőzés miatti járványügyi veszélyhelyzet során életbe lépett jogszabály, amely a háziorvosok, házi gyermekorvosok részére lehetőséget biztosít a páciensek telemedicina keretei között történő ellátására.
Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés kapcsán előírás, hogy az orvosi vizsgálatot feltétlenül telefonos konzultáció előzze meg. Ennek során az orvos kötelessége megítélni, hogy a páciens tünetei alapján igényel-e személyes orvosi vizsgálatot. A rendeletnek köszönhetően akár a betegség teljes időtartama alatt az orvosnak lehetősége van a telemedicina útján történő állapotfigyelésre és gyógyításra. Mindezek alapján az orvosi igazolás kiadásának módja is változik, ugyanakkor annak szükségessége megkérdőjelezhető.

A csatolmányban olvasható az Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat tájékoztató levele az intézményvezetők részére.


NNK eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban
Hí­rek 2020.09.24.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. szeptember 21-én kiadatta a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos eljárásrendet, amelyek a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.)  NM rendelet a bejelentendő fertőző betegségekkel kapcsolatos szabályokat tartalmazó 1. számú mellékletének struktúráját követi. Az egyes témakörök a gyakorlati alkalmazások érdekében külön mellékletekben kerülnek részletesebben kifejtésre.


A csatolmányban található:

  • az eljárásrend
  • a 2. számú melléklet "A járványügyi surveillance során alkalmazandó esetdefinícióról
  • a 8. számú melléklet "Iránymutatás COVID-19 fertőzöttekkel kapcsolatba került egészségügyi dolgozókra vonatkozó kockázatbecsléshez és járványügyi intézkedések támogatására 


Gyermekorvosi tájékoztató szülők, gyermekes családok számára
Hí­rek 2020.09.24.

Olvassa el a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Szülői Fóruma anyagai alapján, valamint a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat ajánlásával a Gyermekorvosi tájékoztatót, amely szülők, gyermekes családok számára készült. 


EESZT - Sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése
Hí­rek 2020.09.08.

A hazai egészségügy legnagyobb szabású infrastruktúra költöztetésére került sor az augusztusi hosszú hétvégén. Elképesztő adatmennyiség és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) teljes infrastruktúrája került át egy új, még magasabb védelmi szintet biztosító Kormányzati Adatközpontba.


Segédlet a közösségbe járó, krónikus betegségben szenvedő gyermekek járványügyi helyzetben türténő rizikóbesoroláshoz
Hí­rek 2020.09.08.

Az EMMI 2020.08.18-án a köznevelési intézményeknek megküldött járványügyi eljárásrend 8.1 pontja alapján:
“Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.” 


2020. szeptember 1-től a bölcsődei felvételhez nem szükséges az
Hí­rek 2020.09.02.

A Magyar Bölcsődék Egyesületének 2020. szeptember 1-től életbe lépett, új protokollja szerint, a bölcsődei felvételhez nem szükséges az "egészséges, közösségbe mehet", vagy más orvosi igazolás. A gyermekek egészségi állapotáról és a kötelező védőoltások beadásáról - a jogszabályban előírtaknak megfelelően - az Egészségügyi Könyv és Védőoltási Adatlap bemutatásával tudják tájékoztatni az intézményeket. NEM KELL KÜLÖN ORVOSI IGAZOLÁS!Bölcsődei ellátás kezdetekor a szülőnek kell nyilatkoznia gyermeke egészségi állapotáról.


A Magyar Bölcsődék Egyesületének hivatalos állásfoglalása, illetve a szülői nyilatkozat megtalálható az alábbi linken, illetve innen is letölthető:


Tájékoztató az EESZT infrastruktúrájának költözéséről
Hí­rek 2020.08.12.

Az EESZT költözésére 2020. augusztus 19. szerda 22.00 óra és 2020. augusztus 23. vasárnap éjfél között kerül sor.

A betegellátás menetét a költözés nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek. Az augusztus 19-23. között végzett egészségügyi ellátások dokumentációja utólagosan automatikusan kerül feltöltésre az EESZT-be.

Ezen időszak alatt az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek (az ágazati és a lakossági is) nem lesznek elérhetőek. Ez azt jelenti például, hogy nem lehet leletet, kórtörténetet lekérdezni, labor- és COVID19 teszteredményeket megtekinteni.


EESZT tájékoztató a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól
Hí­rek 2020.08.04.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, amely így már meghaladja a felírt receptek 90 százalékát. A járványügyi veszélyhelyzetben is bizonyított az elektronikus egészségügyi rendszer, a több hónapon át tartó nagyobb terheléssel is megfelelően működött.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) biztosította elektronikus kommunikáció lehetővé tette a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, melyekért nem kellett külön bemenni a rendelőbe.
2020. július 1-jén léptek hatályba az eRecepttel kapcsolatos 44/2004 ESzCsM. miniszteri rendelet rendelkezései. Ezeket azonban az új, 2020. évi LVIII. törvény 84. § rendelkezései – a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről – részben felülírják.
 
A kialakult jogi helyzetben az eRecept alkalmazásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:


A szoptatás világhete - 2020. augusztus 1-7.
Hí­rek 2020.08.03.

A szoptatás védelmére, támogatására és elősegítésére hívja fel a figyelmet 1992 óta a Szoptatás világhete.


A World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) magyar nyelvre lefordított, 9 oldalas tájékoztató füzete részletesen bemutatja a környezetvédelem és a szoptatás összefüggéseit és a cselekvési lehetőségeket.


Kinevezték az országos és megyei kollegiális vezetőket
Hí­rek 2020.07.07.

2020. június 1-i hatállyal kinevezték az országos és megyei kollegiális vezetőket. 
A praxisjoggal rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok maguk közül területenként 1-1 fő területi kollegiális szakmai vezető háziorvost, házi gyermekorvost és fogorvost választanak. Erre a választásra a közeljövőben az ÁEEK szervezésében kerül sor.


EESZT-t érintő változások a veszélyhelyzet megszűnésével - megmaradnak az eReceptek
Hí­rek 2020.07.06.

Az Országgyűlés döntése értelmében, a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az eReceptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg TAJ-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség.


HGYE gyakorlati tájékoztatója lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek jelentkezésekor szükséges teendőkről
Hí­rek 2020.07.06.

A bölcsődék, óvodák újraindulása kapcsán átgondoltuk a lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek jelentkezésekor szükséges teendőket, és létrehoztunk egy gyakorlatban használható tájékoztatót. A szabályozás változása azonban ezt alaposan felülírta: 2020. június 19-i hatállyal megszületett a törvény, mely elrendeli a veszélyhelyzet megszüntetését, illetve egy másik, (2020. évi LVIII. tv.) (8), mely a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről rendelkezik. 


Megjelent a Hírvivő nyári száma
Hí­rek 2020.07.01.

A tartalomból: Nem tudom. Kérdések a koronavírus kapcsán... – Színesedik a szakmai paletta – megalakult a BKGYT – A hatékony távkonzultáció gyakorlata – Elégtelen súlygyarapodás – COVID-19-gyorsteszt. Felteszi a koronát? – Resistiremos - szembeszállunk! – Jövőből hirtelen a jelenbe – A COVID-19 gyermekkori vonatkozásai – Kevesebb vizsgálat - több kommunikáció – COVID-19-pandémia


Gyakorlati útmutató COVID-19 eljárásrendek alkalmazásához házi gyermekorvosok számára
Hí­rek 2020.06.11.

Mivel a bölcsődék, óvodák újraindulásával a lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek számának komolyabb emelkedése várható, indokolt az ilyen esetekben szükséges teendők végiggondolása, és egy gyakorlatban használható algoritmus felállítása. A következő gyakorlati útmutató egyrészt a 2020. június 7-én érvényben lévő eljárásrend (1) és egyéb hivatalos utasítások (miniszteri, illetve tiszti főorvosi levelek), másrészt az ezekből általunk levont logikai következtetések alapján készült. 


ÁEEK tájékoztatója a gyermekek számára felírt gyógyszerek kiváltási lehetőségéről, valamint a mobilToken-ről
Hí­rek 2020.06.04.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hírleveléből megtudhatja

- mikortól és milyen formában újul meg a gyermekek számára felírt gyógyszerek kiváltási lehetősége,
- hogyan segíti az EESZT mobilToken az orvosokat.




HGYE állásfoglalása - Igazolások
Hí­rek 2020.05.31.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elkészítette ajánlását a tagok részére az igazolásokkal kapcsolatosan, amelyben részletesen megfogalmazásra és leírásra került, hogy a házi gyermekorvosok mikor kötelesek és mikor nem kötelesek igazolást kiállítani. A HGYE javasolja, hogy az állásfoglalásban feltüntetett igazolás-mintákat használják a házi gyermekorvosok munkájuk során. 


Határozat a HGYE rendezvényekről, tisztújítóról
Hí­rek 2020.05.22.

Tisztelt Kollégák!

A HGYE vezetősége május 16-án online megbeszélést tartott, amely során határozott az egyesület 2020. év második félévi működéséről, ennek 3. napirendi pontjában az idei évi rendezvényekről.


Mészner Zsófia - A Cica, a Kisveréb, Hangya Úr és a koronavírus
Hí­rek 2020.05.19.

Mészner Zsófia gyermekorvos, infektológus, évtizedek óta védőoltásokkal foglalkozó szakember. Jelenleg a Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet módszertani igazgatója. Ez a mese első műve a gyermekirodalomban, eddigi munkássága szakmai cikkekre, tankönyvekre, orvosképzéshez kapcsolódó szakanyagokra korlátozódott. 

A mesekönyv a csatolt pdf-ben olvasható.


EESZT adatszolgáltatás
Hí­rek 2020.05.07.

az EESZT-be történő kötelező adatszolgáltatáshoz kapcsolódóan mind a működési engedélyezés mind a finanszírozás vonatkozásában változások várhatók az alábbiak szerint:


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének állásfoglalása a 65 évnél idősebb és/vagy krónikus betegséggel élő házi gyermekorvosok helyettesítéséről az alapellátás újraindításával összefüggésben
Hí­rek 2020.05.06.

Az emberi erőforrások miniszterének 2020. április 30-i keltű, IV/4265/2020/EAT iktatószámú, az egészségügyi ellátás új rendje tárgyú levele értelmében 2020. május 4-én újraindul a házi gyermekorvosi és védőnői ellátás.

Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a házi gyermekorvosi ellátás az országban nem állt le! A járványügyi vészhelyzet bevezetése óta eddig is, a nemzeti védőoltási rendszert fenntartva, minden két év alatti gyermek megkapta a kötelező és ajánlott védőoltásait. Távkonzultáció keretében rendeltünk, tanácsot adtunk, munkaidőben és azon túl is rendelkezésre álltunk betegeink számára. Minden esetben, amikor a személyes vizsgálat nélkülözhetetlen volt, megvizsgáltuk a beteg gyermeket és szükség esetén egészséges tanácsadást is tartottunk. Aki sürgősen szakellátásra szorult, azt mindig a megfelelő helyre tudtuk irányítani. A 65 év feletti kollégák védelmében megszerveztük a praxisuk ellátását. A gyermek-alapellátás újraindítása helyett tehát annak a jelen járványügyi helyzethez igazodó finomhangolásáról kell beszéljünk. 


157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről
Hí­rek 2020.05.04.

A Kormány

az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényrendelkezéseire,

a 9. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


152/2020. (IV. 27.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről
Hí­rek 2020.05.04.

(kivonatos közlés)

1. Bölcsődei, óvodai ügyelet

1. § (2) Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője (a továbbiakban együtt: szülő) – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. Az ügyelet iránti igény benyújtása alaki feltételhez nem köthető, így különösen elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.


Orvosi igazolások a COVID-19 járvány idején - Az alapellátó szervezetek állásfoglalása - 2020/05/02
Hí­rek 2020.04.29.

A koronavírus-járványra tekintettel a bölcsődék és köznevelési intézmények átmenetileg bezártak, majd a 2020. április 30-án életbe lépő kormányrendelet (1) kötelezővé tette a bölcsődei, óvodai ügyeletek létrehozását. Ebben számunkra nagyon fontos kitétel jelent meg, amelynek értelmében a felügyelet igénylésekor a szülő nyilatkozik írásban arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Megjegyzendő, hogy ilyen jogszabály korábban nem volt, egy évtizedek óta fennálló, szokásjogon alapuló elvárás a bölcsődék és köznevelési intézmények részéről, hogy a bölcsődék, óvodák a közösségbe való újrafelvételt orvosi igazoláshoz kötik.


Gyógyászati segédeszközök eRecepten történő rendelése
Hí­rek 2020.04.28.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, mint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője a csatolt tájékoztatót küldte ki a gyógyászati segédeszközök eRecepten történő rendelésében bekövetkező változásokról az EESZT eKapu felületén regisztrált egészségügyi felhasználó intézmények elektronikus címére.


A Magyar Gyermekneurológiai Társaság által összeállított lista megyénkénti lebontásban a gyermekneurológusok elérhetőségére a koronavírus járvány ideje alatt
Hí­rek 2020.04.28.

A Magyar Gyermekneurológiai Társaság elkészítette a koronavírus járvány alatt is elérhető gyermekneurológiai szakrendelések elérhetőségét. A csatolt, részletes lista megyei bontásban tartalmazza a távkonzultációban rendelkezésre álló gyermekneurológus szakorvosokat. A társaság nyomatékkal kéri a megkeresések során a területi elv betartását.


Április 15-től újra munkába állhatnak a 65 év feletti egészségügyi dolgozók
Hí­rek 2020.04.22.

A miniszter által 2020. március 16-án megküldött utasítást április 15-én az alábbiakkal egészítette ki: Azon egészségügyi ellátó intézmények esetében, ahol a működéshez elengedhetetlenül szükséges, és a feladatuk ellátása sem átszervezéssel, sem más egyéb módon nem biztosítható, valamint ahol a megfelelő betegellátáshoz szükséges, a 65 év feletti dolgozók saját döntésük és felelősségük alapján vállalhatják a betegellátást a járványügyi rendelkezések maradéktalan és fokozott betartása mellett. Azonban semmilyen hátrány nem érheti azon dolgozókat, akik nem vállalnak saját döntésük alapján ilyen feladatokat.

Javasoljuk, hogy a fentiek ismeretében a 65 év feletti kollégák gondolják át, hogy részt kívánnak-e venni a betegellátásban, valamint a védőoltások beadásában.


SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika eljárásrendje koronavírus-járvány ideje alatt
Hí­rek 2020.04.20.

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a jelen járványügyi helyzetben is folyamatosan és zavartalanul üzemel a betegellátás, illetve 0-24 órában az ügyeleti ellátás. Az ambulanciák működnek, sürgős,vagy halasztást nem tűrő esetekben a betegeket ellátják. Érvényes ez a későbbi egészségkárosodás megelőzése érdekében végzett orvosi vizsgálatokra,kivizsgálásokra vagy műtétekre is.

A Semmelweis Egyetem és a Klinika külön figyelmet fordít arra, hogy a betegellátás az élet minden területén zavartalan legyen, senki ne szenvedjen hátrányt a járvány miatt, és senkinek ne alakulhasson ki súlyosabb betegsége, vagy tartós egészségkárosodása az orvosi vizitek, vagy a kórházi felvétel elhalasztása miatt.

A II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika arra kér minden szülőt és orvoskollégát, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal telefonon, e-mailben. 

Klinika telefonszáma: +36 (1) 215 1380 


Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Szakambulancia működési rendje
Hí­rek 2020.04.20.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Szakambulanciáján a kialakult járványhelyzetben is működik a betegellátás. A meglévő betegek pszichoterápiás ellátásán túl, új pácienseket is fogadnak online terápiás keretek között. 

Az intézmény tájékoztató anyaga és elérhetőségei az alábbi csatolt anyagban található. 


Védőoltások az új típusú koronavírus-járvány idején - Válaszok a szülők által feltett kérdésekre
Hí­rek 2020.04.20.

A COVID-19 világjárvány idején a közösségi távolságtartás, az orvos-beteg találkozások számánakminimalizálása miatt sok országban fennáll a veszélye annak, hogy a rutinszerűen alkalmazott kötelező és ajánlott gyermekkori védőoltások nem a megfelelő időben kerülnek beadásra. AWHO szerint mintegy 120 millió gyermek nem kapja meg például a kanyaró elleni védőoltását.Szerencsére hazánkban ez nem történhet meg, hiszen mi, házi gyermekorvosok elkötelezettek vagyunk avédőoltási rend és a magas átoltottság fenntartásában és ezzel a védőoltással megelőzhető betegségekmegelőzésében, a világjárvány ideje alatt is. 

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága az alábbi anyagban szülők által feltett védőoltásokkal kapcsolatos kérdésekre ad választ.


Javaslatok az egészséges tanácsadások és védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején
Hí­rek 2020.04.20.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete kiáll a csecsemőkori védőoltások folyamatos időben történő beadásáért. A Koronavírus járvány idején fontos, hogy lehetőség szerint, minimálisra csökkentsük az orvos páciens találkozások számát, ennek érdekében a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága egy ajánlást fogalmazott meg. A "Javaslatok az egészséges tanácsadások és védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején" ajánlás az alábbi linkről tölthető le.


Szüksége van helyettesítő kollégára a védőoltások beadására?
Hí­rek 2020.04.14.

Az elmúlt napokban, hetekben egyre inkább nyilvánvalóvá vált a Házi Gyermekorvosok Egyesülete számára, hogy azokban a praxisokban, ahol a házi gyermekorvos életkora vagy egészségi állapota miatt nem tud részt venni a közvetlen (kontakt) betegellátásban, gondot okoz a kötelező és válaszható oltások beadása a gyermekeknek. Azonban fontosnak tartjuk, hogy a kialakult koronavírus-járvány idején is − a lehetőségekhez mérten − fenntartsuk a korábban kialakított és működtetett védőoltási rendszert, hogy a későbbiekben ne okozzon egészségügyi problémákat az oltások késői beadása, esetleges teljes elmaradása a gyermekeknél.


A HGYE 1400 maszkot és pajzsot szerzett be a házi gyermekorvosoknak
Hí­rek 2020.04.09.

Annak érdekében, hogy elősegítsük az első vonalban dolgozó kollégáink egyéni védőfelszereléssel való ellátását, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete több támogató bevonásával 1 400 darab FFP2 maszkot és műanyag arcvédő pajzsot szerzett be közel 7,4 millió forint értékben, és juttatott el minden házi gyermekorvos számára, függetlenül attól, hogy tagjai-e az egyesületüknek vagy sem.

Ezúton köszönjük a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., a GlaxoSmithKline Kft., a BG Distribution Hungary Kft, a Mikszáth Patika Alapítvány nagylelkű anyagi támogatását, valamint a védőeszközök orvosokhoz való eljuttatásában szerepet vállaló aktív tagjaink segítségét.



HGYE-BKGYT: Online antibiotikum rendelés
Hí­rek 2020.03.30.

A csatolt anyagból megtudhatják, hogy a koronavírus-járvány napról-napra új helyzet elé állítja az alapellátásban dolgozó gyermekorvosokat, ezért olyan ellátási formák kialakítása szükséges, amelyek továbbra is garantálják a gyermekek biztonságát – az idős – ellátóorvosok veszélyeztetése nélkül. Minden bizonnyal lesz olyan időszak amikor a betegeket személyes találkozó nélkül, „virtuális rendelőkben” kell diagnosztizálni és gyógyítani.  



Egészségügyi válsághelyzet – időszakos kirendelés
Hí­rek 2020.04.02.

A Kormány 40/2020. (III. 11.) rendeletével, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére, veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely számos területen érezteti hatását az egészségügyi ellátásban, így az alapellátásban is.


2020. 03. 24-től hatályba léptek a közterhekkel kapcsolatos jogszabályváltozások
Hí­rek 2020.04.03.

A 2020. március 24-én hatályba lépő kormányrendeletek:a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatosrészletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm.rendelet intézkedései.

A frissjogszabály az alanyi kör tekintetében pontosítja, kiegészíti a mentesítésiszabályokat


Tájékoztató koronavírus fertőzés gyanú esetére - Félek, hogy koronavírus fertőzésem van…
Hí­rek 2020.03.24.

Mikor kell arra gondolnom, hogy COVID-19 fertőzésre gyanús a gyermekem, vagy esetleg én?
Ha magas lázzal, száraz köhögéssel hirtelen kezdődő betegsége van ÉS
- az elmúlt 14 napban külföldön járt
- vagy igazolt COVID-19-fertőzöttel találkozott
- vagy állapota hirtelen romlik, és ez más egyéb okkal (pl. középfülgyulladás, mandulagyulladás,
arcüreggyulladás) nem magyarázható
- vagy az Ön közvetlen környezetében (család, munkahely, barátok) halmozottan fordulnak elő hasonló, hirtelen
kezdődő légúti tünetekkel járó megbetegedések



Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról?
Hí­rek 2020.03.23.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített egy összefoglalót, arról hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról. 


HGYE javaslat a házi gyermekorvosi ellátás működési rendjére jelen járványügyi helyzetben
Hí­rek 2020.03.23.

A kialakult járványügyi helyzet, valamint a humán erőforrásból a 65 éven felüli és krónikus betegségben, állapotban szenvedők kiesése az ellátásból az azonnali ellátási rend radikális átalakítását követeli. A két csoport kiesése a házi gyermekorvosok közel felét érinti, ezért a Házi Gyermekorvosok Egyesülete készÍtett egy javaslatot a házi gyermekorvosi alapellátás árszervezésére, amelyet alább és a csatolt PDF-ben olvashatnak. A javaslat akár alapot nyújthat, adhat a házi gyermekorvosok saját területük zökkenőmentes és biztonságos átalakítására.

A javaslatot a HGYE továbbította Prof. Dr. Kásler Miklós miniszternek és Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, megfontolásra. 



Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság felhívása minden főfoglalkozású iskolaorvos és iskolavédőnő számára gyermek alapellátás megsegítésére
Hí­rek 2020.03.20.

Az egészséges gyermekek védelme és az alapellátás működőképességének fenntartása érdekében minden főfoglalkozású iskolaorvos és iskolavédőnő egyénileg fontolja meg a segítés lehetőségét, tájékozódjon a településén a szükségletekről és jelezze a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, amennyiben fel tudja ajánlani a segítségét, illetve önkéntes munkavégzésre az alábbi honlapon is jelentkezhet: covid-onkentes.aeek.hu

A teljes levél az alábbi PDF-ben olvasható el.





Hasznos információk, linkek, elérhetőségek!
Hí­rek 2020.03.17.

Kedves Kollégák,

alább néhány hasznos információ, elérhetőség, amely segítheti munkánkat ebben a nehéz helyzetben, amelyek a saját és betegeink biztonságát elősegítik, és amelyek a járvánnyal szembeni küzdelmet megkönnyítik!

Központi tájékoztató telefonszám:  06-80-277-455 /  06-80-277-456

Készenléti mentők telefonszáma:   1824


Gyermekorvosi alapellátás szervezésének általános szempontjai koronavírus-járvány idején
Hí­rek 2020.03.16.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített egy ajánlást a gyermekorvosi alapellátás szervezésére, amelynek célja:

  • Minimálisra csökkenteni annak az esélyét, hogy a koronavírus fertőzés a gyermekorvosi ellátás során (rendelőn belül és azon kívül) jöjjön létre.
  • A betegellátás során a lehető leghamarabb - még a rendelőben történő megjelenés előtt - kiszűrni a lehetséges koronavírus fertőzötteket, illetve kontaktokat, azokat mielőbb a megfelelő ellátóhelyre irányítani.
  • Minimálisra csökkenteni az egészségügyi személyzet koronavírussal történő fertőződésének lehetőségét, különös tekintettel a 60 évnél idősebb dolgozókra.
  • Biztosítani a halaszthatatlanul szükséges gyermekorvosi alapellátási tevékenység folyamatosságát
A teljes anyag a csatolmányban olvasható, tölthető le és használható fel a munka során segédletként.

Ezen információk a mai napon rendelkezésre álló ismeretek alapján készültek, amelyek később bármikor változhatnak!


Javaslatok az egészséges tanácsadások és a védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején
Hí­rek 2020.03.16.

A jelenlegi járványügyi helyzetre, a hozott intézkedésekre tekintettel a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága, a Vakcina Tanácsadó Testület szakmai egyetértésével készített egy szakmai ajánlást a csecsemőkori rutin oltások beadásáról COVID-19 pandémia idején.


Koronavírus - Mit tegyünk az ügyeleti időben jelentkező betegségek ellátásával kapcsolatban? Tájékoztató szülőknek!
Hí­rek 2020.03.15.

A Biztos Kezek tájékoztató anyaga szülőknek arra az esetre, ha ügyeleti időben jelentkező betegségek ellátására van szükség. 



EMMI: A veszélyhelyzetre tekintettel egyszerűsödnek a gyógyszerkiváltás szabályai 2020.03.13-tól
Hí­rek 2020.03.15.

Az EMMI által 2020. március 13-án életbe lép az eRecept kiváltásra vonatkozó rendeletről szóló tájékoztatás, amely szerint péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.


A XXII. Kávészünet Konferencia tervezett időpontja 2020. november 13-15.
Hí­rek 2020.03.12.

A kormány a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása érdekében kihirdetett veszélyhelyzet miatt, valamint a résztvevők, az előadók és mindenki egészségének védelme érdekében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elhalasztja a 2020. május 8-10. időpontra tervezett „Kávészünet-22” konferenciáját. 

A rendezvény tervezett időpontja: 
2020. november 13-15.


A HGYE koronavírussal kapcsolatos állásfoglalása
Hí­rek 2020.03.01.

Tisztelt Kollégák!

A koronavírussal kapcsolatos legutóbbi eljárásrenddel és a médiában elhangzó tájékoztatással kapcsolatban a háziorvosok és házi gyermekorvosok munkája szempontjából számos probléma merül fel.
Egyesületünk véleményét egy állásfoglalásban fogalmazta meg, amelyben felhívjuk a figyelmet a jelen eljárásrend ellentmondásaira és egyben javaslatokat teszünk egy új eljárásrend kidolgozásához is.


Koronavírussal kapcsolatos tájékoztató anyagok szülőknek, házi gyermekorvosoknak
Hí­rek 2020.03.01.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága koronavírus munkacsoportja néhány igen hasznos, praktikus tájékoztató anyagot készített. Megköszönve az Altorjai Péter vezette munkacsoport kiváló munkáját, ezeket az információkat a HGYE tagjai számára is elérhetővé tesszük.

Az alábbi linkről tölthetők le a koronavírussal kapcsolatos, szülőknek szóló tájékoztató anyag, az orvosi igazolásokra vonatkozó ajánlás, valamint  cselekvési terv koronavírus gyanús beteg esetén.


Meghívó a Magyar Házi Gyermekorvosok Klinikai Vizsgálati Hálózata (HunPedNet) 2020. évi rendes Taggyűlésére
Hí­rek 2020.02.26.

a MagyarHázi Gyermekorvosok Klinikai Vizsgálati Hálózata (rövidítettelnevezése: HunPedNet) székhelye:H-1133 Budapest, Ipoly u. 5/E. V. emelet 24. 2020.évi rendes Taggyűlésére (Csatlakozók ülésére)



Orvosi igazolások - eljárásrend
Hí­rek 2020.02.24.

Az orvosi igazolásokkal kapcsolatban januárban tárcaközi egyeztetés történt Dr. Bogdányi Katalin, Dr. Póta György és Dr. Tordas Dániel részvételével. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kérése volt az alábbi levél megírása az iskolák és házi gyermekorvosok részére. Ebben a 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet értelmezését foglaltuk össze, emellett felszólítottuk az iskolákat, hogy a házirendet is módosítsák, többek között emeljék meg a szülői napok számát - bár ebben az esetben továbbra is betegséget csak orvos igazolhat. A végleges megoldást csak a rendelet módosítása jelentheti, ezzel kapcsolatban további egyeztetések lesznek.


Kérjük a kedves kollégákat is, hogy a változtatásig a levélben leírtak szerint járjanak el!


Meghívó a HGYE küldöttgyűlésre - 2020. március 21., 9:30
Hí­rek 2020.02.21.

Tisztelt Küldöttek, Megyei Összekötők, Vezetőségi és Felügyelő Bizottsági valamint Egyesületi Tagok!Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi és Szakmai Egyesületének vezetősége az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében a szervezet évi rendes küldöttgyűlését összehívja.A küldöttgyűlésen rendes tagok, tiszteletbeli és pártoló tagok egyaránt részt vehetnek, de szavazati joggal nem rendelkeznek.A küldöttgyűlés kezdete: 2020. március 21.-én 09 óra 30 perc.A küldöttgyűlés helye: Danubius Hotel Hélia (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.).



1 év alatti gyermekek K-vitaminnal történő kezelése
Hí­rek 2020.01.17.

2019. december 19-én lépett hatályba a 28/2019. (XII. 11.) EMMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosítása


Az ÁEEK tájékoztatója a felírási igazolást érintő változásokról
Hí­rek 2020.01.05.

A Magyar Közlöny 2019. évi 207. számában kihirdetésre kerültek a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendeletet érintő módosítások, melyek érintik a felírási igazolás, valamint a vényköteles gyógyszerek - orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek történő - vény nélküli kiadhatóságának szabályait az alábbiak szerint:



Megjelent a Hírvivő téli száma
Hí­rek 2019.12.30.

Az idei év utolsó számában is rengeteg hasznos, érdekes szakmai cikk található, valamint interjú olvasható Herman Avner Cohen izraeli gyermekgyógyász professzorral.


Kollegiális szakmai vezetői pályázat - határidő: 2020. január 22.
Hí­rek 2019.12.27.

2019. december 23-án az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ismét kiírta a Kollegiális szakmai vezetői pályázatot, amelyre 2020. január 22-ig lehet benyújtani a pályázatokat.


A HGYE és az „Egy szív a gyermekekért” Alapítvány pályázata
Hí­rek 2019.12.04.

„Egy szív a gyermekekért” Alapítvány hosszú évtizedek óta elkötelezett támogatója a gyermek-egészségügynek. Az Alapítvány összefogva a hazai és külföldi gyógyintézetekkel 2004-től támogatást nyújt a fiatal egészségügyi szakembereknek a legújabb gyógyászati technikák elsajátításához.


Kincses Gyula a MOK új elnöke
Hí­rek 2019.11.30.

A magyar orvostársadalom legfontosabb szervezetének számító Magyar Orvosi Kamarának 16 év után új vezetője lesz. Kincses Gyulát elsöprő többséggel választották meg a MOK élére.


Mi lesz a születendő gyerekek egészségügyi alapellátásával?!
Hí­rek 2019.11.15.

Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2019. november 13-án sajtó-háttérbeszélgetést tartott a legnagyobb napilapok egészségüggyel foglalkozó újságírói számára. A beszélgetésen, Dr. Póta György elnök, olyan témákról beszélt, mint például a családvédelmi akcióterv keretében születendő gyerekek egészségügyi alapellátásával kapcsolatos aggályok, az alacsony házi gyermekorvosi rezidensi létszám, a preventív szemlélet, az egészségmegőrzés, a szülők edukációja, iskolai igazolások, de szó volt a jövő hét végi XXV. Őszi Konferenciáról is, ahol szintén fontos szakmai témák kerülnek terítékre, megvitatásra.


ISSOP legújabb hírlevele
Hí­rek 2019.11.06.

Az alábbi linken olvasható az ISSOP legújabb hírlevele. Olyan izgalmas témáról is beszámol, mint az idén szeptemberben Bejrútban rendezett sikeres konferencia, amely a háborús konfliktusok gyermekekre való hatásait járta körül. A tervek szerint a közeljövőben egy ajánlást is megfogalmaznak a témával kapcsolatban.


Véd a kanyarómegbetegedés a rák ellen?
Hí­rek 2019.10.16.

Laikus és oltásellenes körökben újabban terjed az a nézet, hogy azért nem szabad kanyaró ellen oltani, mert a betegség átvészelése rák elleni védettséget biztosít. Ezen nézet összefügg a morbilli vírusból előállított onkolitikus víruskísérletekkel. Ezen vírus fertőzi és elöli a ráksejteket és fokozza a tumor elleni immunválaszt.


KórházSuli – a közösségnek és a tanulásnak gyógyító ereje van
Hí­rek 2019.10.07.

Pszichés vagy szomatikus betegsége miatt évente több ezer gyermek marad ki az iskolából, pedig nekik is alapvető érdekük és joguk, hogy a gyógyulás ideje alatt is állapotuknak és képességeiknek megfelelő pedagógiai ellátásban részesüljenek. Programunk hat éve alatt megtapasztaltuk, hogy a tanulás célokat és motivációt ad a gyógyuláshoz, megkönnyíti az iskolai visszatérést.


Lehet jelentkezni a HGYE XXV. Őszi Konferenciájára
Hí­rek 2019.10.04.

Megnyitottuk a regisztrációs felületét a HGYE XXV. Őszi Vetés elnevezésű őszi konferenciájának, amelyre 2019. november 22-23. között kerül sor Budapesten a Danubius Hotel Héliában (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.) Létjogosultságát jelzi, hogy évről évre fontos témák kerülnek az asztalra - egyfajta műhelymunkára is lehetőséget nyújtva - s különleges alkalmat biztosítva a személyes találkozásra is. Mit állítunk idén a fókuszba?



HGYE XXV. Őszi Konferencia - Őszi vetés - 2019. november 22-23.
Hí­rek 2019.09.14.

November 22-23. az Őszi Konferencia időpontja! Negyed évszázad telt el az első szakmapolitikai konferencia megrendezése óta, és rendületlenül hisszük ma is, hogy ha aktívan munkálkodunk, a hazai gyermeknépesség javára, mint az őszi vetést követően learathatjuk a termést, formálhatjuk a hazai gyermek-alapellátás fejlődését. Ugyanakkor nagy örömünkre szolgált, hogy a huszonöt év történelme során a számos meghívott előadó, és kiemelkedő előadások mellett a konferencia mindvégig a személyes találkozások otthonául is szolgált.


Felhívás! - hétvégi ügyeletes orvosokat vár a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Ambulanciája
Hí­rek 2019.09.09.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és Sürgősségi Osztályának vezetői várják azon gyermekorvos kollégák jelentkezését, akik külön díjazásért, szombat-vasárnap nappali ambuláns ügyeletet vállalnának az intézmény Alapellátási Ambulanciáján, akár kórházi labor és képalkotó használatával. Kérjük mielőbb jelentkezzen a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet igazgatóságán.


Dr. Kálmán Mihály Újpestért díjban részesült
Hí­rek 2019.09.02.

Dr. Kálmán Mihály házi gyermekorvos, a HGYE alapító tagja Újpestért díjban részesült. Gratulálunk!


Az iskolai igazolásokról - Korausz Etelka, Tordas Dániel
Hí­rek 2019.08.28.

Augusztus 25-én az ATV Heti Napló című műsorában is helyt kapott az iskolai igazolások ügye. A műsor első része, amelyben a témáról szó esik, a linkre kattintva tekinthető meg (18:45-nél kezdődik).


Vakcina Akadémia 2019 - szeptember 6. - Debrecen
Hí­rek 2019.08.31.

Az Európai Gyermekinfektológiai Társaság (ESPID) idei kongresszusán járt vezető hazai immunológus, infektológus, vakcinológus szakemberek beszámolói hangzanak el dr. Onozó Beáta, dr. Kulcsár Andrea, dr. Mészner Zsófia előadásában. Részletek és jelentkezés a Rendezvények/Továbbképzéseink menüpont alatt!


Hírvivő - 2019/1. szám
Hí­rek 2019.08.12.

Megjelent a Hírvivő legújabb száma, amelyben rengeteg érdekes szakmai cikket, interjú olvashat.




Az MGYT augusztus 5-ig várja a posztereket
Hí­rek 2019.07.20.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága idei évi, egri Nagygyűlésének kiemelt témája a családbarát gyermek-egészségügy, amely kapcsán várja a házi gyermekorvosok posztereit is. Beküldési határidő 2019. augusztus 5. Részletek a csatolt PDF-ben olvashatók.


A kötelező bárányhimlő elleni védőoltás időzítésével kapcsolatban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbi tájékoztatást fogalmazza meg
Hí­rek 2019.07.14.

Az általános és kötelező bárányhimlő elleni védőoltás bevezetése a Kormányzat részéről fontos és örvendetes, a szakma által régen várt és a HGYE által is javasolt döntés. Sajnálatos, hogy az oltások időzítésével kapcsolatban a gyermekek ellátásában érintett szakmai szervezetekkel előzetesen semmilyen egyeztetés nem történt.


Egyes járványügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról
Hí­rek 2019.07.14.

2019. július 3-án jelent meg a Magyar Közlöny 116. száma, amelynek 4261 oldalán olvasható "A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletben (továbbiakban: NM rendelet) szabályozott kötelezően életkorhoz kötött védőoltások listája kiegészül a bárányhimlővel, mely oltás első részlete a betöltött 13 hónapos, második részlete a betöltött 16 hónapos korban esedékes. A bárányhimlő elleni oltásokat a 2018. július 31-e után születettekre vonatkozóan kell alkalmazni.


EESZT Hírlevél
Hí­rek 2019.07.09.

Az EESZT Hírlevélben a következő témákról olvashat: - Mobilappok felé fordul a magyar egészségügy - Új funkció a medikai rendszerekben - Sikeresen lezajlottak az egyetemi gyakorlati EESZT oktatások - 2019-ben is folytatódnak az EESZT kommunikációs kampányai


ÁEEK pályázat - megyei és országos házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői feladatok ellátásra
Hí­rek 2019.07.09.

Az Állami Egészségügyi Ellátó központ a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet 14 §-ában kapott felhatalmazás alapján pályázatot hirdet megyei házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői országos házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői feladat, megbízási szerződéssel történő ellátására 3 év határozott időtartamra. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. augusztus 4. A pályázat feltételeiről a részletekre kattintva tájékozódhat!


Tájékoztató házi gyermekorvosoknak - Mi a teendő rágcsáló-irtó fogyasztása esetén
Hí­rek 2019.05.21.

Fővárosi Önkormányzat patkányirtási kampányba kezdett Budapesten. Ennek folytán tájékoztató anyagot adott ki arról, mi a teendő, ha gyermek vagy felnőtt rágcsáló-irtót fogyaszt akár kis-, akár nagy mennyiségben. A tájékoztató anyag elsősorban a fővárosban tevékenykedő házi gyermekorvosoknak, háziorvosoknak szól, de a HGYE vezetősége úgy gondolja, hogy az alábbi információk minden házi gyermekorvosnak hasznosak lehetnek.


Bizalmat a Szülőnek, értelmet az orvosi igazolásnak!
Hí­rek 2019.05.16.

Az orvosi igazolások elleni küzdelem új fejezetéhez érkezett. A jogalkotók eddig a házirend módosításában látták a lehetőséget, azonban a tapasztalatok az mutatják, hogy nagyon kevés az az iskola, amely önszántából hajlandó a változtatásra. A megoldás az egységes szabályozás, azaz a 20/2012 EMMI rendelet módosítása lenne, amelyhez azonban szükség van a nyilvánosság erejére is. Ezért egy petíciót indítottunk, amelyet a szülők/pedagógusok/egészségügyi dolgozók és bárki, aki érintett és egyetért a tartalmával, aláírhat. Ezzel a döntéshozók felé jelezhető, hogy mekkora társadalmi igény van az új jogszabályra. Adjon a rendelet is bizalmat és megerősítést a szülőnek abban, hogy a kiskorú gyermekért a szülő felelős!


Elment Oláh Éva Professzor Asszony
Hí­rek 2019.04.08.

Megrendülten hallgatunk a hír hallatán. Gyermekorvos volt, egyetemi tanár, klinikaigazgató, genetikus, hemato-onkológus, és ha lehet ilyet mondani, mindezek etalonja. Nemzetközi hírű szaktekintély, elismert tudós, és mindezek ellenére olyan ember, aki betegei, kollégái elismerését mindig a rá jellemző végtelen szerénységgel fogadta.


Márciusi EESZT Hírlevél
Hí­rek 2019.04.04.

Megjelent az EESZT márciusi hírlevele, amelyben többek között arról is olvashat, hogy a korábbi egészségügyi adatok is elérhetőek lesznek elektronikusan a kezelő orvosok számára, Gyakorlati EESZT oktatás indul egyetemi gyógyszerészkarokon is, 2019-ben is folytatódik az EESZT lakossági kommunikáció. A hírlevél a csatolt pdf-ben olvasható


Gördülő egészségügy - 10 éve segít családok ezreinek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja
Hí­rek 2019.04.04.

1700 helyszín, 7 millió elvégzett vizsgálat, 500 000 látogató, elkeserítő szűrési eredmények – ez az elmúlt kilenc év statisztikája. 2019-ben is tovább folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, azzal a céllal, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. A felnőtt lakosság mellett idén már évi 75 000 gyermek integrációja is megkezdődik, melynek legfőbb üzenete: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.


HGYE ajánlólevél - szülők által igazolható napok számának növeléséhez
Hí­rek 2019.02.20.

Tisztelt Kolléganő, Kolléga! Az elmúlt években többször is foglalkoztunk az iskolai, óvodai igazolások kérdésével, azaz, hogy emelkedjen a szülők által igazolható napok száma. Több levélben is leírtuk érveinket, javaslatainkat az államtitkárságnak, kérve közbenjárásukat a kérdés megoldására. Az oktatási államtitkárság válasza ismert, amelyben elzárkóznak a kérdés elől, mondván nincs ilyen törvényi szabályozás, a szülő által igazolható napok számát helyben az iskolai házirendben kell szabályozni. Az országban több helyen - Pomáz, Tiszaújváros - történt pozitív változás az ügyben. Ezek tapasztalatai késztettek arra, hogy megfogalmazzunk egy javaslatot a szülők, iskolák-, óvodák vezetői felé.


Vaxigrip Tetra helyettesítése - a HGYE állásfoglalása
Hí­rek 2019.01.20.

Tisztelt Kollégák! A Sanofitól kapott értesítés alapján a Vaxigrip Tetra influenza elleni oltóanyag legközelebb már csak a következő oltási szezonban lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs, és az idei szezonban már nem is lesz az országban 3 év alatti gyermekek influenza elleni védelmére alkalmas oltóanyag gyógyszertári forgalomban.


A HGYE véleménye a 2018. évi CXVIII törvénnyel módosított, és 2019.01.01-től hatályos 2015. évi CXXIII. törvényről (az egészségügyi alapellátásról)
Hí­rek 2019.01.03.

A HGYE a HAOSZ és Háziorvosi Tagozata 2019. január 3-án levél útján kifejtette véleményét az EMMI egészségügyért felelős államtitkárának, a Magyar Közlönyben 2018. december 20-án megjelent, a 2018. évi CXVIII. törvénnyel módosított és 2019. január 1-től hatályba lépett 2015. évi CXXIII. törvénnyel (az egészségügyi alapellátásról) kapcsolatban. Az álláspont szakmai megfogalmazója dr. Rósa Ágnes, a HGYE tagja, amely véleménnyel egyetért dr. Békássy Szabolcs a HAOSZ elnöke, valamint dr. Szabó János a Háziorvosi Tagozat elnöke is.


Újabb válasz igazolás ügyben
Hí­rek 2018.03.02.

Ezúttal a Klebelsberg Központ küldte meg válaszát iskolai igazolások ügyében, miszerint hajlandóak felhívni a fenntartói feladatokat ellátó tankerületi központokon keresztül a köznevelési intézmények figyelmét arra, hogy a tanulói hiányzások igazolásával kapcsolatos belső szabályzataikat vizsgálják felül, és a mostani gyakorlatnál, amennyiben ezt indokoltnak látják, a gyermekek, a szülők és a háziorvosok számára kedvezőbb, kevesebb teherrel járó szabályokat hozzanak.


Ha beindul az influenza, beindul az igazolás-gyártó üzem is a házi gyermekorvosoknál
Hí­rek 2018.12.28.

Nem telhet el úgy influenza-járvány, hogy a kisgyermekes szülők jelentős része ne jelenne meg legalább egyszer - gyermek nélkül - a házi gyermekorvosi rendelőben, hogy igazolást kérjen, amellyel azt bizonyítja, gyermeke egészséges és újra közösségbe mehet (bölcsődébe, óvodába, iskolába). A legtöbb ilyen esetben orvos nem is látja a gyermeket, csak telefonon konzultál a szülővel, azaz a szülő dönti el, hogy otthon tartja csemetéjét, majd azt is, hogy meggyógyult.


Dr. Altorjai Péter magyar házi gyermekorvost választották az EAP Végrehajtó Testületébe
Hí­rek 2018.12.18.

Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP), amely az UEMS gyermekgyógyászati tanácsadó testülete az európai gyermekek és fiatalok egészségének előmozdítása érdekében folytatja tevékenységét. A civil szervezet célja, hogy javítsa a képzés, a szolgálat és a kutatás színvonalát, és képviselje a gyermekorvosok szakmai érdekeit az EU-ban. Az EAP, amelyben Magyarország mind a Magyar Gyermekorvosok Társasága, mind pedig a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is képviselteti magát, decemberben választásokat tartott az elnöki, illetve az összevont elsődleges-másodlagos ellátási szakbizottság elsődleges ellátási tanácsának vezető székéért. Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia Alapellátási Tanácsának élére Dr. Altorjai Péter, házi gyermekorvost, a HGYE vezetőségi tagját választották meg, aki 2010 óta tevékenykedik az EAP-ben, 2012 óta a hazai gyermekgyógyászati alapellátás, 2014 óta pedig az MGYT-n keresztül a hazai gyermekgyógyászatot is képviseli. Ezúton is gratulálunk! Eredményes, sikeres munkát, jó egészséget, erőt, kitartást kívánunk!


Mit tegyek, ha gyermekem lázas?
Hí­rek 2018.12.10.

Bevezetés Jelen kiadvány szülők/gondviselők részére igyekszik összefoglalni a lényeges tudnivalókat gyermekkori lázas állapot otthoni ellátása esetén. Az útmutató a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült, adaptálva azt a hazai viszonyokra. A gyermekkori lázas állapotok gyakorisága és a lázas állapotok ellátásával kapcsolatban szülők részére összeállított, sajtóban, interneten stb. keringő, sokszor ellenőrizetlen forrásból származó anyagok, másrészt a láz kapcsán jelentkező szülői aggodalom, sokszor tehetetlenség egyaránt indokolttá tette, hogy egy hazai gyakorlati kiadvány segítsen az eligazodásban. A kiadvány gyógyszeres kezelésről szóló részben elvekről írunk, dózisokról nem esik szó, tekintettel arra, hogy új készítmények is megjelenhetnek. Lázcsillapítót manapság inkább csak közérzet-javitási célból adunk. Ennek biztosítására célszerű lehet otthon lázcsillapítót tartani. A lázcsillapító adagolását a készítményhez csatolt betegtájékoztató szerint kell végezni, kivéve, ha azt az orvos másképp nem rendeli.


HGYE a BabaMama Expon - megelőzés
Hí­rek 2018.11.27.

2018. november 16-18. között a Papp László Budapest Sportarénában, a BabaMama Expon, először vett részt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.


Gyermekpszichiátriai kérdések és lelki egészségkockázatok – mit tehetünk háziorvosként?
Hí­rek 2018.10.04.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) félnapos, 10 pontot érő, akkreditált továbbképzést szervez. A házi gyermekorvosok részvétele a továbbképzésen térítésmentes. A leggyakoribb gyermekpszichiátriai kórképek mellett a képzés során bemutatjuk a Képességek és Nehézségek Kérdőívet (SDQ), amely egy hazánkban validált és ingyenesen elérhető, szűrésre bizonyítottan alkalmas kérdőív. A szűrőeszköz segíthet a gyermek- és serdülőkori mentális problémák korai észlelésében és azonosításában. A továbbképzés eddig öt helyszínen zajlott le. A résztvevők visszajelzéseit arról, hogy mi nyerte el a tetszésüket a képzés során a csatolt anyagban olvashatják.


Csecsemőkor, kisgyermekkor: A közösségi média szerepe együtt, a gyermekek biztonságáért
Hí­rek 2018.07.04.

2018. június 29-én kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Kiskanál Kommandó Dr. Póta György HGYE elnök fővédnökségével. Az esemény apropóját az adta, hogy a szülők több mint fele a közösségi médiából, internetes oldalakról tájékozódik, ha gyermeke egészségével kapcsolatban aggálya támad - derül ki egy közelmúltban végzett hazai felmérésből. Így a gyermekgyógyászatban tevékenykedő szakemberek - gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok - összefogást sürgetnek a probléma megoldására. Céljuk, a tévhitektől mentes, hiteles információk áramlása a szülők felé akkor is, ha azok nem szakember tanácsát kérik ki először. A sajtótájékoztatón elhangzottakról készült összefoglaló a részletekre kattintva olvasható.


Szakmai állásfoglalás a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.
Hí­rek 2018.06.12.

A Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának és Tanácsának állásfoglalása a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.


Májusi sajtó-beszélgetés
Hí­rek 2018.06.06.

Május végén ismét leültünk beszélgetni az újságírókkal, hiszen a februári találkozó óta számos tervezett és nem várt esemény történt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete életében. Ezekről a fejleményekről, aktualitásokról május 25-én délelőtt egy asztalhoz ülve beszélgettek Dr. Póta György és az egészségügyi sajtó munkatársai.


Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésről
Hí­rek 2018.05.16.

Április 7-én a Danubius Helia szállóban 53 házi gyermekorvos részvételével egynapos gyermek-endokrinológiai továbbképzést és workshop-ot tartott Kovács Ákos szervezésében és vezetésével a HGYE. A Kávészünet konferenciákat jól kiegészítve, a Gyermek-Alapellátási Akadémia keretében, évekre előre tervezett tematika szerint kerülnek megrendezésre e rendezvények.


Gyermekorvoslás: Más, mint 20 évvel ezelőtt?
Hí­rek 2018.05.14.

2018. május 14-én dr. Póta György a HGYE elnöke az ATV Start című műsorának volt a vendége. A műsorban a házi gyermekorvosi korfa elöregedéséről, valamint az utánpótláshiányról kérdezték. A beszélgetést a részletekre kattintva nézheti meg.


Egészségügyi szakmai irányelv - A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról
Hí­rek 2018.05.02.

2017. november 13-án megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM-ának kiadásában az Egészségügyi szakmai irányelv – A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról.


Fórumozzon a HGYE weboldalán! Javasoljon hozzá témát forum@hgye.hu címen!
Hí­rek 2018.04.21.

Az egyesület honlapján lehetőség van fórumozásra is a HGYE tagoknak! "Beszélgessen" a kollégákat is érdeklő szakmai témákról, ossza meg véleményét, vagy épp olvassa el mit írnak kollégái a hozzászólásaikban.


Megtört a jég!
Hí­rek 2018.04.21.

Dr. Pető Gabriella házi gyermekorvos, egyesületünk tagja, arról tájékoztatott minket, hogy a tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola tantestülete – azonnali hatállyal, tehát már a II. félévtől érvénybe lépve – elfogadta azt a módosítást, amely szerint a szülők által eddig igazolható évi három nap helyett, félévenként 5 napot igazolhat a szülő. Reméljük, egyre több iskola követi a jó kezdeményezést.


A táplálkozás és a karcinogenezis összefüggései - Dr. Altorjay István Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gasztroenterológiai Tanszék
Hí­rek 2018.03.19.

Összefoglalás: A daganatos halálozás a világon mindenütt a legelsők között található, a tápcsatornai tumorok előfordulása pedig – az egyetlen intestinalis típusú gyomorrák kivételével – fokozatos növekedést mutat. A daganatoknak a fejlett világban 30%-a, a fejlődő világban 20%-a szorosan összefügg a táplálkozással. Az étrend és a daganatképződés kapcsolata bonyolult és sokrétű, számos tényező befolyásolja, így a földrajzi, szociális-gazdasági tényezők, vallási-ideológiai eltérések mellett a táplálék minőségi és mennyiségi mutatói, az elkészítés módjai, egyéb életmódi sajátságok – dohányzás stb. A szervezetbe bekerülő toxikus komponenseket, mutagéneket két fő csoportba oszthatjuk. Vannak genotoxikus ágensek – így az N-nitrozamin, policiklikus aromás hidrokarbon, aflatoxin B1 stb. – és nem genotoxikus ágensek – így az obesitassal öszefüggő hormonális tényezők, a szabadgyökképződés fokozódása, a DNS-metiláció elősegítése, a gyulladásos és immunmoduláló hatások stb. Ugyanakkor ismeretesek olyan élelmiszerek/tápanyagok is, amelyek védőhatásúak, így például a zöldségek és gyümölcsök, a rostok, a folsav, izoflavonok, fitoszterolok, flavonoidok, vitaminok. Az utóbbi években számos izgalmas tanulmány látott napvilágot, többek között a kávéfogyasztásról, a maté tea fogyasztásának hatásairól, és több jelentős munka tárgyalta a vegetáriánus életmód következményeit is. Forrás: A cikk Magyar Belorvosi Archivum LXX. évfolyam 6/2017 számban jelent meg


Gyász - Elhunyt Szatmári András professzor
Hí­rek 2018.03.12.

63 éves korában elhunyt Szatmári András professzor, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai főigazgató-helyettese.


Megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról
Hí­rek 2018.03.12.

Az Egészségügyi Közlöny 2018/3 számában (312.o.) megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról. Évek óta jeleztük, most végre a csecsemők is bekerültek a meningococcus ellen javasoltan oltandók közé.


Rólunk írták - februári médiafigyelő
Hí­rek 2018.03.08.

Az elmúlt hetekben több sajtóesemény is érintette a HGYE-t, számos médiamegjelenés követte ezeket, amelyekben Póta György nyilatkozott. A februári - nem teljes - link-gyűjtemény a mellékletben található.


A házi gyermekorvosok 30%-a 65 év feletti
Hí­rek 2018.03.06.

A HÍR TV "Egyenesen" című műsorban Kálmán Olga beszélgetett Póta Györggyel a HGYE elnökével.


A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert - Magyar Gyermekorvosok Társasága
Hí­rek 2018.02.26.

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem. A hazai kötelező védőoltási rend nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a vakcinák pedig jó minőségűek és biztonságosak. Ráadásul a felmérések alapján a magyarok többsége bízik is az oltóanyagok nyújtotta védelemben. A Magyar Gyermekorvosok Társasága szakembereinek meggyőződése, hogy a vakcinák nem terhelik, hanem működtetik az immunrendszert.


ISSOP - a menekült gyermekek és fiatalok jogairól, egészségéről és jólétéről
Hí­rek 2018.02.19.

A 2017. évi ISSOP (International Society of Social Pediatrics and Child Health) konferencia címe „Children on the move - rights, health and wellbeing”, amelynek fő témája a menekült gyermekek ellátása volt. A több mint 140 résztvevő 26 országból, 4 kontinensről érkezett, hogy egy személyes találkozón beszéljék át napjaink meghatározó problémáját, és ezen belül a gyermekgyógyászok helyzetét. Dr. Kovács Zsuzsanna beszámolója a mellékletben található.


Szakmai állásfoglalás a 6-35 hónap közötti gyermekek influenza elleni oltásával kapcsolatban
Hí­rek 2018.01.04.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása a 6-35 hónapos, egészséges gyermekek szezonális influenza elleni immunizálásához a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ - oltóanyaggal.


Igazolás - változást sürgetnek a gyermekorvosok
Hí­rek 2018.01.03.

Az igazolások miatti felesleges orvos – beteg - szülő találkozások tömegesen irritálják a kollégákat. Értelmes munkától veszik el az időt, rossz a szülőnek, gyereknek, rontja a munkahelyi közérzetünket, leértékeli az orvosi tevékenységet, “dokivá” silányít


Információk a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról
Hí­rek 2016.12.12.

A napokban elhunyt gimnazista tragédiája felhívja a figyelmet a menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere még mindig a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van az Európa több országában előforduló W135, valamint a már hazánkban is felbukkant Y szerocsoportok ellen is védettséget biztosító négykomponensű (A, C, Y, W135) oltóanyag is. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének általános tájékoztatója a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról.


A MGYT és a HGYE közös Szekciójának nyílt levele a gyógyszerfelírási rendelet változása kapcsán
Hí­rek 2016.09.16.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös Házi Gyermekorvosi Szekciója. Az alapellátó gyermekorvosok tudományos szakmai műhelye “Aki nem halad, az hátrál!” www.hgyoszekcio.hu Tisztelt Alapellátó Gyermekorvos és Családorvos Kollégák!


Hasznos, jól szervezett rendezvény volt -„Gyermek-allergológia az alapellátásban”
Hí­rek 2016.09.21.

„Hasznos, jól szervezett rendezvény volt.” Ez volt a résztvevők egyöntetű véleménye a HGYE Gyermek-alapellátási Akadémia Gyermek-allergológia az alapellátásban című továbbképzéséről. A szeptembepittypangr 17.-i budapesti tanfolyam az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP) Allergológiai Mesterkurzusa alapján került megszervezésre.


Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt
Hí­rek 2016.02.18.

Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt - Interjú dr. Kádár Ferenc gyermekorvossal. Üveg térelválasztók, színes falak, kiegészítők, recepció, gyereksarok, könyvek, tévé.


Küldöttközgyűlés, 2016. február 27.
Hí­rek 2016.02.27.

Meghívó Tisztelt Küldöttek és Tagok! A Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete évi rendes küldöttközgyűlését az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében, a vezetőség összehívja.


Sokszínű egészségtudatosság – Értsd, Csináld, Szeresd
Hí­rek 2015.04.15.

SOKSZÍNŰ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG. – ÉRTSD, CSINÁLD, SZERESD címmel az Eduvital Művek gondozásában, Prof. Falus András szerkesztésében – társszerkesztő: Melicher Dóra – megjelent könyvet ajánljuk kollégáink figyelmébe, melyről szerkesztői így nyilatkoznak:


Önkéntes Orvos-csoport
Hí­rek 2015.08.25.

Tájékoztató 2015. július végén, augusztus elején kezdtünk el gondolkodni azon, hogy civil szervezetként, tudunk-e segíteni, ha igen, miként a menekültek egészségügyi ellátásában.


Az OEP közleménye a menekültek ellátásáról
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a menekültek egészségügyi ellátására vonatkozó szabályokról (2015.07.21.) A Magyarországra érkező menekült, menedékes és oltalmazott státuszt igénylő személyek egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága a menekülti, menedékesi és oltalmazotti státuszának elismerésére (együttesen: elismerési eljárás) vonatkozó hatósági eljárás függvényében alakul.


BCG oltóanyag hiány
Hí­rek 2015.07.18.

Kedves Kolléga! Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól július 17-én kapott tájékoztatás szerint a BCG oltóanyag nemzetközi ellátási problémái miatt hazánkban sem biztosítható a folyamatos BCG oltásokhoz szükséges oltóanyag mennyiség.


Az év végéig marad a megváltozott oltási rend
Hí­rek 2017.06.22.

Az országos tisztifőorvos június 19.-i leveléből értesülhettünk, hogy a Pentaxim oltóanyag átmeneti hiánya miatt az éve első felében ideiglenesen megváltozott kötelező oltási rend érvényben marad az év végéig.


Szolidaritási nyilatkozat
Hí­rek 2015.05.25.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete hosszú évek óta küzd a gyermekek egységesen magas színvonalú ellátásáért. Két évtizede kitartóan képviseljük azt az álláspontot, hogy a gyermek-alapellátás korszerűsítését szolgáló fejlesztési koncepció kidolgozása és elfogadtatása nem tűr halasztást.


Szakmai összefogás a gyermekek egészségéért
Hí­rek 2017.06.22.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Védőnők Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a mai napon szakmai összefogást kezdeményeznek és aláírásukkal vállalják, hogy közösen lépnek fel a magyar társadalmat érintő legsúlyosabb civilizációs betegségek megelőzéséért, kiemelten foglalkozva a kisgyermekkorral.


Itt a meningococcus B elleni védőoltás!
Hí­rek 2017.06.22.

A Védőoltási Tudományos Tanács júniusi megbeszélésén téma volt a Bexsero néven (Novartis) júliustól forgalomba került új, meningococcus B baktérium elleni oltóanyag bevezetése.


Az alapvető emberi jogok biztosának jelentése
Hí­rek 2000.01.01.

Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-4169/2012. számú ügyben



Tiltakoznak a kényszernyugdíjazás ellen a házi gyermekorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozik a közszférát érintő nyugdíj törvény ellen és kéri a hatályon kívül helyezését az egészségügyi szférában.


MedicalOnline 2012. augusztus 29.: Plusz pénzt kapnak az alapellátást nyújtó háziorvosok, védőnők és fogorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

Értesüléseink szerint döntött a kormány, 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók kártyapénze. Információink szerint a mai kormányülésen jóváhagyták az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, miszerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt-és gyermek háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisok is


Meningococcus C elleni immunizáció
Hí­rek 2017.06.22.

A gyermekeknek és a gyermekorvosoknak egyaránt érdeke, hogy a szülők időben értesüljenek a megelőzés lehetőségéről.


Megállapodás “Sztrájkbizottság” létrehozására
Hí­rek 2012.04.17.

Megállapodás "Sztrájkbizottság" létrehozására


Ülésezett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetősége
Hí­rek 2012.04.04.

Már hagyomány, hogy évente egy alkalommal kétnapos kihelyezett tanácskozást tart egyesületünk vezetősége. Erre ezúttal március végén Pécsett került sor, ahol vendéglátónk Párti László kolléga, valamint Pécs Város Önkormányzata volt.


Sajtóvisszhang
Hí­rek 2017.06.22.

Sajtóvisszhang az egyesület nyilatkozatára, melyben tiltakozunk a tervezett béremelés alapellátókat érintő elmaradása miatt.


Kihagyták az alapellátást
Hí­rek 2012.03.01.

Állásfoglalás Amint az széles körben ismert, az egészségügy most tervezett béremelése az alapellátás dolgozóit nem érinti. Nem vitatjuk a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó orvosok, nővérek, műtősök és más alkalmazottak béremelésének aktualitását, nem a nekik szánt keret újraosztását kérjük.


Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?
Hí­rek 2017.06.22.

A 2012. február 7-én, a medicalonline oldalán megjelent "Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?" című cikkre (megtekinthető: itt) írt válaszok.


Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról és a gazdasági kamarai hozzájárulás megfizetéséről
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.


OALI Pályázat
Hí­rek 2017.06.22.

OALI Pályázati felhívás háziorvosi eszközbeszerzésre, praxisjog vásárlására, "Az Év praxisa a Kárpát-medencében".


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai és alapelvek – levél dr. Beneda Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság Államtitkárai Kabinet kabinetfőnőkének részére.


Praxisjog, praxisalap javaslat
Hí­rek 2017.06.22.

Javaslat az Államtitkárság részére.


A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetősége a 2012 – 2015 időszakra
Hí­rek 2017.06.22.

A 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetőség a 2012 - 2015 időszakra.


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció