Archív hí­rek


Visszanézhetők a HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinár előadásai
Hí­rek 2021.05.20.

Aki esetleg lemaradt a szombati (2021. május 15.) HGYE Korszerű csecsemőtáplálás 2021 továbbképző webinárról, vagy szeretné még egyszer megnézni a kíváló szakmeberek által tartott előadásokat, most IDE kattintva megteheti.


Regisztráció a 16-18 éves korúak koronavírus megelőző védőoltására
Hí­rek 2021.05.07.

Ezúton tájékoztatjuk a kollégákat, hogy a 16-18 éves korú fiatalok május 7. péntekig regisztrálhatnak koronavírus-megelőző védőoltásra, a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Fontos, hogy csak az érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak online időpontot foglalni az előreláthatólag a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely Pfizer-vakcinával fog történni a kórházi oltópontokon. HGYE online küldöttgyűlés - 2021. május 15. (szombat), 9:00 óra
Hí­rek 2021.05.07.

Tisztelt Tagtársak! Kedves Kollégák!

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk, és ezúton tájékoztatjuk, hogy a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi és Szakmai Egyesületének (székhely: 1133 Budapest, Ipoly u. 5/E) vezetősége az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében a szervezet évi rendes küldöttgyűlését összehívja. A 2020. évi LVIII. törvény értelmében lehetőség van a küldöttgyűlést hírközlő eszköz (ZOOM) használatával megtartani.

A küldöttgyűlésen a küldöttek és a szavazati joggal rendelkező tagok mellett, a rendes tagok, tiszteletbeli és pártoló tagok egyaránt részt vehetnek, de szavazati joggal nem rendelkeznek.

A küldöttgyűlés időpontja: 2021. május 15-én (szombat), 9 óra.

A küldöttgyűlés helye: elektronikus hírközlő eszköz használatával (ZOOM).
A részvétel regisztrációhoz kötött.


Az EESZT Mobiltoken alkalmazása iOS platformra és Android környezetben
Hí­rek 2020.11.18.

Az EESZT legújabb fejlesztésével elérhetővé vált az EESZT Mobiltoken alkalmazása iOS platformra és Android környezetben is.  Az alkalmazás segítségével az ágazati szereplők mindössze egy felhasználónév és egy mobilkészüléken generálódó egyszer használatos jelszó megadásával jelentkezhetnek be az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT).

A mobilToken segítségével így távolról is be lehet lépni az EESZT-be, mivel a fejlesztésnek köszönhetően eSzemélyi igazolványra és a hozzátartozó kártyaolvasóra sincs szükség a bejelentkezéshez.

Az alábbi link az EESZT ágazati portáljára visz át, melyen bejelentkezés után további segítséget kapnak a felhasználók:


Meghívó a HGYE online Küldöttközgyűlésére és Őszi Online Szakmapolitikai Fórumára - november 21. (szombat), 9 óra
Hí­rek 2020.10.21.

Tisztelt Küldöttek, Megyei Összekötők, Egyesületi Tagok!

Tisztelettel és szeretettel hívjuk és várjuk a 2020. november 21-i (szombat) küldöttközgyűlésünkre, és az azt követő Őszi Online Szakmapolitikai Fórumunkra, amelynek programja a cikk címére kattintva olvasható.


Mikor engedhetjük vissza a betegségből gyógyult gyermeket a bölcsődébe, óvodába, iskolába?
Hí­rek 2020.10.05.

A koronavírus járvány speciális helyzetet teremt az életünkben. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el. Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez adunk segítséget az alábbiakban.


Elhunyt Schuler Dezső professzor
Hí­rek 2020.10.01.

Életének 93. évében 2020. szeptember 9-én elhunyt Schuler Dezső professzor. Gyermekorvosok generációi tanulták Tőle a gyermekgyógyászatot.


Megjelent a Hírvivő 2020/3. száma
Hí­rek 2020.09.29.

A Hírvivő őszi számában ismét érdekes szakmai cikkek, valamint Dr. Muzsay Gézával, a nyáron kinevezett országos kollegiális szakmai vezetővel készült interejú olvasható. 


A HGYE gyakorlati tájékoztatója lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek jelentkezésekor szükséges teendőkről 2020. szeptember 6.
Hí­rek 2020.09.06.

Szeptember 1-én elkezdődött az iskola, és - mivel az eredeti köznevelési szabályok léptek életbe – elvileg újra kötelezővé vált az óvoda is. Ez, és az őszi, hűvösebb időjárás vélhetőleg automatikusan magával hozza a gyerekek körében a lázas, légúti hurutos betegségek gyakoriságának látványos megemelkedését. A jelenlegi helyzetben ezeknek a tüneteknek a megítélése azonban egész más lehet, mint korábban.


Sürgető az orvosi igazolások rendszerének megváltoztatása, megoldást a szülői nyilatkozat bevezetése jelenti
Hí­rek 2020.09.24.

2020. szeptember 17-vel véglegesítésre került az a COVID-19 fertőzés miatti járványügyi veszélyhelyzet során életbe lépett jogszabály, amely a háziorvosok, házi gyermekorvosok részére lehetőséget biztosít a páciensek telemedicina keretei között történő ellátására.
Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védekezés kapcsán előírás, hogy az orvosi vizsgálatot feltétlenül telefonos konzultáció előzze meg. Ennek során az orvos kötelessége megítélni, hogy a páciens tünetei alapján igényel-e személyes orvosi vizsgálatot. A rendeletnek köszönhetően akár a betegség teljes időtartama alatt az orvosnak lehetősége van a telemedicina útján történő állapotfigyelésre és gyógyításra. Mindezek alapján az orvosi igazolás kiadásának módja is változik, ugyanakkor annak szükségessége megkérdőjelezhető.

A csatolmányban olvasható az Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat tájékoztató levele az intézményvezetők részére.


NNK eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban
Hí­rek 2020.09.24.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. szeptember 21-én kiadatta a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatos eljárásrendet, amelyek a fertőző betegségek és járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.)  NM rendelet a bejelentendő fertőző betegségekkel kapcsolatos szabályokat tartalmazó 1. számú mellékletének struktúráját követi. Az egyes témakörök a gyakorlati alkalmazások érdekében külön mellékletekben kerülnek részletesebben kifejtésre.


A csatolmányban található:

  • az eljárásrend
  • a 2. számú melléklet "A járványügyi surveillance során alkalmazandó esetdefinícióról
  • a 8. számú melléklet "Iránymutatás COVID-19 fertőzöttekkel kapcsolatba került egészségügyi dolgozókra vonatkozó kockázatbecsléshez és járványügyi intézkedések támogatására 


Gyermekorvosi tájékoztató szülők, gyermekes családok számára
Hí­rek 2020.09.24.

Olvassa el a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Szülői Fóruma anyagai alapján, valamint a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Házi Gyermekorvosi Kollegiális Szakmai Vezetői Hálózat ajánlásával a Gyermekorvosi tájékoztatót, amely szülők, gyermekes családok számára készült. 


EESZT - Sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése
Hí­rek 2020.09.08.

A hazai egészségügy legnagyobb szabású infrastruktúra költöztetésére került sor az augusztusi hosszú hétvégén. Elképesztő adatmennyiség és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) teljes infrastruktúrája került át egy új, még magasabb védelmi szintet biztosító Kormányzati Adatközpontba.


Segédlet a közösségbe járó, krónikus betegségben szenvedő gyermekek járványügyi helyzetben türténő rizikóbesoroláshoz
Hí­rek 2020.09.08.

Az EMMI 2020.08.18-án a köznevelési intézményeknek megküldött járványügyi eljárásrend 8.1 pontja alapján:
“Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.” 


2020. szeptember 1-től a bölcsődei felvételhez nem szükséges az
Hí­rek 2020.09.02.

A Magyar Bölcsődék Egyesületének 2020. szeptember 1-től életbe lépett, új protokollja szerint, a bölcsődei felvételhez nem szükséges az "egészséges, közösségbe mehet", vagy más orvosi igazolás. A gyermekek egészségi állapotáról és a kötelező védőoltások beadásáról - a jogszabályban előírtaknak megfelelően - az Egészségügyi Könyv és Védőoltási Adatlap bemutatásával tudják tájékoztatni az intézményeket. NEM KELL KÜLÖN ORVOSI IGAZOLÁS!Bölcsődei ellátás kezdetekor a szülőnek kell nyilatkoznia gyermeke egészségi állapotáról.


A Magyar Bölcsődék Egyesületének hivatalos állásfoglalása, illetve a szülői nyilatkozat megtalálható az alábbi linken, illetve innen is letölthető:


Tájékoztató az EESZT infrastruktúrájának költözéséről
Hí­rek 2020.08.12.

Az EESZT költözésére 2020. augusztus 19. szerda 22.00 óra és 2020. augusztus 23. vasárnap éjfél között kerül sor.

A betegellátás menetét a költözés nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek. Az augusztus 19-23. között végzett egészségügyi ellátások dokumentációja utólagosan automatikusan kerül feltöltésre az EESZT-be.

Ezen időszak alatt az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek (az ágazati és a lakossági is) nem lesznek elérhetőek. Ez azt jelenti például, hogy nem lehet leletet, kórtörténetet lekérdezni, labor- és COVID19 teszteredményeket megtekinteni.


EESZT tájékoztató a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól
Hí­rek 2020.08.04.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, amely így már meghaladja a felírt receptek 90 százalékát. A járványügyi veszélyhelyzetben is bizonyított az elektronikus egészségügyi rendszer, a több hónapon át tartó nagyobb terheléssel is megfelelően működött.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) biztosította elektronikus kommunikáció lehetővé tette a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, melyekért nem kellett külön bemenni a rendelőbe.
2020. július 1-jén léptek hatályba az eRecepttel kapcsolatos 44/2004 ESzCsM. miniszteri rendelet rendelkezései. Ezeket azonban az új, 2020. évi LVIII. törvény 84. § rendelkezései – a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről – részben felülírják.
 
A kialakult jogi helyzetben az eRecept alkalmazásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:


A szoptatás világhete - 2020. augusztus 1-7.
Hí­rek 2020.08.03.

A szoptatás védelmére, támogatására és elősegítésére hívja fel a figyelmet 1992 óta a Szoptatás világhete.


A World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) magyar nyelvre lefordított, 9 oldalas tájékoztató füzete részletesen bemutatja a környezetvédelem és a szoptatás összefüggéseit és a cselekvési lehetőségeket.


Kinevezték az országos és megyei kollegiális vezetőket
Hí­rek 2020.07.07.

2020. június 1-i hatállyal kinevezték az országos és megyei kollegiális vezetőket. 
A praxisjoggal rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok maguk közül területenként 1-1 fő területi kollegiális szakmai vezető háziorvost, házi gyermekorvost és fogorvost választanak. Erre a választásra a közeljövőben az ÁEEK szervezésében kerül sor.


EESZT-t érintő változások a veszélyhelyzet megszűnésével - megmaradnak az eReceptek
Hí­rek 2020.07.06.

Az Országgyűlés döntése értelmében, a veszélyhelyzet megszűnését követően is – időkorlát nélkül – megmarad az eReceptek egyszerűsített kiváltási módja, amelyhez a beteg TAJ-számának megadása mellett a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolására van szükség.


HGYE gyakorlati tájékoztatója lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek jelentkezésekor szükséges teendőkről
Hí­rek 2020.07.06.

A bölcsődék, óvodák újraindulása kapcsán átgondoltuk a lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek jelentkezésekor szükséges teendőket, és létrehoztunk egy gyakorlatban használható tájékoztatót. A szabályozás változása azonban ezt alaposan felülírta: 2020. június 19-i hatállyal megszületett a törvény, mely elrendeli a veszélyhelyzet megszüntetését, illetve egy másik, (2020. évi LVIII. tv.) (8), mely a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről rendelkezik. 


Megjelent a Hírvivő nyári száma
Hí­rek 2020.07.01.

A tartalomból: Nem tudom. Kérdések a koronavírus kapcsán... – Színesedik a szakmai paletta – megalakult a BKGYT – A hatékony távkonzultáció gyakorlata – Elégtelen súlygyarapodás – COVID-19-gyorsteszt. Felteszi a koronát? – Resistiremos - szembeszállunk! – Jövőből hirtelen a jelenbe – A COVID-19 gyermekkori vonatkozásai – Kevesebb vizsgálat - több kommunikáció – COVID-19-pandémia


Gyakorlati útmutató COVID-19 eljárásrendek alkalmazásához házi gyermekorvosok számára
Hí­rek 2020.06.11.

Mivel a bölcsődék, óvodák újraindulásával a lázas, légúti tüneteket mutató gyermekbetegek számának komolyabb emelkedése várható, indokolt az ilyen esetekben szükséges teendők végiggondolása, és egy gyakorlatban használható algoritmus felállítása. A következő gyakorlati útmutató egyrészt a 2020. június 7-én érvényben lévő eljárásrend (1) és egyéb hivatalos utasítások (miniszteri, illetve tiszti főorvosi levelek), másrészt az ezekből általunk levont logikai következtetések alapján készült. 


ÁEEK tájékoztatója a gyermekek számára felírt gyógyszerek kiváltási lehetőségéről, valamint a mobilToken-ről
Hí­rek 2020.06.04.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hírleveléből megtudhatja

- mikortól és milyen formában újul meg a gyermekek számára felírt gyógyszerek kiváltási lehetősége,
- hogyan segíti az EESZT mobilToken az orvosokat.
HGYE állásfoglalása - Igazolások
Hí­rek 2020.05.31.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elkészítette ajánlását a tagok részére az igazolásokkal kapcsolatosan, amelyben részletesen megfogalmazásra és leírásra került, hogy a házi gyermekorvosok mikor kötelesek és mikor nem kötelesek igazolást kiállítani. A HGYE javasolja, hogy az állásfoglalásban feltüntetett igazolás-mintákat használják a házi gyermekorvosok munkájuk során. 


Határozat a HGYE rendezvényekről, tisztújítóról
Hí­rek 2020.05.22.

Tisztelt Kollégák!

A HGYE vezetősége május 16-án online megbeszélést tartott, amely során határozott az egyesület 2020. év második félévi működéséről, ennek 3. napirendi pontjában az idei évi rendezvényekről.


Mészner Zsófia - A Cica, a Kisveréb, Hangya Úr és a koronavírus
Hí­rek 2020.05.19.

Mészner Zsófia gyermekorvos, infektológus, évtizedek óta védőoltásokkal foglalkozó szakember. Jelenleg a Heim Pál Országos Gyermekegészségügyi Intézet módszertani igazgatója. Ez a mese első műve a gyermekirodalomban, eddigi munkássága szakmai cikkekre, tankönyvekre, orvosképzéshez kapcsolódó szakanyagokra korlátozódott. 

A mesekönyv a csatolt pdf-ben olvasható.


EESZT adatszolgáltatás
Hí­rek 2020.05.07.

az EESZT-be történő kötelező adatszolgáltatáshoz kapcsolódóan mind a működési engedélyezés mind a finanszírozás vonatkozásában változások várhatók az alábbiak szerint:


157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről
Hí­rek 2020.05.04.

A Kormány

az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényrendelkezéseire,

a 9. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


152/2020. (IV. 27.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről
Hí­rek 2020.05.04.

(kivonatos közlés)

1. Bölcsődei, óvodai ügyelet

1. § (2) Az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője (a továbbiakban együtt: szülő) – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. Az ügyelet iránti igény benyújtása alaki feltételhez nem köthető, így különösen elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.


Orvosi igazolások a COVID-19 járvány idején - Az alapellátó szervezetek állásfoglalása - 2020/05/02
Hí­rek 2020.04.29.

A koronavírus-járványra tekintettel a bölcsődék és köznevelési intézmények átmenetileg bezártak, majd a 2020. április 30-án életbe lépő kormányrendelet (1) kötelezővé tette a bölcsődei, óvodai ügyeletek létrehozását. Ebben számunkra nagyon fontos kitétel jelent meg, amelynek értelmében a felügyelet igénylésekor a szülő nyilatkozik írásban arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Megjegyzendő, hogy ilyen jogszabály korábban nem volt, egy évtizedek óta fennálló, szokásjogon alapuló elvárás a bölcsődék és köznevelési intézmények részéről, hogy a bölcsődék, óvodák a közösségbe való újrafelvételt orvosi igazoláshoz kötik.


Gyógyászati segédeszközök eRecepten történő rendelése
Hí­rek 2020.04.28.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, mint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője a csatolt tájékoztatót küldte ki a gyógyászati segédeszközök eRecepten történő rendelésében bekövetkező változásokról az EESZT eKapu felületén regisztrált egészségügyi felhasználó intézmények elektronikus címére.


A Magyar Gyermekneurológiai Társaság által összeállított lista megyénkénti lebontásban a gyermekneurológusok elérhetőségére a koronavírus járvány ideje alatt
Hí­rek 2020.04.28.

A Magyar Gyermekneurológiai Társaság elkészítette a koronavírus járvány alatt is elérhető gyermekneurológiai szakrendelések elérhetőségét. A csatolt, részletes lista megyei bontásban tartalmazza a távkonzultációban rendelkezésre álló gyermekneurológus szakorvosokat. A társaság nyomatékkal kéri a megkeresések során a területi elv betartását.


Április 15-től újra munkába állhatnak a 65 év feletti egészségügyi dolgozók
Hí­rek 2020.04.22.

A miniszter által 2020. március 16-án megküldött utasítást április 15-én az alábbiakkal egészítette ki: Azon egészségügyi ellátó intézmények esetében, ahol a működéshez elengedhetetlenül szükséges, és a feladatuk ellátása sem átszervezéssel, sem más egyéb módon nem biztosítható, valamint ahol a megfelelő betegellátáshoz szükséges, a 65 év feletti dolgozók saját döntésük és felelősségük alapján vállalhatják a betegellátást a járványügyi rendelkezések maradéktalan és fokozott betartása mellett. Azonban semmilyen hátrány nem érheti azon dolgozókat, akik nem vállalnak saját döntésük alapján ilyen feladatokat.

Javasoljuk, hogy a fentiek ismeretében a 65 év feletti kollégák gondolják át, hogy részt kívánnak-e venni a betegellátásban, valamint a védőoltások beadásában.


SE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika eljárásrendje koronavírus-járvány ideje alatt
Hí­rek 2020.04.20.

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a jelen járványügyi helyzetben is folyamatosan és zavartalanul üzemel a betegellátás, illetve 0-24 órában az ügyeleti ellátás. Az ambulanciák működnek, sürgős,vagy halasztást nem tűrő esetekben a betegeket ellátják. Érvényes ez a későbbi egészségkárosodás megelőzése érdekében végzett orvosi vizsgálatokra,kivizsgálásokra vagy műtétekre is.

A Semmelweis Egyetem és a Klinika külön figyelmet fordít arra, hogy a betegellátás az élet minden területén zavartalan legyen, senki ne szenvedjen hátrányt a járvány miatt, és senkinek ne alakulhasson ki súlyosabb betegsége, vagy tartós egészségkárosodása az orvosi vizitek, vagy a kórházi felvétel elhalasztása miatt.

A II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika arra kér minden szülőt és orvoskollégát, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal telefonon, e-mailben. 

Klinika telefonszáma: +36 (1) 215 1380 


Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Szakambulancia működési rendje
Hí­rek 2020.04.20.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Klinikai Pszichológiai Szakambulanciáján a kialakult járványhelyzetben is működik a betegellátás. A meglévő betegek pszichoterápiás ellátásán túl, új pácienseket is fogadnak online terápiás keretek között. 

Az intézmény tájékoztató anyaga és elérhetőségei az alábbi csatolt anyagban található. 


Védőoltások az új típusú koronavírus-járvány idején - Válaszok a szülők által feltett kérdésekre
Hí­rek 2020.04.20.

A COVID-19 világjárvány idején a közösségi távolságtartás, az orvos-beteg találkozások számánakminimalizálása miatt sok országban fennáll a veszélye annak, hogy a rutinszerűen alkalmazott kötelező és ajánlott gyermekkori védőoltások nem a megfelelő időben kerülnek beadásra. AWHO szerint mintegy 120 millió gyermek nem kapja meg például a kanyaró elleni védőoltását.Szerencsére hazánkban ez nem történhet meg, hiszen mi, házi gyermekorvosok elkötelezettek vagyunk avédőoltási rend és a magas átoltottság fenntartásában és ezzel a védőoltással megelőzhető betegségekmegelőzésében, a világjárvány ideje alatt is. 

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága az alábbi anyagban szülők által feltett védőoltásokkal kapcsolatos kérdésekre ad választ.


Javaslatok az egészséges tanácsadások és védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején
Hí­rek 2020.04.20.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete kiáll a csecsemőkori védőoltások folyamatos időben történő beadásáért. A Koronavírus járvány idején fontos, hogy lehetőség szerint, minimálisra csökkentsük az orvos páciens találkozások számát, ennek érdekében a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága egy ajánlást fogalmazott meg. A "Javaslatok az egészséges tanácsadások és védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején" ajánlás az alábbi linkről tölthető le.


Szüksége van helyettesítő kollégára a védőoltások beadására?
Hí­rek 2020.04.14.

Az elmúlt napokban, hetekben egyre inkább nyilvánvalóvá vált a Házi Gyermekorvosok Egyesülete számára, hogy azokban a praxisokban, ahol a házi gyermekorvos életkora vagy egészségi állapota miatt nem tud részt venni a közvetlen (kontakt) betegellátásban, gondot okoz a kötelező és válaszható oltások beadása a gyermekeknek. Azonban fontosnak tartjuk, hogy a kialakult koronavírus-járvány idején is − a lehetőségekhez mérten − fenntartsuk a korábban kialakított és működtetett védőoltási rendszert, hogy a későbbiekben ne okozzon egészségügyi problémákat az oltások késői beadása, esetleges teljes elmaradása a gyermekeknél.


A HGYE 1400 maszkot és pajzsot szerzett be a házi gyermekorvosoknak
Hí­rek 2020.04.09.

Annak érdekében, hogy elősegítsük az első vonalban dolgozó kollégáink egyéni védőfelszereléssel való ellátását, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete több támogató bevonásával 1 400 darab FFP2 maszkot és műanyag arcvédő pajzsot szerzett be közel 7,4 millió forint értékben, és juttatott el minden házi gyermekorvos számára, függetlenül attól, hogy tagjai-e az egyesületüknek vagy sem.

Ezúton köszönjük a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft., a GlaxoSmithKline Kft., a BG Distribution Hungary Kft, a Mikszáth Patika Alapítvány nagylelkű anyagi támogatását, valamint a védőeszközök orvosokhoz való eljuttatásában szerepet vállaló aktív tagjaink segítségét.HGYE-BKGYT: Online antibiotikum rendelés
Hí­rek 2020.03.30.

A csatolt anyagból megtudhatják, hogy a koronavírus-járvány napról-napra új helyzet elé állítja az alapellátásban dolgozó gyermekorvosokat, ezért olyan ellátási formák kialakítása szükséges, amelyek továbbra is garantálják a gyermekek biztonságát – az idős – ellátóorvosok veszélyeztetése nélkül. Minden bizonnyal lesz olyan időszak amikor a betegeket személyes találkozó nélkül, „virtuális rendelőkben” kell diagnosztizálni és gyógyítani.  Egészségügyi válsághelyzet – időszakos kirendelés
Hí­rek 2020.04.02.

A Kormány 40/2020. (III. 11.) rendeletével, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére, veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely számos területen érezteti hatását az egészségügyi ellátásban, így az alapellátásban is.


2020. 03. 24-től hatályba léptek a közterhekkel kapcsolatos jogszabályváltozások
Hí­rek 2020.04.03.

A 2020. március 24-én hatályba lépő kormányrendeletek:a 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatosrészletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm.rendelet intézkedései.

A frissjogszabály az alanyi kör tekintetében pontosítja, kiegészíti a mentesítésiszabályokat


Tájékoztató koronavírus fertőzés gyanú esetére - Félek, hogy koronavírus fertőzésem van…
Hí­rek 2020.03.24.

Mikor kell arra gondolnom, hogy COVID-19 fertőzésre gyanús a gyermekem, vagy esetleg én?
Ha magas lázzal, száraz köhögéssel hirtelen kezdődő betegsége van ÉS
- az elmúlt 14 napban külföldön járt
- vagy igazolt COVID-19-fertőzöttel találkozott
- vagy állapota hirtelen romlik, és ez más egyéb okkal (pl. középfülgyulladás, mandulagyulladás,
arcüreggyulladás) nem magyarázható
- vagy az Ön közvetlen környezetében (család, munkahely, barátok) halmozottan fordulnak elő hasonló, hirtelen
kezdődő légúti tünetekkel járó megbetegedésekHogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról?
Hí­rek 2020.03.23.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített egy összefoglalót, arról hogyan beszéljünk a gyerekekkel a koronavírusról. 


HGYE javaslat a házi gyermekorvosi ellátás működési rendjére jelen járványügyi helyzetben
Hí­rek 2020.03.23.

A kialakult járványügyi helyzet, valamint a humán erőforrásból a 65 éven felüli és krónikus betegségben, állapotban szenvedők kiesése az ellátásból az azonnali ellátási rend radikális átalakítását követeli. A két csoport kiesése a házi gyermekorvosok közel felét érinti, ezért a Házi Gyermekorvosok Egyesülete készÍtett egy javaslatot a házi gyermekorvosi alapellátás árszervezésére, amelyet alább és a csatolt PDF-ben olvashatnak. A javaslat akár alapot nyújthat, adhat a házi gyermekorvosok saját területük zökkenőmentes és biztonságos átalakítására.

A javaslatot a HGYE továbbította Prof. Dr. Kásler Miklós miniszternek és Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, megfontolásra. Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság felhívása minden főfoglalkozású iskolaorvos és iskolavédőnő számára gyermek alapellátás megsegítésére
Hí­rek 2020.03.20.

Az egészséges gyermekek védelme és az alapellátás működőképességének fenntartása érdekében minden főfoglalkozású iskolaorvos és iskolavédőnő egyénileg fontolja meg a segítés lehetőségét, tájékozódjon a településén a szükségletekről és jelezze a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, amennyiben fel tudja ajánlani a segítségét, illetve önkéntes munkavégzésre az alábbi honlapon is jelentkezhet: covid-onkentes.aeek.hu

A teljes levél az alábbi PDF-ben olvasható el.

Hasznos információk, linkek, elérhetőségek!
Hí­rek 2020.03.17.

Kedves Kollégák,

alább néhány hasznos információ, elérhetőség, amely segítheti munkánkat ebben a nehéz helyzetben, amelyek a saját és betegeink biztonságát elősegítik, és amelyek a járvánnyal szembeni küzdelmet megkönnyítik!

Központi tájékoztató telefonszám:  06-80-277-455 /  06-80-277-456

Készenléti mentők telefonszáma:   1824


Gyermekorvosi alapellátás szervezésének általános szempontjai koronavírus-járvány idején
Hí­rek 2020.03.16.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága készített egy ajánlást a gyermekorvosi alapellátás szervezésére, amelynek célja:

  • Minimálisra csökkenteni annak az esélyét, hogy a koronavírus fertőzés a gyermekorvosi ellátás során (rendelőn belül és azon kívül) jöjjön létre.
  • A betegellátás során a lehető leghamarabb - még a rendelőben történő megjelenés előtt - kiszűrni a lehetséges koronavírus fertőzötteket, illetve kontaktokat, azokat mielőbb a megfelelő ellátóhelyre irányítani.
  • Minimálisra csökkenteni az egészségügyi személyzet koronavírussal történő fertőződésének lehetőségét, különös tekintettel a 60 évnél idősebb dolgozókra.
  • Biztosítani a halaszthatatlanul szükséges gyermekorvosi alapellátási tevékenység folyamatosságát
A teljes anyag a csatolmányban olvasható, tölthető le és használható fel a munka során segédletként.

Ezen információk a mai napon rendelkezésre álló ismeretek alapján készültek, amelyek később bármikor változhatnak!


Javaslatok az egészséges tanácsadások és a védőoltások kivitelezéséhez COVID-19 pandémia idején
Hí­rek 2020.03.16.

A jelenlegi járványügyi helyzetre, a hozott intézkedésekre tekintettel a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága, a Vakcina Tanácsadó Testület szakmai egyetértésével készített egy szakmai ajánlást a csecsemőkori rutin oltások beadásáról COVID-19 pandémia idején.


Koronavírus - Mit tegyünk az ügyeleti időben jelentkező betegségek ellátásával kapcsolatban? Tájékoztató szülőknek!
Hí­rek 2020.03.15.

A Biztos Kezek tájékoztató anyaga szülőknek arra az esetre, ha ügyeleti időben jelentkező betegségek ellátására van szükség. EMMI: A veszélyhelyzetre tekintettel egyszerűsödnek a gyógyszerkiváltás szabályai 2020.03.13-tól
Hí­rek 2020.03.15.

Az EMMI által 2020. március 13-án életbe lép az eRecept kiváltásra vonatkozó rendeletről szóló tájékoztatás, amely szerint péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.


A XXII. Kávészünet Konferencia tervezett időpontja 2020. november 13-15.
Hí­rek 2020.03.12.

A kormány a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása érdekében kihirdetett veszélyhelyzet miatt, valamint a résztvevők, az előadók és mindenki egészségének védelme érdekében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elhalasztja a 2020. május 8-10. időpontra tervezett „Kávészünet-22” konferenciáját. 

A rendezvény tervezett időpontja: 
2020. november 13-15.


A HGYE koronavírussal kapcsolatos állásfoglalása
Hí­rek 2020.03.01.

Tisztelt Kollégák!

A koronavírussal kapcsolatos legutóbbi eljárásrenddel és a médiában elhangzó tájékoztatással kapcsolatban a háziorvosok és házi gyermekorvosok munkája szempontjából számos probléma merül fel.
Egyesületünk véleményét egy állásfoglalásban fogalmazta meg, amelyben felhívjuk a figyelmet a jelen eljárásrend ellentmondásaira és egyben javaslatokat teszünk egy új eljárásrend kidolgozásához is.


Koronavírussal kapcsolatos tájékoztató anyagok szülőknek, házi gyermekorvosoknak
Hí­rek 2020.03.01.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága koronavírus munkacsoportja néhány igen hasznos, praktikus tájékoztató anyagot készített. Megköszönve az Altorjai Péter vezette munkacsoport kiváló munkáját, ezeket az információkat a HGYE tagjai számára is elérhetővé tesszük.

Az alábbi linkről tölthetők le a koronavírussal kapcsolatos, szülőknek szóló tájékoztató anyag, az orvosi igazolásokra vonatkozó ajánlás, valamint  cselekvési terv koronavírus gyanús beteg esetén.


Meghívó a Magyar Házi Gyermekorvosok Klinikai Vizsgálati Hálózata (HunPedNet) 2020. évi rendes Taggyűlésére
Hí­rek 2020.02.26.

a MagyarHázi Gyermekorvosok Klinikai Vizsgálati Hálózata (rövidítettelnevezése: HunPedNet) székhelye:H-1133 Budapest, Ipoly u. 5/E. V. emelet 24. 2020.évi rendes Taggyűlésére (Csatlakozók ülésére)Orvosi igazolások - eljárásrend
Hí­rek 2020.02.24.

Az orvosi igazolásokkal kapcsolatban januárban tárcaközi egyeztetés történt Dr. Bogdányi Katalin, Dr. Póta György és Dr. Tordas Dániel részvételével. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kérése volt az alábbi levél megírása az iskolák és házi gyermekorvosok részére. Ebben a 20/2012 (VIII.31) EMMI rendelet értelmezését foglaltuk össze, emellett felszólítottuk az iskolákat, hogy a házirendet is módosítsák, többek között emeljék meg a szülői napok számát - bár ebben az esetben továbbra is betegséget csak orvos igazolhat. A végleges megoldást csak a rendelet módosítása jelentheti, ezzel kapcsolatban további egyeztetések lesznek.


Kérjük a kedves kollégákat is, hogy a változtatásig a levélben leírtak szerint járjanak el!


Meghívó a HGYE küldöttgyűlésre - 2020. március 21., 9:30
Hí­rek 2020.02.21.

Tisztelt Küldöttek, Megyei Összekötők, Vezetőségi és Felügyelő Bizottsági valamint Egyesületi Tagok!Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi és Szakmai Egyesületének vezetősége az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében a szervezet évi rendes küldöttgyűlését összehívja.A küldöttgyűlésen rendes tagok, tiszteletbeli és pártoló tagok egyaránt részt vehetnek, de szavazati joggal nem rendelkeznek.A küldöttgyűlés kezdete: 2020. március 21.-én 09 óra 30 perc.A küldöttgyűlés helye: Danubius Hotel Hélia (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.).1 év alatti gyermekek K-vitaminnal történő kezelése
Hí­rek 2020.01.17.

2019. december 19-én lépett hatályba a 28/2019. (XII. 11.) EMMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosítása


Az ÁEEK tájékoztatója a felírási igazolást érintő változásokról
Hí­rek 2020.01.05.

A Magyar Közlöny 2019. évi 207. számában kihirdetésre kerültek a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendeletet érintő módosítások, melyek érintik a felírási igazolás, valamint a vényköteles gyógyszerek - orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek történő - vény nélküli kiadhatóságának szabályait az alábbiak szerint:Megjelent a Hírvivő téli száma
Hí­rek 2019.12.30.

Az idei év utolsó számában is rengeteg hasznos, érdekes szakmai cikk található, valamint interjú olvasható Herman Avner Cohen izraeli gyermekgyógyász professzorral.


Kollegiális szakmai vezetői pályázat - határidő: 2020. január 22.
Hí­rek 2019.12.27.

2019. december 23-án az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ismét kiírta a Kollegiális szakmai vezetői pályázatot, amelyre 2020. január 22-ig lehet benyújtani a pályázatokat.


A HGYE és az „Egy szív a gyermekekért” Alapítvány pályázata
Hí­rek 2019.12.04.

„Egy szív a gyermekekért” Alapítvány hosszú évtizedek óta elkötelezett támogatója a gyermek-egészségügynek. Az Alapítvány összefogva a hazai és külföldi gyógyintézetekkel 2004-től támogatást nyújt a fiatal egészségügyi szakembereknek a legújabb gyógyászati technikák elsajátításához.


Kincses Gyula a MOK új elnöke
Hí­rek 2019.11.30.

A magyar orvostársadalom legfontosabb szervezetének számító Magyar Orvosi Kamarának 16 év után új vezetője lesz. Kincses Gyulát elsöprő többséggel választották meg a MOK élére.


Mi lesz a születendő gyerekek egészségügyi alapellátásával?!
Hí­rek 2019.11.15.

Házi Gyermekorvosok Egyesülete 2019. november 13-án sajtó-háttérbeszélgetést tartott a legnagyobb napilapok egészségüggyel foglalkozó újságírói számára. A beszélgetésen, Dr. Póta György elnök, olyan témákról beszélt, mint például a családvédelmi akcióterv keretében születendő gyerekek egészségügyi alapellátásával kapcsolatos aggályok, az alacsony házi gyermekorvosi rezidensi létszám, a preventív szemlélet, az egészségmegőrzés, a szülők edukációja, iskolai igazolások, de szó volt a jövő hét végi XXV. Őszi Konferenciáról is, ahol szintén fontos szakmai témák kerülnek terítékre, megvitatásra.


ISSOP legújabb hírlevele
Hí­rek 2019.11.06.

Az alábbi linken olvasható az ISSOP legújabb hírlevele. Olyan izgalmas témáról is beszámol, mint az idén szeptemberben Bejrútban rendezett sikeres konferencia, amely a háborús konfliktusok gyermekekre való hatásait járta körül. A tervek szerint a közeljövőben egy ajánlást is megfogalmaznak a témával kapcsolatban.


Véd a kanyarómegbetegedés a rák ellen?
Hí­rek 2019.10.16.

Laikus és oltásellenes körökben újabban terjed az a nézet, hogy azért nem szabad kanyaró ellen oltani, mert a betegség átvészelése rák elleni védettséget biztosít. Ezen nézet összefügg a morbilli vírusból előállított onkolitikus víruskísérletekkel. Ezen vírus fertőzi és elöli a ráksejteket és fokozza a tumor elleni immunválaszt.


KórházSuli – a közösségnek és a tanulásnak gyógyító ereje van
Hí­rek 2019.10.07.

Pszichés vagy szomatikus betegsége miatt évente több ezer gyermek marad ki az iskolából, pedig nekik is alapvető érdekük és joguk, hogy a gyógyulás ideje alatt is állapotuknak és képességeiknek megfelelő pedagógiai ellátásban részesüljenek. Programunk hat éve alatt megtapasztaltuk, hogy a tanulás célokat és motivációt ad a gyógyuláshoz, megkönnyíti az iskolai visszatérést.


Lehet jelentkezni a HGYE XXV. Őszi Konferenciájára
Hí­rek 2019.10.04.

Megnyitottuk a regisztrációs felületét a HGYE XXV. Őszi Vetés elnevezésű őszi konferenciájának, amelyre 2019. november 22-23. között kerül sor Budapesten a Danubius Hotel Héliában (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.) Létjogosultságát jelzi, hogy évről évre fontos témák kerülnek az asztalra - egyfajta műhelymunkára is lehetőséget nyújtva - s különleges alkalmat biztosítva a személyes találkozásra is. Mit állítunk idén a fókuszba?HGYE XXV. Őszi Konferencia - Őszi vetés - 2019. november 22-23.
Hí­rek 2019.09.14.

November 22-23. az Őszi Konferencia időpontja! Negyed évszázad telt el az első szakmapolitikai konferencia megrendezése óta, és rendületlenül hisszük ma is, hogy ha aktívan munkálkodunk, a hazai gyermeknépesség javára, mint az őszi vetést követően learathatjuk a termést, formálhatjuk a hazai gyermek-alapellátás fejlődését. Ugyanakkor nagy örömünkre szolgált, hogy a huszonöt év történelme során a számos meghívott előadó, és kiemelkedő előadások mellett a konferencia mindvégig a személyes találkozások otthonául is szolgált.


Felhívás! - hétvégi ügyeletes orvosokat vár a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Ambulanciája
Hí­rek 2019.09.09.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és Sürgősségi Osztályának vezetői várják azon gyermekorvos kollégák jelentkezését, akik külön díjazásért, szombat-vasárnap nappali ambuláns ügyeletet vállalnának az intézmény Alapellátási Ambulanciáján, akár kórházi labor és képalkotó használatával. Kérjük mielőbb jelentkezzen a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet igazgatóságán.


Dr. Kálmán Mihály Újpestért díjban részesült
Hí­rek 2019.09.02.

Dr. Kálmán Mihály házi gyermekorvos, a HGYE alapító tagja Újpestért díjban részesült. Gratulálunk!


Az iskolai igazolásokról - Korausz Etelka, Tordas Dániel
Hí­rek 2019.08.28.

Augusztus 25-én az ATV Heti Napló című műsorában is helyt kapott az iskolai igazolások ügye. A műsor első része, amelyben a témáról szó esik, a linkre kattintva tekinthető meg (18:45-nél kezdődik).


Vakcina Akadémia 2019 - szeptember 6. - Debrecen
Hí­rek 2019.08.31.

Az Európai Gyermekinfektológiai Társaság (ESPID) idei kongresszusán járt vezető hazai immunológus, infektológus, vakcinológus szakemberek beszámolói hangzanak el dr. Onozó Beáta, dr. Kulcsár Andrea, dr. Mészner Zsófia előadásában. Részletek és jelentkezés a Rendezvények/Továbbképzéseink menüpont alatt!


Hírvivő - 2019/1. szám
Hí­rek 2019.08.12.

Megjelent a Hírvivő legújabb száma, amelyben rengeteg érdekes szakmai cikket, interjú olvashat.
Az MGYT augusztus 5-ig várja a posztereket
Hí­rek 2019.07.20.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága idei évi, egri Nagygyűlésének kiemelt témája a családbarát gyermek-egészségügy, amely kapcsán várja a házi gyermekorvosok posztereit is. Beküldési határidő 2019. augusztus 5. Részletek a csatolt PDF-ben olvashatók.


A kötelező bárányhimlő elleni védőoltás időzítésével kapcsolatban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbi tájékoztatást fogalmazza meg
Hí­rek 2019.07.14.

Az általános és kötelező bárányhimlő elleni védőoltás bevezetése a Kormányzat részéről fontos és örvendetes, a szakma által régen várt és a HGYE által is javasolt döntés. Sajnálatos, hogy az oltások időzítésével kapcsolatban a gyermekek ellátásában érintett szakmai szervezetekkel előzetesen semmilyen egyeztetés nem történt.


Egyes járványügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról
Hí­rek 2019.07.14.

2019. július 3-án jelent meg a Magyar Közlöny 116. száma, amelynek 4261 oldalán olvasható "A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletben (továbbiakban: NM rendelet) szabályozott kötelezően életkorhoz kötött védőoltások listája kiegészül a bárányhimlővel, mely oltás első részlete a betöltött 13 hónapos, második részlete a betöltött 16 hónapos korban esedékes. A bárányhimlő elleni oltásokat a 2018. július 31-e után születettekre vonatkozóan kell alkalmazni.


EESZT Hírlevél
Hí­rek 2019.07.09.

Az EESZT Hírlevélben a következő témákról olvashat: - Mobilappok felé fordul a magyar egészségügy - Új funkció a medikai rendszerekben - Sikeresen lezajlottak az egyetemi gyakorlati EESZT oktatások - 2019-ben is folytatódnak az EESZT kommunikációs kampányai


ÁEEK pályázat - megyei és országos házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői feladatok ellátásra
Hí­rek 2019.07.09.

Az Állami Egészségügyi Ellátó központ a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet 14 §-ában kapott felhatalmazás alapján pályázatot hirdet megyei házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői országos házi gyermekorvosi kollegiális szakmai vezetői feladat, megbízási szerződéssel történő ellátására 3 év határozott időtartamra. A pályázat benyújtásának határideje: 2019. augusztus 4. A pályázat feltételeiről a részletekre kattintva tájékozódhat!


Tájékoztató házi gyermekorvosoknak - Mi a teendő rágcsáló-irtó fogyasztása esetén
Hí­rek 2019.05.21.

Fővárosi Önkormányzat patkányirtási kampányba kezdett Budapesten. Ennek folytán tájékoztató anyagot adott ki arról, mi a teendő, ha gyermek vagy felnőtt rágcsáló-irtót fogyaszt akár kis-, akár nagy mennyiségben. A tájékoztató anyag elsősorban a fővárosban tevékenykedő házi gyermekorvosoknak, háziorvosoknak szól, de a HGYE vezetősége úgy gondolja, hogy az alábbi információk minden házi gyermekorvosnak hasznosak lehetnek.


Bizalmat a Szülőnek, értelmet az orvosi igazolásnak!
Hí­rek 2019.05.16.

Az orvosi igazolások elleni küzdelem új fejezetéhez érkezett. A jogalkotók eddig a házirend módosításában látták a lehetőséget, azonban a tapasztalatok az mutatják, hogy nagyon kevés az az iskola, amely önszántából hajlandó a változtatásra. A megoldás az egységes szabályozás, azaz a 20/2012 EMMI rendelet módosítása lenne, amelyhez azonban szükség van a nyilvánosság erejére is. Ezért egy petíciót indítottunk, amelyet a szülők/pedagógusok/egészségügyi dolgozók és bárki, aki érintett és egyetért a tartalmával, aláírhat. Ezzel a döntéshozók felé jelezhető, hogy mekkora társadalmi igény van az új jogszabályra. Adjon a rendelet is bizalmat és megerősítést a szülőnek abban, hogy a kiskorú gyermekért a szülő felelős!


Elment Oláh Éva Professzor Asszony
Hí­rek 2019.04.08.

Megrendülten hallgatunk a hír hallatán. Gyermekorvos volt, egyetemi tanár, klinikaigazgató, genetikus, hemato-onkológus, és ha lehet ilyet mondani, mindezek etalonja. Nemzetközi hírű szaktekintély, elismert tudós, és mindezek ellenére olyan ember, aki betegei, kollégái elismerését mindig a rá jellemző végtelen szerénységgel fogadta.


Márciusi EESZT Hírlevél
Hí­rek 2019.04.04.

Megjelent az EESZT márciusi hírlevele, amelyben többek között arról is olvashat, hogy a korábbi egészségügyi adatok is elérhetőek lesznek elektronikusan a kezelő orvosok számára, Gyakorlati EESZT oktatás indul egyetemi gyógyszerészkarokon is, 2019-ben is folytatódik az EESZT lakossági kommunikáció. A hírlevél a csatolt pdf-ben olvasható


Gördülő egészségügy - 10 éve segít családok ezreinek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja
Hí­rek 2019.04.04.

1700 helyszín, 7 millió elvégzett vizsgálat, 500 000 látogató, elkeserítő szűrési eredmények – ez az elmúlt kilenc év statisztikája. 2019-ben is tovább folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, azzal a céllal, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. A felnőtt lakosság mellett idén már évi 75 000 gyermek integrációja is megkezdődik, melynek legfőbb üzenete: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.


HGYE ajánlólevél - szülők által igazolható napok számának növeléséhez
Hí­rek 2019.02.20.

Tisztelt Kolléganő, Kolléga! Az elmúlt években többször is foglalkoztunk az iskolai, óvodai igazolások kérdésével, azaz, hogy emelkedjen a szülők által igazolható napok száma. Több levélben is leírtuk érveinket, javaslatainkat az államtitkárságnak, kérve közbenjárásukat a kérdés megoldására. Az oktatási államtitkárság válasza ismert, amelyben elzárkóznak a kérdés elől, mondván nincs ilyen törvényi szabályozás, a szülő által igazolható napok számát helyben az iskolai házirendben kell szabályozni. Az országban több helyen - Pomáz, Tiszaújváros - történt pozitív változás az ügyben. Ezek tapasztalatai késztettek arra, hogy megfogalmazzunk egy javaslatot a szülők, iskolák-, óvodák vezetői felé.


Vaxigrip Tetra helyettesítése - a HGYE állásfoglalása
Hí­rek 2019.01.20.

Tisztelt Kollégák! A Sanofitól kapott értesítés alapján a Vaxigrip Tetra influenza elleni oltóanyag legközelebb már csak a következő oltási szezonban lesz elérhető. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs, és az idei szezonban már nem is lesz az országban 3 év alatti gyermekek influenza elleni védelmére alkalmas oltóanyag gyógyszertári forgalomban.


A HGYE véleménye a 2018. évi CXVIII törvénnyel módosított, és 2019.01.01-től hatályos 2015. évi CXXIII. törvényről (az egészségügyi alapellátásról)
Hí­rek 2019.01.03.

A HGYE a HAOSZ és Háziorvosi Tagozata 2019. január 3-án levél útján kifejtette véleményét az EMMI egészségügyért felelős államtitkárának, a Magyar Közlönyben 2018. december 20-án megjelent, a 2018. évi CXVIII. törvénnyel módosított és 2019. január 1-től hatályba lépett 2015. évi CXXIII. törvénnyel (az egészségügyi alapellátásról) kapcsolatban. Az álláspont szakmai megfogalmazója dr. Rósa Ágnes, a HGYE tagja, amely véleménnyel egyetért dr. Békássy Szabolcs a HAOSZ elnöke, valamint dr. Szabó János a Háziorvosi Tagozat elnöke is.


Újabb válasz igazolás ügyben
Hí­rek 2018.03.02.

Ezúttal a Klebelsberg Központ küldte meg válaszát iskolai igazolások ügyében, miszerint hajlandóak felhívni a fenntartói feladatokat ellátó tankerületi központokon keresztül a köznevelési intézmények figyelmét arra, hogy a tanulói hiányzások igazolásával kapcsolatos belső szabályzataikat vizsgálják felül, és a mostani gyakorlatnál, amennyiben ezt indokoltnak látják, a gyermekek, a szülők és a háziorvosok számára kedvezőbb, kevesebb teherrel járó szabályokat hozzanak.


Ha beindul az influenza, beindul az igazolás-gyártó üzem is a házi gyermekorvosoknál
Hí­rek 2018.12.28.

Nem telhet el úgy influenza-járvány, hogy a kisgyermekes szülők jelentős része ne jelenne meg legalább egyszer - gyermek nélkül - a házi gyermekorvosi rendelőben, hogy igazolást kérjen, amellyel azt bizonyítja, gyermeke egészséges és újra közösségbe mehet (bölcsődébe, óvodába, iskolába). A legtöbb ilyen esetben orvos nem is látja a gyermeket, csak telefonon konzultál a szülővel, azaz a szülő dönti el, hogy otthon tartja csemetéjét, majd azt is, hogy meggyógyult.


Dr. Altorjai Péter magyar házi gyermekorvost választották az EAP Végrehajtó Testületébe
Hí­rek 2018.12.18.

Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP), amely az UEMS gyermekgyógyászati tanácsadó testülete az európai gyermekek és fiatalok egészségének előmozdítása érdekében folytatja tevékenységét. A civil szervezet célja, hogy javítsa a képzés, a szolgálat és a kutatás színvonalát, és képviselje a gyermekorvosok szakmai érdekeit az EU-ban. Az EAP, amelyben Magyarország mind a Magyar Gyermekorvosok Társasága, mind pedig a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is képviselteti magát, decemberben választásokat tartott az elnöki, illetve az összevont elsődleges-másodlagos ellátási szakbizottság elsődleges ellátási tanácsának vezető székéért. Az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia Alapellátási Tanácsának élére Dr. Altorjai Péter, házi gyermekorvost, a HGYE vezetőségi tagját választották meg, aki 2010 óta tevékenykedik az EAP-ben, 2012 óta a hazai gyermekgyógyászati alapellátás, 2014 óta pedig az MGYT-n keresztül a hazai gyermekgyógyászatot is képviseli. Ezúton is gratulálunk! Eredményes, sikeres munkát, jó egészséget, erőt, kitartást kívánunk!


Mit tegyek, ha gyermekem lázas?
Hí­rek 2018.12.10.

Bevezetés Jelen kiadvány szülők/gondviselők részére igyekszik összefoglalni a lényeges tudnivalókat gyermekkori lázas állapot otthoni ellátása esetén. Az útmutató a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült, adaptálva azt a hazai viszonyokra. A gyermekkori lázas állapotok gyakorisága és a lázas állapotok ellátásával kapcsolatban szülők részére összeállított, sajtóban, interneten stb. keringő, sokszor ellenőrizetlen forrásból származó anyagok, másrészt a láz kapcsán jelentkező szülői aggodalom, sokszor tehetetlenség egyaránt indokolttá tette, hogy egy hazai gyakorlati kiadvány segítsen az eligazodásban. A kiadvány gyógyszeres kezelésről szóló részben elvekről írunk, dózisokról nem esik szó, tekintettel arra, hogy új készítmények is megjelenhetnek. Lázcsillapítót manapság inkább csak közérzet-javitási célból adunk. Ennek biztosítására célszerű lehet otthon lázcsillapítót tartani. A lázcsillapító adagolását a készítményhez csatolt betegtájékoztató szerint kell végezni, kivéve, ha azt az orvos másképp nem rendeli.


HGYE a BabaMama Expon - megelőzés
Hí­rek 2018.11.27.

2018. november 16-18. között a Papp László Budapest Sportarénában, a BabaMama Expon, először vett részt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.


Gyermekpszichiátriai kérdések és lelki egészségkockázatok – mit tehetünk háziorvosként?
Hí­rek 2018.10.04.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) félnapos, 10 pontot érő, akkreditált továbbképzést szervez. A házi gyermekorvosok részvétele a továbbképzésen térítésmentes. A leggyakoribb gyermekpszichiátriai kórképek mellett a képzés során bemutatjuk a Képességek és Nehézségek Kérdőívet (SDQ), amely egy hazánkban validált és ingyenesen elérhető, szűrésre bizonyítottan alkalmas kérdőív. A szűrőeszköz segíthet a gyermek- és serdülőkori mentális problémák korai észlelésében és azonosításában. A továbbképzés eddig öt helyszínen zajlott le. A résztvevők visszajelzéseit arról, hogy mi nyerte el a tetszésüket a képzés során a csatolt anyagban olvashatják.


Csecsemőkor, kisgyermekkor: A közösségi média szerepe együtt, a gyermekek biztonságáért
Hí­rek 2018.07.04.

2018. június 29-én kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Kiskanál Kommandó Dr. Póta György HGYE elnök fővédnökségével. Az esemény apropóját az adta, hogy a szülők több mint fele a közösségi médiából, internetes oldalakról tájékozódik, ha gyermeke egészségével kapcsolatban aggálya támad - derül ki egy közelmúltban végzett hazai felmérésből. Így a gyermekgyógyászatban tevékenykedő szakemberek - gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok - összefogást sürgetnek a probléma megoldására. Céljuk, a tévhitektől mentes, hiteles információk áramlása a szülők felé akkor is, ha azok nem szakember tanácsát kérik ki először. A sajtótájékoztatón elhangzottakról készült összefoglaló a részletekre kattintva olvasható.


Szakmai állásfoglalás a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.
Hí­rek 2018.06.12.

A Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának és Tanácsának állásfoglalása a fluorid tabletta indikációjával és adagolásával kapcsolatban.


Májusi sajtó-beszélgetés
Hí­rek 2018.06.06.

Május végén ismét leültünk beszélgetni az újságírókkal, hiszen a februári találkozó óta számos tervezett és nem várt esemény történt a Házi Gyermekorvosok Egyesülete életében. Ezekről a fejleményekről, aktualitásokról május 25-én délelőtt egy asztalhoz ülve beszélgettek Dr. Póta György és az egészségügyi sajtó munkatársai.


Karbantartott tudás - Beszámoló a gyermek-endokrinológia az alapellátásban továbbképzésről
Hí­rek 2018.05.16.

Április 7-én a Danubius Helia szállóban 53 házi gyermekorvos részvételével egynapos gyermek-endokrinológiai továbbképzést és workshop-ot tartott Kovács Ákos szervezésében és vezetésével a HGYE. A Kávészünet konferenciákat jól kiegészítve, a Gyermek-Alapellátási Akadémia keretében, évekre előre tervezett tematika szerint kerülnek megrendezésre e rendezvények.


Gyermekorvoslás: Más, mint 20 évvel ezelőtt?
Hí­rek 2018.05.14.

2018. május 14-én dr. Póta György a HGYE elnöke az ATV Start című műsorának volt a vendége. A műsorban a házi gyermekorvosi korfa elöregedéséről, valamint az utánpótláshiányról kérdezték. A beszélgetést a részletekre kattintva nézheti meg.


Egészségügyi szakmai irányelv - A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról
Hí­rek 2018.05.02.

2017. november 13-án megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM-ának kiadásában az Egészségügyi szakmai irányelv – A fejlődésneurológiáról és a neuroterápiáról.


Fórumozzon a HGYE weboldalán! Javasoljon hozzá témát forum@hgye.hu címen!
Hí­rek 2018.04.21.

Az egyesület honlapján lehetőség van fórumozásra is a HGYE tagoknak! "Beszélgessen" a kollégákat is érdeklő szakmai témákról, ossza meg véleményét, vagy épp olvassa el mit írnak kollégái a hozzászólásaikban.


Megtört a jég!
Hí­rek 2018.04.21.

Dr. Pető Gabriella házi gyermekorvos, egyesületünk tagja, arról tájékoztatott minket, hogy a tiszaújvárosi Széchenyi István Általános Iskola tantestülete – azonnali hatállyal, tehát már a II. félévtől érvénybe lépve – elfogadta azt a módosítást, amely szerint a szülők által eddig igazolható évi három nap helyett, félévenként 5 napot igazolhat a szülő. Reméljük, egyre több iskola követi a jó kezdeményezést.


A táplálkozás és a karcinogenezis összefüggései - Dr. Altorjay István Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gasztroenterológiai Tanszék
Hí­rek 2018.03.19.

Összefoglalás: A daganatos halálozás a világon mindenütt a legelsők között található, a tápcsatornai tumorok előfordulása pedig – az egyetlen intestinalis típusú gyomorrák kivételével – fokozatos növekedést mutat. A daganatoknak a fejlett világban 30%-a, a fejlődő világban 20%-a szorosan összefügg a táplálkozással. Az étrend és a daganatképződés kapcsolata bonyolult és sokrétű, számos tényező befolyásolja, így a földrajzi, szociális-gazdasági tényezők, vallási-ideológiai eltérések mellett a táplálék minőségi és mennyiségi mutatói, az elkészítés módjai, egyéb életmódi sajátságok – dohányzás stb. A szervezetbe bekerülő toxikus komponenseket, mutagéneket két fő csoportba oszthatjuk. Vannak genotoxikus ágensek – így az N-nitrozamin, policiklikus aromás hidrokarbon, aflatoxin B1 stb. – és nem genotoxikus ágensek – így az obesitassal öszefüggő hormonális tényezők, a szabadgyökképződés fokozódása, a DNS-metiláció elősegítése, a gyulladásos és immunmoduláló hatások stb. Ugyanakkor ismeretesek olyan élelmiszerek/tápanyagok is, amelyek védőhatásúak, így például a zöldségek és gyümölcsök, a rostok, a folsav, izoflavonok, fitoszterolok, flavonoidok, vitaminok. Az utóbbi években számos izgalmas tanulmány látott napvilágot, többek között a kávéfogyasztásról, a maté tea fogyasztásának hatásairól, és több jelentős munka tárgyalta a vegetáriánus életmód következményeit is. Forrás: A cikk Magyar Belorvosi Archivum LXX. évfolyam 6/2017 számban jelent meg


Gyász - Elhunyt Szatmári András professzor
Hí­rek 2018.03.12.

63 éves korában elhunyt Szatmári András professzor, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai főigazgató-helyettese.


Megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról
Hí­rek 2018.03.12.

Az Egészségügyi Közlöny 2018/3 számában (312.o.) megjelent az EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról. Évek óta jeleztük, most végre a csecsemők is bekerültek a meningococcus ellen javasoltan oltandók közé.


Rólunk írták - februári médiafigyelő
Hí­rek 2018.03.08.

Az elmúlt hetekben több sajtóesemény is érintette a HGYE-t, számos médiamegjelenés követte ezeket, amelyekben Póta György nyilatkozott. A februári - nem teljes - link-gyűjtemény a mellékletben található.


A házi gyermekorvosok 30%-a 65 év feletti
Hí­rek 2018.03.06.

A HÍR TV "Egyenesen" című műsorban Kálmán Olga beszélgetett Póta Györggyel a HGYE elnökével.


A védőoltás nem terheli, hanem működteti az immunrendszert - Magyar Gyermekorvosok Társasága
Hí­rek 2018.02.26.

A magas átoltottság miatt nem jelentenek veszélyt Magyarországon az elmúlt években Európa-szerte megjelent olyan, korábban elfeledett betegségek, mint a gyermekbénulás és a torokgyík, sőt a kontinensen több helyütt járványos méreteket öltött, védőoltással egyszerűen megelőzhető kanyaró sem. A hazai kötelező védőoltási rend nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, a vakcinák pedig jó minőségűek és biztonságosak. Ráadásul a felmérések alapján a magyarok többsége bízik is az oltóanyagok nyújtotta védelemben. A Magyar Gyermekorvosok Társasága szakembereinek meggyőződése, hogy a vakcinák nem terhelik, hanem működtetik az immunrendszert.


ISSOP - a menekült gyermekek és fiatalok jogairól, egészségéről és jólétéről
Hí­rek 2018.02.19.

A 2017. évi ISSOP (International Society of Social Pediatrics and Child Health) konferencia címe „Children on the move - rights, health and wellbeing”, amelynek fő témája a menekült gyermekek ellátása volt. A több mint 140 résztvevő 26 országból, 4 kontinensről érkezett, hogy egy személyes találkozón beszéljék át napjaink meghatározó problémáját, és ezen belül a gyermekgyógyászok helyzetét. Dr. Kovács Zsuzsanna beszámolója a mellékletben található.


Szakmai állásfoglalás a 6-35 hónap közötti gyermekek influenza elleni oltásával kapcsolatban
Hí­rek 2018.01.04.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása a 6-35 hónapos, egészséges gyermekek szezonális influenza elleni immunizálásához a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ - oltóanyaggal.


Igazolás - változást sürgetnek a gyermekorvosok
Hí­rek 2018.01.03.

Az igazolások miatti felesleges orvos – beteg - szülő találkozások tömegesen irritálják a kollégákat. Értelmes munkától veszik el az időt, rossz a szülőnek, gyereknek, rontja a munkahelyi közérzetünket, leértékeli az orvosi tevékenységet, “dokivá” silányít


Információk a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról
Hí­rek 2016.12.12.

A napokban elhunyt gimnazista tragédiája felhívja a figyelmet a menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere még mindig a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van az Európa több országában előforduló W135, valamint a már hazánkban is felbukkant Y szerocsoportok ellen is védettséget biztosító négykomponensű (A, C, Y, W135) oltóanyag is. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének általános tájékoztatója a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról.


A MGYT és a HGYE közös Szekciójának nyílt levele a gyógyszerfelírási rendelet változása kapcsán
Hí­rek 2016.09.16.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös Házi Gyermekorvosi Szekciója. Az alapellátó gyermekorvosok tudományos szakmai műhelye “Aki nem halad, az hátrál!” www.hgyoszekcio.hu Tisztelt Alapellátó Gyermekorvos és Családorvos Kollégák!


Hasznos, jól szervezett rendezvény volt -„Gyermek-allergológia az alapellátásban”
Hí­rek 2016.09.21.

„Hasznos, jól szervezett rendezvény volt.” Ez volt a résztvevők egyöntetű véleménye a HGYE Gyermek-alapellátási Akadémia Gyermek-allergológia az alapellátásban című továbbképzéséről. A szeptembepittypangr 17.-i budapesti tanfolyam az Európai Gyermekgyógyászati Akadémia (EAP) Allergológiai Mesterkurzusa alapján került megszervezésre.


Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt
Hí­rek 2016.02.18.

Nagyon időszerű volna végre felnőttnek tekinteni a szülőt - Interjú dr. Kádár Ferenc gyermekorvossal. Üveg térelválasztók, színes falak, kiegészítők, recepció, gyereksarok, könyvek, tévé.


Küldöttközgyűlés, 2016. február 27.
Hí­rek 2016.02.27.

Meghívó Tisztelt Küldöttek és Tagok! A Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete évi rendes küldöttközgyűlését az alapszabály 16. § (2) bekezdése értelmében, a vezetőség összehívja.


Sokszínű egészségtudatosság – Értsd, Csináld, Szeresd
Hí­rek 2015.04.15.

SOKSZÍNŰ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG. – ÉRTSD, CSINÁLD, SZERESD címmel az Eduvital Művek gondozásában, Prof. Falus András szerkesztésében – társszerkesztő: Melicher Dóra – megjelent könyvet ajánljuk kollégáink figyelmébe, melyről szerkesztői így nyilatkoznak:


Önkéntes Orvos-csoport
Hí­rek 2015.08.25.

Tájékoztató 2015. július végén, augusztus elején kezdtünk el gondolkodni azon, hogy civil szervezetként, tudunk-e segíteni, ha igen, miként a menekültek egészségügyi ellátásában.


Az OEP közleménye a menekültek ellátásáról
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a menekültek egészségügyi ellátására vonatkozó szabályokról (2015.07.21.) A Magyarországra érkező menekült, menedékes és oltalmazott státuszt igénylő személyek egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultsága a menekülti, menedékesi és oltalmazotti státuszának elismerésére (együttesen: elismerési eljárás) vonatkozó hatósági eljárás függvényében alakul.


BCG oltóanyag hiány
Hí­rek 2015.07.18.

Kedves Kolléga! Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól július 17-én kapott tájékoztatás szerint a BCG oltóanyag nemzetközi ellátási problémái miatt hazánkban sem biztosítható a folyamatos BCG oltásokhoz szükséges oltóanyag mennyiség.


Az év végéig marad a megváltozott oltási rend
Hí­rek 2017.06.22.

Az országos tisztifőorvos június 19.-i leveléből értesülhettünk, hogy a Pentaxim oltóanyag átmeneti hiánya miatt az éve első felében ideiglenesen megváltozott kötelező oltási rend érvényben marad az év végéig.


Szolidaritási nyilatkozat
Hí­rek 2015.05.25.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete hosszú évek óta küzd a gyermekek egységesen magas színvonalú ellátásáért. Két évtizede kitartóan képviseljük azt az álláspontot, hogy a gyermek-alapellátás korszerűsítését szolgáló fejlesztési koncepció kidolgozása és elfogadtatása nem tűr halasztást.


Szakmai összefogás a gyermekek egészségéért
Hí­rek 2017.06.22.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Védőnők Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a mai napon szakmai összefogást kezdeményeznek és aláírásukkal vállalják, hogy közösen lépnek fel a magyar társadalmat érintő legsúlyosabb civilizációs betegségek megelőzéséért, kiemelten foglalkozva a kisgyermekkorral.


Itt a meningococcus B elleni védőoltás!
Hí­rek 2017.06.22.

A Védőoltási Tudományos Tanács júniusi megbeszélésén téma volt a Bexsero néven (Novartis) júliustól forgalomba került új, meningococcus B baktérium elleni oltóanyag bevezetése.


Az alapvető emberi jogok biztosának jelentése
Hí­rek 2000.01.01.

Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-4169/2012. számú ügybenTiltakoznak a kényszernyugdíjazás ellen a házi gyermekorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozik a közszférát érintő nyugdíj törvény ellen és kéri a hatályon kívül helyezését az egészségügyi szférában.


MedicalOnline 2012. augusztus 29.: Plusz pénzt kapnak az alapellátást nyújtó háziorvosok, védőnők és fogorvosok
Hí­rek 2017.06.22.

Értesüléseink szerint döntött a kormány, 14 százalékkal emelkedik az alapellátásban dolgozók kártyapénze. Információink szerint a mai kormányülésen jóváhagyták az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt az elképzelését, miszerint az év utolsó két hónapjában már emelt összegű finanszírozást kapjanak a felnőtt-és gyermek háziorvosok, a védőnők és a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosi praxisok is


Meningococcus C elleni immunizáció
Hí­rek 2017.06.22.

A gyermekeknek és a gyermekorvosoknak egyaránt érdeke, hogy a szülők időben értesüljenek a megelőzés lehetőségéről.


Megállapodás “Sztrájkbizottság” létrehozására
Hí­rek 2012.04.17.

Megállapodás "Sztrájkbizottság" létrehozására


Ülésezett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetősége
Hí­rek 2012.04.04.

Már hagyomány, hogy évente egy alkalommal kétnapos kihelyezett tanácskozást tart egyesületünk vezetősége. Erre ezúttal március végén Pécsett került sor, ahol vendéglátónk Párti László kolléga, valamint Pécs Város Önkormányzata volt.


Sajtóvisszhang
Hí­rek 2017.06.22.

Sajtóvisszhang az egyesület nyilatkozatára, melyben tiltakozunk a tervezett béremelés alapellátókat érintő elmaradása miatt.


Kihagyták az alapellátást
Hí­rek 2012.03.01.

Állásfoglalás Amint az széles körben ismert, az egészségügy most tervezett béremelése az alapellátás dolgozóit nem érinti. Nem vitatjuk a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó orvosok, nővérek, műtősök és más alkalmazottak béremelésének aktualitását, nem a nekik szánt keret újraosztását kérjük.


Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?
Hí­rek 2017.06.22.

A 2012. február 7-én, a medicalonline oldalán megjelent "Mi is lesz a táborozás előtti orvosi vizsgálattal?" című cikkre (megtekinthető: itt) írt válaszok.


Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról és a gazdasági kamarai hozzájárulás megfizetéséről
Hí­rek 2017.06.22.

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását.


OALI Pályázat
Hí­rek 2017.06.22.

OALI Pályázati felhívás háziorvosi eszközbeszerzésre, praxisjog vásárlására, "Az Év praxisa a Kárpát-medencében".


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai
Hí­rek 2017.06.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének indikátorjavaslatai és alapelvek – levél dr. Beneda Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság Államtitkárai Kabinet kabinetfőnőkének részére.


Praxisjog, praxisalap javaslat
Hí­rek 2017.06.22.

Javaslat az Államtitkárság részére.


A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetősége a 2012 – 2015 időszakra
Hí­rek 2017.06.22.

A 2011. szeptember 2-án megválasztott vezetőség a 2012 - 2015 időszakra.


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció