Figyelmébe ajánljuk

Kollegáink részére összegyűjtött hasznos ismertetők, ajánlatok, friss tudnivalók.

Mit tegyünk a Menjugate és Bexsero átmeneti hiánya esetén?

2017. július 5.
Az elmúlt időszakban rendkívüli módon megnövekedett kereslet egyes, az invazív meningococcus betegség megelőzésére alkalmas védőoltások átmeneti hiányához vezetett.

Igazolás – változást sürgetnek a gyermekorvosok

2017. július 3.
Az igazolások miatti felesleges orvos – beteg - szülő találkozások tömegesen irritálják a kollégákat. Értelmes munkától veszik el az időt, rossz a szülőnek, gyereknek, rontja a munkahelyi közérzetünket, leértékeli az orvosi tevékenységet, “dokivá” silányít

10 milliárdot kap az alapellátás

2017. július 3.
„A Stratégiai Kabinet javasolja, hogy 2018-ban az alapellátás ismét jusson 10 milliárd forintos többlethez, a praxisok ismét kapjanak havonta plusz 130 ezer forint fix díjat, mint tavaly, és 2015-ben.” ***** Kollégáink reakciói:

Köteles-e kimenni a háziorvos a beteg gyermekhez?

2017. július 3.
A 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet szerint a háziorvos, házi gyermekorvos a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) által finanszírozott egészségügyi tevékenység keretében, feladatait a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.

Pályázat praxisközösség kialakítására a közép-magyarországi régióban

2017. július 3.
A felhívás átfogó célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, a fejlesztés járuljon hozzá az alapellátás prevenciós fókuszú áthangolásához és ezzel a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, valamint a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

KANYARÓ:TUDNIVALÓK ÉS TEENDŐK

2017. június 29.
A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és 2017. február 17. között a kanyaró megbetegedések száma 3 071 fő volt, 16 beteghalt meg. A legérintettebbek a csecsemők és a kisgyermekek (1- 4 éves). ...

A HGYE álláspontja az újszülöttek 24 órás korban történő hazaadásáról

2017. június 28.
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az egészséges újszülöttek megszületésüket követő 24 órás korban történő hazaadását szabályozó rendelet módosításának tervét, alapvető koncepcióját tekintve előremutatónak, a jelenlegi hazai környezetben történő általános bevezetését azonban számos szempontból aggályosnak ítéli...

A meningococcus fertőzés megelőzéséről

2016. december 12.
A napokban nyilvánosságot kapott tragikus kimenetelű eset ismét felhívja a figyelmet az invazív menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének a meningococcus fertőzéssel kapcsolatos szakmai tájékoztató anyaga.

ONLINE könyvrendelés

2016. január 17.
ONLINE könyrendelés

Igazolás, igazolás… Tekintsük végre felnőttnek a szülőt!

2015. március 7.

„Mivel az egészség bármikor betegségbe fordulhat, adhatnánk akár minden reggel is igazolást arról, hogy a gyer­mek egészséges.”

Az életünket nehezíti

Nem is tudom hányszor írtunk, beszéltünk már az ún.

Ebola, ebola, ebola!

2014. november 12.

Nincs nap, hogy ne jelenjen meg új és egyre ijesztôbb híradás a sajtóban az Ebola-vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, ezért nem lehet naprakészen beszámolni a tényleges helyzetrôl, csak inkomplett áttekintés adható.

Platina tízperc – Gyermekkori vészhelyzetek ellátása

2014. július 4.
Gyakran merül fel kérdésként a házi gyermekorvosok között, hogy mit is tartalmazzon a sürgősségi táska, mi legyen a rendelőben és mit kell tenni különböző vészhelyzetekben, amíg megérkezik a mentő. A következő sorok ezekre a kérdésekre próbálják megadni a választ.

A szülőket korlátozza, vagy a gyermekeket védi?

2013. november 25.
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet az alapellátásban dolgozó és az oltásokat végző gyermekorvosok nevében nyílt levélben üdvözli az újabb védőoltás bevezetését és egyben tiltakozását fejezi ki az oltásellenes nézetek terjesztése ellen.

Minőségbiztosítási rendszer

2013. november 23.

Kedves Kolléganő, Kolléga!

A közelmúltban a MOK-tól mindenki megkapta az alapellátási minőségbiztosítási rendszer frissen elkészített változatát. A helyi viszonyokra adaptálható rendszer segítségével az alapellátó praxisok megfelelnek a minőségügyi elvárásoknak.

Beszéljünk a védőoltásokról! – Az ECDC útmutatója a gyermekkori védőoltások kommunikációjáról

2013. november 9.
Beszéljünk a védőoltásokról! - Az ECDC egészségügyi szolgáltatók számára készült gyakorlati útmutatója a gyermekkori védőoltások kommunikációjáról és a védőoltások alkalmazásának elősegítésére.

Egyesületünk tiltakozása a HVG.hu védőoltásokat ellenző állításaival szemben

2013. november 6.
A szülőket korlátozza, vagy a gyermekeket védi?

Az európai országok ECDC által közzétett hivatalos oltási naptára

2013. október 9.

Az európai országok ECDC által közzétett hivatalos oltási naptára

http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx

Vad polio törzset izoláltak Izraelben

2013. augusztus 29.

A WHO tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban Izrael egyes déli területein 24 különböző helyen vett szennyvíz mintából összesen 67 esetben vad polio vírus törzset izoláltak, majd az elindított széklet mintavételek során 27 egészséges, korábban megfelelően immunizált (IPV) 10 év alatti gyermek székletében is megtalálták ugyanezt a törzset. 

A szülők hibájából éhen halt egy gyermek

2013. augusztus 23.

 HGYE: A közelmúltban a szülők bűnös magatartása miatt Agárdon életét vesztette egy másfél éves kisfiú. A tragédia kapcsán az Alapvető Jogok Biztosa vizsgálatot indított.

Beleegyező nyilatkozat a nem kötelező védőoltáshoz

2013. június 4.

 

Az alább megtalálja a nem kötelező védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségnek megfelelő beleegyező nyilatkozatot.

Erdélyi István, Kovács Ákos, Muzsay Géza, Pátri László

 

Nyilatkozat. 

Kilométer-elszámolás

2013. június 4.

Nem mindenki tudja, hogy a betegellátó szoftverek többsége képes a gépkocsi futásteljesítményének automatikus nyilvántartására. Ehhez egyetlen alkalommal kell rögzíteni a beteg lakhelyének távolságát a rendelőtől, ezt követően a nyilvántartás már automatikus.

Rectodelt helyett

2013. január 15.

 

Az elmúlt év végén rendkívüli módon megemelkedett a Rectodelt ára. Ezért betegeink többsége nem fogja tudni megvenni. A HGYE decemberben levélben fordult a GYEMSZI-OGYI-hoz.

Segítség a továbbfoglalkoztatási egyedi méltányossági kérelmek elkészítéséhez

2013. január 11.
Az Egyesület igény szerint segítséget nyújt a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó kollégák részére a továbbfoglalkoztatási egyedi méltányossági kérelmek elkészítésében..

„Hogy nyugodtan aludjunk…”

2012. december 12.

A 2012. november 22-24. között Budapesten megtartott XVIII. Őszi Konferencián („Periszkóp”) „Hogy nyugodtan aludjunk…” című blokkban elhangzott előadások írásbeli változata, valamint további hasznos információk.

OEP közlemény újszülöttek ellátásának elszámolásáról

2012. december 12.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

k ö z l e m é n y e

az újszülöttek és az ismeretlen személyek ellátásának informatikai kód alkalmazásával történő elszámolásáról

Nem kell BCG-vel újraoltani

2012. augusztus 8.

 

Az Országos Epidemiológiai Központ szakmai állásfoglalása

Bliss Alapítvány

2012. július 10.

A 25 éves Bliss Alapítvány súlyosan és halmozottan sérült beszédképtelen gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik. Amennyiben ilyen fogyatékossági típusú gyermekkel találkoznak munkájuk során, nyugodtan irányítsák őt intézményünkbe.

Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség tájékoztatója

2012. július 10.

 

Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség (European Child Safety Alliance) 2011-2014 között zajló programjának magyar nyelvű tájékoztatója: . A program címe Tools to Address Childhood Trauma, Injury and Children’s Safety (TACTICS), azaz a gyermekkori traumák, sérülések megelőzését és a gyermekbiztonságot szolgáló eszközök.

Praxisjog, jogbiztonság

2012. május 30.
Az elmúlt egy évben több panaszos is beadvánnyal fordult Hivatalomhoz, amelyben a háziorvosi praxisjoggal, a háziorvosi alapellátás működtetésével, működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kifogásokat.