Irányelvek

Itt a HGYE állásfoglalásai és az érvényben lévő hazai és nemzetközi, gyermekgyógyászattal kapcsolatos irányelvek szabadon kereshető gyűjteménye található.

Az egészségügyi ellátók feladatairól gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén

2016. augusztus 31.

 

Egészségügyi szakmai irányelv – 

Az egészségügyi ellátók feladatairól gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának gyanúja esetén

 

2016. Eü.K. 9. szám EMMI szakmai irányelv (hatályos: 2016.05.31 – )

 

Letölthető

Mikor forduljunk sürgősséggel gyermekgyógyászati ellátáshoz, ügyelethez?

2014. július 9.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet
és a
Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása

1. Milyen esetekben forduljanak mentőhöz illetve orvosi ügyelethez?

A csecsemők és kisgyermekek állapota rövid idő alatt változhat, súlyosbodhat, ezért ha gyermekénél az alábbi aggasztó tüneteket tapasztalja, kérjen mielőbb segítséget!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja lázas gyermekek ellátásáról

2013. január 21.

Kapcsolódva honlapunk Betegségleírások / Mi a láz? című írásához, a közelmúlt sajnálatos eseményei megkövetelik, hogy a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium által készített, az Egészségügyi Közlönyben megjelent NEFMI lázas gyermekek ellátásról szóló szakmai protokoll is megjelentessük.

Felhívás a Gyermekorvos Társaságok elnökeihez

2012. március 10.

A gyermekorvosi alapellátás fenntartása érdekében levéllel fordult a három legjelentősebb európai gyermekgyógyászati szervezet azon országok gyermekorvos társaságainak elnökeihez, ahol veszélyben érzik a gyermekek gyermekorvosi alapellátását, vagy ahol már fel is adták azt.

A gyermekorvos és a védőnő együttműködése

2012. március 10.

Évek óta feszültség terheli a gyermekorvosi és védőnői szolgálat együttműködését. Tulassay professzor a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium és a megyei szakfőorvosok országos értekezletén az országos vezető védőnő, a MAVE elnökasszonya, az MGYT főtitkárának és az egyesületünk képviselőjének bevonásával bizottságot hívott életre azzal a céllal, hogy megoldást keressenek a problémákra.

A gyermekorvosi alapellátás megoldatlan kérdései

2012. március 10.

A gyermekgyógyászati alapellátásnak, vagyis a gyermekek kórházon kívüli, elsődleges orvosi ellátásának még mindig nincs egyértelműen kijelölve a helye a magyar ellátási struktúrában.

Metaanalízis: jobbak a gyermekorvosok

2012. március 10.

Nemzetközi vizsgálatok, tanulmányok szisztematikus metaanalízisével próbáltak meg válaszolni arra a kérdésre, hogy a fejlett ipari országokban a gyermekek elsődleges orvosi ellátására a házi/családorvosok vagy a gyermekorvosok a legalkalmasabbak?

Gyermekek alapellátás keretében történő ügyeleti ellátása

2012. március 10.

Országszerte és évtizedek óta észlelhető a területen működő gyermekorvosi ügyeletek szakmailag indokolatlan méretű igénybevétele. Ennek döntően a szülők gyermekellátással kapcsolatos hiányos egészségügyi ismeretei, az elmúlt évtizedekben kialakult indokolatlan orvos (ügyelet) „használat” rögződése, az igénybevétel „bűntetlensége” az oka.

Igazolás, igazolás

2012. március 10.

A Hírvivő legutóbbi számában figyelemfelkeltő és éppen ezért sarkított és ironizáló „hirdetés” jelent meg a közösségek számára kiállított orvosi igazolásokról. Szakmapolitikai újsághoz illően, most árnyaltabban szeretnénk a problémát ismételten körbejárni.

Üzlet-e a gyermekorvosi praxis?

2012. március 10.

Ha választ akarunk adni a kérdésre, nézzük, hogy mi kell a házi gyermekorvosláshoz. Magától értetődő: gyerek és gyerekorvos. Gyerek nem nagyon lesz – hallottuk.

Ki látja el a gyerekeket 2020-ban?*

2012. március 5.

Hogy miért foglalkozunk azzal, hogy ki látja majd el a gyerekeket 10 év múlva? Mert fontos kérdés. Elsősorban a gyerekeknek, másodsorban a gyermekgyógyászatnak, de valószínűleg a társadalomnak sem mindegy.

Gondolatok a házi gyermekorvoslásról

2012. március 4.

Milyen képzettség, szemlélet és gyakorlat szükséges a gyermekek speciális igényeinek kielégítéséhez? Melyek a házi (elsődleges) gyermekorvoslás jellemzői? Különbözik-e a területi és a kórházi gyermekorvos tevékenysége?

A gyermekorvosi alapellátás jelene és jövője*

2012. március 4.

A rendszerváltás utáni húsz év során a politika, a szakmapolitikai irányítás – kimondatlanul, a gyermekorvosi alapellátás mennyiségi túlfejlesztettségére hivatkozva – elhanyagolta a területi gyermekorvoslás karbantartását, modernizációját, minőségi fejlesztését.

Az Alapellátó Gyermekorvosok Európai Egyesületeinek Szövetsége (European Confederation of Primary Care Paediatricians) ECPCP céljai

2012. március 4.

1. A gyermekek jogának elismerése az egészségügyi ellátásra.

1.1. A gyermekeknek kétségbevonhatatlanul joguk van a jóléthez, a jó egészséghez és ahhoz, hogy hozzáférjenek a legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz.

Kihez tartozzanak a 14-18 évesek?

2012. március 4.

Adoleszcens medincina – szubspecialitás

Az adoleszcens medicina a gyermekgyógyászaton belül egy egyre markánsabban – egységes curriculummal és gyakorlattal – elkülönülő szubspecialitás.

A házi gyermekorvosi ellátás korszerűsítése

2012. március 4.

Az alábbi gondolatokat már sokszor és sokféle formában leírtuk. Most legutóbb a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Kollégium elnökének, Túri Sándor professzornak a kérésére.

Kétezres praxisok?

2012. március 4.

Milyen jövő vár a gyermekorvosi alapellátásra? Hogyan változnak az előttünk álló feladatok? Lesz-e elég gyermekorvos Magyarországon? Amikor e kérdésekre választ keresünk, a gyermekorvosi alapellátás jelenlegi helyzetéből kiindulva, meg kell vizsgálnunk azokat a folyamatokat, amelyek hatással lehetnek a gyermekorvosok iránti szükségletre.

Régebbi irányelvek