XXIII. évfolyam 1. szám - 2018 hírvivő

XXIII. évfolyam 1. szám - 2018 Hírvivő


Tartalom:
Beszélgetés Csordás Ágnessel, a MAVE elnökével - A tagság értékelése a HGYE vezetőségének munkájáról - A spanyolok is bajban vannak - Igazolás – egyenként kell megoldást keresnünk - Búcsúzunk Szatmári Andrástól - Ránk is érvényes az új uniós adatvédelmi szabályozás - Laparoszkópia a gyermeksebészetben - A meningococcus B-vakcinák immunogenitása - Gasztroenterológiai tanfolyam Kecskeméten - Célzott probiotikumok! - Lázcsillapítás – megváltozott ajánlások - A varicella elleni védőoltás kapcsán - Újdonságok a Medscape-ről - Kínálunk; keresünk

Nincs jogszabály ami tiltja, de olyan sincs, ami előírja - Beszélgetés Csordás Ágnessel, a MAVE elnökével

H.: Kollégáink mind gyakrabban panaszkodnak arról, hogy a megnövekedett védőnői feladatokra hivatkozva az önkormányzatok megtiltják a védőnő részvételét az orvosi tanácsadáson. Jogszerűek ezek az intézkedések? Cs.Á.: Soha nem volt olyan jogszabály, ami előírta volna az orvos és a védőnő közös jelenlétét az egészséges rendelésen.

Nem dőlhetünk hátra - HGYE elégedettségi kérdőív

Megkérdeztük az egyesület tagjait mennyire elégedettek a HGYE munkájával. A 2017-ben tagdíjat fizetett 859 házi gyermekorvosnak küldtük ki a kérdőívet, melynek kitöltésére február hónapban volt lehetőség, 251-en (29%) éltek is a lehetőséggel.

A spanyolok szerint a bizalom lehet a megoldás

Confianza, vagyis bizalom. Ezzel a szóval kezdődik az a felhívás, mellyel 2018 év elején fordult a spanyol társadalomhoz a Spanyol Alapellátó Gyermekorvosok Szövetsége (AEPED) és a Spanyol Járóbeteg és Alapellátó Gyermekorvosok Társasága (SEPEAP) a gyermekorvosi alapellátás megmentése érdekében. Tették mindezt azért, mert meglátásuk szerint „ez a sok más ország által irigyelt ellátási forma került veszélybe az előrelátás és távlati tervezés hiánya, valamint az erőforrásokkal történő nem megfelelő gazdálkodás miatt.” A szülői aláírásgyűjtésre felszólító kiáltványban azt írják, hogy több mint 15 éve folyamatosan próbálják a spanyol közélet figyelmét - sajnos ezidáig mindenfajta eredmény nélkül - felhívni arra, hogy az alapellátó egészségügyi centrumokból nagy számban hiányoznak a gyermekorvosok. „A helyzetet tovább rontották a költségvetési megszorítások, a generációváltás hiánya és a munkakörülmények romlása, melyek az újonnan képzett gyermekorvosok következményes elvándorlásával társultak. Ezek a nehézségek odáig vezettek, hogy az Egészségügyi és Oktatásügyi Minisztérium néhány illetékese, önkormányzati hivatalnokok és vezetők az elmúlt hónapokban már arról beszéltek, hogy ezen ellátási formát hagyják magától kihalni. Ezekkel a megnyilatkozásaikkal is alulértékelve az alapellátó gyermekorvosok által a gyermekeknek és családjaiknak nyújtott szakellátás fontosságát az egészséges és beteg újszülöttek, csecsemők, gyermekek és kamaszok egészségmegőrzésében” – áll a gyermekorvosok közleményében.

Igazolás - Célozzuk inkább a házirendeket!

A Hírvivő legutóbbi számában ismét foglalkoztunk az igazolások tarthatatlan gyakorlatával. Leírtuk, hogy rengeteg időt elvesz tőlünk az, hogy orvost nem igénylő, enyhe betegségek miatt, csak azért mert a szülő évente mindössze három napot igazolhat, magas az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, és ez jelentős mértékben csökkenti munkánk hatékonyságát. Ezzel kapcsolatos felmérésünk összegzését még decemberben eljuttatta a Szakmai Kollégium Gyermekalapellátás Tanácsa az EMMI Egészségügyért Felelős -, illetve Oktatásért Felelős államtitkárának.

Előszó - Veres Gábor

Kedves Kollégák! Ez év áprilisától neveztek ki a Debreceni Gyermekklinika igazgatójának. Pályázatomban kiemelt helyen szerepelt a házi gyermekorvosokkal történő szoros együttműködés, megyei és országos szinten is. Egyik célkitűzésem, hogy egy olyan széleskörű graduális- és posztgraduális képzési formát alakítsunk ki, ahol klinikai-, kórházi orvosok és házi gyermekorvosok közösen tartanak előadásokat, megbeszéléseket.

Adatot csak az érintett hozzájárulásával lehet továbbítani Mi is az a GDPR és miért fontos, hogy ismerjük?

A technológiai minden eddiginél gyorsabb fejlődése, és a globalizáció új kihívások elé állította a személyes adatok védelmét. Az egyes emberek is egyre nagyobb mértékben hoznak nyilvánosságra és tesznek globális szinten is elérhetővé személyes adatokat, ez egyaránt átalakította a gazdasági és a társadalmi életet, és egyre inkább elősegíti a személyes adatok Unión belüli és kívüli szabad áramlását.

Laparoscopia gyermekkorban – mit, mikor, hogyan, miért ne? Dr Fadgyas Balázs, gyermeksebész Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Mi a laparoscopia? A laparoscopia magyarul hasűri tükrözés. A technika a ’80-as évek óta ismert, a „felnőtt sebészet” után, az eszközök egyre kisebb méretűvé válása tette lehetővé, hogy a gyermeksebészetben is napi rutinná válhatott. Az eljárás lényege, hogy a hasüreget szén-dioxiddal felfújjuk, így teret nyerünk az intraabdominalis manipulációhoz. Ún. trokárokon, munkacsatornákon át hosszú, kötőtűhöz hasonló eszközöket tudunk bevezetni a hasüregbe, mellyel elvégezzük a műtétet. Az optika 3, 5, 10 mm, az eszközök bevezetéséhez szükséges trokár 3, vagy 5 mm vastag. A hasüregbe belátni az optika segít, melyet egy fénykábel köt össze a videó rendszerrel, így egy nagy monitoron tudjuk követni, mi történik a hasüregben. A külső felszerelést a „tornyon” helyezzük el, itt foglal helyet a monitor, a szén-dioxid palack és az eszköz, ami szabályozott nyomással befújja a gázt.

Megfelelő antibiotikum mellé megfelelő probiotikumot!

Miért bizonyult hatékonyabbnak a célzott probiotikum terápia az antibiotikum asszociált mellékhatások megelőzésében? Dr. Karoliny Anna, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Ételallergia, csecsemőkori véres széklet, májbetegségek, biológiai terápia

Beszámoló a Posztgraduális Gyermek-gasztroenterológiai Tanfolyamon elhangzott házi gyermekorvosi előadásokról Január 26-27-én Kecskeméten került megrendezésre a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság és a HGYE tudományos-szakmai munkacsoportjának közös szervezésében a Posztgraduális Gyermek-gasztroenterológiai Tanfolyam. A rendezvény az első állomása annak a szisztematikusan szervezett 5 éves képzési ciklusnak, melyben évente a gyermek-gasztroenterológia és -hepatológia egy szeletét tervezzük körbejárni, megvitatni az alapellátás és a szakellátás szemszögéből egyaránt.

Újdonságok a Medscape-ről 2018 február

2017-ben az előző évhez képest megnégyszereződött a kanyarós megbetegedések száma Európában. (Europe observes a 4-fold increase in measles cases in 2017 compared to previous year) {Press release WHO Regional Office for Europe}

Láz és lázcsillapítás: jelentősen megváltozott ajánlások

Dr. Novák Hunor 1, Dr. Kovács Ákos 2 1 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár, Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály 2 Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Budapest, Újszülött Osztály

A varicella elleni védőoltás kapcsán

Elemzésre van szükség Ferenci Tamás biostatisztikus, PhD Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar A bárányhimlő hazánkban a leggyakrabban előforduló bejelentendő fertőző betegség, jellemzően évi 35-40 ezer jelentett esettel [1] [2]. Mivel az epidemiológiai adatok szerint az emberek legkevesebb 90%-a felnőttkorára átesik e betegségen [3], így ez az esetszám a valósnak csak mintegy a fele. A bárányhimlő védőoltással megelőzhető; az első vakcinát az 1970-es években fejlesztették ki Japánban [4].


Cikkek PDF formátumban
IdCímLetöltés
1A varicella elleni védőoltás kapcsán
2Láz és lázcsillapítás: jelentősen megváltozott ajánlások
3Újdonságok a Medscape-ről 2018 február
4Ételallergia, csecsemőkori véres széklet, májbetegségek, biológiai terápia
5Megfelelő antibiotikum mellé megfelelő probiotikumot!
6Laparoscopia gyermekkorban – mit, mikor, hogyan, miért ne? Dr Fadgyas Balázs, gyermeksebész Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
7Adatot csak az érintett hozzájárulásával lehet továbbítani Mi is az a GDPR és miért fontos, hogy ismerjük?
8Előszó - Veres Gábor
9Igazolás - Célozzuk inkább a házirendeket!
10A spanyolok szerint a bizalom lehet a megoldás
11Nem dőlhetünk hátra - HGYE elégedettségi kérdőív
12Nincs jogszabály ami tiltja, de olyan sincs, ami előírja - Beszélgetés Csordás Ágnessel, a MAVE elnökével
13A teljes újság letöltése
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció