XXIII. évfolyam 1. szám - 2018 hírvivő

XXIII. évfolyam 1. szám - 2018 Hírvivő


Tartalom:
Beszélgetés Csordás Ágnessel, a MAVE elnökével - A tagság értékelése a HGYE vezetőségének munkájáról - A spanyolok is bajban vannak - Igazolás – egyenként kell megoldást keresnünk - Búcsúzunk Szatmári Andrástól - Ránk is érvényes az új uniós adatvédelmi szabályozás - Laparoszkópia a gyermeksebészetben - A meningococcus B-vakcinák immunogenitása - Gasztroenterológiai tanfolyam Kecskeméten - Célzott probiotikumok! - Lázcsillapítás – megváltozott ajánlások - A varicella elleni védőoltás kapcsán - Újdonságok a Medscape-ről - Kínálunk; keresünk

Nincs jogszabály ami tiltja, de olyan sincs, ami előírja - Beszélgetés Csordás Ágnessel, a MAVE elnökével

H.: Kollégáink mind gyakrabban panaszkodnak arról, hogy a megnövekedett védőnői feladatokra hivatkozva az önkormányzatok megtiltják a védőnő részvételét az orvosi tanácsadáson. Jogszerűek ezek az intézkedések? Cs.Á.: Soha nem volt olyan jogszabály, ami előírta volna az orvos és a védőnő közös jelenlétét az egészséges rendelésen.

Nem dőlhetünk hátra - HGYE elégedettségi kérdőív

Megkérdeztük az egyesület tagjait mennyire elégedettek a HGYE munkájával. A 2017-ben tagdíjat fizetett 859 házi gyermekorvosnak küldtük ki a kérdőívet, melynek kitöltésére február hónapban volt lehetőség, 251-en (29%) éltek is a lehetőséggel.

A spanyolok szerint a bizalom lehet a megoldás

Confianza, vagyis bizalom. Ezzel a szóval kezdődik az a felhívás, mellyel 2018 év elején fordult a spanyol társadalomhoz a Spanyol Alapellátó Gyermekorvosok Szövetsége (AEPED) és a Spanyol Járóbeteg és Alapellátó Gyermekorvosok Társasága (SEPEAP) a gyermekorvosi alapellátás megmentése érdekében. Tették mindezt azért, mert meglátásuk szerint „ez a sok más ország által irigyelt ellátási forma került veszélybe az előrelátás és távlati tervezés hiánya, valamint az erőforrásokkal történő nem megfelelő gazdálkodás miatt.” A szülői aláírásgyűjtésre felszólító kiáltványban azt írják, hogy több mint 15 éve folyamatosan próbálják a spanyol közélet figyelmét - sajnos ezidáig mindenfajta eredmény nélkül - felhívni arra, hogy az alapellátó egészségügyi centrumokból nagy számban hiányoznak a gyermekorvosok. „A helyzetet tovább rontották a költségvetési megszorítások, a generációváltás hiánya és a munkakörülmények romlása, melyek az újonnan képzett gyermekorvosok következményes elvándorlásával társultak. Ezek a nehézségek odáig vezettek, hogy az Egészségügyi és Oktatásügyi Minisztérium néhány illetékese, önkormányzati hivatalnokok és vezetők az elmúlt hónapokban már arról beszéltek, hogy ezen ellátási formát hagyják magától kihalni. Ezekkel a megnyilatkozásaikkal is alulértékelve az alapellátó gyermekorvosok által a gyermekeknek és családjaiknak nyújtott szakellátás fontosságát az egészséges és beteg újszülöttek, csecsemők, gyermekek és kamaszok egészségmegőrzésében” – áll a gyermekorvosok közleményében.

Igazolás - Célozzuk inkább a házirendeket!

A Hírvivő legutóbbi számában ismét foglalkoztunk az igazolások tarthatatlan gyakorlatával. Leírtuk, hogy rengeteg időt elvesz tőlünk az, hogy orvost nem igénylő, enyhe betegségek miatt, csak azért mert a szülő évente mindössze három napot igazolhat, magas az indokolatlan orvos-beteg találkozások száma, és ez jelentős mértékben csökkenti munkánk hatékonyságát. Ezzel kapcsolatos felmérésünk összegzését még decemberben eljuttatta a Szakmai Kollégium Gyermekalapellátás Tanácsa az EMMI Egészségügyért Felelős -, illetve Oktatásért Felelős államtitkárának.

Előszó - Veres Gábor

Kedves Kollégák! Ez év áprilisától neveztek ki a Debreceni Gyermekklinika igazgatójának. Pályázatomban kiemelt helyen szerepelt a házi gyermekorvosokkal történő szoros együttműködés, megyei és országos szinten is. Egyik célkitűzésem, hogy egy olyan széleskörű graduális- és posztgraduális képzési formát alakítsunk ki, ahol klinikai-, kórházi orvosok és házi gyermekorvosok közösen tartanak előadásokat, megbeszéléseket.

Adatot csak az érintett hozzájárulásával lehet továbbítani Mi is az a GDPR és miért fontos, hogy ismerjük?

A technológiai minden eddiginél gyorsabb fejlődése, és a globalizáció új kihívások elé állította a személyes adatok védelmét. Az egyes emberek is egyre nagyobb mértékben hoznak nyilvánosságra és tesznek globális szinten is elérhetővé személyes adatokat, ez egyaránt átalakította a gazdasági és a társadalmi életet, és egyre inkább elősegíti a személyes adatok Unión belüli és kívüli szabad áramlását.

Laparoscopia gyermekkorban – mit, mikor, hogyan, miért ne? Dr Fadgyas Balázs, gyermeksebész Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Mi a laparoscopia? A laparoscopia magyarul hasűri tükrözés. A technika a ’80-as évek óta ismert, a „felnőtt sebészet” után, az eszközök egyre kisebb méretűvé válása tette lehetővé, hogy a gyermeksebészetben is napi rutinná válhatott. Az eljárás lényege, hogy a hasüreget szén-dioxiddal felfújjuk, így teret nyerünk az intraabdominalis manipulációhoz. Ún. trokárokon, munkacsatornákon át hosszú, kötőtűhöz hasonló eszközöket tudunk bevezetni a hasüregbe, mellyel elvégezzük a műtétet. Az optika 3, 5, 10 mm, az eszközök bevezetéséhez szükséges trokár 3, vagy 5 mm vastag. A hasüregbe belátni az optika segít, melyet egy fénykábel köt össze a videó rendszerrel, így egy nagy monitoron tudjuk követni, mi történik a hasüregben. A külső felszerelést a „tornyon” helyezzük el, itt foglal helyet a monitor, a szén-dioxid palack és az eszköz, ami szabályozott nyomással befújja a gázt.

Megfelelő antibiotikum mellé megfelelő probiotikumot!

Miért bizonyult hatékonyabbnak a célzott probiotikum terápia az antibiotikum asszociált mellékhatások megelőzésében? Dr. Karoliny Anna, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Ételallergia, csecsemőkori véres széklet, májbetegségek, biológiai terápia

Beszámoló a Posztgraduális Gyermek-gasztroenterológiai Tanfolyamon elhangzott házi gyermekorvosi előadásokról Január 26-27-én Kecskeméten került megrendezésre a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság és a HGYE tudományos-szakmai munkacsoportjának közös szervezésében a Posztgraduális Gyermek-gasztroenterológiai Tanfolyam. A rendezvény az első állomása annak a szisztematikusan szervezett 5 éves képzési ciklusnak, melyben évente a gyermek-gasztroenterológia és -hepatológia egy szeletét tervezzük körbejárni, megvitatni az alapellátás és a szakellátás szemszögéből egyaránt.

Újdonságok a Medscape-ről 2018 február

2017-ben az előző évhez képest megnégyszereződött a kanyarós megbetegedések száma Európában. (Europe observes a 4-fold increase in measles cases in 2017 compared to previous year) {Press release WHO Regional Office for Europe}

Láz és lázcsillapítás: jelentősen megváltozott ajánlások

Dr. Novák Hunor 1, Dr. Kovács Ákos 2 1 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Székesfehérvár, Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály 2 Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Budapest, Újszülött Osztály

A varicella elleni védőoltás kapcsán

Elemzésre van szükség Ferenci Tamás biostatisztikus, PhD Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar A bárányhimlő hazánkban a leggyakrabban előforduló bejelentendő fertőző betegség, jellemzően évi 35-40 ezer jelentett esettel [1] [2]. Mivel az epidemiológiai adatok szerint az emberek legkevesebb 90%-a felnőttkorára átesik e betegségen [3], így ez az esetszám a valósnak csak mintegy a fele. A bárányhimlő védőoltással megelőzhető; az első vakcinát az 1970-es években fejlesztették ki Japánban [4].


Cikkek PDF formátumban
IdCímLetöltés
1A varicella elleni védőoltás kapcsán
2Láz és lázcsillapítás: jelentősen megváltozott ajánlások
3Újdonságok a Medscape-ről 2018 február
4Ételallergia, csecsemőkori véres széklet, májbetegségek, biológiai terápia
5Megfelelő antibiotikum mellé megfelelő probiotikumot!
6Laparoscopia gyermekkorban – mit, mikor, hogyan, miért ne? Dr Fadgyas Balázs, gyermeksebész Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
7Adatot csak az érintett hozzájárulásával lehet továbbítani Mi is az a GDPR és miért fontos, hogy ismerjük?
8Előszó - Veres Gábor
9Igazolás - Célozzuk inkább a házirendeket!
10A spanyolok szerint a bizalom lehet a megoldás
11Nem dőlhetünk hátra - HGYE elégedettségi kérdőív
12Nincs jogszabály ami tiltja, de olyan sincs, ami előírja - Beszélgetés Csordás Ágnessel, a MAVE elnökével
13A teljes újság letöltése
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció