XXIII. évfolyam 2. szám - 2018  hírvivő

XXIII. évfolyam 2. szám - 2018 Hírvivő


Tartalom:
Beszélgetés Tulassay professzorral - Húsz éves a Kávészünet - Ízelítő a "Kávészünet" Konferencia előadásaiból - Hogyan legyen tíz-húsz év múlva - a gyermek-egészségügyi alapellátás jövője - Reflexió - GH-kezelés - Magánvélemény - Víz, tea, kóla? - Újdonságok a Medscape-ből - Kéz-láb-száj betegség - Fejlődési zavar - kérdőív - Phimosis kezelése - Az év praxisa - Eladó praxisok

Rendelési idő

Nyár van, elvileg uborkaszezon, nálunk mégis kitört a balhé. Egyesületünk elnökének egy orvosi portálon megjelent nyár eleji nyilatkozata vágta ki a biztosítékot, amely szerint „hosszabb rendelési időért lobbiznak a házi gyermekorvosok”. Egyes kollégák állítólag már ott tartanak, hogy „na, ezért lépek ki a HGYE-ből!”, mások meg ott, hogy: „na, ezért nem lépek be a HGYE-be!”

Beszélgetés Tulassay professzorral
Beszélgetés Tulassay professzorral

Kávéházi Szalon – 2018 Gyermekgyógyászat – tágabb horizonton Pódiumbeszélgetés Tulassay Tivadarral Az idei Kávéházi Szalon pódiumbeszélgetésének Tulassay Tivadar professzor volt a vendége. Vele beszélgetett Kálmán Mihály a gyermekgyógyászat múltjáról, jelenéről, jövőjéről. A hangulatot Németh Gábor karnagy tangóharmonika- já-téka színesítette.

Húsz éves a Kávészünet
Húsz éves a Kávészünet

„Tanulni és tanítani. Értő kollégák között lenni, tudást cserélni. Megújulás nekem ez a pár nap…” (dr. Kulcsár Andrea) A szervezőbizottság kérésére – mint ennek a konferenciának a névadója és szakmai profiljának egyik megálmodója – megtiszteltetésnek érzem, hogy jubileumi megemlékezést tarthatok a Kávészünet-konferencia létrejöttének 20. év­­fordulóján.

Ízelítő a "Kávészünet" Konferencia előadásaiból

Traumát szenvedett gyermekek első ellátása Dr. Kassai Tamás, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ osztályvezető főorvosa előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy baleseti sérülés miatt hazánkban évente

Hogyan legyen tíz-húsz év múlva

Milyen gyermek-alapellátást szeretnénk öt, tíz, húsz év múlva? Vezetőségi megbeszélés, Mártély, 2018 Vezetőségünk évről évre áttekinti az egyesület szakmai céljainak érvényesülését, értékeljük munkánk eredményességét. Körüljárunk jelenségeket, érveket ütköztetünk, keressük az előrevivő válaszokat. A megbeszélésre a Hódmezővásárhely melletti Mártélyon került sor június első hétvégéjén. Kulcskérdés az utánpótlás, a szakma presztízsének javítása, időszerű volna a szakmai kompetenciák, a szakdolgozók szerepének megújítása, a licencek helyzete, a praxisközösség helye a gyermekek ellátásában.

Reflexió

„Nem dőlhetünk hátra – Elégedettségi kérdőív a HGYE munkájáról” című cikkre A Hírvivő előző számában megjelent, Pölöskey Péter által jegyzett összegzés a HGYE munkáját értékelő „elégedettségi” kérdőívre visszaküldött válaszokat elemzi. Nem vitatom a kérdőív összeállításának és a kapott válaszok elemzésének jó szándékát, korrektségét. Amiért billentyűzetet „ragadtam”, annak a következő megállapítás volt az oka:

Magánvélemény

A „Magánvélemény” címmel induló rovatban szándékunk szerint a HGYE hangját, véleményét kisebb-nagyobb mértékben formáló tagjaink fogalmazzák meg egyéni véleményüket olyan kérdésekben, amelyek az egyesület számára is jelentőséggel bírhatnak. Azt gondoljuk, hogy egységes, erős, és tiszta hangot, hangzást csak úgy tudunk közösen megszólaltatni, ha az akkordokban összhang van. Az összhangot felhangok, tercek, kvintek, oktávok, és néha szűkített szeptimek képezik. Szándékunk ezeknek a felhangoknak a megszólaltatása, megismertetése, nem pedig egy kakofon zaj előállítása. Nemcsak egy hatékony érdekképviselet, de egy egységes, modern szemléletű, és tiszta szívvel vállalható szakmai attitűd kialakítása szempontjából is fontos, hogy fő kérdéseket érintő magánvéleményeket is megosszunk egymással. Arra biztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy az egyesület életét, szemléletét érintő véleményüket juttassák el szerkesztőségünkhöz.

Újdonságok a Medscape-ből

A gyermekkori gastro­oesophagealis (GERD) reflux kezelése (Guideline for Management of Pediatric Gastrooesophageal Reflux) 2018 júniusában jelent meg a JAMA-ban az amerikai és európai gyermek gasztroenterológusok társasága által kidolgozott irányelv a gyermekkori GERD kezelésére. Bevezetőben leszögezik, hogy bár a gyermekkori reflux elég gyakori, de igazi reflux betegségről, amikor a szokásos tünetek mellett súlyosabbak, a gastrointestinalis rendszerhez nem kötöttek (rekedtség, köhögés, asthma) is megjelennek, ritka

 Kéz-láb-száj betegség
Kéz-láb-száj betegség

Esetismertetés Enyhe fokú atópiás dermatitisen kívül egészséges 2 éves, bölcsődébe járó kisdedet egy napja tartó magas láz, étvágytalanság mellett az arcon és a farpofákon jelentkező kiütések miatt hoznak a gyermekorvosi rendelésre. A gyermek nyűgös, folyadékot elfogad, de szilárd ételt nem hajlandó lenyelni. A bölcsődében több gyermeknél jeleztek hasonló tüneteket. Végbélben mért hőmérséklete 39,4 °C, kissé bágyadt, de egyebekben kielégítő állapotú volt. A kiütések először perioralisan jelentkeztek, majd a glutealis régióban, a kézháton és a lábfejen, végül a törzs és az alkar bőrén is megjelentek, számos 0,5 cm-nél kisebb, tömött, piros papula formájában. A buccalis nyálkahártyán és a garatíveken néhány kisebb, gyulladt alapú vesicularis enanthema volt megfigyelhető. Egyéb kóros belszervi és neurológiai elváltozás nem volt észlelhető. Per os alkalmazott ibuprofen mellett a gyermek 4 nap múlva vált láztalanná, a perioralis, glutealis és palmaris régióban lévő papulák egy részéből azonban vesiculák, nagyobb bullák alakultak ki. A szájnyálkahártyán és a garatíveken észlelt hólyagcsákból fájdalmas fekélyek keletkeztek. Bőrtünetei a korábban ekcémás területeken voltak a legkifejezettebbek, a kiütések a láz megszűnését követő 8. napon is még láthatóak voltak, a gyermek két hét után vált csak teljesen panaszmentessé. 4 héttel a gyógyulást követően mindkét kéz ujjvégein lemezes hámlás jelent meg, további három hét múlva pedig mindkét láb 1. ujjának körme a körömsánc mentén teljes egészében levált. A gyermek tüneteinek megjelenését követően egy héttel édesanyja is hasonló betegségen esett át.

Fejlődési zavar - kérdőív

Kissné Garajszki Ildikó, Árváné Egri Csilla EMMI – Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Prevenciós és Surveillance Osztály A 0–7 éves korosztály optimális somatomentalis fejlődésének támogatására a TÁMOP 6.1.4/12/1 Koragyermekkori (0–7 év) Kiemelt Projekt keretében az elmúlt években komplex, koragyermekkort érin-tő szakmai, módszertani fejlesztés valósult meg.

Phimosis kezelése

A fiziológiás phimosis korszerű kezelése Szakács Krisztina dr.1, Pölöskey Péter dr.2, Kovács Ákos dr.3 Bevezetés 1949, ebben az évben jelent meg Douglas Gairdner skót gyermekorvos „The Fate of the Foreskin: A Study of Circumcision” című közleménye a British Medical Journalben, amely több mint fél évszázadon keresztül határozta meg orvos- és szülőgenerációk gondolkodását a fiúgyermekek nemi szervének egészséges fejlődésével kapcsolatban[1]. Már ennek a 70 éve megjelent közleménynek a szerzője is hangsúlyozta, hogy az előbőr fiziológiás elválási folyamata során a felszínek erőltetett szétválasztása („feltépése”) vérzést és fertőzést okozhat, ezért ez nem javasolt. Ennek ellenére a cikkben közölt epidemiológiai adatok alapján mégis évtizedeken keresztül általánosan elfogadottá vált az a gyakorlat, hogy amennyiben az élettani fitymaszűkület spontán oldódása 3 éves korig nem következik be, a celluláris adhézió orvosi beavatkozással történő megszüntetése szükséges. Azóta számos vizsgálat igazolta, hogy a fityma élettani szűkülete még a kamaszkorú gyermekek 5–10%-ánál is elő-fordul minden kóros következmény nélkül [2] [3]. Ezért a fiziológiás phimosis kezeléséről szóló nemzetközi ajánlások napjainkban egyre konzervatívabb szemléletűek, és orvosi beavatkozást ritkán, műtéti megoldást pedig csak egy-egy kivételes esetben javasolnak [4] [5]. A fityma bőrének – szülő, vagy orvos általi – korai hátrahúzása a vékony bőrön mikrosérüléseket, berepedéseket, későbbi következményes hegesedést és másodlagos, spontán már nehezen oldódó fitymaszűkületet okozhat. A nem sebészi adhaesiolysis, vagy a fityma manuális „hátrafejtése” még helyi érzéstelenítés alkalmazása mellett is kellemetlen élményt, traumát jelenthet a gyermeknek. A berögződött szokások miatt sajnos még ma is előfordul, hogy a gyermek a fiziológiás adhéziójának manuális „megoldása” következtében kialakult valódi phimosisa miatt kerül műtétre anélkül, hogy a konzervatív megoldási lehetőségek alkalmazásra kerületek volna.

Az év praxisa

Évek óta 10–10, határon túli, és határon belüli alapellátó praxist díjaznak „Az év praxisa a Kárpát-medencében” elismeréssel. Elfogadva a Házi Gyermekorvosok Egyesületének és Újszilvás polgármesterének javaslatát, idén dr. Altsach Rita gyermekorvosi praxisa is a díjazottak közé került. A kitüntetést a szeptember 3-i ünnepség keretében, a Vigadó épületében nyújtja át dr. Kásler Miklós miniszter.


Cikkek PDF formátumban
IdCímLetöltés
1Hányás, hasmenés: a víz, tea és kóla ilyenkor a legrosszabb folyadék!
2Rendelési idő
3A teljes újság letöltése
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció