Praxisközösség

Kérdések és válaszok: EESZT témában
Praxisközösség 2021.12.17.

A 2021. novemberi 20-i XXVI. HGYE online Őszi konferencia előadásai alatt több kérdés is érkezett a kollégák részéről EESZT-vel kapcsolatosan, amelyek továbbításra kerültek Szabó Bálint informatikai főigazgató-helyettes felé (OKFŐ) és válaszai alább olvashatók.


Szoros Praxisközösség - Webinár - Ma (június 30.) 19 órától
Praxisközösség 2021.06.30.

Kedves Kollégák! 

Ma este 19 órától az alábbi Zoom linken lehet csatlakozni a Szoros praxisközösségek webinárra, ahol Dr. Végvári Tamás az OKFŐ alapellátásfejlesztési igazgatója tájékoztatást ad a szoros praxisközösségekkel kapcsolatosan, naprakész információkkal látja el a házi gyermekorvosokat, valamint megválaszolja a témában feltett kérdéseket, megkönnyítve ezzel a szoros praxisközösségek sikeres és zökkenőmentes kialakítását.

A webinár csatlakozási linkje: https://youtu.be/6OX_m4paogE

Virtuális részvételére feltétlenül számítunk!

https://youtu.be/6OX_m4paogE
Szoros praxisközösségek - beküldési határidő: 2021. július 25-ig
Praxisközösség 2021.06.22.

2021. június 14-én közzétételre került (alapellatas.okfo.gov.hu) a praxisközösségi konzorciumok, valamint az egyesült és integrált praxisközösségek nyilvántartásba vételi felhívása, valamint május végén néhány ponton módosult a praxisközösségekről szóló 53/2021. (II. 9.) Korm. rendelet, amelyek kapcsán szeretnénk néhány fontos információval szolgálni.



 


Módosított, hatályos Korm. rendelet a Praxisközösségekről
Praxisközösség 2021.06.22.

A módosított, hatályos, praxisközösségekről szóló 53/2021. (II. 9.) Korm. rendelet itt tekinthető meg: https://njt.hu/jogszabaly/2021-53-20-22

https://njt.hu/jogszabaly/2021-53-20-22
A legfontosabb változások a praxisközösségi kormányrendeletben
Praxisközösség 2021.05.31.

Kedves Kollégák! 

Az 53/2021. (II.9.) Korm. rendelet a praxisközösségekről (továbbiakban: rendelet) 2021. május 26-án módosításra került, amelyet a 277/2021. (V. 26.) Korm. rendelet. az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról 19-23.§ tartalmazza. Ez a jogszabályváltozás megnyitotta az utat, hogy rövid időn belül eljuthasson a kollégákhoz például a praxisközösségi konzorciumi megállapodás hivatalos mintája. Mindez felgyorsítja a szoros praxisközösségek megalakulását is.

A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb változásokat.


Gyakran ismételt kérdések praxisközösségek témában
Praxisközösség 2021.05.10.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján a praxisközösséggel kapcsolatosan gyakran felmerülő kérdésekre megtalálhatók a hivatalos válaszok.

https://oali.aeek.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/
Videó a praxisközösségről szóló webináriumról
Praxisközösség 2021.03.09.

Az alábbi linken nézhető meg a március 8-i Praxisközösség vagy szóló praxis? Merre tovább házi gyermekorvoslás? című webináriumról készült videó. 


EESZT - Létrejött az Országos Kórházi Főigazgatóság
Praxisközösség 2021.03.07.

2020. december 31-ével megszűnt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), melynek minden korábbi feladatát az Országos Kórházi Főigazgatóság vette át. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv. 

Az új szervezet feladatai közé tartozik többek között az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában is. 


Március 8. (hétfő), 16 óra - Webinárium - Minden, amit tudni kell a praxisközösségről
Praxisközösség 2021.03.03.

Kedves Kollégák!

Az elmúlt hetekben rengeteg kérdés érkezett a HGYE vezetőségéhez a praxisközösséghez való csatlakozás és a házi gyermekorvoslás jövőjével kapcsolatosan. Ezek megválaszolására a HGYE webináriumot szervez, amelyre 2021. március 8-án (hétfő), 16:00-17:30 között kerül sor. 
Az online eseményen, a HGYE felkérését elfogadva Dr. Takács Péter főigazgató-helyettes, Dr. Végvári Tamás igazgató, Dr. Kovács Tamás elnök, valamint Dr. Muzsay Géza vezető vesznek részt és hiteles tájékoztatást nyújtanak a tagság és az érdeklődők számára a mindenkit érintő és jelenleg legaktuálisabb témában.

A kerekasztal-beszélgetés házigazdája Dr. Havasi Katalin, a HGYE elnöke

Dátum: 2021. március 8. (hétfő), 16:00-17:30
Részvétel: A webinárium ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyre ITT lehet jelentkezni.


Gyakorlati idő összegyűjtése Ügyfélkapun keresztül
Praxisközösség 2021.02.24.

Kedves Kollégák!

Egy kis segítség a jogviszonyban töltött idő öszsegyűjtésére.

A NEAK honlapján megtalálható az ÜGYFÉLKAPU-ra irányító link, amely az ügyfélkapu azonosítás után elvezet az https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp internetes lapra, ahol a Biztosítási jogviszony lekérdezés menüpontra kattintva kiadja a kérdező biztosítási jogviszonyban töltött idejére, munkahelyekre vonatkozó információkat.
Ezt a táblázatot le lehet tölteni pdf-ben.


Hogyan tudunk kollegiális praxisközösséghez csatlakozni?
Praxisközösség 2021.02.23.

Szeretnénk ezúton is felhívni a figyelmet, hogy a praxisközösséghez való csatlakozási felvételi kérelmet vasárnapig, azaz február 28-ig kell postára adni! Az elektronikus űrlapot kitöltés után ki kell nyomtatni, alá kell írni és ajánlott küldeményként kell postázni! 

Nagyon fontos! Most csak a kollegiális praxisközösségbe lehet jelentkezni, azaz hétvégéig azt kell eldönteni, hogy egyéni praxisban dolgozik tovább valaki vagy a laza praxisközösséget választja. Ha utóbbira esik a választás és a későbbiekben - már most tudja, hogy - szoros praxisközösségben szeretne majd dolgozni, akkor a Felvételi kérelem 4. pontjában ezt mindenképpen jelölje be!

Hogyan tudunk a kollegiális praxisközösségekhez csatlakozni? Az 53/2021. (II.9.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése szerinti kollektív praxisközösségi felvételi kérelem hol található (honnan tölthető le) és kinek címezve kell benyújtani?

A szükséges információk és dokumentáció a cikk végén található linkre kattintva érhető el. 

https://oali.aeek.hu/praxiskozosseg
Praxisközösség vagy egyéni praxis? A héten el kell dönteni!
Praxisközösség 2021.02.23.

Már csak pár nap áll rendelkezésünkre, hogy döntést hozzunk arról, hogy praxisközösséghez szeretnénk csatlakozni, amennyiben már az első negyedévben szeretnénk igénybe venni a bértámogatást.

Februrár 28-ig a kollegiális praxisközösségbe lehet jelentkezni, azaz hétvégéig azt kell eldönteni, hogy egyéni praxisban dolgozunk tovább vagy a laza praxisközösséget választjuk. Szoros praxisközösséget a későbbiekben csak azok tudnak létrehozni, akik előzetesen már csatlakoztak egy kollegiális praxisközösséghez.


https://oali.aeek.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/
Legkésőbb péntek a határideje a gyakorlati időt igazoló dokumentumok benyújtásának
Praxisközösség 2021.02.23.

Kedves Kollégák!

Az elmúlt napokban biztos mindenki megkapta a NEAK elektronikus tájékoztató levelét, amelyben kéri, hogy a finanszírozás folyamatossága érdekében a gyakorlati időt igazoló dokumentumok másolatát legkésőbb péntekig küldjük meg. Ez azért fontos, mert a bértámogatás összege az orvosok esetében a gyakorlati időtől és a praxisközösséghez történő csatlakozástól függ.

A gyakorlati idő igazolására elfogadható pl. a tb. jogviszony igazolásáról szóló dokumentum, munkakönyv, munkáltatói igazolás, munkaszerződés, kinevezés (közalkalmazott), NAV igazolás (egyéni vállalkozó), továbbá ha meghatározott ideje fennáll a NEAK-kal a finanszírozási szerződéses jogviszony, annak időtartama is elfogadható igazolásként. Ez utóbbit külön jelezni kell, amennyiben ezen okból nincs külön igazolás benyújtva.


Kormányrendelet a praxisközösségekről
Praxisközösség 2021.02.10.

Ma megjelent a praxisközösségekről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, ami a háziorvosokra, a házi gyermekorvosokra, fogorvosokra, háziorvosi szolgáltatókra és a praxiskezelőre terjed ki. 



Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció