COVID-19

Tájékoztatás a 16-18 évesek COVID-19 oltásra történő regisztráció módjáról
COVID-19 2021.04.15.

Jelentős előrelépés: a NNK oltási terv tájékoztatójának V. és VII pontjában olvasható, hogy az oltási tervben a 16-18 évesek COVID-19 oltása is szerepel, valamint az oltási regisztráció során nyilvántartásba veszik a 16-18 évesek oltakozási szándékát is.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-16-18-eves-fiatalokat-lehet-regisztralni-oltasra?fbclid=IwAR07_b2JIfdDsHnbXJYNoh3z2jvgFRReQgt2Ffadd99vfwgp_yB0Qyz6p5s
Visszanézhető a MIS-C webinár
COVID-19 2021.04.15.

Az április 13-ai nagysikerű MIS-C Webinár videója ezen a linken nézhető 

https://ementinplus.hu/course/view/mis-c-webinarium#eloadasok
HGYE - Dr. Kovács Ákos: Gyermekek koronavírus elleni oltásáról
COVID-19 2021.04.07.

A felnőtt lakosság egyre nagyobb arányú átoltottságának elérésével párhuzamosan a figyelem a gyermekek és
a serdülők koronavírus elleni oltása felé fordul.

Szükséges-e most oltani a gyermekeket?


Kaphat-e szoptató anya COVID-19 ellen oltást?
COVID-19 2021.04.06.

Az új koronavírus okozta világjárvány harmadik hullámának idején Magyarországon is ijesztő ütemben növekszik az új megbetegedések száma, ezért is kiemelkedően fontos, hogy a védőoltást minél többen, a lehető legrövidebb idő alatt megkaphassák. Sajnos a betegség az új vírus-variánsok révén a fiatalabb korosztályt sem kíméli, és egyre több gyermekét szoptató édesanya teszi fel joggal a kérdést, hogy miként tudná a legjobban védeni magát és gyermekét is a fertőzéstől. A guide to getting the right COVID-19 test at the right time
COVID-19 2021.03.25.

A csatolva angol nyelvű útmutató a COVID-19 teszt megfelelő időben és módon történe elvégzéséről ad hasznos információkat, míg a táblázat segít eligazodni a tesztek értelmezésében.


Favipiravir-kezelés és szoptatás
COVID-19 2021.03.22.

Jelenleg nem rendelkezünk információkkal a favipiravir-kezelés biztonságosságáról a szoptatás alatt, és arról sem, hogy a gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. Mivel a favipiravir egy kisméretű molekula és kb. 60%-a fehérjéhez kötve kering a vérben, ezért feltételezhető, hogy kiválasztódik az anyatejbe és kis mennyiségben az újszülött/csecsemő bélrendszeréből fel is szívódik. 
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az erre vonatkozó biztonságossági vizsgálatok hiányában favipiravir-kezelés mellett a szoptatás nem ajánlható.

A Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete közös szakmai anyaga a fenti témában alább, illetve csatolva olvasható.


Közlemény: Közös állásfoglalás a gyermekek COVID-19 szűrésével kapcsolatban
COVID-19 2021.03.05.

A magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalása a gyermekek COVID-19 szűrésével kapcsolatban

A koronavírus járvány harmadik hullámban jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk.  

A sajtóban sokféle, szakmailag nem mindig megalapozott állásponttal találkozhatunk ezzel kapcsolatosan, ezért a gyermekgyógyász szakmai szervezetek vezetőiként közös kötelességünknek érezzük, hogy hiteles információt nyújtsunk a gyermeket nevelő családok és az egész laikus közvélemény részére.


OSEI: Covid19 fertőzést követő inaktív időszak táplálkozási ajánlásai élsportolók számára
COVID-19 2021.02.03.

Alább olvasható az OSEI Sporttáplálkozási Munkacsoportjának ajánlása a Covid19 fertőzésen átesett – gyógyulás utolsó fázisában lévő - élsportolók táplálkozásának optimalizálása, az inaktivitással együtt járó izomveszteség lassítása, testtömeg növekedés elkerülése, immunrendszer  támogatása érdekében.


Vakcinakörkép - Dr. Onozó Beáta, házi gyermekorvos összefoglalója
COVID-19 2021.01.18.

Egy évvel az új típusú koronavírus megjelenése után a világ készen áll a járvány legyőzésére, elindultak a védőoltások hazánkban is és számos vakcina áll közvetlenül engedélyeztetés előtt. Szinte kapkodjuk a fejünket, hogy melyik cég, melyik típusú vakcinája éppen hol tart és mit várhatunk tőle. Ez a hihetetlen gyorsaság sokakban a szkepticizmust erősíti, hiszen korábban azt láttuk, hogy egy-egy védőoltás kifejlesztése hosszú éveket vett igénybe.


Oseltamivir (Tamiflu) kezelés influenza és SARS-CoV2 vírusok együttes előfordulása idején az alapellátásban - Dr. Karászi Éva PhD, alapellátó gyermekorvos összeállítása
COVID-19 2021.01.18.

A 2020/2021 influenza szezonban a COVID-19 pandemia miatt érvényben lévő óvintézkedések mellett feltételezhetően az influenzajárvány nem lesz olyan mértékű, mint a korábbi években. A déli féltekén már lezajlott járvány adatai is azt mutatják, hogy a megszokottnál jóval kevesebb fertőzött volt.A 2020/2021 influenza szezonban a COVID-19 pandemia miatt érvényben lévő óvintézkedések  mellett feltételezhetően az influenzajárvány nem lesz olyan mértékű, mint a korábbi években. A  déli féltekén már lezajlott járvány adatai is azt mutatják, hogy a megszokottnál jóval kevesebb fertőzött volt.Tájékoztató a COVID-19 vakcina szoptatás alatti alkalmazhatóságáról
COVID-19 2021.01.18.

Jelenleg a Covid-19 betegség ellen a Comirnaty vakcina (Pfizer-BioNTech) engedélyezett Magyarországon, mely mRNS alapú (nincs aktív vírus vagy annak komponense az oltóanyagban). Az mRNS alapú Covid-19 vakcinák szoptató nők számára történő beadása körül ellentmondásos  információk keringenek, és több oltóponton is elutasítják a szoptató anyák beoltását. Ennek oka, hogy a vakcinafejlesztés során a klinikai vizsgálatokba szoptató nőket nem vontak be. Ez teljesen szokványos, hiszen várandós és szoptató nők nem kerülnek be az első vizsgálati csoportba semmilyen új gyógyszer, oltás vagy terápia bevezetésekor.

Az Anyatejút Tudásközpont, a Szoptatásért Magyar Egyesület és a Magyar Szoptatási Tanácsadók Közössége tájékoztatója  a mellékletben olvasható. 


Kérdések és válaszok a COVID-19 elleni védőoltásról
COVID-19 2021.01.11.

Számos kérdés merül fel a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatban. Hatásos, hogyan működik, van mellékhatása? A jelenleg Magyarországon egyedüliként elérhető vakcina gyártója készített egy videót, amely sok kérdésre választ ad. 

https://m.youtube.com/watch?v=xSyVhGXNa8Yandfeature=youtu.be
A covid-oltást igénylő alapellátó gyermekorvosok felmérése és a gyakorlat egységesitése jelenleg is folyamatban van
COVID-19 2021.01.05.

Kedves Kollégák!

A koronavírus-védőoltás felvételével kapcsolatban számos, országszerte regionálisan is különböző  információ, illetve gyakorlat ismert. Ezúton szeretnénk tájékoztatni Benneteket, hogy a covid-oltást igénylő alapellátó gyermekorvosok felmérése és a gyakorlat egységesitése jelenleg is folyamatban van, az oltást igénylők várhatóan jövő héten, de legkésőbb az azt követő héten megkapják az első vakcinát. Amint újabb információ áll rendelkezésünkre, természetesen azonnal tájékoztatunk Benneteket.

Kórházi oltópontok elérhetősége (egészségügyi dolgozók számára):

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara
Új eljárásrend és terápiás kézikönyv a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban
COVID-19 2021.01.04.

Megjelent 

- a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok), valamint 
- a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyve

Mindkét anyag letölthető innen


Gyakorlati kérdések a COVID-19 elleni vakcinációval kapcsolatban
COVID-19 2020.12.22.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szakmai támogatásával Dr. Onozó Beáta es Dr. Kulcsár Andrea elkészítték a "Gyakorlati kérdések a COVID-19 elleni vakcinációval kapcsolatban" című szakmai anyagot. Jelen összefoglalóban a Pfizer-BioNTech messenger RNS (mRNS) alapú BNT162b2 vakcinával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat kerültek összegzésre a National Health Service, (NHS, Green Book, UK), a Center of Disease and Prevention (CDC, ACIP, USA) és a Robert Koch Intézet (RKI, STIKO, Németország) tájékoztatói alapján.


Állásfoglalás - COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérése
COVID-19 2020.12.14.

Csatoltan olvasható az Országos Sportegészségügyi Intézet Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat az elmúlt hetek tapasztalatai és a bővülő nemzetközi szakmai ismeretek alapján elkészítette aktuális állásfoglalását a COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében.

Az állásfoglalás a "részletek" gombra kattintva olvasható.


Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció