Hí­rek

Mi az a funkcionális hasi fájdalom? Kezelési és diagnosztikai tájékoztató
Hí­rek 2024.04.12.

Az orvoshoz fordulás egyik gyakori oka a krónikus hasi fájdalom, melynek hátterében leggyakrabban funkcionális hasi fájdalom áll. Annak ellenére, hogy a funkcionális hasi fájdalom hátterében nem áll komoly szervi ok, a panaszok rontják az életminőséget, a családok mindennapi életét befolyásolják.


Veres Gábor mentordíj pályázat 2024
Hí­rek 2024.04.10.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetősége és a Fiatal Gyermekorvos Szekció 2023-ban megalapította a Veres Gábor mentordíjat, mely idén második alkalommal kerül meghirdetésre.

A Veres Gábor mentordíj a hazai gyermekorvoslás megtartásának legfontosabb zálogaként a fiatal orvosgenerációk felnövekedésének, megerősödésének támogatását tartja. A mentordíj célja a fiatal gyermekgyógyászok gyakorlati és elméleti képzését, gyógyító vagy kutató munkáját segítő kiemelkedő mentori tevékenység elismerése.

A pályázatok benyújtási határideje: 2024.05.01 éjfél

https://forms.gle/Tgy4ephqYbjDhuTS6
2024-ben is támogassa adója 1%-ával az egészséges gyermekkort
Hí­rek 2024.04.11.

Kedves Adományozó!

Ezúton köszönjük adományát, amelyet a HGYE részére ajánlott fel a tavalyi évben, személyi jövedelemadójából. Így az előző évben több mint 500 000 forint gyűlt össze a magánszemélyek által felajánlott adó 1%-ból.

Köszönjük és örömmel fogadjuk, ha továbbra is pénzadománnyal szeretné támogatni munkánkat! 
Ezt megteheti úgy is, ha idén május 21-ig ismét felajánlja az SZJA 1%-ot.

Név: Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesülete
Adószám: 18079849-2-41

Egyúttal kérjük, hívja fel a szülők, ismerősök figyelmét arra, hogy adójuk 1%-val ők is támogathatják a HGYE szakmai tevékenységén keresztül gyermekeik egészséges felnőtté válását. 


Első helyen végzett a HGYE-SE
Hí­rek 2024.04.08.

A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket. Az orvos kategória győztese 2024-ben a HGYE pályázata, ami a SE Gyermekklinika Életmódambulanciájának szakmai támogatásával készült.

2024. március 20-án hirdették ki a Richter Anna díj nyerteseit. A HGYE-SE csapata nagy izgalommal várta ezt a napot, hiszen november óta készült a gyermekkori obesitás projekttel, amelyben egy szakmai anyagot, egy bemutatkozó, valamint egy oktatókisfilmet készítettek. 

Végül az orvos kategóriában első helyen végzett a HGYE-SE "Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni" projekt.

Csapatvezető: Dr. Kántor Irén
Csapattagok: Dr. Gács Zsófia, Dr. Havasi Katalin, Dr. Rósa Ágnes, Braun Helga

https://www.richterannadij.hu/index.php/2023/2023-nyertes-2
Tényleg a lényeg - Újszülöttkori icterus ellátási protokollja, kialakulásának rizikói és tényezői, patológiás icterus ismérvei
Hí­rek 2024.04.08.

Megjelent a HGYE gondozásában a "Tényleg a lényeg" sorozat legújabb kiadványa a "Tényleg a lényeg - "Újszülöttkori icterus ellátási protokollja, kialakulásának rizikói és tényezői, patológiás icterus ismérvei" címmel. A csatolva található kezelési séma, algoritmus, a napi munkánk során nyújthat támogatást. Összefoglalva az ellátási protokollját, kialakulásának rizikót, tényezőit, valamint a patológiás icterus ismérveit. Mindezt a legfrissebb szakmai ajánlásokkal harmónizálva.

Honlapunkon megtalálható letölthető formátumban.

Forgassátok haszonnal!


Megjelent a Hírvivő 2024/1. száma
Hí­rek 2024.04.02.

A Hírvivő idei első száma olyan témákat jár körbe, mint praxisjog, SMA, sportorvosi vizsgálatok, helmintiázsok, anémia, gyermektraumatológia, sárgasás, öngyilkosság emgelőzése, serdülőkor, valamint interjú olvasható Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkárával.

https://www.hgye.hu/index.php?id=2&hirvivoid=90
Háziorvosi időpontfoglalás - Felhasználói útmutató 1.0
Hí­rek 2024.03.18.

A csatolt dokumentum a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, és a fogorvosok számára készült, leírja az EESZT háziorvosok által is használható időpontfoglaló funkcióinak működését, ismerteti azok használatának módját.


You Tube-on megtalálható eszközök leírása, használata
Hí­rek 2024.03.18.

A házi gyermekorvosi praxisokban használt készülékek használatáról, leírásáról számos videó készült, amelyeknek linkgyújteménye csatolva található. 


Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken! - 2024. május 2-5., Siófok
Hí­rek 2024.02.13.


FONTOS információ Indikátorokkal kapcsolatban
Hí­rek 2024.01.08.

A jelentésben elfogadott OENO-kódok alkalmazása a budapesti főosztállyal egyeztetésre kerültek.

Tájékoztatásuk alapján a 
43601-es OENO használata a helyes, ez a jelenleg érvényes OENO kódja a oltásnak.
43594-es OENO-kód még ez év közepéig kerül elfogadásra, ugyanis időközben a Szabálykönyvből kikerült, már érvénytelen OENO-kód.

Fentiekre való tekintettel a NEAK honlapján lévő tájékoztatóban foglaltak az irányadóak az indikátorok elszámolása kapcsán.


NNGYK védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatása
Hí­rek 2024.01.08.

A HGYE vezetősége két védőoltás alkalmazásával kapcsolatban kért tájékoztatást a NNGYK-tól, annak érdekében, hogy a szülőknek megfelelő felvilágosítást adhassunk, és magunk is megfelelőképpen járjunk el. Alább olvashatók a kérdések és Dr. Galgóczi Ágnes, a NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály osztályvezetőjének válasza.

1. Vaxneuvance (15 valens Pneumococcus Vakcina)
2. Spikevax XBB 1.5 (Moderna) COVID-19 elleni oltóanyag
3. Megjelent a 18/1998. NM rendelet módosítása a varicella elleni oltási rend változással

https://www.hgye.hu/index.php?id=3&cid=746
Jogszabályváltozások
Hí­rek 2024.01.08.

2023. 12. 23-tól hatályos a 8/2002. (X. 4.) ESZCSM rendelet módosítása

1. § Az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező áráról, valamint a  támogatás elszámolásának módjáról szóló 8/2002. (X. 4.) ESZCSM rendelet 1. § (1) bekezdésében a „2700 Ft.” szövegrész helyébe a „3500 Ft.” szöveg lép.


Tényleg a lényeg - Tehéntejfehérje-allergia ellátás az alapellátásban
Hí­rek 2023.12.03.

Kedves Kollégák! 

Megjelent a HGYE gondozásában a "Tényleg a lényeg" sorozat legújabb kiadványa a "Tényleg a lényeg - Tehéntejfehérje-allergia ellátás az alapellátásban" címmel. A csatolva található kezelési séma, algoritmus, a napi munkánk során leggyakoribb tünetek és kórképek esetén diagnosztikai és terápiás támogatást nyújt. Összefoglalva a vezető tüneteket, osztályozva a súlyosságát, felsorolva a terápiás lehetőségeket. Mindezt a legfrissebb szakmai ajánlásokkal harmónizálva.

Honlapunkon megtalálható letölthető formátumban.

Forgassátok haszonnal!


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció