A hipertónia diagnózisa, kezelése, gondozása a házi gyermekorvosi gyakorlatban – szakmai iránytű

Irányelvek 2019.08.06.
Reusz György és munkatársai (Szabó László, Kis Éva, Ablonczy László) szakmai útmutatója alapján Muzsay Géza házi gyermekorvos állította össze
1. A gyermekkori hipertónia egyre gyakoribb, a gyermekek körében mintegy 2-3%, az obesitás gyakoriságának növekedésével ennek aránya is folyamatosan növekszik. 2. A serdülőkor előtti hipertóniák oka elsősorban organikus, ezen belül pedig döntően renális. A vérnyomást a kornak és nemnek megfelelő, testmagasság percentilist is figyelembe vevő vérnyomás-percentilis adatokhoz kell viszonyítani 15 éves korig. Normál < 90 percentil, magas-normál 90-95 pc., hipertónia 1.fok 95 pc - 95pc+12Hgmm, felette súlyos hipertónia (ld. 1. táblázat: a 95-ös percentilisnek megfelelő vérnyomásértékek a testmagasság percentilis függvényében) 3. 16 éves kortól a határértékek: felnőtt magas-normál vérnyomás 130-139/85-89 Hgmm, hipertónia >140/90 Hgmm. Hipertónia 1.fok 140-159/90-99 Hgmm, felette súlyos. 4. A gyermekkori hipertónia kivizsgálása és ellátása gyermek hipertónia-centrumokban történjen. A szakmai útmutató a csatolt PDF-ben olvasható.
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció