A hipertónia diagnózisa, kezelése, gondozása a házi gyermekorvosi gyakorlatban – szakmai iránytű

Irányelvek 2019.08.06.
Reusz György és munkatársai (Szabó László, Kis Éva, Ablonczy László) szakmai útmutatója alapján Muzsay Géza házi gyermekorvos állította össze
1. A gyermekkori hipertónia egyre gyakoribb, a gyermekek körében mintegy 2-3%, az obesitás gyakoriságának növekedésével ennek aránya is folyamatosan növekszik. 2. A serdülőkor előtti hipertóniák oka elsősorban organikus, ezen belül pedig döntően renális. A vérnyomást a kornak és nemnek megfelelő, testmagasság percentilist is figyelembe vevő vérnyomás-percentilis adatokhoz kell viszonyítani 15 éves korig. Normál < 90 percentil, magas-normál 90-95 pc., hipertónia 1.fok 95 pc - 95pc+12Hgmm, felette súlyos hipertónia (ld. 1. táblázat: a 95-ös percentilisnek megfelelő vérnyomásértékek a testmagasság percentilis függvényében) 3. 16 éves kortól a határértékek: felnőtt magas-normál vérnyomás 130-139/85-89 Hgmm, hipertónia >140/90 Hgmm. Hipertónia 1.fok 140-159/90-99 Hgmm, felette súlyos. 4. A gyermekkori hipertónia kivizsgálása és ellátása gyermek hipertónia-centrumokban történjen. A szakmai útmutató a csatolt PDF-ben olvasható.
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció