A házi gyerekorvosok negyven százaléka kiesett a rendszerből, miután a kormány megtiltotta a 65 évnél idősebb orvosok rendelését, mondta Póta György

Sajtófigyelés 2020.03.25.


Mv: A házi gyerekorvosok kilenc, negyven százaléka, bocsánat, kiesett a rendszerből, miután a kormány megtiltotta a 65 évnél idősebb orvosok rendelését, ezt mondta híradónknak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A teljes egészségügyben a korlátozás több tízezer dolgozót érint. A kormány felszólítására eddig kilencszáz egészségügyi önkéntes jelentkezett, hogy segítsen pótolni a kieső dolgozókat. Az első önkéntesek már munkába is álltak. Adminisztratív feladatokat vagy mintavételeket végeznek.R: Üres játszótér, üres focipálya és üres háziorvosi rendelő. A Pest megyei Gyömrőn a 65 évnél idősebb háziorvosok csütörtöktől nem vehetnek részt az alapellátásban. Nem találkozhatnak betegekkel, a többi háziorvos helyettesíti őket.Török Gábor, háziorvos: Azt gondoltam, hogy hozok valami könyvet, hogy tudjak olvasni, végül is nem hoztam és nem is lett volna időm.R: Az egyik érintett háziorvos azt mondta híradónknak, ha betegekkel nem is találkoznak, de így is sokat tudnak segíteni.Török Gábor: Jöttek vissza ambuláns lapokkal, azoknak a táppénzes oldalára rá kellett vezetni, hogy mi történt velük. Táppénzes lapokat adtunk ki azoknak, akiknek jogosult volt, tehát terhesek, s a többi, tehát végül is elláttuk a feladatunkat.R: De nem mindenhol ilyen jó a helyzet, például a házi gyerekorvosok esetében sok helyen esély sincs a helyettesítésre.Póta György, elnök, Házi Gyermekorvosok Egyesülete: Negyven százalék esett ki 24 órán belül a rendszerből. Vannak kerületrészek Budapesten, ahol komplex az ellátás, tehát ott, ahol ilyen két orvosos rendelők vannak és mind a kettő 65 feletti, vagy egy-egy orvos rendel valahol, ott például csak így van, hogy egy rendelőben valaki dolgozik, és akkor az egész fél kerület oda, az egy rendelőbe kell, hogy menjen, ha beteg.R: Több tízezer 65 év feletti orvos és szakdolgozó esett ki a rendszerből. Az ő pótlásukra kezdett toborzásba a kormány. Kásler Miklós emberi erőforrásért felelős miniszter hétfőn nyílt levélben hívott bárkit, akinek valamilyen egészségügyi végzettsége van. Az EMMI tájékoztatása szerint szerda estig kilencszáz önkéntes már jelentkezett is. Többségük orvos-, gyógyszerész- vagy fogorvoshallgató. Az első önkéntesek már munkába is álltak. Öten a Szent László Kórházban, huszan pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központban segítenek a betegellátásban és az adminisztratív feladatokban. Ötvenen pedig a járványügyi mintavételekben vesznek részt. De a kormány nemcsak önkéntesekre számít. Az összes végzős orvostanhallgató kötelezően mozgósítható, ha szükség van rájuk. Ők arról dönthetnek, hogy a fertőzésgyanúsak megfigyelésében, a súlyos fertőzöttek, az idősek és fogyatékosok vagy a karanténban lévők ellátásában akarnak részt venni.

forrás: rtlklub.hu
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció