A házi gyerekorvosok negyven százaléka kiesett a rendszerből, miután a kormány megtiltotta a 65 évnél idősebb orvosok rendelését, mondta Póta György

Sajtófigyelés 2020.03.25.


Mv: A házi gyerekorvosok kilenc, negyven százaléka, bocsánat, kiesett a rendszerből, miután a kormány megtiltotta a 65 évnél idősebb orvosok rendelését, ezt mondta híradónknak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A teljes egészségügyben a korlátozás több tízezer dolgozót érint. A kormány felszólítására eddig kilencszáz egészségügyi önkéntes jelentkezett, hogy segítsen pótolni a kieső dolgozókat. Az első önkéntesek már munkába is álltak. Adminisztratív feladatokat vagy mintavételeket végeznek.R: Üres játszótér, üres focipálya és üres háziorvosi rendelő. A Pest megyei Gyömrőn a 65 évnél idősebb háziorvosok csütörtöktől nem vehetnek részt az alapellátásban. Nem találkozhatnak betegekkel, a többi háziorvos helyettesíti őket.Török Gábor, háziorvos: Azt gondoltam, hogy hozok valami könyvet, hogy tudjak olvasni, végül is nem hoztam és nem is lett volna időm.R: Az egyik érintett háziorvos azt mondta híradónknak, ha betegekkel nem is találkoznak, de így is sokat tudnak segíteni.Török Gábor: Jöttek vissza ambuláns lapokkal, azoknak a táppénzes oldalára rá kellett vezetni, hogy mi történt velük. Táppénzes lapokat adtunk ki azoknak, akiknek jogosult volt, tehát terhesek, s a többi, tehát végül is elláttuk a feladatunkat.R: De nem mindenhol ilyen jó a helyzet, például a házi gyerekorvosok esetében sok helyen esély sincs a helyettesítésre.Póta György, elnök, Házi Gyermekorvosok Egyesülete: Negyven százalék esett ki 24 órán belül a rendszerből. Vannak kerületrészek Budapesten, ahol komplex az ellátás, tehát ott, ahol ilyen két orvosos rendelők vannak és mind a kettő 65 feletti, vagy egy-egy orvos rendel valahol, ott például csak így van, hogy egy rendelőben valaki dolgozik, és akkor az egész fél kerület oda, az egy rendelőbe kell, hogy menjen, ha beteg.R: Több tízezer 65 év feletti orvos és szakdolgozó esett ki a rendszerből. Az ő pótlásukra kezdett toborzásba a kormány. Kásler Miklós emberi erőforrásért felelős miniszter hétfőn nyílt levélben hívott bárkit, akinek valamilyen egészségügyi végzettsége van. Az EMMI tájékoztatása szerint szerda estig kilencszáz önkéntes már jelentkezett is. Többségük orvos-, gyógyszerész- vagy fogorvoshallgató. Az első önkéntesek már munkába is álltak. Öten a Szent László Kórházban, huszan pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központban segítenek a betegellátásban és az adminisztratív feladatokban. Ötvenen pedig a járványügyi mintavételekben vesznek részt. De a kormány nemcsak önkéntesekre számít. Az összes végzős orvostanhallgató kötelezően mozgósítható, ha szükség van rájuk. Ők arról dönthetnek, hogy a fertőzésgyanúsak megfigyelésében, a súlyos fertőzöttek, az idősek és fogyatékosok vagy a karanténban lévők ellátásában akarnak részt venni.

forrás: rtlklub.hu
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció