Gyermek COVID-19 eset követése - Protokoll alapellátók részére

Hí­rek 2020.11.18.
Függetlenül az életkoruktól, a gyermekeket is eltérő súlyossággal érinti az új koronavírus fertőzés okozta megbetegedés, a COVID-19. A nemzetközi survaillance adatok szerint a 18 év alatti gyermekek közel 57%-ban tünetmentesen vagy csak enyhe tünetekkel zajlik a betegség, de 2-4% hospitalizációra szorul. Fennálló alapbetegség miatt kockázati csoportba tartozó gyermekeknek közel 8-10-szer gyakrabban fordul súlyosabbra az állapotuk, ezért ők extra figyelmet kívánnak. 

A járványügyi korlátozások kapcsán valamint a biztonsági megfontolások miatt, március óta jelentősen lecsökkent a személyes orvos-beteg találkozások száma és a távkonzultáció vált elsődlegessé a felső légúti vagy gastrointestinális infectió tüneteit mutató gyermekek ellátásában. Ez új kihívások elé állította az alapellátó orvosokat abban, hogy pácienseik állapotának alakulását megnyugtatóan követni és regisztrálni tudják. A protokoll és mellékletei elsődlegesen azzal a céllal készültek, hogy a távkonzultációk során támogatást nyújtsanak a COVID-19 gyanús vagy igazoltan pozitív SARS-CoV-2 fertőzött gyermekek állapotának értékelésében, követésében, és a kórházi ellátás szükségességének megítélésében. 

A protokoll a cikk mellékleteként olvasható.
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
HGYE Őszi Konferencia - Megújuló lendülettel! Régi célok, új utak
2022. szeptember 8-10.

2022. szeptember 8-10. között kerül megrendezésre a HGYE Őszi konferenciája Tihanyban.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció