Elnöki beszámoló 2020/12/7

Hí­rek 2020.12.07.
Elnöki beszámoló 2020/12/7
Kedves Kollégák!

A most kezdődő ciklusban a HGYE új vezetősége elnöki beszámolókban teszi elérhetővé a tagok számára az egyesület tagjait érintő  ügyeket, azokat a témákat, amelyek a házi gyermekorvos kollégák munkáját segítik és előremozdítják. Az elnöki beszámolók a honlapon is megtalálhatók!

A folyamatban lévő egészségügyi átalakítás során létkérdés, hogy szakterületünket megfelelően pozicionáljuk, képviseljük és megfelelő minőségű szakmai anyagokkal támogassuk a házi gyermekorvoslás jövőjének megtervezését.

A. Szakmai munka
A Házi gyermekorvosok előző és új vezetősége már az elmúlt hónapokban intenzíven dolgozott, számos szakmai anyagot készített elő annak érdekében, hogy az átalakítások egyszerre szolgálják a praxisokban dolgozó kollégák és az általuk ellátott gyermekek érdekeit.  A szakmai anyag a csatolmányban olvasható.
 
B. Online kérdőív
Felmérést készítettünk arról, hogyan vélekednek a kollégák a praxisok együttműködéséről. Legtöbben a tisztán házi gyermekorvosi praxisok együttműködését támogatták, a praxisjog és a gazdasági függetlenség megtartásával. A módszertani központ vonatkozásában a klinikai gyermekgyógyászat, vagy az önálló házi gyermekorvosi módszertani központ elfogadható alternatíva a kollégáknak. A kérdőív eredményei a csatolmányban olvashatók.
 
C. Prof. Dr. Horváth Ildikó államtitkár asszonynál bemutatkozó látogatást tettem, ahol számos forró témát érintettünk:
 
1. A házi gyermekorvosok csoportpraxist alakítanak a 2020. 11. 25-i Kormányrendelet szerint.

  • A házi gyermekorvosok csoportpraxisba szerveződési lehetősége a klinikai szakvizsgánk elismerését jelenti, melynek számunkra kedvező finanszírozási vonzata is lesz. 
  • A csoportpraxisokban minden résztvevő megtarthatja praxisjogát, az alapfeladatokra szóló megemelt finanszírozását és gazdasági függetlenségét. 
  • Az együttműködésben vállalt többlet feladatokra többlet finanszírozást kapnak majd a csoportpraxisok. 
  • A csoportpraxis munkájába bevonhatók társszakmák képviselői és másodszakvizsgás kollégák is. 
 
2. Vonzóvá kell tenni a házi gyermekorvoslást a fiatalok számára 
A munkakörülmények, a társadalmi és az anyagi megbecsülés javítása a közös cél. Ez az érdeke a benne dolgozóknak, és ez szükséges ahhoz, hogy a fiatalok számára is vonzó lehessen házi gyermekorvosnak lenni.
Államtitkár Asszony támogatta azt a javaslatunkat, hogy már az orvosképzés során, jobban megismerjék a leendő kollégák a gyermek-alapellátás specialitását, feladatait és szépségét.
Támogatja a praxisvásárlás megkönnyítését praxisalap létrehozásával vagy kamattámogatott hitel lehetőségével.
A helyettesítés megfelelő díjazására, az azzal kapcsolatos problémákra is kitértünk, erre javaslatot fogunk kidolgozni.
 
3. COVID
Támogatta Államtitkár asszony azt a javaslatunkat, hogy a kormány nyújtson segítséget a karanténra kötelezett gyermekek szüleinek otthonmaradásához. Már decemberben törvényhozás elé kerülhet egy erre vonatkozó törvényjavaslat.
Eljutott az egyesülethez olyan információ, hogy egy kollégának megtagadta az OMSZ az 5 év alatti gyermektől történő mintavételt. Válaszában Horváth Ildikó államtitkár asszony leszögezte, hogy nem történt, és nincs is tervben az eljárásrend ilyen irányú módosítása, az említett esetben az OMSZ helytelenül járt el. 
 
4. Influenza oltás
Első körben a Vaxigrip oltóanyagot a korábbi évek oltási hajlandósága arányában osztották el a megyék között. Így van ahol sok kimaradt, de Pest megyében, arányaiban több oltást adtak be, és néhány helyen hiány alakult ki. Jelenleg a tisztiorvosi szolgálat a kimaradt oltóanyagot azokra a helyekre szállítja, ahol elfogyott. Azonban továbbra is lehet igényelni, amennyiben van lakossági igény, mert országosan még bőven van Vaxigrip oltóanyag a 6 hó-3 év közötti korcsoport számára. Amennyiben mégis elfogyna a még jelentős készlet - hiszen január közepéig még érdemes oltani -, akkor más típusú, de szintén ennek a korcsoportnak védelmet biztosító készítménnyel lehet majd biztosítani a kicsik védettségét.

Budapest, 2020. december 7.

Havasi Katalin
HGYE elnöke

IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
1PDF fájl 2
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció