Beszámoló az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének (ECPCP) 2021. február 13-i online üléséről

Hí­rek 2021.02.18.
Az Európai Alapellátó Gyermekorvosok Szövetségének idei online összejövetelén a 23 tagszervezet képviseletében 37 alapellátó gyermekorvos találkozott. A HGYE-t az egyesület alelnökei képviselték. A szombat délelőtti 4 órás megbeszélésen az szervezeti aktualitások egyeztetése mellett az egyes munkacsoportok munkáját értékeltük, majd a tagországok COVID helyzettel kapcsolatos beszámolóit hallgattuk meg. (A szövetség konkrét munkája lényegében a három munkacsoportban - curriculum, research, prevention - folyik, az évente két alkalommal sorra kerülő találkozók között ezek folyamatosan dolgoznak és tagjaik tartják a kapcsolatot egymással.) 

A beszámolót Dr. Kovács Ákos és Dr. Losonczi László a HGYE szakmai és általános alelnöke készítette a teljesség igénye nélkül néhány figyelemre méltó részletet kiemelve.

Megújul a kapcsolatfelvétel az EAP-vel és az EPA/UNEPSA-val (Simon Barak, Tel-Aviv, Izrael).
- Kollaborációs felkérés: Prof. Michaud, University Hospital of Lausanne, EuTEACH (European training in effective adolescent care and health) koordinátor, adoleszcens edukáció témában (Lausanne, Svájc)
- WHO – Pocket Book of Pediatric Primary Care – többen lektoráltunk benne fejezeteket, jelenleg parkolópályán (ref.: Gottfried Huss, Rheinfelden, Németország)
- Új primary care study terv 50 országban: Altorjai Péter - Stefano del Torso (Padova, Olaszország). ECPCP referens: Manuel Katz (Tel-Aviv, Izrael)

1. Maria Aparicio (Madrid, Spanyolország) – beszámoló a decemberben a The Journal of Pediatrics-ben megjelent systematic review-ról. (az anyagról ld. Altorjai Péter és Török Violetta részletes referátumát a legutóbbi Hírvivőben). Az alapellátó gyermekorvosok minőségi teljesítménye minden vizsgált paraméterben felülmúlja a családorvosokét.

Munkacsoportok vezetőinek beszámolói:

2. Curriculum Working Group beszámoló – Carmen Villaizan (Toledo, Spanyolország): 
EPA (Entrustable Professional Activities) project: a két éves aktív munka egy 170 oldalas munkafüzet elkészültével zárult. Továbbiakban a tagországokban az anyag validálása történik. A munkafüzet egy helyi igények szerint alakítható, lefordítható, felhasználható munkaanyag az alapellátó gyermekorvosi curriculumokhoz. A módszertani anyag fejlesztése során több fejezet kidolgozásában is aktívan részt vettünk. Az angol nyelvű munkafüzetet pdf formában a vezetőség is megkapta. A munkacsoport magyar tagja Kovács Ákos.

3. Research Working Group beszámoló: Jakob Urkin, Tel-Aviv, Izrael 

A munkacsoportban jelenleg az alábbi 5 témában zajlik kérdőíves vizsgálat: ADHD, asztma, elhízás, balesetmegelőzés, otitis media. Ez utóbbi publikálás alatt áll (Concha Sanchez P. Madrid, Spanyolország).
Az elhízással kapcsolatos nemzeti guideline-ok összehasonlításával foglalkozó felmérés ötletgazdája és referense Losonczi László.

4. Prevention Working Group – Christine Magendie (Huningue, Franciaország): 
Preventive interventions – tervezett új felmérés és állásfoglalás: a COVID másodlagos pszichés, szociális hatása a gyermekekre, gyermekjogi vonatkozások. Az iskolabezárások egész életre kiható következményei. 
A munkacsoport aktív magyar tagja: Bogdányi Katalin

5. A tagországok beszámolóiból, részletek említése nélkül: 
- Izrael: az oltások 16 éves kortól bárkinek szabadon és térítésmentesen felvehetők a nagyobb városok főterein, bevásárlóközpontokban, stadionokban felállított oltópontokon. Az illegálisan az ország területén tartózkodó, biztosítással nem rendelkező személyeket is beoltják, (az oltott „migráns” nem fertőz). Oltóanyag bőségesen rendelkezésre áll.
- Az Izraeli Gyermekgyógyászati Társaság javaslata elfogadásra került és így hamarosan elindul a krónikus beteg (diabéteszes, obez, immunhiányos, szív- tüdő- vesebeteg, autoimmun, vagy malignus betegséggel kezelt, 12 évnél idősebb gyermekek oltása a Comirnaty (Pfizer/BioNTech) vakcinával. Az AstraZeneca vakcinával már 6 éves kortól tervezik gyermekek oltásának megkezdését.
- Portugália: bár lassan csökkennek az esetszámok, a helyzet még mindig borzalmas. A harmadik hullám február elején tetőzött, napi 300 feletti halottal és 10-15 ezer (!) új beteggel. Az ország teljesen le van zárva, a repülőterek, határok nem elérhetők. Az iskolák, éttermek, boltok zárva vannak a legszükségesebb élelmiszereket árusítók kivételével. A gyülekezés, és az egyik megyéből a másikba utazás, családi látogatás is tilos. A portugál gyermekorvosok teljes munkaidőban felnőtt COVID osztályokra vannak vezényelve, csak a legszükségesebb akut gyermekellátás folyik. Az oltásokat egy éves korig adják csak be, az idősebbek oltásai és a szűrővizsgálatok szünetelnek. Hatalmas szociális krízis kezd kialakulni, a szegényebb sorsú gyerekek különösen érintettek.
- A magyar beszámolót Bogdányi Katalin készítette elő, de mivel ő nem tudott jelen lenni a megbeszélésen, azt Losonczi László mondta el. A prezentáció érintette a telemedicina térhódítását, a személyes vizitek számának csökkenését, ennek következtében a minőségi prevenciós, edukációs és betegellátó munka lehetőségének jelentős javulását, amelyet megtartani szeretnénk, az oltási rendszer fenntartását, összevont oltási alkalmak tervezését, az általános iskolák, óvodák nyitva tartását, a hőmérőzés bevezetését, valamint a szociális problémák előtérbe kerülését, ill. az ezekkel kapcsolatos hazai tapasztalatokat.  

6. Végül egy-két további érdekes szempont:
Érdekes volt megfigyelni, hogy kivétel nélkül minden tagország (hazánkat kivéve) pontos és naprakész számokkal rendelkezik a gyermekkori COVID fertőzések, kórházi esetek számával kapcsolatban. 

Ezek a számok Gottfried Huss szerint (WHO tanácsadó, Németország) várhatóan emelkedni fognak, ahol a jövőben pandémia lassan endémiává alakul, a COVID elsősorban a gyermekek betegsége lesz. 

Fontos lenne, hogy Magyarországon is elinduljon az életkor szerinti COVID regiszter, és követhetők legyenek az esetszámok. Ez a gyermekgyógyászati módszertani intézet feladata lenne.

A pandémia érdekes változást okoz a gyermekpopulációt érintő más kórképek tekintetében is. Elsősorban a másodlagos hatásokkal magyarázható morbiditások, (a depresszió, ADHD, tanulási problémák, elhízás, szociális- és magatartászavarok) száma várhatóan jelentősen emelkedni fog, a szegénységben élő gyermekek fejlődési rizikóinak fokozódása várható. 
Ugyanakkor már most megfigyelhetően csökken a hirtelen csecsemőhalál (a korábbinak mintegy 15%-a!) a koraszülés gyakorisága, és összességében a gyermekhalandóság. Eltűnt a szezonális influenza, és az RSV járvány szezonalitása is megváltozott. 

Komoly probléma, hogy a gyermekre vonatkozó vizsgálatok (pl. a vakcinák tekintetében) szinte teljesen hiányoznak. Több országban a dél-afrikai és az angliai variáns terjedése jelenti jelenleg a komoly problémát. 

A következő találkozót a járványhelyzet függvényében tervezzük, március végéig döntünk a végleges időpontról. Az őszre tervezett helyszín Helsinki, de az október 7-9 között Zágrábban megrendezésre kerülő Europediatrics konferenciához csatlakozó satellite meeting is szóba jön.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció