Asztmával kapcsolatos tudnivalók a jogszabályi változások tükrében

Jogszabályok, rendeletek 2017.06.18.
– Magyar Közlöny 3/2013.(I.7.) EMMI rendelet az FCSP-ről. A támogatás megadásának kritériumaként a súlyos asztma szerepel, de a fogalmat a rendelet nem definiálja! – Gyermek-tüdőgyógyász állásfoglalás (Az EMMI Egészségügyi Államtitkársággal történt egyeztetést követően készült, 2013. április 26-án) a jelenlegi nemzetközi és hazai ajánlások figyelembevételével:
1. Súlyos asztma-6 éves életkor felett – kombinációs kezelés mellett nem kontrollált állapot a vizsgálatot megelőző négy hétben. (kontrollált állapot: nappali tünet legfeljebb 2x hetente, fizikai aktivitás nem korlátozott, nincsenek éjszakai tünetek, rohamoldóra hetente 2, vagy kevesebb alkalommal van szükség, légzésfunkció normális) – a vizsgálatot megelőző évben legalább 2 alkalommal intézeti elhelyezést és szisztémás szteroidot igénylő fellángolás. 2 Súlyos asztma: 6 éves életkor alatt – kombinációs kezelés (ICS+LABA vagy LTRA) mellett havonta legalább 2 alkalommal soron kívüli ellátást igénylő obstr. tünet. ( gyermekét a szülő nem tudja közösségbe adni) A pontos házi gyermekorvosi dokumentáció nélkülözhetetlen!
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció