Asztmával kapcsolatos tudnivalók a jogszabályi változások tükrében

Jogszabályok, rendeletek 2017.06.18.
– Magyar Közlöny 3/2013.(I.7.) EMMI rendelet az FCSP-ről. A támogatás megadásának kritériumaként a súlyos asztma szerepel, de a fogalmat a rendelet nem definiálja! – Gyermek-tüdőgyógyász állásfoglalás (Az EMMI Egészségügyi Államtitkársággal történt egyeztetést követően készült, 2013. április 26-án) a jelenlegi nemzetközi és hazai ajánlások figyelembevételével:
1. Súlyos asztma-6 éves életkor felett – kombinációs kezelés mellett nem kontrollált állapot a vizsgálatot megelőző négy hétben. (kontrollált állapot: nappali tünet legfeljebb 2x hetente, fizikai aktivitás nem korlátozott, nincsenek éjszakai tünetek, rohamoldóra hetente 2, vagy kevesebb alkalommal van szükség, légzésfunkció normális) – a vizsgálatot megelőző évben legalább 2 alkalommal intézeti elhelyezést és szisztémás szteroidot igénylő fellángolás. 2 Súlyos asztma: 6 éves életkor alatt – kombinációs kezelés (ICS+LABA vagy LTRA) mellett havonta legalább 2 alkalommal soron kívüli ellátást igénylő obstr. tünet. ( gyermekét a szülő nem tudja közösségbe adni) A pontos házi gyermekorvosi dokumentáció nélkülözhetetlen!
IdCímLetöltés
1PDF fájl 1
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció