Kérdések és válaszok a COVID-19 védőoltásról - válaszolt Prof. Dr. Mészner Zsófia

COVID-19 2021.11.05.

Kedves Kollégák!


Szeptember közepén lehetőség volt a COVID-19 védőoltással kapcsolatosan kérdéseket feltenni Prof. Dr. Mészner Zsófia PhD részére. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) Módszertani igazgatója válaszolt a kérdésekre, amelyek a részletek gombra kattintva olvashatók.

A fenti témában továbbra is várjuk a kérdéseket ITT.

1. Kérdés: Nem elég-e egy oltás a 12-15 éves korosztálynak? van- e jelentősége az intervallumnak? Nem lenne-e jobb 6 hó különbséggel oltani adni az oltást, ahogy a HPV és HBsAg esetén tesszük. A gyerekek jó immunválaszt produkálnak és nem is olyan súlyos esetükben a covid-betegség.

Válasz: Nem, nem elég négy-öt-hat hónapos időközzel adni a 12-15 éveseknek az mRNS vakcinákat, mert erre jelenleg még nincs klinikai vizsgálat, míg a másik kettőre van, azért lett az javasolt. 

2. Kérdés: Várható-e, hogy az NNK hivatalosan is eltörli a COVID-19 oltások és az egyéb oltások között kötelezően tartandó két hét szünetet?

Válasz: Az NNK malmai nem szoktak gyorsan őrölni, de előbb utóbb  a plusz-mínusz két hét helyett itt is megengedett lesz az együttadás, vagy a plusz-mínusz 3 nap. Jelenleg még ne ez a helyzet, hogy legyen hazai tapasztalat.

3. Kérdés: Várható-e más platformú oltás törzskönyvezése gyermekekben? Nem lenne biztonságosabb egy rekombináns oltás?

Válasz: Nem tudok arról, hogy más platformú oltóanyagot is fognak-e engedélyezni erre a korosztályra, de nyilván mindegyik gyártó ügyködik azon, hogy ez megtörténhessen.

4. Kérdés: Beolthatjuk e második oltással a légúti tüneteket produkáló középiskolásokat, ha az iskolában nagyon sok tanulónak és pedagógusnak van légúti tünete? Teszteljük-e őket második oltás előtt

Válasz: Nem lesz kevesebb légúti beteg az elkövetkező hetekben sem, sőt, és nem kell, nem érdemes tesztelni oltás előtt, sehol nem tesznek ilyet. Ha lappangási időben oltunk, mitigáltabb infekcióra számíthatunk, hiszen nem tartalmaz egyik vakcina sem élő ágenst.


5. Kérdés: Javasolt-e minden 12 év feletti oltott személynek 3. Covid oltás? Ha igen, mennyivel a 2. oltás után, és melyik oltóanyagot ajánljuk?

Válasz: Nem javasolt minden 12 éven felülinek 3. oltás! Egyelőre a hivatalos állásfoglalás minimum 4-6 hónappal a második után a 65+, illetve súlyos komorbiditásúaknak ajánlott és azoknak, akik, ha néztek ellenanyagot, az zéró volt.

6. Kérdés: 2 Pfizer oltás után mi legyen a 3. oltás? Vektor típusú vakcinára gondolok, szélesíteni az immun választ.

Válasz: elvi akadálya nincs annak, hogy valaki mást kapjon Pfizer két oltás után harmadiknak, de én csakis Pfizert, max Modernát adnék, illetve javasolok.

7. Kérdés: Várandósoknak javasolt-e a 3. oltás beadása? Ha igen, ebben az esetben két Pfizer oltás után mi javasolt?

Válasz: A két Pfizert/Modernát kapott várandósoknak nem adnék jelenleg harmadikat.

8. Kérdés: A hagyományos technológiával készült védőoltást mikor adhatjuk már 18 év alattiaknak a kísérleti RNS típusú oltás helyett? Köszönöm a választ

Válasz: A 18 éven aluliaknak én akkor sem adnék hagyományos Sinopharm oltást, ha erre lenne engedély, de egyelőre nincs.

9. Kérdés: Milyen időközzel adjuk be a Pfizer vakcinával oltott tanulóknak az iskolai kötelező és/vagy ajánlott védőoltásokat? Ez több évfolyam oltásait érintheti.

Válasz: Elő van írva (NNK), hogy az iskolai programban adott oltásokhoz plusz-mínusz két héttel lehet más oltásokat adni jelenleg.

10. Kérdés: Javasolt-e az egészségügyi dolgozóknak 3. Covid oltás? Ha igen, melyik oltóanyaggal?

Válasz: egyre több országban van már erre ajánlás, Magyarországon ez még jelenleg ránk van bízva és azoknak ajánlott elsősorban, akik elmúltak 65 évesek és van más bajuk is, ill. bárki dönthet úgy, hogy szeretne harmadikat...
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció